Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Sebeobětování a jak s ním zatočit? Vždyť přece nemusíte dělat všechno!

Celý den v jednom kole. Práce, děti, rodiče, domácnost. Nedej bože, když do toho zazvoní telefon a tam se ozve plačící kamarádka, že jí opět ten její nadával. Najednou vám začne docházet, že je toho na vás prostě moc. Kde se stala chyba? Příliš jste začali obětovat své vlastní životní štěstí a darovali jste ho na stříbrném podnose jiným lidem. Pomalu tento program změníme. Konec sebeobětování!
Sebeobětování
Sebeobětování a umění říct ne. (zdroj foto: www.123rf.com)

27. 01. 2021

Partnerství vše nastartuje

Vlivem výchovy ve společnosti dvacátého století se stalo, že se všechny dívky a ženy stávají služkami. Co na tom, že už dávno chodíme do práce úplně stejně, jako naše mužské protějšky? To přece nikoho nezajímá.

Přijdete domů a první, co vás čeká, je příprava jídla a úklid domácnosti. Jaksi to po vás někdo vyžaduje. Program, který do vás vložila výchova, společnost. A tak začnete uklízet a vychystávat, jen abyste byla označena za dobrou partnerku.

Mateřství? Velký oříšek i pro statnou ženu

Další program sebeobětování se zapne přesně v tom okamžiku, kdy zjistíte, že jste těhotná. Najednou máte pocit, že musíte dělat vše správné pro dítě. To je samozřejmě v pořádku, ale všechno má své meze.

Když se dítě narodí, všichni vás častují „dobře míněnými radami“, a navíc pozorují, zda máte i při plačtivém a nespavém miminku doma naklizeno, navařeno, a zda se dostatečně usmíváte na svého manžela. Fajn. Nikdo se ale neptá na to, jak je vám.

Léta plynou, a kde jsem vlastně já? Sebeobětování vás převálcovalo

Najednou zjistíte, že vaše dítě oslavilo čtvrté, sedmé, desáté, patnácté narozeniny. A že se nic moc ve vašem životě nezměnilo. Zatímco vy zajišťujete chod domácnosti, nakupujete, chodíte do práce a o víkendu, který je určen k odpočinku. Celé dopoledne vyvařujete, abyste mohla odpoledne milosrdně trávit tím, že uklidíte binec po vaření, vaši nejbližší si nemyslí, že byste cokoliv dělala.

Vaše práce je neviditelná. A právě zde začneme pomalu měnit nezdravý program sebeobětování. Když nic nezměníte, čeká vás zhroucení. Toto životní tempo se nedá dlouho zvládat.

Delegování povinností

Možná jste za tu dobu logicky nabyla pocitu, že práci v domácnosti nejlépe zastanete vy. Není divu – nikdo jiný se totiž po místech po celém bytě neotřel hadrem tolikrát, jako vy. Ale abyste to stejně bravurně naučila i ostatní členy v domácnosti, potlačte v sobě kritika a dopřejte jim dopracovat se ke stejné dokonalosti, jakou oplýváte vy.

K TÉMATU  Překvapené děti v podmořském světě! Delfíni, tuleni nebo rejnok a jejich vzájemná reakce s malými návštěvníky akvária

Vyplatí se to – děti i partner se naučí běžné údržbě, kterou by v případě, že by bydleli sami, zastávali úplně stejně. Mimochodem – úklidové domácí práce zvládají s pomocí partnera nebo staršího sourozence i děti od 6 let.

Předat zodpovědnost je to nejtěžší

Spolu s předáváním žezla různých povinností, jako je běžný nákup, platba složenek nebo třeba praní prádla, se logicky setkáte s tím, že se budou snažit ostatní členové domácnosti tyto aktivity vykonávat, ale zodpovědnost za jejich výsledek hodit na vás. Nenechte se.

Spolu s tím, že aktivitu budou vykonávat, přebírají i zodpovědnost. Takže opravdu ne, i když se budou snažit, obarvené prádlo není vaše vina. Je to jen jejich nezkušenost. Dělat chyby je lidské. Ale nebudete za všechno zodpovědná vy, ani za chyby ostatních.

Rychle využijte čas pro sebe aneb konec sebeobětování

Nejlépe bude, když se v čas určený pro delegování povinností budete nacházet mimo domov. Jednak nebudete mít potřebu jedovatě komentovat ne příliš ideální výsledky snažení členů rodiny, ale také si konečně dopřejete to, co si zaslouží každý člověk na této planetě – odpočinek a odměnu.

Zajděte si s kamarádkou do kavárny, projděte se v parku, zajděte si na dobrý film. Rozhodně nemůžete stále jen žít povinnostmi.

Když se naučíte své povinnosti rozdělit mezi všechny členy domácnosti, najednou zjistíte, že si vaší práce mnohem více váží. Vy získáte volný čas, ostatní nové životní dovednosti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak vychovat přiměřeně sebevědomé dítě? Zkuste dodržovat základní rady

Protivná a útočná tchyně umí život značně znepříjemnit. Máme návod, jak vyzrát i na tu nejmrzutější

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Dva měsíce letních prázdnin utekly jako voda a opět nastalo období, kdy deset měsíců vypravujete děti do školy. Což bývá často plné zmatku. Aby u vás doma nevypukl tento scénář, přinášíme vám několik rad. Díky těm vás žádné školní ráno nezaskočí nepřipravené a vše stihnete.
Některé filmy v nás dokážou vyvolávat radost, štěstí, romantickou náladu a jiné zase třeba strach. A některé filmy jsou natolik sugestivní, že je lepší se jim vyhnout, pokud na ně nejste zrovna správně naladění.
Většina z nás tráví vsedě mnohdy více než 12 hodin denně. Není divu, že až třetina lidí se sedavým zaměstnáním má bolesti zad. Dlouhodobým a nesprávným sezením se tělo jednostranně přetěžuje a výsledek je jasný. Ale pozor, samotný sed neškodí, bolesti zad jsou také výsledkem nesprávného sezení.
Známe ho úplně všichni. Nejspíš ho mnoho z nás má na talíři alespoň párkrát do týdne. Avokádo je hit posledních let, je to superpotravina, která nesmí chybět v žádném zdravém jídelníčku. Jenže s sebou nese i temnou stránku, o které se ví, ale příliš se o ní nemluví. Nebo ji záměrně nevidíme.
Každý kolem vás se chlubí, jak jejich dítě ve dvou letech švitoří první slůvka? Nebojte se, rozhodně nebudete čekat tak dlouho! Naučte se techniku, jak své dítě rozmluvit a již ve věku 9 měsíců mít človíčka, kterému rozumíte první slůvka.
Madonna, nejslavnější popová ikona od začátku 80. let až do současnosti plní sociální sítě fotografiemi, nad nimiž v poslední době zdravý rozum skutečně žasne. Zpěvačka se zřejmě nehodlá smířit s přirozeným procesem stárnutí a chce si i nadále zachovat svou dokonalou image. Má tohle ale být ještě náš vzor hodný následování?
Žádná domácnost není útulná, pakliže v ní chybí pokojové rostliny. Zatímco starší generace nedají dopustit na barevně kvetoucí rostliny, jako je africká fialka nebo například ibišek, mladí dávají přednost stálezeleným rostlinám, k nimž patří i zamiokulkas. A právě o této pokojové rostlině bude nyní řeč.
Tihle dva lidé se rozhodli vyzkoušet cvičení jógy v páru. I s návodem to ale není nic jednoduchého, jak si oba dva vyzkoušeli na vlastní kůži. Udržet krkolomné pozice je bez tréninku velký oříšek, i pokud patříte mezi pohybově nadané.
Stává se vám, že dojíte své jídlo, ale i poté máte zase hlad? Spoustu lidí dojí svou porci, ale i tak je přepadnou chutě dát si ještě něco dalšího. Anebo je přes den stále honí mlsná a snědli by vše, co mají na očích. Čím to vlastně je? A jak se toho ukrutného pocitu hladu a chutí zbavit? Pokračujte ve čtení článku a získáte tak odpovědi na vaše otázky.
Lesklé zrcadlové polevy neboli mirror glaze udělají z každého dortu malířský obraz. Poléváním a mícháním různých barev můžete vytvořit vzory podle své fantazie. Vaše dílo bude vypadat jako od profesionálů!
Nový rok je tady a s ním přichází i nové začátky, cíle a předsevzetí. Pokud i vy nějaké pro rok 2022 máte a chcete jich dosáhnout, určitě jste už přemýšlela o tom, jak?!
Co tvoří základ dámského šatníku? Vedle džínů, jednobarevných triček a krátkých letních šortek bychom tam našli také overaly, které se v posledních letech radují z velkého zájmu o ně. Jedná se o módní trend, který je dnes k dostání v celé spoustě provedení. Nosit ho lze jak na večírky či plesy, ale také si lze koupit kousek na spaní nebo letní provedení k moři. Už také vlastníte tento vkusný trend?

Výběr článků

Jiří Korn, ve svých 74 letech, obdržel čestné uznání na Cenách Anděl 2023, kde byl slavnostně uveden do síně slávy. Tento zpěvák a tanečník je známý svým jedinečným hlasem a působivými pohyby na scéně, stejně jako svým výrazným a někdy excentrickým smyslem pro módu, který se vyvíjel a transformoval během celé jeho kariéry.
Znáte rýmovník? Pravděpodobně ano. Jedná se o bylinku, kterou velmi často pěstujeme na svých okenních parapetech. Pěstitelé mnohdy nevědí, co si s ní počít, protože roste tak rychle, že nestíháme ani mrknout okem. Rýmovník však využijete. Dá se z něj připravit med, sirup nebo také mastička. A jelikož se jedná o zdraví prospěšnou bylinku, je načase pustit se do výroby jednotlivých produktů.
Parta nadšenců vytvořila z celého domu jedno obří domino ze všeho, co běžně používáte. Řetězová reakce, kterou spustí kutálející se citron, se postupně prožene všemi místnostmi. Postavit tuhle legraci bylo hodně náročné a má překvapivý závěr.

Nepřehlédněte

Řasokoule - druh zelené řasy, který si dobrovolně přinášíme do domu. Zatímco někdo považuje řasokouli za netradiční pokojovou rostlinu, jiní ji považují za domácího mazlíčka. Ať už je pro vás čímkoli, pojďte společně s námi zjistit, co vlastně umí a jak se o ni starat.
Tak co, kdy jdete k zápisu? Už se těšíš do školy? Počkej, paní učitelka bude přísná, tam nebudeš moci takhle divočit! Takové a mnoho dalších „hlášek“ slyší šestileté děti od příbuzných, když se chystají na svůj slavný den – zápis do základní školy. Co jsou schopny doopravdy chápat?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek