Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Jak vybrat kancelářskou židli, aby neruinovala naši páteř

Začali jste pracovat z domova a zařizujete si proto svou domácí kancelář? V takové domácí kanceláři by rozhodně neměla chybět kvalitní židle, díky které si nezruinujete svou páteř. Jenže jak takovou kvalitní kancelářskou židli vybrat?
jak vybrat kancelářskou židli
Kancelářská židle nemá být jen pohodlná. (zdroj foto: www.123rf.com)

20. 01. 2021

V současné době je nabídka na trhu pestrá. Zejména kancelářských židlí je v nabídce víc než dost a vybrat si jednu, která by zdobila domácí kancelář a byla plně funkční a praktická, to je oříšek. Ten se ale aktuálně snaží rozlousknout velké množství lidí, protože nový typ onemocnění nás dohnal k takzvané home office.  Jak tedy vybrat kancelářskou židli?

V čem se kancelářské židle liší od normálních? 

Úvodem je třeba vědět, čím se vlastně kancelářské židle liší od těch normálních, které běžně používáme například v jídelně nebo v jiných místnostech domu. Hlavním rozdílem je to, že kancelářské židle jsou takzvaně ergonomické čili jsou dobře nastavitelné. Jejich opěradlo je možné přizpůsobit zádům i každé poloze těla, také je možné vybrat si z množství područek nebo mechanik a funkcí.  

Na co se dívat při výběru kancelářské židle? 

Když už známe rozdíl mezi kancelářskými židlemi a klasickými židlemi, můžeme přejít k jejich výběru. Při výběru nehraje tak velkou roli vzhled kancelářské židle, jako právě její vlastnosti a součástky.  

Abychom byli konkrétní, rozhodující jsou: 

  • Sedák 
  • Opěrák 
  • Područky 
  • Nosnost 
  • Kolečka 
  • Opěrka hlavy 

Od sedáku se odvíjí pohodlnost 

To, co první postřehnete nebo zaregistrujete ve chvíli, kdy usedáte na židli, je podsedák a to, jak moc je pohodlný, respektive jestli je vůbec pohodlný. Při výběru se dívejte především na anatomicky tvarované sedáky, které zajišťují větší komfort. Co je ale ještě důležitější, je to, jestli jsou výškově nastavitelné. To by totiž nemělo chybět.  

Opěráky musí kopírovat tvar páteře 

Na pohodlnosti se také podílí opěrák, ovšem jeho kvalita a pohodlnost, respektive jeho vlastnosti jsou důležité z jiného důvodu. Čím lepší opěrák bude, tím lépe se bude mít naše páteř. Právě opěrák rozhoduje o tom, jestli je naše páteř ruinována nebo nikoli.  

K TÉMATU  Jaké jsou nejčastější potíže při vyhledávání nemovitosti?

Obecně se ví, že opěráky musí kopírovat tvar lidské páteře. Pokud mají bederní opěrku, je to naprosto skvělé. Tyto opěrky vás totiž nutí sedět zcela přirozeně a nikoli křivě, jak to v případě absence opěrek dopadá.  

Nastavitelné područky oceníte při práci za stolem 

Vybíráte si kancelářskou židli? Pak byste se měli informovat o tom, jaké mají židle područky. Existuje dnes celá spousta variant, vybírejte však z nabídky těch nastavitelných. Oceníte je především při práci za stolem.  

Pozor na nosnost 

Na co se bohužel řada lidí nedívá, je nosnost. Každá židle má svou nosnost, neunese každého a jakkoli těžkého člověka. Než tedy danou židli zakoupíte, o její nosnosti se informujte zejména v případě, kdy víte, že nepatříte k zrovna štíhlým jedincům. Samozřejmě uvedený údaj je vždy ryze orientační a židle díky své konstrukci unesou o něco více, než je psáno.  

Kolečka vybírejte podle typu podlahy 

Ani kolečka nejsou něco, nad čím byste mohli jenom mávnout rukou. Kolečka se však nevybírají podle vás a vašich požadavků, ale podle typu podlahy. Na tvrdé podlahy totiž patří zcela jiná kolečka než na měkké podlahy nebo na kluzáky.  

Tvrdými podlahami se myslí plovoucí podlahy nebo parkety, na něž se volí zásadně měkká kolečka, která podlahu nepoškodí ani nepoškrábou. Měkkými podlahami se myslí koberce nebo kožešiny, na něž se volí plastová kolečka (čili tvrdá kolečka). Pokud ale je podlaha takzvaným kluzákem, pak volte kolečka nijak se nepohybující.  

Má židle opěrku hlavy? 

Opěrka hlavy nebo také hlavová opěrka je další velice důležitá součást každé kancelářské židle. Je to nezbytnost hlavně v případě, že víte, že budete pracovat za stolem déle jak tři nebo čtyři hodiny.  

K TÉMATU  5 pravidel, jak zařídit obývací pokoj podle feng-šuej

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pánská pracovna. Jak ji zařídit a vytvořit dokonalou domácí kancelář

Home office. Jak vyzrát na nástrahy a zastat stejnou práci doma jako v kanceláři

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Prosinec je vhodná doba na nějakou tu pohádku. Na jaký film se vypravit s dětmi do kina? Aktuálně je na výběr hned několik variant, pro co se rozhodnout. Animovaní kutilové Pat a Mat pobaví i dospělé, pohádka z našich krajů Čertí brko se pyšní lákavým obsazením, a francouzská rodinná komedie Vánoce a spol. představí Santu až po kolena v bryndě.
Léto se rychle blíží a s ním i koupání a další radovánky. Jenže ty každoročně pro mnoho žen skončí nepříjemnými potížemi. Pálení či řezání při močení bývají jejich typickými prvními příznaky. Pokud se u vás projeví, na nic nečekejte a okamžitě jednejte. Včasný zásah vás totiž může ochránit před vzplanutím problému v plné síle a následnými recidivami v podobě opakovaných problémů močových cest. Máte-li k těmto letním potížím sklony, myslete na prevenci!
Máte v sedmdesáti nárok být zamilovaná a mít sex? Samozřejmě máte. Zamilování je stejné ve dvaceti, jako v sedmdesáti. Jen je lidé na veřejnosti projevují méně okázale. Možná vám vaše děti řeknou, že jste trapná. A ony nejsou právě tím, že takhle uvažují? Milovat někoho není nikdy trapné. Je to ta nejdůležitější součást života každého člověka.
Ketogenní dieta nebo-li keto-dieta jak je s oblibou označovaná je v posledních letech velmi oblíbenou formou diety pro hubnutí. Televizní reklamy slibující nadstandardní úbytek na váze za krátkou dobu jsou velmi lákavé a zejména zarputilí dietáři tak tuto variantu velmi rádi vyzkouší. Málokdo z nich se pak ale zajímá o to, jak vlastně keto-dieta funguje a zda se jedná o udržitelný způsob stravování.
Teplo domova, domácnost, ze které čiší pohoda, plápolající oheň v krbu, pohodová hudba, tlumené osvětlení, a především přírodní materiály. Vítejte ve vašem novém domově, kde díky dánskému hygge trendu konečně zavládl klid, mír a dokonalá pohodička.
Že se nedá módou a módními trendy bojovat proti „blbé“ náladě? Ale dá! Důkazem jsou aktuální trendy na rok 2021, které se na symboliku naděje, síly a vytrvalosti soustředí nejen v barvách, vybavení domácnosti, ale také ve stylu oblékání, účesů a samozřejmě i líčení. Pojďme se na jednotlivé trendy tohoto roku podívat právě optikou nálady a symboliky. Uvidíte, že letos bude čím zahánět chmury!
Spektrum nabízených erotických pomůcek, o které dnes někde můžeme očkem zavadit, nám přijde ohromující a přepestré. Po stránce užitého materiálu jsou možná unikátní, ale designově to nejsou žádné novinky. V podstatě si děláme dobře těmi samými hračkami už hezkých pár tisíciletí.
Jíst zdravě a prospět svému zdraví - to je hlavní úkol mnohých z nás. Dnes si stále více lidí uvědomuje fakt, že zdraví máme jenom jedno a že ho můžeme podpořit (nebo také zcela zruinovat) tím, co jíme. Pokud do jídelníčku zařadíte pečivo či smažené pokrmy, budete se cítit unavení a zdraví začne skomírat.
Když jsem před třemi lety potkala svého současného muže, byla jsem nadšená. Vkládala jsem velké naděje do naší lásky. Pořídili jsme si společné bydlení a narodila se nám dcera. Po čase jsem ale poznala, že žádné dlouhodobé soužití není ideální. Dnes je náš společný život rodičovský, a já si začala psát s bývalým z Chorvatska.
Možná jste někdy přemýšleli, zda je vůbec možné řešit vaše zdraví bez pomocí léků. Třeba jste byli doposud zvyklí navštěvovat často lékaře a možná někteří z vás užíváte prášky každý den. Co kdybych vám ale řekla, že to jde i jinak? Že je tady možnost, jak řešit své zdraví bez pomocí prášků? Jste zvědaví, jakým způsobem toho docílit? Pak pokračujte ve čtení!

Výběr článků

Jóga dnes patří v západním světě k široce rozšířeným technikám cvičení. Svou popularitu zde ale začala získávat až od 2. poloviny 20. století. Tisíce let se totiž omezovala pouze na indický subkontinent. Jak se vyvíjela až do dnešní podoby?
V dnešním světě, který se neustále mění a vyvíjí, se mění i role rodičů a způsoby, jakými vychovávají své potomky. Článek "Moderní rodičovství a výchova dětí" se zaměřuje na aktuální trendy a přístupy v oblasti péče o děti. Od respektování individuality a podporování kreativity po využívání moderních technologií – objevte, jak se rodičovství adaptuje na nové výzvy a jak můžete vytvořit harmonický vztah s vašimi dětmi v dnešním rychle se měnícím světě.
Přivydělat si z pohodlí domova nikdy nebylo jednodušší než teď. Pokud prahnete po tom, přispívat do rodinného rozpočtu něco navíc, nemusíte nutně chodit z jednoho zaměstnání do druhého, ale můžete se u oblíbeného televizního pořadu pustit do ručních prací. Možností je víc než dost.

Nepřehlédněte

Vraťme se společně na hudební scénu, kde se jedna z nejoblíbenějších českých zpěvaček, Anna K, po dlouhých šesti letech vrátila s novým albem, které nese název "Údolí včel". Pro fanoušky to bylo dlouhé očekávání, a jejich trpělivost byla odměněna. To, co nám Anna K přináší na této desce, je nádherný návrat do světa hudby a zároveň připomínka toho, že tato zpěvačka má stále mnoho co nabídnout.
Čeká Vás výlet do zahraničí? Jedete v zimě do Itálie na hory, na exotické Maledivy, nebo pozorovat polární záři na Island? A chcete se cítit bezpečně za všech okolností? Mít jistotu, že když se Vám něco stane, bude Vám zajištěn ten nejlepší komfort a servis, že se o Vás někdo skutečně postará? Pak jednou z nejdůležitějších věcí, kterou musíte před cestou udělat, je uzavřít dobré cestovní pojištění. Jakou pojišťovnu si ale vybrat, aby seděla na míru Vašim potřebám, a přitom Vás cestovní pojištění nevyšlo víc než celá vytoužená dovolená? Na to Vám pomůže najít odpověď srovnávač pojištění Yespojisteni.cz.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek