Neděle , 05. 05. 2024

Klaudie

Home office a zdraví: ubližuje nám práce z domu či naopak?

Trendem posledních měsíců je pracovat z domova. Ano, plno věcí dokážeme zařídit i online – ono taky, co jiného nám nyní zbývá. Odpadá nutnost chvátat ráno do práce, dodržet přesnou dobu na oběd i mít připravené adekvátní oblečení do kanceláře. Zároveň zmizel každodenní stres, jak co nejrychleji dostat děti do školy, odpoledne je vyzvednout a dopravit na kroužky. Mohlo by se to zdát vlastně o mnoho snadnější, ale naše zdraví to nemusí vždy příliš ocenit. Jaké následky na něm může náš pohodový home office napáchat?
home office zdraví
Prospívá nebo škodí home office zdraví? (foto: 123rf.com)

10. 03. 2021

Potíže se spánkem

Jaký má home office vliv na zdraví? Během práce z domova má člověk tendenci dělat si neustálé pauzičky, dojít si častěji udělat kávu nebo si ji rovnou nachystat do velkého hrnku. Zároveň odpadla velká část běžného každodenního pohybu a mnohdy se vytrácí jakýkoliv denní režim.

To pak výrazně ovlivňuje kvalitu našeho spánku. V průběhu dne se méně věnujeme fyzické aktivitě, nechodíme spát pravidelně a spánek pak může být mělký nebo opakovaně přerušovaný. Samozřejmě optimálním řešením je zachování základního režimu, omezení káviček a pravidelný pohyb – když už ne ve fitku, tak aspoň venku na procházkách nebo cvičením doma.

potíže se spánkem
Home office může způsobit potíže se spánkem. (foto: 123rf.com)

Namáhání zad

Sedíte při práci doma vždy u stolu s počítačem? Máte vhodně nastavenou židli a monitor? Zřejmě každý si občas chce dopřát pohodlí a uloží se s notebookem na klíně v křesle nebo v posteli. Pokud to však děláte často, mohou to odnést vaše záda. Stejně tak se můžete zamyslet nad tím, jak sedíte doma u počítače a jestli vůbec máte vhodnou židli.

namáhání zad
Kvůli špatnému sezení si jen namáháme záda. (foto: 123rf.com)

Přibírání na váze

Méně pohybu, nepravidelná strava, častější svačiny a mnohdy také nutnost každodenního vaření – to vše se samozřejmě velmi snadno podepíše na naší váze. Pokud společně s vámi zůstaly doma i vaše děti na distanční výuce, jen stěží se každodennímu vaření vyhnete. Dejte ale přednost lehčím jídlům a dbejte na to, jaké množství sníte. O nutnosti pravidelného pohybu už tu byla řeč.

home office zdraví přibírání
Práce z domu se pojí s nedostatkem pohybu a s přibíráním. (foto: 123rf.com)

Psychická nepohoda

Home office s sebou nenese pouze možnost zorganizovat si pracovní povinnosti tak, jak nám vyhovuje, ale mnoho dalších změn. Odpadá příjemný pokec s kolegyněmi, vzájemné sdělování zážitků nebo společné obědy. Rázem jste celý den doma, někdy mezi čtyřmi stěnami, někdy také společně s dětmi a manželem.

K TÉMATU  Detox v zimě. Nastartuje metabolismus a dostane vás do rovnováhy

Pak je těžké nedostat ponorkovou nemoc a nezačít na všechny jen řvát. Najděte si čas na vlastní relaxaci, oprašte své staré záliby, vytáhněte pletení nebo kytaru, případně se každý den projděte na čerstvém vzduchu. Když se vám podaří najít si každý den čas pro sebe, máte vyhráno a home office nebude mít tak negativní dopad na vaše zdraví.

psychika nepohoda
Dostavit se může také psychická nepohoda. (foto: 123rf.com)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Home office. Jak vyzrát na nástrahy a zastat stejnou práci doma jako v kanceláři

Na home officu koukáte hodiny do počítače. Jak minimalizovat negativní vliv obrazovek na oči? Odpovídala nám primářka

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Málokdo z nás by tomuto oblíbenému a nadanému americkému herci odhadoval jeho skutečný věk, a to 60 let. Tento fakt jistě potvrdíte, pokud jste v nedávné době zhlédli film Top Gun: Maverick. Zdá se, jako by to nemohlo být už neuvěřitelných 36 let. Ale je! A Tom Cruise vypadá pořád skvěle. Jak to dělá?
Milujete hořkou čokoládu ve všech jejích podobách? K této vášni si můžete jen gratulovat. S každým soustem této sladkosti si totiž snižujete pravděpodobnost několika druhů rakovin. Ale i vaše srdce si přijde na své!
Volné oblečení, neboli oversize, sluší prakticky všem. Také proto se drží již několik let na výsluní. Jen je třeba jednotlivé kousky správně kombinovat. Povíme si jak.
Máme tu nový rok, nejspíš jste si stanovili různá předsevzetí a jedno z nich může být právě cvičení. Možná jste se ale pokoušeli cvičit už dřív, ale moc dlouho vám to nevydrželo. Anebo jste se k tomu nakonec ani neodhodlali. Čím to vlastně je? A jak to jednou provždy vyřešit a doopravdy se cvičením začít? Pojďme si o tom něco povědět!
Kouzelné zahradní cestičky jsou skvělým nápadem, jak proměnit vaší zahradu ve fantastickou zónu pro relax a odpočinek. Prohlédněte si kreativní nápady na konstrukce chodníčků, které vytváří příjemně útulnou atmosféru.
Přivítání nového domácího mazlíčka do rodiny je vzrušující krok plný radosti a nových zážitků. V tomto článku prozkoumáme, jak se připravit na příchod nového člena rodiny, od výběru správného druhu mazlíčka až po základní potřeby, které zajistí jeho pohodlí a zdraví. Zdůrazníme důležitost zodpovědného přístupu k péči o mazlíčka, včetně výživy, výchovy a socializace. Objevte, jak může nový domácí mazlíček obohatit váš život a přinést do něj nejen zábavu, ale i lásku a společnost.
Pokud se chystáte na pohovor, mohou se vás zeptat, jaký si představujete měsíční plat. Odpoví jim to na skrytý dotaz, jak si ceníte svých znalostí a vědomostí. Jestliže pracujete na živnostenský list, často navrhujete klientovi cenu za svou práci, výrobek, službu. Podívejte se kolem sebe a nebojte se říct si o peníze.
Obvykle to bývají muži, kteří se snaží ženu zaujmout tak trochu mimo rámec nepsaných pravidel nebo dokonce mimo zákon. Stále častěji se ale objevují i ženy, kterým o klasické seznamování a hledání lásky vůbec nejde.
Vlasy představují pomyslnou korunku krásy. Péče o ně je velmi důležitá. Zjistěte, jaké chyby ničí vaše vlasy.
Manželský pár Justin a Hailey Bieber patří mezi nejslavnější páry šoubyznysu vůbec. Jejich vztah si však prošel spoustou zkoušek, které, jak se zdá, překonali a užívají si jeden druhého. Kde to všechno začalo?
Jak si během minuty poradit s okem na svetru? Jak na zaseklý zip u kalhot nebo odpad, ucpaný vašimi vlasy? A k čemu všemu se dá využít korkový špunt? To a mnohem víc praktických vychytávek ve videu. Neuvěříte, jak to může být snadné!
V každé domácnosti nechybí alespoň jedny nástěnné hodiny. Co takhle zvolit nějaké obří, které se stanou dominantou vašeho interiéru? Retro styl je pořád v oblibě, tak se inspirujte překrásnými kousky. Dřevo, jeho imitace nebo design starých nádražních hodin navozují příjemnou atmosféru. Hodí se prakticky kamkoli, do ložnice, kuchyně nebo obývacího pokoje. Nejenom, že ukazují čas. Jsou zároveň krásným doplňkem vašeho interiéru.

Výběr článků

Pro pobyt v přírodě a při různých sportovních aktivitách venku jistě oceníte funkční oblečení, se kterým vás nepřekvapí žádné počasí ani nepříznivé podmínky. Proto bude nejlepší volbou softshellový materiál, s nímž se nemusíte bát žádného dobrodružství.
Originalitě se meze nekladou, a to ani v případě takových detailů, jako jsou kuchyňské baterie. Díky různým barevným provedením můžete z té vaší učinit moderní doplněk, který bude v kuchyni třešničkou na dortu. Objevte krásu barev a dopřejte tak interiéru proměnu!
Po delší odmlce se nám opět otevírají hrady a zámky. Pokud tedy nemáte program na následující víkend, vyberte si z našeho seznamu ty nejatraktivnější památky, jež se vám vryly do paměti třeba díky nestárnoucím pohádkám, které se pravidelně vysílají v televizi během vánočních svátků.

Nepřehlédněte

Sehnat v obchodě kvalitní antibakteriální čistič, to je v posledních týdnech až nadlidský úkol. A pokud už seženete, tak je daný produkt astronomicky drahý. Co s tím? Poradíme vám.
Mezi námi jsou tací, které bolí hlava jednou nebo dvakrát za rok. Pak existují lidé, kteří se potýkají s bolestmi hlavy téměř pravidelně. A některé z nás postihuje ubíjející migréna, kvůli které jsou dočasně vyloučení ze společenského života. Ale víte, co dělat, když na bolest hlavy ani migrénu nic nefunguje?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek