Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Antistresové činnosti, které vám zlepší náladu. Kterou vyzkoušíte nejdříve?

Uklízet nepomáhá, vařit nepomáhá a cvičit vás nikdo nedonutí ani za živého Boha? Pak je na čase vyzkoušet něco, co vás dozajista nejenom chytne, ale také přivede na jiné myšlenky. Představujeme vám antistresové činnosti, které vám zlepší náladu.
činnosti
Antistresové činnosti, které zlepší náladu a vyženou z těla napětí. (zdroj foto: pixabay.com)

04. 11. 2020

Ať se to v bytě zelená

Že vám do pár měsíců umře i kaktus? To nevadí! Žádný učený z nebe nespadl. Ale pokud chcete mít lepší náladu a nebýt stále nervózní, budete se muset obklopit zelení. Pěstování patří mezi antistresové činnosti, proto si zajděte do zahradnictví nebo do rostlinného ateliéru a nějaké květiny si kupte. A starejte se o ně.

Květiny přesazujte, hnojte, zalévejte, sprchujte je, zkrátka dělejte všechno, co potřebují a klidně věnujte pár minut denně jen tomu, že se na ně budete dívat a zkoumat, jak rostou. Tato činnost patří mezi zmiňované antistresové činnosti, které zlepší náladu. Věřte, že se do pokojových i balkónových květin hned zamilujete.

A to dokonce i v případě, že tomu teď vůbec nevěříte a v životě jste žádnou květinu nevypěstovali. Začněte však těmi, které jsou na pěstování nenáročné, poradí vám v každém květinářství. Koupíte-li si nějakou náročnou, může se stát, že brzy umře a vás to od pěstování odradí. To by ale byla velká škoda. 

Malujte

Ne každý je výtvarně nadaný a dokáže namalovat něco, co nevypadá jako dílo žáka prvního stupně základní školy. To ale vůbec nevadí. Abstraktní obrazy, které vždycky vypadají dobře, i když jde o sebevětší patlaninu, dokáže vytvořit každý. Nejlépe se k tomuto účelu hodí akrylové nebo akvarelové barvy.

Kupte si ve výtvarných potřebách plátno, barvy, případně štětce. Místo nich ale můžete použít cokoliv, co máte doma. Vidličky, houbičky, kartáčky, malovat se dá opravdu ledasčím. Třeba si nakonec vystačíte jen s rukama. Uvidíte, že jakmile na plátno poprvé nanesete barvu, budete se cítit jako znovuzrození. 

Spěte osm hodin denně

Říkáte, že šest vám bohatě stačí? Jste na omylu. Spánek je jednou z nejdůležitějších součástí našeho života a není radno ho podceňovat. Navíc patří mezi antistresové činnosti. Proč? Během spánku se totiž tvoří hormon zvaný melatonin a ten zejména u žen působí jako antioxidant, který chrání tělo vůči stresu. 

K TÉMATU  "Ty se máš, už půjdeš do důchodu!" Skutečně se mají ženy vyššího věku na co těšit? Jaká je současná výše důchodu a co vás čeká?

Nejvíce se ho tvoří od stmívání do svítání, proto je důležité dodržovat osmihodinový spánkový rytmus. Pokud budete spát méně než osm hodin, tělo i mysl bude náchylnější k nervozitě a podráždění, budete unavení a také se zvyšuje riziko vzniku nejrůznějších zdravotních komplikací.

Je vědecky dokázáno, že lidé, kteří spí déle, jsou šťastnější, úspěšnější a také mají mnohem kvalitnější sexuální život. Navíc pokud se snažíte hubnout, spánek vám v tom pomůže. Ti, kteří spí méně než osm hodin, mají totiž častěji sklon k obezitě než ti, kteří si spánku užívají dosyta. 

Potřebujete čerstvý vzduch

Na procházky vás možná neužije, anebo možná bydlíte ve městě a žádnou přírodu kolem sebe nemáte. Ale víte, jak skvěle a hlavně rychle vás dokáže zbavit stresu změna prostředí? Jak se lidově říká – jako mávnutím kouzelného proutku. Nezáleží na tom, jestli si vyjdete do lesa, o tři ulice dál do kavárny nebo na pivo do parku.

Jen nesmíte sedět doma a příliš přemýšlet. Věřte, že svět se bude točit dál, i když další dvě hodiny nebude pracovat nebo dělat něco, co byste zkrátka dělat měli, nebo dokonce musíte. Myslete sami na sebe a na to, že život máte jenom jeden. Proč si ho tedy neužít?

Ukliďte si

Že zrovna nepatříte mezi uklízecí maniaky? Vlastně neuklízíte vůbec? O důvod víc, proč s tím začít. I úklid patří mezi antistresové činnosti. Není třeba gruntovat tři hodiny každý den, utírat, prach, vytírat nebo žehlit, ale sem tam si vytřídit skříň s oblečením, knihami nebo kosmetikou je neskutečná psychická očista.

Zkuste z toho udělat pravidelnou činnost. Jednou za měsíc o víkendu dvě hodiny věnujte tomu, že se něčeho ve své domácnosti zbavíte. Nejenže pak pocítíte úlevu, klid a uspokojení, že jste doma něco udělali, ale zároveň si uděláte místo pro nové věci, které si můžete za odměnu dopřát. 

K TÉMATU  Nenechte se zmást aneb jak vyřešit případné hlavolamy při třídění odpadů

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Porazte konečně stres. Ověřené relaxační techniky, které opravdu pomáhají a uklidňují

Jak zvládnout stres. Kompletní manuál na obranu proti škodlivým emocím

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Potřebujete ušetřit, ale zjistili jste, že nemáte nic na sebe? Nemusíte nutně procházet internetové obchody, v nichž ceny za oblečení dosahují opravdu nemalých výšek. V ideálním případě zamiřte do nejbližšího second handu a nakupujte tam.
Říká se, že každá žena je v podstatě krásná, jen je zapotřebí přijít na správný způsob, jak onu krásu vyzdvihnout.
Někomu stačí plátno a barvy, jinému zase obyčejné skici a tužky. Jenže mezi umělci se najdou i takoví, kteří se chtějí od ostatních zcela odlišit. Ke své tvorbě používají nepochopitelné až odporné pomůcky jako je menstruační krev, zvratky nebo moč. Lahůdka.
Které těhulky se letos nebo příští rok dočkají přírůstku do rodiny? Těhotenství oznámila slavná kontroverzní rapperka. Otec dítěte je navíc muž, který již byl dvanáctkrát ve vězení! Jaké další hvězdy se brzy dočkají potomka?
Žena a kariéra? Ve vedení státních firem v Česku bylo podle údajů z roku 2018 pouze patnáct vrcholových manažerek. Manažerů oproti tomu ve stejném období pracovalo v těchto firmách 174. Má to několik důvodů. Jedním z nich jsou i předsudky, které musíte jako top manažerka překonávat.
Dokážete si představit, jak moc dokážou být opalovací krémy nebezpečné? V některých případech mohou pozměnit i naši DNA! Neodnesete to vy, ale vaše děti a vnoučata už možná ano.
Mít známého na výpomoc s hlídáním přijde vhod. Svěřit vaše malé dítě do jiných rukou můžete za předpokladu, že máte jistotu, že o ně bude dobře postaráno. Příkladem budiž tenhle chlapík, který místo sezení doma vezme holčičku na výlet na kole po skotské vrchovině. Trochu nečekaný adrenalinový výlet.
Právě ložnice bývá místem, kde ukládáme většinu svého oblečení a jiných drobností, tedy pokud nemáte šatnu. Z toho důvodu je důležité dát si při výběru šatní skříně záležet, aby vyhovovala vašim potřebám. Další úložný prostor navíc můžete přidat díky komodě, která se skvěle hodí nejen do ložnice.
Problémy se zády jsou v dnešní době civilizačním onemocněním, se kterým se setkává snad každý druhý z nás. A zatímco některé jsou vrozené a získané třeba vlivem skoliózy či hyperkyfózy a dalších latinských názvosloví, jiné jsou způsobené nezdravými návyky, které každý den (mnohdy nevědomky) opakujeme. A právě takové zlozvyky ke zhoršení a ještě větším potížím jenom přispívají. Co nám nejvíce kazí záda?
Jaro s sebou nenese jen hromadu sluníčka, ale především alergie, které nepatří k tomu nejmilejšímu. Když všechno kolem nás začne kvést, ve vzduchu se rázem začne vznášet větší množství pylu, což vede k alergickým reakcím. Pojďme si prozradit, co na sennou rýmu a další projevy alergie zaručeně zabírá.
Knížky pro děti jsou nejen zábavným zdrojem pro trávení volného času, ale také přínosným nástrojem pro rozvoj dětského myšlení a fantazie. Proto jsme pro vás připravili seznam nejlepších knih, které nejenže děti baví, ale také jim pomáhají rozvíjet se.

Výběr článků

Nosíme je snad všichni, ale jenom málokdo z nás si uvědomuje, že mohou být skutečně nebezpečná a trvale poškodit naše zdraví. Jen skutečně kvalitní sluchátka toto riziko snižují na minimum, ale co všechno způsobují ta obyčejná?
Zjištění, že vás váš partner nevěrný, může být bolestivým a emotivním zážitkem. Naše srdce hledá odpovědi a cesty, jak se vyrovnat s touto obtížnou situací. V našem článku "Byl mi nevěrný, co s tím?" se budeme společně zabývat tímto citlivým tématem. Prozkoumáme, jak se vypořádat s emocemi, jaké jsou možné kroky směrem k uzdravení a jak budovat důvěru znovu, pokud je to vaším cílem. Přečtěte si o zkušenostech jiných lidí, kteří prošli podobným setkáním, a možná najdete inspiraci pro vlastní cestu k uzdravení a nalezení klidu v srdci.
Mílovou rychlostí se k nám blíží léto – a to znamená hlavně prázdniny pro naše děti. Pokud si lámete hlavu, čím je v tomto období zabavit, věřte, že voda je to nejlepší, co můžete vymyslet. Děti přece milují rochnění se na koupališti! Tak si udělejte příjemný výlet a vydejte se na celý den do jednoho z našich nejoblíbenějších aquaparků. Které to jsou?

Nepřehlédněte

Dobře se odlíčit, hydratovat pleť nebo se dostatečně chránit před sluncem… Jsou určitá pravidla, která fungují, ať je vám 20 nebo 50 let.  Naše pokožka se ale postupem času mění a v každé etapě života potřebuje něco jiného. Co přesně?
Dopravní nehody opravdu nejsou tou nejčastější příčinou smrti, i když to z televizních reportáží často tak vypadá. Jsou až na pátém místě žebříčku nejčastějších příčin úmrtí u nás. Jaký důvod smrti obsadil první příčku?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek