Středa , 01. 05. 2024

Blahoslav

Jak se zbavit únavy a co je její příčinou?

Trápí vás únava? Chce se vám pořád spát? Pijete často kávu, ale energie stále nikde? Někde tedy musí být chyba! Představte si, že byste byli plní elánu a energie. Ano, opravdu to jde! Proto si v dnešním článku povíme, jak se konečně zbavit únavy a mít energii, po které tak dlouho toužíte!
jak se zbavit únavy
Jak se zbavit únavy? (foto: 123Rf)

18. 05. 2021

Jak se zbavit únavy? Nejdříve odhalte příčinu

Jak se zbavit únavy? Nejdříve odhalte její příčinu. Bohužel neexistuje jen jedna jediná příčina toho, proč jste unavení. Těch faktorů je vždy více. Proto vám všechny rozepíšu a věřím, že v jednom z nich se najdete a pochopíte, že to je právě tou příčinou, díky které jste neustále bez energie. Prvním faktorem je určitě váš životní styl.

Stravujete se zdravě a lehce? Nebo se naopak přejídáte a ve vašem jídelníčku převažuje cukr? Pokud do sebe ráno dáváte koblihy, sladkosti anebo jakékoli jiné nezdravé jídlo, tak se nemůžete divit! Strava dělá opravdu hodně a když jíte nekvalitní stravu, tak se to odráží nejen na vaší postavě, ale i na imunitě a energii. Nekvalitní jídlo je totiž nevýživné a nic vašemu tělu nedodá. Naopak kvalitní výživa je plná vitamínů a minerálů, které vás vyživují a vy pak máte energie na rozdávání!

Navíc když jíte lehkou stravu, tak není vaše trávení zatížené. Velká jídla se dlouho tráví a trávení tak spotřebuje veškerou energii na to, aby to strávilo. Proto vám pak už žádná další energie nezbude…

V rámci zdravého životního stylu je to samozřejmě taky dostatek vody a dostatek pohybu. Voda je nesmírně důležitá pro naše tělo a stejně tak pohyb. Ten dokáže rozproudit energii ve vašem těle a nabudit vás! Dalšími faktory jsou především stres a únavné myšlenky, které vás sužují. To vše vás vyčerpává a unavuje.

Jak z toho ven?

Cesta k energii vede skrze ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL. Starat se o své tělo, které vám to navrátí velkým přísunem energie. Dbát na kvalitní výživu, díky které se budete cítit spokojeně. Myslet na přísun tekutin a mít každý den alespoň trochu pohybu. Především pohyb na čerstvém vzduchu vám zajistí nárůst energie. Příroda má blahodárný vliv na naši psychiku, dokáže uklidnit a také nabít pozitivní energií.

Pozor na velké množství kávy. Stačí pít kávu 1-2x denně a nepřehánět to s ní! Pak se na ní stane navyklí a budete si připadat stále bez energie, bude mít pro vás opačný účinek. Věřte mi, že když se zaměříte na vaši životosprávu, tak nebudete mít potřebu do sebe lít jednu kávu za druhou.

K TÉMATU  Děti a neštovice: Jak o pupínky pečovat a na co si dát pozor?

Dostatek spánku

Je sice hezké, pokud žijete zdravě a pečujete o sebe, ale nedostatek spánku neoklamete. Je důležité, abyste spali minimálně 7-8 hodin denně. A ne, o víkendu to opravdu nedoženete. Soustřeďte se na to, abyste spali každý den dostatečně a zjistíte, jak se to odrazí na vaši energii, ale i na vaší psychice! Budete se cítit mnohem lépe. Tělo během spánku regeneruje a sbírá síly. Takže jestli nemáte dostatek spánku, tak se není čemu divit.

Abyste se naučili dostatečně spát, tak si vyhraďte pravidelný čas, kdy budete uléhat ke spánku. Postupně si na to zvyknete a budete automaticky v tuto hodinu usínat. Platí to i pro ty z vás, kteří jste zvyklí chodit až pozdě v noci. Ze začátku se vám třeba nebudete dařit usínat dříve, ale je to jen o zvyku. Postupem času si na to také navyknete.

Co dále pomáhá?

Zařaďte do vašeho života všechny tyto faktory a máte z velké části vyhráno! Každý jsme individuální, na každého platí něco jiného. Takže zkoušejte, co funguje právě vašemu tělu a co vám energii vždy dodává. Sledujte, po čem máte vždy energii a co vám energii naopak bere. Nejen to, jak žijeme, má vliv na naši únavu. Má na ni vliv také prostředí, ve kterém se nacházíme!

Únavu můžou způsobit i lidé okolo nás, kteří nás mohou energeticky vysávat. A to tím, že si stěžují, nadávají a podobně. Proto se obklopujte lidmi, se kterými se cítíte dobře. Celkově si vybírejte prostředí, kde se cítíte krásně. Najděte si i čas pro sebe a věnujte se alespoň chvíli během dne takovým aktivitám, které vám dělají radost a dodávají vám energii a elán.

Takže jak mít vždy dostatek energie? Stravujte se zdravě a lehce. Pijte dostatek vody a každý den si vyhraďte čas na pohyb. I obyčejná chůze pomáhá! Myslete na to, abyste spali minimálně 7-8 hodin denně. Vybírejte si takové prostředí, ve kterém se cítíte dobře. A především? Najděte si každý den alespoň chvíli času na vaši oblíbenou aktivitu, díky které budete v přítomném okamžiku, nadšení a beze stresu!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

K TÉMATU  Jak účinně zatočit s věčným odkládáním činností na jindy? Zkuste osvědčené metody!

Na home officu koukáte hodiny do počítače. Jak minimalizovat negativní vliv obrazovek na oči? Odpovídala nám primářka

Jak vám pohyb změní život a jak konkrétně se hýbat?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nebaví vás hlídat si kalorie a přemýšlet nad vším, co sníte? Obědů z restaurace už máte dost a chtělo by to lehčí a zdravější změnu? Vyzkoušejte naše tři tipy na zdravý oběd přímo ze supermarketu.
Jen málokdo si dovede představit léto bez zmrzliny. Proč ale do sebe sypat zmrzliny, které tu hlavní přísadu viděly jen zdálky, a oproti tomu jsou plné tuků a bůhví čeho ještě? To chce poctivou zmrzlinu, a čím originálnější, tím lepší. A kam vyrazit za úžasnou zmrzkou, na to se právě teď podíváme.
Všimli jste si, jak se doba s každým rokem mění? Takové proměny najdete všude – v jídle, módě i v kosmetice. A zatímco ještě nedávno platilo, že čím víc kosmetiky jste si nanesli na pleť, tím jste byli více cool, dnes už se vše zase vrací zpátky k jednoduchosti.
Aby tělo fungovalo správně, je zapotřebí mít vyvážené množství ženských i mužských hormonů. Zkrátka od všeho tak akorát. Každý takový výkyv - nedostatek, nebo naopak nadbytek jednotlivých hormonů, dokáže ženám způsobit značné problémy. A o jednom z nich se právě nyní pobavíme.
Velkoplošné topení se sice rozmáhá, ale radiátory jsou klasika, kterou známe všichni. Dnes ale mohou vypadat i velice netradičně a ladit s interiérem. Říká se jim sálavé panely, mohou být součástí topného systému nebo fungovat samostatně na elektřinu a můžete je nechat hrdě viditelné v prostoru. Inspirujte se v galerii.
U každého tu a tam přijde chvíle, kdy potřebuje nějaký ten životabudič. A mezi stoprocentní nakopávače energie patří samozřejmě i káva. Jenže, co když ji potřebujete něčím nahradit a hledáte stejně účinnou alternativu? Ano, tak právě vám se tenhle článek rozhodně zalíbí.
S příchodem vánočního období se nevyhnutelně mění nejen atmosféra domova, ale i pracovní prostředí. Jak zvládnout Vánoce v práci bez ztráty pohody a efektivity? Dnešní článek se věnuje právě této otázce a přináší pět praktických rad, jak skloubit vánoční radost s pracovními povinnostmi. Ať už jste zaměstnanec nebo vedoucí týmu, naše tipy vám pomohou vytvořit vánoční atmosféru v práci, která zlepší náladu a přispěje k dobrému týmovému duchu.
Mluví se o tom hodně. Pozitivně i negativně. A my už se také rozhodly, že nasedneme na elektrooře. Výsledek je naprosto úžasný. I za dodržení stanovených pravidel jsme se staly královnami a užily si volnost, kterou cyklistika nabízí. Elektrokolo je prostě super!
Kdy si zajít na prodloužení řas? Kdy se naopak vyhnout operacím? Tento týden přinese opět spoustu zvratů. Zajímá vás, co vám hvězdy předpověděly? Přečtěte si horoskop krásy a duševního zdraví podle astroložky Nadi Šmídové.
Léčivé bylinky se dají pěstovat kdekoliv. K tomu, abyste si vypěstovali přírodní lékárnu nemusíte mít zahradu, ale postačí terasa, balkón nebo jen okenní parapet.
Ať už vítáte návštěvu nebo si potřebujete po dlouhém a náročném dni v práci odpočinout, sedací souprava je to, co využijete jako první. Sedačka by měla být dominantou každého obývacího pokoje, ať je sebevíc velký či naopak sebevíc malý. Chybět by neměla ve velkých příbytcích, ani v drobných bytových jednotkách. Otázkou ale je, jak tu správnou vybrat.
Zase máte pocuchané nervy, protože nic nestíháte? Ještě dříve, než sáhnete po svém obvyklém sladkém dopingu, zvažte jinou možnost. Máme pro vás hned několik potravin, které vás doslova nabijí pocitem štěstí!

Výběr článků

Nikdy jsem nevěřila, že se to stane zrovna mně. Okouzlil mě muž hned na první schůzce. Jeho charisma působilo jako magnet. Nakonec jsem se dozvěděla, že má za sebou bohatou kriminální minulost. Dnes jsem ráda, že jsem se dokázala odstěhovat. Finančně začínám od nuly.
O chodidla je samozřejmě třeba se starat celý rok, ale v létě je péče o nohy trochu jiná. Nejen proto, že je ukazujete v otevřené obuvi. Chození naboso totiž chodidla více namáhá. Aby nohy vypadaly krásně a pěstěně, dodržujte základní pravidla.

Nepřehlédněte

Ať už jste snila o svých svatebních šatech od svých pěti let a znáte přesné specifikace, jak by měly vypadat, nebo jste o tom nikdy nepřemýšlela, máme pro vás rady, jak si vybrat svatební šaty. Ono vybrat někdy ten perfektní kousek může být pěkný stres. Nemluvě o tom, že si musíte ještě vybrat šaty na převlečení, které si oblečete na recepci v pozdějších hodinách. Jak tedy na to?
Sofie se řadí do dlouhého zástupu žen, které si prošly znásilněním. Proč se bála vše přiznat, a proč je násilník dnes stále nepotrestán? Podívejte se na příběh ženy, která se s minulostí dokázala vypořádat díky světové kampani.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek