Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Jak žít bez odpadu? Tipy, rady a triky, jak začít a pomoct planetě

Chtěli byste naší planetě pomoci od nadbytečného odpadu, ale nevíte, jak na to? Nemusíte ze dne na den začít kompostovat a stloukat si doma vlastní máslo. Stačí se jen řídit několika jednoduchými radami, které zvládne opravdu každý.
ekologie
Nebo u vás vyhraje ryzí příroda, recyklace a jednoduchost? (foto: 123RF)

01. 10. 2020

V České republice připadá na jednoho obyvatele přes půl tuny odpadu ročně. Že odpad poctivě třídíte? To nestačí, protože mnoho materiálů nelze recyklovat – například balicí papír, výrobky ze silikonu nebo některé typy plastů. I když je s dobrým úmyslem dáte do kontejnerů, ve výsledku skončí na skládkách a ve spalovnách. Pro planetu je lepším řešením žít radši bez odpadu.

Co vám tedy pomůže snížit množství opadu?

Vyhněte se nákupu věcí v plastových obalech

Při nákupu (nejen) potravin dejte přednost ekologičtějšímu balení, například papíru či sklu. Kupte raději ovoce a zeleninu na váhu než v plastové vaničce a místo jogurtu v plastovém kelímku vyberte ten ve sklenici. Tu můžete po vymytí použít třeba na zavařování.

Ideální je nakupovat potraviny a jiné zboží ve speciálních bezobalových obchodech. Ty nabízí na váhu cokoliv od obilovin až po prostředky na praní. Stačí si jen přinést vlastní nádoby. Pomůžete tím velmi životnímu prostředí a hlavně zamezíte tomu, aby nedocházelo k dalšímu znečišťování planety plasty. Ty se mohou rozkládat třeba i 70 let. 

Vyzbrojte se věcmi, které jsou na více použití

Základem bezodpadové domácnosti jsou jednoznačně látkové pytlíky, které snadno zvládnete vyrobit i doma a bez šicího stroje. Využijete je hlavně při nákupu ovoce a zeleniny, či dokonce pečiva, které v nich můžete později uchovávat. Vybavte se i několika bavlněnými nákupními taškami nebo starými dobrými síťovkami.

Postupně zjistíte, kolik věcí v domácnosti můžete vyměnit za ekologičtější. Bezodpadové či recyklovatelné alternativy jsou dnes dostupné v mnoha běžných obchodech. Seženete v nich třeba skleněné lahve na vodu, kartáčky s bambusovou rukojetí, kovová brčka nebo látkové kosmetické tampony.

Velké množství odpadu vytváří zejména ženy v období menstruace. I tady však existují alternativní produkty, například silikonové kalíšky nebo látkové vložky. Ty navíc nejsou chemicky bělené jako klasické vložky a tampony. Z hlediska hygieny jsou tedy pro ženy mnohem vhodnější.

K TÉMATU  Nenechte se zmást aneb jak vyřešit případné hlavolamy při třídění odpadů

Zvažte nákup nových věcí

Pokud si chcete pořídit něco nového, položte si nejdřív následující otázky: Opravdu to nutně potřebuji? Jak často to budu používat? Nemůžu si to od někoho vypůjčit? Nemůžu použít něco, co už mám doma? Nemůžu si to vyrobit?

Pokud danou věc nutně potřebujete, zapátrejte nejprve mezi známými nebo v on-line bazarech. Ušetříte tím i nemálo peněz. Při nákupu oblečení dejte přednost second-handům, kde často najdete unikátní kousky za směšně nízké ceny. Případně pořiďte dražší a kvalitnější věci, které vám vydrží roky.

Buďte tvořiví

Věc, pro kterou již nemáte využití, nemusíte hned posílat na skládku. Vytvořte z ní raději něco, co vám přinese radost i užitek. Ze starých ručníků vyrobte třeba koberec do koupelny, z nenošeného trička ušijte tašku nebo látkové pytlíky a vymyté konzervy použijte jako stojánky na tužky nebo malé květináče – fantazii se meze nekladou.

Spoustu inspirace v tomto směru najdete na internetu. Stačí do vyhledávače zadat slovo „upcycling“. Doma si můžete vyrobit i čistící prostředky nebo přírodní kosmetiku.

Opravujte, prodávejte a rozdávejte

Kalhoty jsou vám velké v pase? Odlepují se vám podrážky u sandál? Pokazil se vám domácí spotřebič? Než se vydáte pro nový výrobek, zkuste opravit ten starý. Některé věci zvládnete opravit i sami.

Funkční věci, pro které již nemáte využití, zkuste prodat na online bazaru. Pokud se chcete zbavit oblečení, které je stále v dobrém stavu, nabídněte ho známým. Nebo udělejte dobrý skutek a darujte ho potřebným – k tomuto účelu slouží kontejnery na textil.

Změňte pohodlné chování

Co si budeme namlouvat, naše pohodlnost je jedním z hlavních důvodů, proč se topíme v odpadu. Někdy přitom stačí málo. Potřebujete například dostávat tištěné akční letáky, když jich většinu najdete online? Vylepte si na schránku cedulku, že o ně nemáte zájem. Nechce se vám vařit? Místo abyste zavolali donášku, zajděte raději do oblíbené restaurace.

K TÉMATU  Nakupování bez obalu: nový trend, na který se nalaďte

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

DIY: vyrobte si prací prášek a perte levně a účinně. To je ekologie v domácnosti

Místo prášku nalijte do pračky ocet. Přinese vám to hned několik dobrých benefitů

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vánoce jsou za dveřmi a společně s nimi i příjemná "povinnost" zamyslet se nad dárky pro vaše nejbližší. Máte-li doma aktivního sportovce, kterému pohyb rozhodně není cizí, pak se možná při výběru vánočního dárku budete chtít vydat právě tímto směrem. Došla vám inspirace? Nevíte si s výběrem dárku rady? Nezoufejte! Máme pro vás pětici skvělých tipů, které sportovec zaručeně patřičně ocení!
Domácí pracovna je prostor, který byste měli dostatečně oddělit od zbytku domova. Pokud se pracovna rozlézá po bytě, ztrácí se hranice mezi prací a odpočinkem a kvalitně nesplňuje ani jedno. Inspirujte se pěknými pracovnami, a třeba dostanete nápad, jak zařídit tu svou.
Že byste rády přes zimu něco dělaly, ale chodit do posilovny vás nebaví? Stejně jako my vyzkoušejte formu cvičení, která je v kurzu. Kruhový trénink zpevní tělo zábavnou formou.
Dneska jsme se zaměřili na téma, které je pro každou rodinu klíčové – zdravé stravovací návyky pro děti v novém roce. V článku "Zdravé stravovací návyky pro děti v novém roce: Jak podporovat vyváženou stravu" přinášíme praktické tipy a nápady, jak dětem přiblížit svět zdravého stravování. Od zajímavých receptů až po osvědčené strategie, čeká na vás inspirace, jak vytvořit prostředí, ve kterém bude zdravá strava pro děti přirozenou a radostnou součástí každodenního života. Připravte se na nový rok plný chutných a vyvážených jídel pro celou rodinu.
Milování s partnerem už tak trochu není, co bývalo? Vezměte otěže do svých rukou a navraťte do vztahu ztracenou vášeň. Jak? Přece s pomocí špenátu, jablek a ovesných vloček! To jsou ty správné prostředky, které mohou oživit vaše libido.
Šaty a móda, to je nám ženám vlastní. Šaty, obzvláště ty svatební, jsou jistým odrazem nás samotných, proto se i při výběru často neubráníme emocím. Při výběru hraje roli mnoho faktorů. V den D chceme být všechny okouzlující. Jak tedy postupovat a co se vlastně letos nosí doma i v zahraničí?
Móda je tématem, které zajímá především ženy. Samozřejmě že existují i pánové, jež se vyznají v módních trendech, a dokonce je baví je sledovat. Ale spíše je to doménou žen, které na toto téma jsou schopné vést se svými kamarádkami dlouhé dialogy. Největším problémem bývá si vytvořit vlastní šatník. S ním se potýká spousta žen. Tápou a zkoušejí a hledají rady a inspiraci. Řešením by mohl být kapslový šatník. Co je jeho podstatou?
Stále ještě pracujete na svém novoročním předsevzetí a usilujete o shození posledních vánočních kilogramů? Pak patříte mezi posledních pár statečných. Většina to už dávno vzdala, tudíž už nyní si můžete pogratulovat. Vy se však místo gratulací ptáte sami sebe, jak poslední povánoční kilogramy shodit. Těch posledních pár kilo jde totiž dolů opravdu stěží.
Každá z nás neustále hledáme osvědčený recept na to, jak být krásná, výjimečná a atraktivní. Představa je to samozřejmě příjemná, ale jak toho vlastně nejsnáze dosáhnout? Snad nejlepší věc, kterou pro to můžeme udělat, je načerpat inspiraci od žen, které se takové už naučily být. Co takové ženy radí ostatním ženám?
Tinktury se v oblasti léčitelství používají už stovky let. Zájem o ně však v souvislosti s nástupem moderní léčby trochu ochladl. Dnes je tomu opět jinak. Naopak se znovu vracíme k přírodě, které mnohdy věříme víc než chemii, do níž vlastně nevidíme. Léčivé tinktury se proto čím dál hlasitěji hlásí o slovo a jedině dobře. Rozhodně mají co nabídnout.

Výběr článků

Volné oblečení, neboli oversize, sluší prakticky všem. Také proto se drží již několik let na výsluní. Jen je třeba jednotlivé kousky správně kombinovat. Povíme si jak.
Máte chytrý telefon? S největší pravděpodobností je vaše odpověď kladná. A to možná vůbec není dobře! Kvůli němu totiž snadno „vyfasujete“ problémy se zády i bolesti hlavy. Ale tím to bohužel ještě nekončí…
Působení na sociálních sítích je dnes prakticky nutností. Právě zde se totiž celé dění světa odehrává. Lidé sdílí své dny, zážitky, také pracovní nabídky. Firmy prezentují své služby a produkty. Zkrátka a dobře kdo není na Instagramu, jako kdyby nebyl. Proto se snažte vyladit svůj profil k dokonalosti natolik, aby se z něj stala podoba pasivního příjmu. Jaké aplikace vám k dosažení kýženého množství sledujících pomůžou?

Nepřehlédněte

Trávíte v posilovně každou volnou chvíli? Tak trochu „flákáte“ pravidelné kontroly u zubaře? Pokud navíc často ponocujete, své šance na otěhotnění dramaticky snižujete. Jak s tím vším souvisí televizní ovladač?
Vitamíny, minerály, bylinky i probiotika. Spousta lidí vsází právě na doplňky stravy ve chvíli, kdy chtějí podpořit své zdraví. Ačkoliv je možné mnohé z nich užívat souběžně, jsou kombinace, které se spolu příliš neshodnou, rovněž také s léky, které případně polykáte. Kterým kombinacím se u doplňků stravy vyplatí vyhnout?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek