Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Monstera do každé domácnosti. Jak pěstovat moderní rostlinu?

Monstera se netěší popularitě jenom díky svému stálezelenému vzhledu a líbivým listům, které do domu vnesou trochu exotiky. Je oblíbená i díky snadnosti pěstování. I když pochází z tropických deštných pralesů, v našich českých podmínkách se jí daří opravdu skvěle.

20. 08. 2020

Pokojové rostliny umí každou domácnost zútulnit, zpříjemnit a oživit. V posledních letech roste popularita především pokojovkám se zelenými listy, které nekvetou do všech barev duhy. Díky jejich stálé zelenosti se hodí do každé moderní domácnosti, kde se sází na jednoduchost a styl. Ke stálezeleným rostlinám, jež se s velkou oblibou pěstují v moderních interiérech, patří také monstera, která je typická svými velkými, placatými listy. Že se vám také líbí tato líbivá pokojová rostlina? Určitě si pokládáte otázku, jak ji pěstovat.  

Miluje světlo a teplo k tomu 

To, že pochází z tropických deštných pralesů, může nejednomu pěstiteli opravdu pomoct. Pěstiteli zmíněná informace napoví například to, že ke svému spokojenému a bezproblémovému životu potřebuje především teplo a světlo. Tedy nepřímé světlo. Sluneční paprsky (stejně jako u řady jiných rostlin) dokážou spálit listy rostliny. Co se týče tepla, ideální stanoviště je tam, kde se teplota pohybuje mezi dvaceti až třiceti stupni Celsia.  

Jak na zálivku 

Monstera upřednostňuje vyšší vlhkost, to má v sobě zažité už od nepaměti. Přesto si však dejte pozor na její přelití, které způsobuje žloutnutí listů a uhnívání kořenů. Před každou zálivkou proto raději zkontrolujte, jestli je substrát rostliny vlhký či nikoli. Pokud vlhký stále je, se zálivkou raději ještě pár dní počkejte. Zkušení pěstitelé zalévají monsteru vždy ve chvíli, kdy je substrát suchý ze svrchní třetiny.  

Na listy se lepí prach. Udržujte je čisté 

I když je monstera velice krásná, moderní rostlina, přesto má své nevýhody. Jednou z nevýhod je prach, který se na velké děravé listy lepí. Už během jednoho týdne se rostlina potýká s hromadou prachu, jenž sám neopadne. Je proto důležité, abyste si vymezili trochu času a listy jednou za čas utřeli vlhkým hadříkem.  

K TÉMATU  Čistý a praktický The High Desert Modern house odděluje jednotlivé prostory posuvnými panely

Rostlina je toxická! 

Jak jsme zmínili, i když je monstera líbivá na pohled, má řadu nevýhod. Lepící se prach na listy není tou jedinou nevýhodou. Dalším problémem, že rostlina je toxická čili nepatří do domácnosti, kde žijí kočky, psi nebo malé děti. Jenom pouhé olíznutí listu rostliny může vyvolat podráždění kůže a problémy se zažíváním, se kterými by se muselo zamířit k lékaři.  

Co se s monsterou děje, když… 

Osychají špičky listů 

Pokud osychají špičky listů, pravděpodobně rostlina sídlí na stanovišti s příliš suchým vzduchem. Problém nastává především během zimy, kdy se vlhkost v interiérech moc nedrží. Pokud začnou špičky listů opravdu osychat, je zapotřebí zvýšit vzdušnou vlhkost.  

Netvarují se listy 

Pro listy monstery jsou typické díry. Ovšem může dojít k tomu, že se listy monstery netvarují, bohužel. Co je toho důvodem? Na vině je nedostatek světla. Pokud však pokojová rostlina sídlí na světlém stanovišti, na vině může být i nedostatek živin.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Masožravky nekoušou! Naučte se je pěstovat díky pár krokům

Česnek už nikdy nebudete muset kupovat. Pěstujte si doma vlastní

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pokud toužíte docílit mladistvého vzhledu a vypnuté pružné pleti bez nedokonalostí, není zapotřebí složitých kosmetických procedur. Stačí, když svému obličeji dopřejete pravidelný pohyb. Obličejová jóga dokáže s pletí hotové zázraky.
Příběh, který nám přistál v naší schránce, nás nejdříve vyděsil. Vždyť jsou věci, které by měly být naprosto zapovězené. Jak je vidět, na světě je možné všechno.
Není tajemstvím, že barvou roku 2019 byla americkými odborníky z Pantone Color Institutu vyhlášena pro letošek korálová. Pokud úplně nevíte, jak takový odstín vypadá, nezkoušejte se ptát svého partnera, protože vám pravděpodobně nebude schopen odpovědět. Dáme vám ale pár tipů, jak zařadit korálovou do svého šatníku a botníku.
Jakým ženám jsou muži nevěrní? Možná jste přesvědčená, že vám se nic takového stát nemůže. Nebo si dokonce myslíte, že za nevěrou stojí nedostatek intimností, studené večeře či nevyžehlené košile. Jste si tím ale jistá?
Věděla jste, že obleková pánská vesta může být jedním z nejuniverzálnějších kousků v šatníku každé ženy? Je to tak, můžete ji nosit jak na volno, tak tzv. slim fit. Pojďme se podívat tomuto trendu na zub.
Podle statistik zradí srdce téměř každého třetího z nás. Jedná se o nejčastější příčinu úmrtí v Česku. Jen vloni si vyžádaly ischemická choroba srdeční, selhání srdce a infarkt myokardu přes 38 tisíc životů. Nechcete-li být mezi nimi, začněte o to své více dbát. Je totiž spousta věcí, které pro něj můžete udělat.
Hormonální dieta rozhodně neslibuje instantní zázrak v podobě drastické diety a následného jojo efektu. Naopak. Principem je především pochopení fungování těla a jeho správné naladění pomocí stravy. Hubnutí je až bonusový efekt.
Bojujete s přebytečnými kily? Už nevíte, co máte udělat, abyste se jich stoprocentně zbavili? Je načase vsadit veškerá esa v rukávu na hubnoucí potraviny, respektive na potraviny, po kterých se hubne.
Každá z nás to zná. A pokud ne, můžete si gratulovat. Úzkost nás v dnešním světě provází častěji než kdy jindy. Ještě aby ne, když tu máme světovou pandemii, lidé umírají, jiní přicházejí o práci. Naštěstí ale existuje několik dechových metod, které vás alespoň trošku pomohou uvolnit se ve vypjatých situacích.
Vlasy jsou korunou krásy - a tak na ně i řada žen pohlíží. Ve chvíli, kdy začnou padat a jejich lesk se ztrácí, začínají panikařit a ptát se, jak proti těmto dopadům mohou bojovat, jak jim mohou čelit. Pokud by se zeptaly svých kadeřníků, ti by jim odpověděli jedno - vše začíná u správné péče.  
Parta nadšenců vytvořila z celého domu jedno obří domino ze všeho, co běžně používáte. Řetězová reakce, kterou spustí kutálející se citron, se postupně prožene všemi místnostmi. Postavit tuhle legraci bylo hodně náročné a má překvapivý závěr.
Když se řekne slovo jóga, většina z nás si představí cvičení. Cvičení, které má mnoho podob a napomáhá k lepšímu držení těla, k uvolnění nebo posílení svalstva. Jóga je však nejen o fyzickém cvičení, ale i o tom psychickém. Pomáhá posilovat tělo i mysl, a jde v ní především o rovnováhu, spojení a také o duchovno.

Výběr článků

Na Vánoce máme každý své oblíbené zvyky a dekorace. Existuje nepřeberné množství možností, jak vyzdobit vánoční interiér. Který nápad se vám líbí nejvíc?
Znáte to: šéf tlačí novými úkoly a vy se snažíte najít odvahu říct NE. Jak však odmítnout šéfa bez rizika a udržet si duševní pohodu? Dnes se zaměříme na praktické strategie, jak elegantně odolat nadměrné pracovní zátěži, zachovat klid a udržet si zdravý životní rytmus.
Všimly jste si, dámy, že hráči hokeje jsou tak sexy, že pod nimi i ten led taje? Abyste pochopily, co tím myslíme, podívejte se na seznam 10 nejhezčích a nejžhavějších hokejistů posledních let. Věřte, že vaše sny se dostanou na trošku jiný level než doposud.

Nepřehlédněte

Chcete mít bronzovou pleť, ale smažení se na slunci není nic pro vás? Pak zkuste samoopalování! Samoopalovací přípravky dodají pokožce opálený vzhled bez pobytu na slunci.
Úspěšným se člověk nerodí, úspěšným se stává. Je to pravda, anebo si to vymysleli jen lidé, aby si mezi sebou nezáviděli? Peníze, zdraví, hodnoty, štěstí, sláva. Ten, kdo má tohle všechno, je jistě úspěšný. I to, v jakém znamení horoskopu jsme se narodili, nám může mnohé napovědět.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek