Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Nedostatek spánku: co se děje s naším tělem?

Že nám po probdělé noci nebývá úplně fajn, víme zřejmě všichni. Když se takových nocí zopakuje hned několik, naše energie během dne rapidně klesá. To však není jediným nepříjemným efektem nedostatku spánku. Tento stav se na našem těle odráží v mnoha ohledech.
nedostatek spánku
Co s námi dělá nedostatek spánku? (foto: 123RF)

25. 06. 2021

Nedostatek spánku – můžete to na sobě pocítit vlastně kdykoliv. Situací, kdy spánek není dostačující, může být celá řada. Někomu se obtížně usíná, pokud je ve stresu. Někdy spíme méně prostě kvůli množství práce, kterou potřebujeme udělat. Jindy máme zdravotní potíže, které spánku brání.

Počet prospaných hodin třeba nemusí vypadat úplně děsivě, ale pokud se budete během noci desetkrát budit, jistě si po ránu nebudete připadat odpočatí – byť z postele vylezete kolem deváté. Novopečení rodiče by o nedostatku spánku také mohli vyprávět.

Prč je spánek tak důležitý?

Spánek je naší přirozenou fyziologickou potřebou a je pro naše tělo nepostradatelný. Odborníci doporučují šest až osm hodin kvalitního spánku k tomu, aby byl člověk schopný v pořádku fungovat. Spánek zajišťuje odpočinek svalům, ale i veškerým orgánům v těle. Dýchání je při něm pomalejší, snižuje se krevní tlak. Mozek zpracování zážitky z uplynulého dne, zdají se nám obvykle sny.

Následky nedostatku spánku

Pokud máme dlouhodobější nedostatek spánku, činnost našeho mozku je přes den odlišná. Obtížněji se do něj ukládají nové informace. Je horší spolupráce jednotlivých částí mozku mezi sebou navzájem. Jakoby některá centra upadala v průběhu dne do jakéhosi mikrospánku. Dochází k poruchám pozornosti, obtížněji se soustředíme. Častěji na sobě můžeme sledovat, že nám odbíhají myšlenky.

Můžete být výrazně nervóznější, podrážděnější. Snadněji pak člověka přepadají úzkostné myšlenky a chmurná nálada. Častěji se objevuje bolest hlavy. V těle dochází k narušení rovnováhy, je rozhozený metabolismus, mění se hladiny jednotlivých vylučovaných hormonů – především jde o množství růstového a stresového hormonu.

Nedostatek spánku má vliv i na naše stravování. Při nevyspání máte tendenci upřednostňovat energeticky velmi bohatá jídla. Není pak divu, že po nějaké době můžete zaznamenat nárůst své váhy.

K TÉMATU  Na jeden den v Miláně: 5 míst, která musíte navštívit

Zvýšené riziko vzniku vážných nemocí

Při nedostatku spánku je u nás větší riziko vzniku některých onemocnění. Již byla zmíněná tendence k vzrůstu hmotnosti. Častěji tento stav může dospět až k obezitě, ke které se opět přidružují další onemocnění. Je větší riziko vzniku cukrovky, srdečního infarktu i mrtvice. Někdy se udává, že kvalita spánku má vliv i na propuknutí určitých druhů rakovinného bujení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kvalitní spánek umí s tělem zázraky. Jak se ale dobře vyspat?

3 možné důvody, díky kterým máte špatný spánek

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Kdysi se mi do dovolené nečekaně vetřel adrenalin, aniž bych ho objednala. Čerstvý partnerský vztah dokonale prověřilo ztroskotání s lodí!
Nestíháte sníst banány včas a pak vám doma zčernají? Myslíte si, že přezrálé a již na první pohled nehezké banány už se nedají jíst? Možná už vám nebudou chutnat jen tak, ale můžete si z nich připravit dezert nebo třeba zmrzlinu. Jak můžete zužitkovat přezrálé banány? Určitě na mnoho způsobů, vyzkoušejte tyto recepty. A využít pak můžete i samotné slupky, které byste za normálních okolností vyhodili.
Čím to, že některým ženám se v zaměstnání tak daří a jiným nikoli? Svou roli hraje řada faktorů, mezi něž bezpochyby patří osobnostní rysy, rodinné zázemí, dosažené vzdělání a - ano, přiznejme si to - také trocha štěstí. I štěstí je ale třeba vyjít vstříc a jednou z cest, které vedou správným směrem, je kvalitní MBA vzdělání. Proč?
Jak to vypadá, když v nákupním centru usedne za veřejné piano člověk a začne hrát? Tentokrát je to ale profesionální hudebník Henri Herbert, který za klávesami vypaluje skladbu Boogie Woogie Piano. Na svou dokonalou hru přirozeně kolemjdoucí upoutá!
Přejí si vaše děti pod stromeček chlupatého mazlíčka? Než to definitivně zavrhnete, vezměte v potaz, že "psí terapie" může příznivě ovlivnit jejich zdraví, konkrétně případné alergie i obezitu dětí. Jak je to možné?
Katce se v posledních týdnech změnil život úplně naruby. „Dřív jsem se svým dítětem měla skvělý vztah, v posledním roce začal být však můj šestnáctiletý syn odtažitý a nechtěl si se mnou tolik povídat. Myslela jsem, že je to jen životní období. Pak ale přišel s tou nenadálou větou: Jsem gay, mami! Nevěděla jsem co odpovědět, vůbec jsem to nečekala. Nejradši bych utekla a chvíli ho neviděla! Co mám dělat, když to neschvaluju?“ ptá se.
Turistické boty jsou fantastické boty, které se nosí, když jste v divočině a razíte cestu z prašných cest, podél žulových balvanů a po hřebenech úzkých kaňonů, dají se ale outdoorové boty pánské či dámské nosit každý den? Přeci jen, byly původně vyrobeny k jinému účelu.
Zařizujete zrovna svůj byt či dům a rádi byste se nechali inspirovat nějakým stylem? Pokud je vám blízký vyrovnaný způsob života a máte rádi harmonické prostředí, vyzkoušejte Japandi! Ten se v sobě snaží kombinovat na první pohled dva zcela odlišné styly – skandinávský a japonské tradiční bydlení wabi-sabi.
Na zimní období přicházejí do módy hranaté špičky bot. Přesto většina žen dobře ví, že nejvíc sexy jsou boty do špičky a na podpatku. Opticky prodlužují a zeštíhlují nohy. Hned se cítíme sebevědoměji a působíme více žensky i tím, jak musíme držet tělo rovně. Ovšem pozor na rizika, před kterými lékaři varují. Vy, které nosíte podobné boty denně, už o nich možná něco víte.
Plánujete svou zahradu krásně osvítit? Chcete na ní strávit následující teplé měsíce? Osvětlení na zahradu zkrátka patří. Je součástí vašich večerů s přáteli i grilovacích večírků. Je to nejen stylový prvek, ale také mluvíme o funkční a praktické části zahrady zabraňující mnoha nepříjemným nehodám jako jsou pády ze schodů, pády do bazénů, jezírek a podobně. Vyberte si osvětlení na zahradu správně a střízlivě.

Výběr článků

Mama Shelter přináší do Prahy oblíbenou koncepci food sharingu, nebo-li dělení se o různá jídla,  podle svého hesla, že sdílení je péče a podělit se znamená milovat!
„Není ta omáčka moc kyselá? Nejsou ty knedlíčky moc mazlavé?“ Citát z oblíbeného filmu dokumentuje, jak málo si některé ženy věří. A to i v případě, že svou práci zvládají skvěle. Jste jedna z nich? Také máte pocit, že nic neuděláte perfektně? Možná se jen podceňujete. A že nejste dokonalá? Hoďte pochybnosti za hlavu a mějte se ráda!
Hormonální dieta rozhodně neslibuje instantní zázrak v podobě drastické diety a následného jojo efektu. Naopak. Principem je především pochopení fungování těla a jeho správné naladění pomocí stravy. Hubnutí je až bonusový efekt.

Nepřehlédněte

Nejúchvatnější pláže světa? Tyhle si zamilujete. Existují totiž místa, o kterých jste zákonitě nevěděly a my jsme se rozhodli vám je odtajnit. Tak schválně, kam byste se chtěly podívat?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek