Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Není to Alzheimer? Varovné příznaky obávané nemoci

O nemocech se většinou nevtipkuje, ovšem výjimkou je nemoc zvaná Alzheimer, o které se mluví v mnoha starších i novějších vtipech. Dalo by se říct, že lidé o Alzheimerově nemoci vtipkují do chvíle, dokud se s chorobou nesetkají tváří v tvář. To pak jdou žerty stranou, jelikož se pochopí, že se jedná o závažnou nemoc a že to opravdu není legrace.

17. 08. 2020

V posledních letech se výrazně zvýšil počet pacientů, které Alzheimerova choroba sužuje. Podle posledních lékařských statistik se množství pacientů za posledních padesát let dokonce ztrojnásobilo, což opravdu není legrační. Naštěstí se také rozrostl počet specializovaných center, kde se zaměřují jenom na Alzheimerovu chorobu.  

Jelikož je Alzheimer nevyléčitelnou nemocí, je velice důležité, aby došlo k jejímu včasnému odhalení. Jen tak se může nemoc alespoň zpomalit, i když ne úplně zastavit. Proto si všímejte několika varovných příznaků, které upozorňují na to, že s vámi asi není něco v pořádku.  

Není to o zapomínání 

Ještě je nutné dodat, že Alzheimer není jenom o zapomínání. Lidé si Alzheimera bohužel spojují se zapomínáním, ale není to o tom. Za zapomínání může také špatná aktuální kondice, může za to stres nebo celkové přetížení. Zapomínáme i z důvodu věčné únavy.  

Když si tedy uvědomíte, že často zapomínáte, nepřisuzujte to rovnou Alzheimerovi. Nejdříve zkuste zpomalit a uklidnit se, třeba se situace rázem zlepší.  

Časté postrádání věcí už symptom je 

Co však lze označit za varovný symptom upozorňující na Alzheimera, je časté postrádání věcí. Máte problém najít věci, které používáte běžně? Trápí vás především to, že nevíte, kam jste dali peněženku, klíče nebo hřebínek na vlasy? Pokud navíc tyto věci najdete na místech, kam rozhodně nepatří (jako je například lednice, pračka nebo mikrovlnná trouba), pak zpozorněte a raději zamiřte k obvodnímu lékaři.  

I problémy s vyjadřováním jsou příznakem 

Dalším alarmujícím příznakem Alzheimera jsou problémy s vyjadřováním. Obvykle se zapomene popsat naprosto banální věc, jako jsou klíče nebo platební karta. Člověk pak krkolomně popisuje, co postrádá, co hledá, co nemůže najít.  

Nastupují podivné zvyky 

Zpozornit byste měli i v případě, pokud si začínáte vypěstovávat podivné zvuky (respektive pokud to dělá někdo ve vašem okolí). Podivnými zvyky myslíme například podezřelé hromadění věcí, provádění nesmyslných činností, nezvyklosti u jídla nebo až příliš zvláštní změny v oblékání.  

K TÉMATU  Pivo nebo víno? Máme pro vás dobré zprávy. Ale i ty špatné

Další alarmující příznaky poukazující na Alzheimera: 

  • Neobratnost a časté pády 
  • Poruchy spánku, nespavost 
  • Podrážděnost 
  • Bezradnost v běžných životních chvílích 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Bylinky a recepty z nich na deprese, úzkosti a nespavost

Nepříjemné chrápání vám nedá spát. Tipy a rady, jak přestat chrápat

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pánevní dno má vliv nejen na potenciální potíže s inkontinencí, ale je velmi důležité i z hlediska celého těla, psychiky, sexuality a celkové kondice.
Krásný úsměv by chtěl mít každý z nás. Nepřítel naší dutiny ústní je však povlak na zubech a zubní kámen. Jak ho odstranit, abychom nemuseli utrácet ze drahé produkty, jako jsou nákladné zubní bělící pasty a ústní vody? Mnozí netuší, jaké zázračné pomocníky má právě ve svém domově.
Blíží se významný den vaší ženy, případně jsou za rohem Vánoce a vy ještě nemáte žádný dárek? Nepanikařte, stále vše můžete zachránit. Zapomeňte ale na kreativitu, raději vsaďte na jistotu.
Sezóna klíšťat je tu a mýtus, že klíšťata žijí pouze v lese, je už dávno překonán. S klíšťaty se můžete setkat i v městském parku nebo na vlastní zahrádce.
LED neon je moderní alternativou k tradičním neonovým trubicím. Jedná se o flexibilní světelné pásky, které jsou navrženy tak, aby napodobovaly vzhled a efekt neonu. Ovšem oproti těm tradičním, jak je známe, nabízejí mnoho výhod. A to jak z ekonomického, tak i ekologického hlediska.
Jak zvýraznit rty, když zrovna nemáte po ruce rtěnku? Čím obohatit lak na nehty? K čemu je dobrý citron? Vyzkoušejte nápadité vychytávky pro vaší krásu.
Bolesti zad mají mnoho podob. Mohou se lišit intenzitou a dobou trvání, a zejména příčinou. Vždy se jedná o problém, který je souborem individuálních, psychosomatických a pracovních stereotypů. Jednou z psychosomatických a častých příčin bolesti je stres.
Léto je tady a s ním i výlety na hrady, zámky, do lesa nebo letní akce a festivaly. Ale už jste zkusily výlet parním vlakem? Skvělý tip na víkend pro vás! Celá rodina nebo jen vy se svojí polovičkou, cestování historickým vlakem má svoje jedinečné kouzlo.
Hodně lidí si chce užívat neustále krásného a teplého počasí venku. To bohužel není v naší zemi možné. V zimě, na podzim i během léta přijdou ošklivé dny. Musíte proto vědět, jak si zpříjemnit volný čas doma, když nemůžete kvůli počasí jít ven. Poradíme vám, jak si snadno zlepšit život a udělat si z domova nádherné a pohodlné místo.
Vysmíváte se těm, kdo si píšou deník? A zkoušela jste to už někdy? Je to neuvěřitelně očistná záležitost, která vám pomůže zbavit se stresu, utřídit si myšlenky a mnohdy vás také povzbudí. Navíc budete díky deníku mít za pár desítek let na co vzpomínat.
Vstupte do světa, kde síla, odhodlání a vzájemná podpora tvoří základ pro dosažení kariérních výšin v roce 2024. Náš článek "Jak naplánovat a dosáhnout kariérních cílů v roce 2024" vám přináší inspiraci a konkrétní kroky, jak postavit stabilní základ pro váš profesní růst. Od strategického plánování k osobnímu rozvoji, podíváme se na klíčové aspekty, které vám pomohou vytvořit úspěšný kariérní rok. Připravte se na podporu a motivaci od Dámské Ligy a objevte cestu ke svým kariérním cílům v roce 2024.
Na slavnostním večeru v pražském O2 universu se rozdávaly prestižní Ceny Anděl, přičemž sobotní gala byla svědkem ocenění nejlepších z nejlepších na české hudební scéně. Středem pozornosti se stala kapela November 2nd, která si odnesla ocenění za Nejlepší album, ale světla reflektorů se soustředila i na umělce jako Anna K, David Koller a Viktor Sheen, kteří rovněž zaznamenali významná vítězství.

Výběr článků

Pohádky a romantické komedie nás již dlouho přesvědčují o tom, že ve vesmíru žije jedna jediná osoba, která je vám skutečně předurčena. Prostě ten „Pan Božský“, spřízněná duše, někdo naprosto dokonalý. Asi vás zklameme, každý terapeut by vám řekl, že je to pěkná blbost, že záleží na tom, jak se k sobě lidé chovají a ne na jakémsi předurčení.
Nový rok je v plném proudu a řada lidí ještě stále pracuje na svých novoročních předsevzetích. Pokud se ta vaše týkají nakopnutí kariéry nebo byznysu obecně, existuje několik tipů či kroků, které je nutné podstoupit pro úspěch stanovených cílů.
Když si moje kamarádka a pak také sestra našly partnery na seznamce, začala jsem věřit tomu, že to skutečně funguje. Do té doby jsem se toho strašně bála. Psát si s někým na internetu, nevědět, zda je to skutečně on a potom si s ním vyjít. To mi přišlo děsně riskantní. No ale, když to jim dvěma vyšlo, proč by to nemohlo vyjít taky mně?

Nepřehlédněte

Tak ještě asi před deseti lety mělo vyhledávání partnera na internetu špatnou pověst. Ženy se bály, že inzeráty na seznamkách zadávají pouze zoufalci nebo muži, kteří touží po nezávazném sexuálním vztahu. Doba se však změnila. Internetové seznamky jsou dnes uznávaným seriózním způsobem, jak najít toho pravého. Šance je tedy vysoká.
Krásná postava, zpevněný zadek, silné svaly, perfektní držení těla, stejně jako obratnost a lehkost pohybů... To vše lze získat pomocí cvičení zvaného pilates. Toto cvičení se objevilo již před několika lety, ale stále nabírá na popularitě. Proč ho cvičit? A jak s pilates začít v domácích podmínkách? Uvidíte, že i naprostý začátečník může s pilates začít okamžitě a brzy dosáhnout skvělých výsledků ve formování své postavy!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek