Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Na home officu koukáte hodiny do počítače. Jak minimalizovat negativní vliv obrazovek na oči? Odpovídala nám primářka

Trávíte-li pracovní dobu z velké části přikováni k monitoru či displeji mobilu, může to mít negativní vliv na váš zrak. Zvláště pokud i volný čas vyplňujete sledováním sociálních sítí, surfováním po internetu nebo sledováním televize, vaše oči příliš často ostří na blízkou vzdálenost, což pro ně není přirozené. Může to vést k různým komplikacím od svědění a podráždění očí přes rozmazané vidění až po akomodační křeč. Na otázky odpovídá MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha.
bolest
Při delší práci s počítačem se snadno dostaví únava očí nebo bolesti hlavy. (zdroj foto: 123rf.com)

Jaké problémy může přinášet práce na počítači během home office?

Práce při home office trvá v průměru o dvě hodiny déle za den, než když lidé pracují na svém pracovišti. Pokud tedy máme osmihodinovou pracovní dobu, přidáme dvě hodiny a jde o práci na počítači, tak lidé stráví přibližně deset hodin soustředěním se a zaostřováním do blízka na monitor. To rozhodně pro oči není přirozené ani správné. Při takovémto přetěžování očí dochází zákonitě i u zdravého člověka k jejich únavě. Dále vystoupí všechny problémy, jež do té doby mohly zůstat skryté. Zaprvé začne více obtěžovat dioptrická vada, kterou člověk do té doby nemusel ani vnímat, oči neustále přiostřují a unavují se. Z toho mohou vznikat bolesti hlavy, bolesti očí, za očima a pálení očí. V takovém případě je rozhodně nutné navštívit očního lékaře, nechat si přeměřit dioptrickou vadu a napsat správné brýle, protože bez nich jsou oči přetížené.

doktorka
Ptali jsme se paní doktorky Lucie Valešové.

Je mi 25 let a nikdy jsem brýle nenosila, ale v posledních týdnech, kdy jsem na home office a trávím víc času u monitoru, mám pocit, že vidím hůře. Jak je to možné?

I u mladého zdravého člověka při dlouhodobé práci do blízka vzniká takzvaný akomodační spasmus neboli křeč zaostřovacího svalu. Ta u člověka, který nikdy neměl dioptrie, může způsobit následnou krátkozrakost. Je sice dočasná, ale obtěžuje, a v lidech vyvolává úzkost, že jim vznikla dioptrická vada.

Jak mohu očím pomoci, aby nebyly z práce na počítači tolik unavené?

Pro cvičení na uvolnění zaostřovacího svalu platí pravidlo 20/20/20: každých 20 minut se na 20 vteřin podívat do dálky 20 stop, tedy alespoň pět metrů. Tím vznikají krátké přestávky, při kterých se zaostřovací sval uvolní, a je to prevence právě zmíněné křeče zaostřovacího svalu.

K TÉMATU  Interiérová houpačka je ideálním místem k relaxaci. Pohoupejte se doma!

Když dlouho pracuji na počítači, začnou mě oči pálit a mám pocit, jako bych v nich měla zrnka písku. Co s tím mohu dělat? 

Při přeostřování a soustředění se při práci na počítači zapomínáme mrkat, takže povrch oka osychá, čímž rohovka není tak průhledná a vidění je horší… Vzniká začarovaný kruh: o to více zaostřujeme a nemrkáme. Při těchto problémech pomáhá myslet na to, že musíme mrkat, občas zavřít oči a je dobré si pořídit oční kapky zvané umělé slzy, jsou volně prodejné v lékárně. Ty při takovémto přetížení a dlouhé práci na počítači uleví od pálení očí a pocitu písku v očích, mohou zlepšit i komfort vidění.

Jak bych si měl nastavit pracovní prostředí, abych minimalizoval problémy s očima?

Za problémy s očima mohou stát i špatné podmínky pro zrakovou práci, zejména z hlediska světelnosti, která může způsobovat velký oční diskomfort. Obrazovka by neměla být přesvětlená ani příliš ztlumena. V okolní místnosti by mělo být mírné difúzní osvětlení. Na práci na klávesnici nebo text bychom si měli přisvítit lampičkou, tím se samozřejmě myslí ve zhoršených světelných podmínkách, které nyní na podzim zažíváme velkou část dne. Počítač by neměl být umístěn tak, aby nás oslňovalo světlo z okna. 

Svou roli hrají také ergonomické vzdálenosti a úhly. Správná vzdálenost obrazovky počítače je cca 60 až 80 cm. To ale souvisí s velikostí obrazovky, velikostí písma a rozlišením, takže toto je třeba vždy řešit individuálně vzhledem ke konkrétním podmínkám. Důležitý je také sklon našeho pohledu při sledování obrazovky. Hlava by měla být lehce skloněna, aby dobře viděla na obrazovku, která je uložena mírně níže. Dobré tedy je dát si židli trochu výše, stůl trochu níže, abychom mohli dodržet tuto nejlepší ergonomickou polohu pro naše tělo, oči i krční páteř.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Koronavirová pandemie se nakonec ukázala jako velmi plodná. I když ztroskotal nejeden byznys, v jiných aspektech života to bylo o něco pozitivnější. Vezměme si porodnost. Nových přírůstků přibylo, rodiny se rozrostly a zájem o podnikání na mateřské zesílil. Jenže nakonec se k tomuto kroku odhodlá pouze málokterá maminka. Důvodem jsou lži, které kolem tohoto způsobu podnikání kolují.  
Kdo by dnes neznal zlatý devadesátkový hit jménem ledvinky. Během devadesátých let se jednalo o velice stylový kousek, který se nejčastěji kombinoval s batikovanými tričky a zvonovými kalhoty, případně se stejnými kalhotami a halenkou se zvonovými rukávy. Když se však ledvinky najednou stáhly z trhu, mnohé ženy to sice oplakaly, ale nakonec se se skutečností smířily - ledvinky už zkrátka nejsou v módě. Jejich žhavé kousky byly odhozeny do koše nebo zapadly hluboko do skříně. Jenže to je škoda. Každý módní trend totiž jednou ožije a ledvinky opravdu nejsou výjimkou.
Mnozí lidé si neustále stěžují na nízké mzdy, avšak nejsou ochotni investovat do dalšího vzdělávání, což je pak limituje na trhu práce. Nemohou se uplatnit, případně dělají zaměstnání, které jim nepřináší zajímavé finanční ohodnocení. Nemluvě o tom, že jsou v práci často nešťastní, protože je zkrátka nebaví a stresuje. Přitom stačí relativně málo – najít si vhodný kurz. Za pár měsíců se pak lze ucházet o nové zaměstnání, které jim bude více vyhovovat.
Jak vlastně zní definice dobré mámy? Je být matkou povolání ženy a má snad zapomenout na svůj vlastní život a na své ambice? Přečtěte si příběh Katky, která má tři děti, které vychovává sama. Našla si práci snů. Když se jí začalo dařit, okolí ji odsoudilo. Co si o tom myslíte vy?
Každý rok vznikne nějaký song, který pak dobývá žebříčky celosvětových hitparád, slyšíme ho na každém rohu, skáče na nás pomalu i z lednice. Na některé hity časem zapomeneme, ale o takových tu dnes nebude řeč. Až udeří první mrazíky, tyhle letní písničky vás zaručeně rozehřejí a rozproudí vám krev v žilách. Pojďme si připomenout hity, které známe úplně všichni a vždycky si na ně rádi na diskotéce nebo u moře zatancujeme, nebo si je aspoň v duchu zanotujeme.
Adventní věnce se dají koupit, ale opravdovou hodnotu má váš vlastnoruční výrobek. Inspirujte se úchvatnými nápady naoriginální adventní věnce z rozličných materiálů a vyzdobte jídelní stůl na letošní svátky nějakým novým kouskem.
Sociální sítě jsou dnes mocné marketingové nástroje, které nutně nemusí být určeny jen k propagaci byznysu nebo nějakého produktu. Mohou to být zrcadla nás samotných a lze si z nich vytvořit i pasivní příjem. Stačí, aby byl instagramový profil dostatečně atraktivní, získal určitý počet sledujících a byl hojně navštěvovaný. K tomu všemu mohou přispět instagramové šablony a dalších několik tipů.
Že to přece není možné? Všechno jde, když se chce. A přitom nemusíte vůbec nikam cestovat. Klidně zůstaňte doma, ale zařekněte se, že každý den budete angličtině věnovat alespoň dvacet minut.
Znáte rýmovník? Pravděpodobně ano. Jedná se o bylinku, kterou velmi často pěstujeme na svých okenních parapetech. Pěstitelé mnohdy nevědí, co si s ní počít, protože roste tak rychle, že nestíháme ani mrknout okem. Rýmovník však využijete. Dá se z něj připravit med, sirup nebo také mastička. A jelikož se jedná o zdraví prospěšnou bylinku, je načase pustit se do výroby jednotlivých produktů.
V průběhu ledna vzplál na sociálních sítích vášnivý boj o tělesné ochlupení, když hnutí Januhairy oslavuje přirozenost a vyzývá ženy k odložení žiletek. Je zpět doba kdy se svoboda neoholených těl žen projevuje nejen slovy, ale i odvážnými činy. Přidáte se k revolučnímu hnutí, které vzdoruje společenským standardům krásy a zdůrazňuje jedinečný projev individuality?
Oválné vany i umyvadla, dřevěné podlahy nebo přiznaný beton, a také všudypřítomná šedá barva podlahy nebo obkladů. To jsou koupelnové trendy pro rok 2019.

Výběr článků

Každý den čelíme řadě záhad. K těm patří kupříkladu to, kam zmizely brýle nebo klíče od auta. Obvykle je však odpověď banálnější, než jsme čekali. Člověka však v tu chvíli nenapadne, že existují mnohem zapeklitější záhady, nad kterými si lámou hlavu skupiny historiků.
Přivydělat si z pohodlí domova nikdy nebylo jednodušší než teď. Pokud prahnete po tom, přispívat do rodinného rozpočtu něco navíc, nemusíte nutně chodit z jednoho zaměstnání do druhého, ale můžete se u oblíbeného televizního pořadu pustit do ručních prací. Možností je víc než dost.
Vztahy jsou komplikovaná věc, o tom není sporu ani pochyb. Zatímco někdy to klape a všechno funguje „jako po másle”, jindy to může váznout. A právě mnohé neshody nebo rozcházející se názory mohou stát za vznikem nevěry.

Nepřehlédněte

Bezchybný výkon předvedla malá Angelica Hale při zpěvu písně Girl on Fire. Takový hlasový projev jí mohou závidět profesionální zpěváci a porota americké talentové soutěže nevěřila svým uším. Právem si tak Angelica vysloužila okamžitý postup do finále. Takto čistý projev je u desetileté dívky skutečně ohromující. Užijte si to!
Patříte k těm, kteří se rochní v mystičnu i všelijakých záhadách a občas vás přepadne myšlenka, jak skvělé by bylo vidět do minulosti i budoucnosti? Pak jste možná někdy uvažovali nad tím, že by nemuselo být úplně špatné naučit se vykládat karty – ať sobě nebo ostatním. A protože pro podzim se ezoterická atmosféra hodí víc než kdy jindy, nachystali jsme pro vás pár tipů, jak se nacítit na výklad karet.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek