Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Osvětlení patří i na zahradu. Zásady, kterými se při výběru svítidel řídit

Plánujete svou zahradu krásně osvítit? Chcete na ní strávit následující teplé měsíce? Osvětlení na zahradu zkrátka patří. Je součástí vašich večerů s přáteli i grilovacích večírků. Je to nejen stylový prvek, ale také mluvíme o funkční a praktické části zahrady zabraňující mnoha nepříjemným nehodám jako jsou pády ze schodů, pády do bazénů, jezírek a podobně. Vyberte si osvětlení na zahradu správně a střízlivě.
osvětlení na zahradu
Osvětlení na zahradu je důležité. (foto: 123RF)

21. 04. 2021

Pokud jste v minulosti nekupovali osvětlení na zahradu, možná budete až překvapení výběrem. V současné době je možné zakoupit svítidla s pohybovým čidlem, světla solární fungující díky světelným paprskům i LED svítidla, která jsou úsporným řešením. Abyste nesáhli po světlu, které by zahradě nevyhovovalo, prozraďme si, podle čeho se řídit a jaké světlo stojí za zvážení.  

Rozhodující je CRI i IP 

Stejně jako při výběru televizní obrazovky, i při výběru osvětlení na zahradu hraje roli několik zásadních kritérií. Předně několik ukazatelů, mezi něž patří i zkratka CRI a IP. Tím prvním se myslí index podání barev. Má za úkol hodnotit, jestli je umělé světlo věrohodné v porovnání s realitou, tedy s denním světlem CRI se určuje na škále od nuly do stovky. Obecně platí, čím vyšší toto číslo bude, tím více se podobá dennímu světlu.  

Co se týče ukazatele IP, mluvíme o pomocníkovi, který prozradí, kam se světlo hodí. Vždy se jedná o číslo. Svítidla s IP20 až IP43 jsou určená předně do interiéru. Do bazénu slouží světlo s označením IP68, venkovní svítidla na zahradu jsou s označením IP44 a výš. Na tuto škálu se zaměříte svou pozornost.  

Rozhodující je také počet wattů. Tento údaj prozradí, jak úsporné světlo bude. Čím vyšší číslo vyjde, tím méně energie světlo potřebuje čili tím méně peněz za dané osvětlení na zahradu utratíte. 

Jakou část zahrady chcete osvítit? 

Co je taktéž zásadní, tak to, jakou část zahrady chcete osvítit. Má to být příjezdová cesta nebo altánek či terasa? Nebo to má být bazén, vchod do domu či okrasná zahrada? Či cesta vedoucí k altánku? Odpověď na otázku je rozhodující.  

Ke vchodu patří svítidla se senzorem pohybu 

Pokud máte v plánu osvítit vchod do domu, případně balkonové dveře, je vhodné zaměřit svou pozornost na svítidla se senzorem pohybu. Ta bývají většinou závěsná. V tomto případě však mluvíme o praktickém řešení. Nejen, že nebudete muset hledat po tmě klíče, abyste se dostali do domu, ale také to odradí nevítané hosty, kteří by se k vám chtěli vloupat.  

K TÉMATU  Vánoční trendy 2021: čím vyzdobit interiér?

Okolí bazénu osázejte reflektory 

Do okolí se hodí reflektory, které budou tuto nezanedbatelnou část zahrady pořádně oslňovat. Po tomto typu svítidel se podívejte i v případě, pokud chcete osvítit celou okrasnou zahradu, na kterou jste právem hrdí.  

osvětlení bazénu
Svítidla kolem bazénu jsou zároveň bezpečnostním prvkem. (foto: 123RF)

Závěsná svítidla na terasu či do altánu 

Terasy a altánky bývají tou romantickou částí zahrady. Zachovejte tento romantický nádech a investujte především do závěsných svítidel. Ta jsou dnes velice moderní. Nemusí být žádná kýčovitá, naopak mohou být velmi jednoduchá. Žárovky s viditelnými dráty jsou velmi stylové, stejně jako otevřená závěsná svítidla geometrického tvaru.  

závěsná osvětlení na zahradu
Do altánů nebo pergol se hodí závěsná svítidla. (foto: 123RF)

Chytré a solární osvětlení je letošní trend. Také stojí za zvážení 

Chcete si zařídit zahradu do moderního duchu? Prahnete po chytrých a úsporných opatřeních? Hitem letošního roku jsou svítidla se soumrakovým senzorem. Osvětlení na zahradu s touto funkcí opravdu oceníme. Nebudeme muset čekat na setmění, abychom svítidla zhasnuli. Udělají to za nás.  

Vedle soumrakového senzoru se za letošní hit ve světě bydlení a zařizování zahrady najde také solární osvětlení. Jedná se o poměrně levnou alternativu klasických svítidel, která je však daleko úspornější. Solární svítidla mohou mít mnoho podob. Může se jednat o bodovky instalované v zemi, ale také to mohou být stylové sloupky či nástěnné osvětlení. 

solární osvětlení
Solární osvětlení je trendem dnešní doby. (foto: 123RF)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Noční osvětlení zahrady. Podívejte se, jak krásně může vypadat království zeleně, když je tma

Bodové osvětlení umožní strategicky osvětlit místnost. Jaké máte možnosti

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

O Češích se říká, že jsou národem pejskařů. Vždyť za své čtyřnohé psí parťáky jsou schopní utratit i přes milion korun ročně. To ukazují statistiky. Utrácí se předně za kvalitní žrádlo, také za veterináře a samozřejmě za produkty určené k dentální hygieně. Chovatelé si moc dobře uvědomují, že v psí dutině ústní probíhají stejné procesy jako u lidí. I v psí dutině se mohou vyskytnout zubní kameny nebo zubní plak vedoucí ke zmiňovanému problému. Proto se nedoporučuje podceňovat péči o psí chrup.
Vždycky se říkalo, že pro krásu se musí trpět, a to zejména tehdy, pokud bylo nezbytné nasoukat se do úzkých lodiček na jehlách. K čemu je ale užít si pár minut slávy a o pár let později řešit propadlou klenbu, náchylnost ke zranění kotníku nebo vbočený palec? Žádná hitparáda, viďte. Naštěstí doba slow fashion přeje i pohodlným botám, které nejenže vypadají stylově, ale jsou ku prospěchu zdraví vašich nohou, které vás dnes a denně nosí. O důvod víc, proč si své nožky také náležitě hýčkat.
Možná si to ani neuvědomujeme, ale plasty jsou všude kolem nás. Některé jsou velmi cenné a pomáhají nám v běžném životě. Například plastové součástky elektroniky, plastové rukavice a pomůcky v nemocnicích nebo plastové součástky aut a všeobecně plast používaný v průmyslu. Některé plasty nám ovšem neslouží léta, ale jen pár hodin nebo dokonce minut. Proto bychom se na tyto druhy plastů měli zaměřit a začít s nimi šetřit. Jak můžeme v domácnosti během každodenních činností plasty eliminovat?
Pandemie koronaviru přesunula učebnu – a kancelář – v dohledné budoucnosti do online režimu, což znamená, že vaše děti potřebují mnohem více pozornosti a vašeho času. Karanténa je docela náročná na zábavu dětí, ale sedět pořád u tabletu není způsob, jak trávit tento čas doma.
Mnozí lidé si neustále stěžují na nízké mzdy, avšak nejsou ochotni investovat do dalšího vzdělávání, což je pak limituje na trhu práce. Nemohou se uplatnit, případně dělají zaměstnání, které jim nepřináší zajímavé finanční ohodnocení. Nemluvě o tom, že jsou v práci často nešťastní, protože je zkrátka nebaví a stresuje. Přitom stačí relativně málo – najít si vhodný kurz. Za pár měsíců se pak lze ucházet o nové zaměstnání, které jim bude více vyhovovat.
Naši domácnost mohou sužovat nevítaní nepřátelé, kteří nás po ránu nemile překvapí. Jsou jimi brouci, kterým se někdy zkrátka líbí víc v domě než na zahradě, kde mají obvykle svá obydlí. Pokud i k vám domů doputovali drobní tvorové, kteří sice v mnoha případech škodliví nejsou, ale v ostatních ano, prozraďme si, jak s nimi bojovat.
Soutěžte s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy podporujících správné fungování imunity. Znáte to, viry na nás číhají na každém rohu a do toho se denně potýkáme s až příliš mnoho stresovými situacemi. Proč tedy nepodpořit svoje jediné zdraví? Jste přípraveni?
Špatné zprávy se valí ze všech stran. Jejich kadence a obsah nedají mnohým spát. Odolat tlaku negativních informací není snadné. Nervy pracují a napětí roste. Snižte ho alespoň u sebe, než překročí onu pomyslnou hranici. Přinášíme vám pár tipů, jak se se stresem dnešních dnů vyrovnat.
Kvalitní pohorky oceníte nejen během výpravy na nejvyšší vrchol Tater, ale i při výstupu na Sněžku nebo na výletě k nejbližšímu hradu či zámku.
Byla krásná jako žádná jiná. Muži se o ni prali. Dostávala jednu roli za druhou a dosyta si užívala veškeré slávy, kterou jí povolání herečky přinášelo. Avšak ani ona se bohužel nevyhnula mnohému trápení, které si pro ni osud přichystal.
Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy jsou v posledních letech takřka zaklínadlem, bez nichž se zdravý životní styl neobejde. Blahodárně působí na naše zdraví, ale jsou opravdu lepší, než ovoce a zelenina v přirozeném stavu?
Otevíráte schránku a mezi letáky vidíte obálku s pruhem. Nervozita je na světe. Co to přišlo? Je to pokuta nebo snad exekuce? Nebo nějaké špatné parkování? Ne všechny obálky s pruhem jsou důvodem k nepokoji.

Výběr článků

Slyšeli jste již někdy pojem hypermobilita? Hypermobilitou mnohem častěji trpí ženy než muži a jde o nadměrnou pohyblivost, která se týká zejména kloubů. Při pohybu pak dochází k uvolnění kloubů nad hranici normální fyziologické meze. Jak vlastně vzniká a jak se s ní dá žít v běžném životě? Existuje nějaká léčba?
Vánoční čas je magickým obdobím plným tepla, radosti a pohody. A jedním z nejlepších způsobů, jak vytvořit tu správnou vánoční atmosféru, je osvětlit svíčky. Voňavé svíčky dokáží proměnit váš domov na místo, kde se budete cítit jako v pohádce. Ale jak vybrat ty pravé voňavé svíčky, které vás nejenom potěší svou vůní, ale také dodají prostoru tu správnou atmosféru? Dnes se podíváme na užitečné tipy a rady, které vám pomohou vybrat ty správné voňavé svíčky pro váš domov.
Že je to nemožné? Není, vážně ne. Běhat můžete i ráda bez toho, aniž byste cítila sebemenší odpor k teniskám, běžeckému úboru nebo k rannímu vstávání a potu. Nic z toho totiž běh obsahovat nemusí. Jen možná máte o běhání zkreslené představy.

Nepřehlédněte

Odkládáte prezentaci, kterou jste už měly dávno odevzdat? Přesouváte důležitou schůzku, která je pro vás zásadní? Děláte všechno možné, než abyste konečně sedly k důležitému úkolu, který jste si naplánovaly? Vítejte! Pravděpodobně vás zcela ovládla tzv. prokrastinace. Jak se postavit nekonečnému odkládání věcí na neurčito?
Poruchy příjmu potravy se nestarají o to, kolik peněz vyděláváte nebo jaký máte společenský status. Kdokoli, a to od princezny po chudáka, se může stát obětí mentálního onemocnění jménem bulimie, které mění a ohrožuje život. A celebrity pochopitelně nejsou výjimkou. Některé z nich málem zemřely!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek