Sobota , 04. 05. 2024

Květoslav

Srdeční nemoci i nehody. Na co se v Česku nejčastěji umírá?

Dopravní nehody opravdu nejsou tou nejčastější příčinou smrti, i když to z televizních reportáží často tak vypadá. Jsou až na pátém místě žebříčku nejčastějších příčin úmrtí u nás. Jaký důvod smrti obsadil první příčku?
na co se umírá
Jaké jsou nejčastější příčiny smrti u nás? (zdroj foto: www.123rf.com)

07. 01. 2021

Kardiovaskulární onemocnění obsadila první místo 

Každým rokem u nás umírá několik desítek, ne-li stovek tisíc lidí. A podle statistik se počet úmrtí každoročně zvyšuje. Na co se u nás nejvíce umírá? Jak bylo zmíněno, většina lidí se domnívá, že za smrtí stojí dopravní nehody. Tak to alespoň vypadá díky televizním reportážím, které o jiných důvodech smrti nemluví. Jenže nehody jsou až na pátém místě žebříčku.  

První příčku žebříčku nejčastějších příčin úmrtí u nás obsadila kardiovaskulární onemocnění čili nemoci srdce. Každým rokem bohužel usmrtí třetinu všech zemřelých u nás. Co je však pozitivní, tak je fakt, že se počet zemřelých na nemoci srdce nezvyšuje, ale stagnuje už posledních deset let. Dokonce někteří odborníci tvrdí, že se lehce snižuje.  

Nejčastější kardiovaskulární nemocí, na kterou se v České republice umírá bývá chronická ischemická choroba srdeční. V tomto případě dochází k nedokrvení srdečního svalu. Dále stojí za smrtí Čechů infarkt myokardu a klasické selhání srdce. To však většinou úzce souvisí se zmiňovanou chronickou ischemickou chorobou srdeční, konstatují lékaři.  

Rakovina na druhém místě 

Na co však Češi každým rokem umírají víc a víc je rakovina, respektive zhoubné novotvary. Říká se, že rakovina dřímá v každém člověku a je jen otázkou spekulací, jestli se u člověka objeví či nikoli. Statistiky mluvící o úmrtích u nás tuto domněnku potvrzují.  

Abychom však byli trochu konkrétnější, za největší počet úmrtí na rakovinu může nádor plic. Ten se každoročně objevuje nejvíce, a to jak u mužů, tak i u žen. Více však na nádor plic umírají pánové, ženy naopak více umírají na rakovinu prsu, což se zase mužů příliš netýká.  

Velkým problémem jsou také nádory tlustého střeva a konečníku. I na tento typ rakoviny každoročně umírá velké procento lidí.  

K TÉMATU  Vánoce v práci? 5 rad, jak to zvládnout

Mezi nejčastější příčiny smrti patří také cukrovka 

Diabetes neboli cukrovka – to je velice závažné onemocnění, při kterém se ani plnohodnotně nežije, ale na druhou stranu ani neumírá. Tak to tedy tvrdí mnozí odborníci. A i když se někomu může jevit cukrovka jako banální onemocnění, opak je pravdou. Právě na toto onemocnění v České republice každoročně umírá velké množství lidí.  

Podle posledních statistik na cukrovku umírá stále více a více pacientů. Za posledních deset let se tato příčina smrti dostala z osmého místa žebříčku na čtvrtou pozici, což je opravdu razantní a znatelný skok. Cukrovka před deseti lety tvořila asi dvě procenta všech úmrtí u nás, aktuálně jsou to čtyři až pět procent.  

Pozor na chřipku a zánět plic 

Když doputoval koronavirus do České republiky, najednou se vytasily statistiky mluvící o počtu zemřelých na klasickou chřipku. Díky statistikám jsme si mohli uvědomit, že chřipka opravdu není tak banální onemocnění, jak se o ní mluví nebo jak si řada lidí myslí. V žebříčku nejčastějších příčin úmrtí obsadila šesté místo čili octla se těsně za dopravními nehodami.  

Úmrtí na chřipku, případně zánět plic, každoročně tvoří tři procenta všech úmrtích u nás. K úmrtí na chřipku dochází většinou během zimy, nejvíce pak v únoru.  

Co je velice zajímavé, tak je fakt, že na chřipku nejvíce umírají svobodné ženy. Jak je to možné, to se neví. Dále jsou také velice ohrožené děti ve věku od jednoho do devíti let. I ty bohužel na chřipku nebo záněty plic velice často umírají.  

Chronická onemocnění na konci žebříčku 

Mezi deseti nejčastějšími příčinami úmrtí u nás bychom našli také chronická onemocnění. Že jsou chronická onemocnění příliš velkou kategorií? Pak si ji pojďme trochu zkonkrétnit.  

K TÉMATU  Britská princezna Kate bojuje s rakovinou

Nejvíce se u nás umírá na chronická onemocnění jater. S tímto mají problém především pánové, a to ve věku od pětatřiceti do čtyřiapadesáti let či pánové po rozvodovém řízení. Dále se umírá na chronické nemoci dolní části dýchacího ústrojí. Na toto se umírá opět především v zimě. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Těhotenská cukrovka. Co vás všechno může potkat?

Sezení nebo špatná ústní hygiena. Co dalšího ještě může mít vliv na vaše srdce? To jste možná netušily!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Tyhle zapletené účesy ocení spíše mladší generace. Všechny jsou hotové během minut, takže je můžete mít na hlavě hned, než ráno vyrazíte na autobus.
Máte pocit, že jste doma neustále sami? Pravděpodobně zvažujete koupi nového zvířecího kamaráda. Co takhle okřídleného společníka? Papoušci jsou totiž oproti kočkám nebo psům méně náročnými stvořeními, která dokážou žít vlastním životem bez vaší přítomnosti. Při výběru ideálního druhu však buďte opatrní – ne všechny se hodí do bytu.
Když je zmínka o mandlovém mléce, možná vás na prvním místě napadne jeho přínos v kuchyni. Je velmi populární u lidí alergických na laktózu, vegetariánů či vitariánů. Mandlové mléko však může mít i zcela odlišné využití. Může vám totiž pomoct ke zdravým vlasům a pleti.
Solární světélka, zapíchaná podél chodníčku, udělají také příjemnou atmosféru. Ale noční osvětlení zahrady, jako je tohle, vás přenese rovnou do pohádky. Světla zavěšená v koruně stromu nebo naopak umístěná u kmene menších stromků vytváří ve tmě přímo čarovnou náladu.
Vybouchl vám na poslední chvíli parťák na dovolenou a vám nezbývá nic jiného, než se vydat na sólo trip? Nebo takovou cestu už několik týdnů plánujete, ale máte z toho respekt? Sólo cestování se může zdát náročné, nicméně pokud se dobře připravíte, jistě vás čeká zcela nezapomenutelný zážitek. Jak zvládnout první sólo cestu?
Tolik lidí si přeje jíst zdravě. Bohužel ne každému se to podaří. Lidé se po čase vrátí ke starému režimu nezdravého stravování. O měsíc později zkouší další pokus, ale zase je něco vrátí ke starému režimu. A takto je to dokola a dokola. Jsou tu ale i takoví, kteří se zdravou stravou ještě ani nezačali, protože se nemohou odhodlat. Jak to tedy jednou provždy změnit? Jak se odhodlat, a zároveň u toho vytrvat a nevracet se zpět ke starým návykům? O tom si povíme v dnešním článku. Proto pokračujte ve čtení, držte se daných pravidel a úspěch vás nemine...
Trávíte-li pracovní dobu z velké části přikováni k monitoru či displeji mobilu, může to mít negativní vliv na váš zrak. Zvláště pokud i volný čas vyplňujete sledováním sociálních sítí, surfováním po internetu nebo sledováním televize, vaše oči příliš často ostří na blízkou vzdálenost, což pro ně není přirozené. Může to vést k různým komplikacím od svědění a podráždění očí přes rozmazané vidění až po akomodační křeč. Na otázky odpovídá MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha.
Potrpíte si na zlato, stříbro nebo nerezovou ocel? Nosíte diamanty či perly? Pak je pro vás možná dobré vědět, jak správně byste měla o šperky pečovat, aby vám vydržely déle a stále vypadaly jako nové.
Léto přeje drobnému přivýdělku. Přemýšlíte, zda je to vhodné i pro vašeho potomka? Pojďte se podívat na to, jak letní brigády zvládly naše děti. Poradíme nejoblíbenější brigády i to, co si musíte ohlídat.
Dnes hrozí, že vás ovládnou stinné stránky vaší povahy. Chraňte také svou kůži a snažte se ji co nejvíce hydratovat. Co ještě pro dnešek máte udělat a očekávat? Více Naďa Šmídová ve speciálním horoskopu krásy a duševního zdraví.
Suchý šampon, to je pomocník mnoha z nás, o kterém jste už jistě slyšely. Jak s ním ale pracovat, aby se skutečně stal vaším přítelem do nepohody? Naučte se to!

Výběr článků

Slyšeli jste někdy o meditaci? Zkoušeli jste ji někdy praktikovat nebo ji dokonce již praktikujete? Dnešní článek bude totiž právě o ní! Pro ty z vás, kteří o meditaci slyšíte poprvé, tak pokračujte ve čtení, protože se dozvíte, jak moc vám může změnit váš život. A to pozitivně. Redukovat stres, léčit vaše tělo, cítit se klidně, cítit se radostně a spoustu dalších benefitů!
Jaká zvířátka máme doma nejčastěji? Jsou to samozřejmě kočky a psi. Každý jedinec má jinou povahu, vždycky je ale milujeme. Tihle domácí mazlíčci mají jedno společné - když si hrají, stojí to za to a často nás překvapí něčím novým, čemu se rádi zasmějeme. Podívejte se na video!
Legíny – poměrně kontroverzní kousek oblečení, na který má každá žena svůj názor. Zatímco některé jsou na jedné straně barikády a striktně je odmítají, druhé je naprosto milují - doma, do práce i do města. Pojďme se jim trochu podívat na zoubek, a především zjistit, jak legíny nosit, protože právě v tom bývá velmi často zakopaný pes oné nespokojenosti.

Nepřehlédněte

Praní prádla je každotýdenní činnost, ke které se musí přistoupit. Koše totiž začínají přetékávat a člověk najednou nemá, co na sebe. Je proto klíčové, abychom našemu použitému oblečení zase vdechli nový život. Jenže jak k praní prádla přistupovat? 
Karel Gott vždy byl, je a bude fenomén. Ačkoliv v Karlově životě hrály ženy důležitou roli, málokdo by řekl, že jen ta jedna jediná bude láska jeho života. Karel byl celý svůj život obklopen ženami. On miloval ženy a ženy milovaly jeho.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek