Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Na aktivní léto bez hořčíku zapomeňte

Vyrazit na túru či pořádně šlápnout do pedálů chce během léta nejeden z nás. Jenže mnohdy plány zůstanou jen v hlavě, protože po prvním dni a zvýšené pohybové aktivitě se dostaví bolesti svalů, nepříjemné křeče a únava. Přitom všechny tyto potíže mají často společného původce. Tím je nedostatek hořčíku. Jde-li o dlouhodobý problém, mohou být následky mnohem závažnější.
sport
načerpejte energii s kvalitními doplňky stravy! (zdroj foto: Naturevia)

Bez hořčíku, neboli magnesia, nebude naše tělo fungovat. Tento minerál je pro nás nezbytný. Podílí se totiž na celé řadě procesů a tím nejdůležitějším je tvorba energie. Pokud nám v těle chybí, dříve či později se jeho deficit projeví, a to jak na našem psychickém, tak také fyzickém stavu.

Nápor stresu a plíživý nástup depresí

Z počátku se může jednat o nepatrné signály. Přichází únava, jsme bez nálady a energie. Pak se přidává úzkost a stupňuje se stres. To, co bychom běžně zvládli bez mrknutí oka, najednou vyvolává podráždění a nepřiměřené reakce. Uzavíráme se do sebe a deprese na sebe nenechá dlouho čekat. Hořčík totiž ovlivňuje produkci hormonu štěstí, serotoninu, který řídí naše emoční rozpoložení. A tady platí jednoduchá rovnice, chybí magnesium – chybí serotonin a tedy štěstí. Kromě toho má hořčík vliv také na zklidnění mozkové činnosti, abychom mohli odpočívat. Nepřijde-li signál, že je už čas jít spát, mozek pořád „šrotuje“ a ač jsme naprosto vyčerpaní, neusneme. Nespavost je proto dalším častým symptomem chybějícího minerálu.

Srdce v ohrožení a časté bolesti hlavy

test

Tím však výčet v podstatě teprve začíná. Paradoxně dopadů na fyzickou kondici si všimneme zpravidla rychleji. Na počátku může jít o padání vlasů či lámání nehtů. Pokud to nepostačí, přijde důraznější varování. Úporné migrény, svalové křeče, třes nebo bušení srdce už ignorovat nejde.

Bohatý zdroj hořčíku

test

Magnesium je zkrátka jedním ze základních prvků života a musíme ho pravidelně doplňovat. Jeho dostatečný přísun dokáže mimo jiné snížit pravděpodobnost vysokého krevního tlaku či výskyt srdeční arytmie a pomáhá při trávení. Doporučená denní dávka je však různá. U dospělého muže je 420 mg, u ženy pak 320 mg. V případě těhotných a kojících maminek se potřeba zvýší až k 360 mg. Větší nároky mají také sportovci, kardiaci, diabetici a lidé těžce fyzicky pracující. Případně ti, co jsou dlouhodobě vystaveni stresu. Jako vhodný zdroj může posloužit doplněk stravy Naturevia Magnesium 1, jehož jedna malá tableta denně zajistí potřebný přísun hořčíku. Balení obsahuje 90 tablet, takže vydrží tři měsíce. V případě zvýšené psychické či fyzické zátěže bychom pak měli sáhnout po jeho ještě silnější variantě, a to přípravku Naturevia Magnesium 1 Mega, který obsahuje dvojnásobnou dávku hořčíku a pomůže nám zvládnout i extrémní zátěž.

K TÉMATU  Poradíme Vám, jak vybrat prostěradlo pro lepší kvalitu spánku

Sportem ke zdraví

To, co může začít nepříjemnou křečí po pěší túře či jízdě na kole, může mít i vážné konce. Proto je potřeba, abychom svému tělu dobře naslouchali a naučili se jeho signály číst. Budeme-li se o něj starat a dodáme mu všechny potřebné vitaminy a minerály, odvděčí se nám výdrží a hlavně zdravím. Tak na to mysleme a až si budeme balit lékárničku na cesty, či si ji doplňovat doma, určitě tam nezapomeňme pořídit hořčík.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vánoce se stejně jako každý rok nesou ve znamení jídla a pití. Přejídání je na denním pořádku a střevní problémy jakbysmet. Kromě jídla se však kouzelné svátky na konci roku nesou i ve znamení pohádek a tradičních zvyků. Víte, jaké vánoční tradice dodržujeme u nás, v České republice?
Zvlášť v dnešní pandemické době, kdy jsou kosmetické služby méně dostupné, je nutné poradit si v rámci manikúry a pedikúry. Péče o chodidla a jejich ztvrdlé části je někdy tvrdý oříšek. Pravidelnou starostí o nohy se ale všem nepříjemným stavům vyhnete. Vyzkoušejte tyto účinné tipy na krásná a hladká chodidla.
Léto doslova svádí k procházce do lesa, která má na naše tělo pozitivní vliv. Nejen, že jsme na čerstvém vzduchu, ale také jsme prakticky bez signálu čili si odpočineme od tíhy sociálních sítí a dalších hrozeb internetového světa. Navíc si můžeme nasbírat i naši večeři – stačí se poohlédnout po houbách. Které z nich mají pozitivní vliv na zdraví?
Recept na dlouhověkost hledají lidé odnepaměti. Když už na tomto světe, nemohou být napořád, tak se alespoň snaží o to, aby zde byli co nejdéle. A od koho jiného čerpat moudrost, než od lidí, kteří se dožili požehnaného věku.
Všimli jste si, jak se doba s každým rokem mění? Takové proměny najdete všude – v jídle, módě i v kosmetice. A zatímco ještě nedávno platilo, že čím víc kosmetiky jste si nanesli na pleť, tím jste byli více cool, dnes už se vše zase vrací zpátky k jednoduchosti.
Střídavá péče je poměrně častým řešením, jak se o dítě postarat po rozchodu rodičů. Jedná se o jednu z nejlepších možností, pokud rodiče nežijí společně, je však třeba počítat s tím, že střídavou péči provází i řada nevýhod a strastí. Prioritou by vždy měla být spokojenost dítěte.
Všichni lidé na celém světě chtějí být zdraví a krásní. Téměř každá žena si chce uchovat svou krásu a mládí co nejdéle. I když se život zdá být hektický a obtížný, ženy se snaží najít několik minut na péči o sebe každý den. Cílem kosmetických procedur je zastavení nebo zpomalení procesu stárnutí. Ale co když mluvíme o nevysvětlitelné ztrátě krásy? Tohle se stalo ženě z Anglie – Mary Ann Bevan.
Je jiná, je svá. Je to Billie Eilish. Do šoubyznysu vplula jako velká voda bez varování a okamžitě z ní začali všichni teenageři šílet. Zlomovým okamžikem byl pro zpěvačku říjen 2015, tedy krátce před dovršením jejích 14 let, když s bratrem Finneasem zveřejnili na SoundCloudu song Ocean Eyes, ze kterého se přes noc stala hudební senzace. A od té doby znal její jméno celý svět.
Taky se vás dotkla koronavirová krize po finanční stránce? V tom případě pravděpodobně přemýšlíte nad tím, jak rodinný rozpočet trochu “nakopnout”. Naštěstí lze vykonávat rovnou několik prací z domova, pro kterou se rozhodnete vy?
Výprodeje jsou pro většinu z nás lákavou záležitostí, která nám umožňuje pořídit řadu stylových modelů téměř za babku. Často se ale stává, že nám výhodné ceny zamotají hlavu natolik, že koupíme něco, s čím pak nejsme spokojené a nastává ponákupní vystřízlivění – radost následně vystřídá hořké zklamání. Proto jsme pro vás sestavili několik zásadních bodů, které vám pomohou vybrat si na poprvé opravdu skvělé módní kousky, kterých ani v budoucnu nebudete litovat.

Výběr článků

Jednoduché vychytávky, jak vypadat krásně, splní účel na 100 %. Jak rychle vyrobit kudrliny a udělat vaše vlasy krásně zářivé? Jak dokonale vybělit zuby pro perfektní úsměv nebo vyčistit pleť?
Nela pod vedením koučky Marcely Hlaváčkové postupuje malými krůčky pro lidstvo, ale velkými pro sebe. A v tom je ta podstata. Co se naučila na čtvrté schůzce?

Nepřehlédněte

Byla jsem vychovávaná v tom, že člověk může mít jen to, na co si sám vydělá. Držím se toho a nikdy jsem si nechtěla život zjednodušovat. Mám jen to, co si sama koupím za vlastní vydělané peníze, a když chci něco víc, než na co mi nestačí plat, jdu na brigádu.
Shannen Doherty, ikonická Brenda z Beverly Hills 90210, neúnavně čelí svému boji s rakovinou prsu ve čtvrtém stadiu. S neotřesitelnou odvahou a láskou v srdci sdílí své myšlenky a plány na to, jak ulehčit budoucí ztrátu pro svou rodinu, zejména pro svou milovanou maminku.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek