Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Co udělá chilli paprička s vaším zdravím? Klidně si ji dejte!

Někdo nedá na ostrá jídla dopustit a dopřává si je téměř denně, jiný nesní jídlo jen o trochu víc okořeněné. Pokud to však nebudete s konzumací pálivých pochoutek vyloženě přehánět, vaše zdraví vám za ně poděkuje. Zkoušeli jste si někdy dát ostré jídlo třeba k obědu v průběhu parného léta? Nejprve vás sice pořádně prohřeje, ale následně způsobí žádané ochlazení.
chilli paprička
Chilli paprička a zdraví: Jak prospívá? (zdroj foto: 123rf.com)

09. 02. 2021

Různé chuti ostrého jídla

Když srovnáte českou kuchyni s francouzskou nebo indickou, zjistíte, že každý národ využívá trochu jiné koření, jinak jídla ochucuje. Někde je běžné jíst i jídla, která by nám připadala vyloženě nepoživatelná. Například taková chilli paprička je jedním z nich.

Tato pálivost jídel však není vždy stejná. Pokud byste jedli ostrá jídla častěji, sami rozeznáte, čím konkrétně je výrazná chuť způsobená. Třeba u nás je běžná štiplavost jídel po podání většího množství pepře. Jindy ale můžete dát do jídel česnek, zázvor nebo chilli papričky a ve výsledku budou ostrá taky – jen zcela jinak.

Zlepšete zdraví pepřem a česnekem

Ať už si do jídla přidáte pepř, česnek nebo zázvor, vaše zdraví vám ve výsledku poděkuje. Pepřem zlepšíte své trávení. V našem těle navíc působí jako antioxidant a antidepresivum, je močopudný. Česnek bývá zase označován za přírodní antibiotikum, což výborně popisuje jeho účinky na naše zdraví. Tělu pomůže ubránit se nemocem, podpoří imunitu.

Stále trochu exotický zázvor

Také zázvor nám prospěje. V naší kuchyni není zcela běžné přidávat ho do jídel, ale jistě si vybavíte jeho použití při přípravě čaje. Ten pak výborně působí při nachlazení a různých infekčních nemocech. Umí nastartovat naše trávení, zlepší prokrvení těla. Navíc působí jako afrodiziakum.

A co chilli paprička?

Nedílnou součástí třeba indické kuchyně jsou chilli papričky. Za jejich pálivost je zodpovědná látka kapsaicin. Pokud jste někdy z chilli papriček vařili, jistě víte, že jakmile je vezmete do ruky, mohou vás pálit i prsty, oči, pokud kolem nich přejedete rukou atd.

Při požití kapsaicinu nastartujete v těle tvorbu lymfocytů, které mají důležitou roli v obraně těla před nemocemi. Příznivě působí i na trávení, je ideální prevencí vzniku žaludečních vředů. Kapsaicin napomáhá při hubnutí, podporuje trávení tuků. Zlepšuje činnost srdce a cév, snižuje krevní tlak. Víte o jeho dalším využití? Dává se třeba do náplastí proti bolesti, protože její vnímání dokáže utlumit.

K TÉMATU  Když pestrá strava nestačí. Vitamíny v tabletách - zbytečnost, nebo nutnost?

Kdy se pálivá jídla nehodí?

Ne každý by si však měl ostrá jídla dopřávat. Samozřejmě záleží hodně na vašich chutích. Pokud pálivá jídla nemáte rádi, těžko se budete do jejich konzumace nutit, byť mnohokrát uslyšíte, jak úžasný mají vliv na vaše zdraví. Tato jídla se rozhodně nepodávají malým dětem.

Těm by se zprvu měla jídla dochucovat jen zcela minimálně, až postupně je možné dávat jim výraznější chuti. Ostrá jídla se nedoporučují také těhotným ženám.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Potraviny, které vás mohou nakopnout do milostného života. Do těchto byste to asi neřekly!

4+1 důvody, proč jíst rajčata. Jsou skvělé nejen pro oči

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Kam se špinavým prádlem? Do pračky! Ale někdy je ho víc a různých barev, a než přijde na řadu, uschová ho koš na prádlo, praktický doplněk vaší koupelny. Vybrat si můžete přesně takový, aby stylově i barevně zapadl do vašeho interiéru. Koše na prádlo jsou proutěné, plastové nebo látkové, ale také z bambusu. Inspirace pro vás!
Všichni lidé na celém světě chtějí být zdraví a krásní. Téměř každá žena si chce uchovat svou krásu a mládí co nejdéle. I když se život zdá být hektický a obtížný, ženy se snaží najít několik minut na péči o sebe každý den. Cílem kosmetických procedur je zastavení nebo zpomalení procesu stárnutí. Ale co když mluvíme o nevysvětlitelné ztrátě krásy? Tohle se stalo ženě z Anglie – Mary Ann Bevan.
Také jste čekala na sluneční paprsky, až vám prozáří každý den? Konečně jaro! Ale jen do té doby, než sluníčko zasvítí přes zaprášená okna a vy najednou vidíte svůj byt v mnohem jasnějších konturách. Chtělo by to jarní úklid? Neztrácejte čas a jděte na to hned. Zvažte, jestli zapojit rodinu. Někdy si opravdu důkladně uklidíte jedině sama!
Možná tušíte, že květiny by se měly darovat vždy v lichém počtu a že bílá barva symbolizuje nevinnost. Nejspíš tušíte i to, že se bílá lilie hodí spíš na pohřeb než jako květina k narozeninám. Spoustu dalšího toho ale ještě nevíte.
Když se začal venku šířit nový typ koronaviru, došlo k nařízené karanténě a v platnost vešla celá řada nouzových opatření. Lidé se uchýlili do svých domovů, odkud řada z nich začala pracovat. Ti, kteří z domu pracovat nemohli, se začali dívat na Netflix.
Sleduji ho přes skleničku vína. Podívá se mým směrem, usměje se. Ten jeho úsměv, odzbrojující úsměv. Cítím, jak se mi celým tělem rozlévá horko. Vykouzlím na své tváři úsměv. Evidentně to vzal jako pozvání, protože teď míří ke mně.
S postupem digitální éry a vzrůstajícím vlivem sociálních sítí se mění nejen náš každodenní život, ale i způsob, jakým procházíme světem romantických vztahů. Seznamovací aplikace se zdají být klíčem k pohodlnému a snadnému hledání partnera, přesto se s nimi vážou otázky a zážitky, které mohou ovlivnit náš citový i sociální život. Tato nová realita digitálního seznamování ovlivňuje různé aspekty mezilidských vztahů a vyvolává diskuse o pravé podstatě lásky v online prostředí.
Znáte to taky? Je pracovní den, na seznamu máte jeden milník za druhým a prokousáváte se úkoly. Jenže…nestíháte. Nestíháte vyzvednout děti ze školy, nestíháte si zacvičit, nestíháte šéfovi dodat materiály, které jste mu slíbila už minulý týden… A už vůbec nestíháte jíst. Co kdybychom vám ale řekli, že zdravé, chutné a vyvážené jídlo si můžete dopřát kdykoliv a kdekoliv?
Lidé se scházejí i rozcházejí z různých důvodů. Někteří se neshodnou v plánech ohledně budoucnosti, jiní se potýkají s nevěrou nebo vyhořením vztahu o sobě samém. Někdy ale dojde v partnerství k takovému soumraku, že možnost rozchodu lítá ve vzduchu. Kdy je jasné, že je odchod od sebe tím nejlepším řešením?
Plánujete svou zahradu krásně osvítit? Chcete na ní strávit následující teplé měsíce? Osvětlení na zahradu zkrátka patří. Je součástí vašich večerů s přáteli i grilovacích večírků. Je to nejen stylový prvek, ale také mluvíme o funkční a praktické části zahrady zabraňující mnoha nepříjemným nehodám jako jsou pády ze schodů, pády do bazénů, jezírek a podobně. Vyberte si osvětlení na zahradu správně a střízlivě.
Peru je velmi zajímavá země oplývající především mnoha kulturními památkami starověkých civilizací a koloniální architekturou. Jedná se o neuvěřitelně rozmanitou zemi a ráj pro každého cestovatele. V našich představách může znít Peru jako zapadlá zemička, kde nic nenajdeme, ale opak je pravdou! Tajemné džungle, ztracená města, jezero Titicaca, delta Amazonky – právě za těmito zázraky turisté do Peru míří. Tato země Jižní Ameriky jim poskytne příležitost ocitnout se ve zcela jiné dimenzi.

Výběr článků

Nejvyšší čas promyslet letní dovolenou. Přinášíme vám tipy na ty nejkrásnější evropské ostrovy, kde prožijete nejenom chvíle klidu a relaxace, ale hlavně poznáte nová a neotřelá místa. Ke všemu se na většinu ostrovů dostanete z České republiky i po vlastní ose, tedy autem a trajektem.
Cestování se stane vášní prakticky každého, kdo se do něj ponoří a kdo si začne sepisovat seznam míst, která by chtěl během svého života navštívit. Na wish listu prakticky každého cestovatele se nachází nádherná Paříž, Fontána di Trevi v Římě nebo Spojené státy, které se chtějí zažít už jenom kvůli odlišné kultuře a faktu, že se jedná o naprosto jiný svět. Co si na papír ale napsat i taková místa, o kterých se předpokládá, že za pár let zmizí z povrchu zemského?
Výběr plavek je pro spoustu žen téměř frustrující záležitostí. Pokud nejste šťastnou majitelkou dokonalé postavy, nejspíš už jste to zažila také. V obchodech si zkoušíte jeden model za druhým, ale každý z nich nějakým způsobem zvýrazní přesně tu část těla, kterou byste raději schovala.

Nepřehlédněte

Vybíráte mobilní telefon pro dítě? Nejdůležitější je řídit se zdravým rozumem. Dítě v první třídě mít telefon nemusí. Kdy je tedy vhodný čas a co zohlednit při výběru?
Říká se, že každá žena je v podstatě krásná, jen je zapotřebí přijít na správný způsob, jak onu krásu vyzdvihnout.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek