Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Masožravky nekoušou! Naučte se je pěstovat díky pár krokům

Když se řekne slovo “masožravky”, většina lidí si vybaví českou kultovní klasiku Adéla ještě nevečeřela. Bohužel díky tomuto filmovému snímku se většina pěstitelů obává, že je rostlina kousne. To je samozřejmě mylná domněnka, masožravky opravdu nekoušou. Jedná se naopak o krásné unikáty, které milují především děti. Možná si říkáte, že pěstování bude složité, přece jen se nejedná o typickou českou rostlinu. Jenže pěstování je naopak velice snadné.

24. 07. 2020

Masožravky toho ke spokojenému růstu a životu nepotřebují mnoho. Stačí, když se jim zařídí přesně takové podmínky, na jaké jsou zvyklé z volné přírody. V přírodě žijí masožravé rostliny především na vlhkých a slunných místech, proto se snažte vlhkost a slunce dopřát masožravce i ve vaší domácnosti.  

Rostliny sázíme do květináčů s rašelinou 

Ať už si přinesete masožravou rostlinu ze zahrádkářství nebo ze supermarketu, vůbec první krok, který musíte udělat je přesazení rostliny. Nikdy nevíte, v jakém substrátu a jak dlouho rostlina v zahrádkářství či supermarketu žije, většinou je substrát nedostatečně kvalitní a rostlina v něm zanedlouho umírá. Pořiďte si proto květináče velikostně odpovídající masožravé rostlině a naplňte ho čistou rašelinou nebo rašelinou, která je obohacená o křemičitý písek a o perlit.  

Květináče musí stát v misce. Nikdy se masožravá rostlina nezalévá shora, vždy do misky – rostlina si vezme jen tolik vody, kolik doopravdy potřebuje. Obecně platí, že rostlina musí mít vždycky v misce vodu k napití se. Pokud se nebudou mít masožravky, z čeho napít, hrozí jim vyschnutí, což pro ně bohužel bývá osudné.  

Masožravka je jednou z mála rostlin, která ocení hojnost vody 

Patříte ke zkušeným pěstitelům pokojových rostlin? Pak jistě víte, že přelití většině rostlinám neprospívá. Vysokou vlhkost a bohatou zálivku mají rády snad jen kapradiny, které byste i v přírodě našli v blízkosti potoků a řek. Masožravky jsou ale další na seznamu pokojovek, které vodu milují. Uděláte jim radost především ve chvíli, kdy je budete zalévat měkkou, dešťovou vodou, nikoli vodou z kohoutku, kterou nenecháte odstát.  

Mouchy, komáři a jiný hmyz masožravky milují. Potřebují ho ale tak, jak si myslíme? 

Když si pěstitel pořídí masožravku, automaticky jí chytá mouchy, komáry a jiný otravný hmyz. O masožravkách se totiž ví, že tento hmyz pojídají. Potřebují však unikátní pokojové rostliny hmyzu tolik, kolik si myslíme? Hmyzí kořist je pro masožravky spíše doplňkem stravy, se kterým by se to nemělo přehánět. Hmyz dokáže podpořit vitalitu rostliny, také její krásu a kvetení. Aby se rostlina nepřejedla a neublížila si, kontrolujte, aby neměla zaplněné všechny její pasti. Někdy si chce dopřát hmyzí doplněk stravy sama, bohužel si tím může ublížit.

K TÉMATU  10 zajímavých nápadů, jak využít rohy ve vašem domě

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak může jedlá soda pomoct na zahradě? Budete překvapení!

Česnek už nikdy nebudete muset kupovat. Pěstujte si doma vlastní

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Někdo jich má málo, jiný zase až moc. Pihy jsou nedílnou součástí pokožky každého z nás. Drobné pihy krásy jsou víceméně neškodné, ovšem to neznamená, že by znaménka nebyla riziková. Naopak. I ony se v budoucnu mohou proměnit v zákeřný melanom, kterému jde předejít jedině poctivou prevencí u dermatologa. A my známe jednu moderní metodu, před kterou neuteče žádné znaménko.
Začínáte pociťovat nepříznivé příznaky menopauzy nebo se jim chcete do budoucna co nejvíce vyhnout? Přinášíme vám pár tipů, jak toho docílit.
Jsem už roky rozvedená a svou dceru vychovávám sama. Moje rodina je s tím smířená, ale moje bývalá tchyně to nikdy nerozdýchala. Ona je prostě stará škola, je věřící, a tak s ní náš rozchod docela zamával. Zpočátku mě nechtěla už nikdy vidět, pak ale ovdověla a chtěla se více sblížit s vnučkou.
Každá z nás touží po zdravých a dokonalých vlasech. Získat je však mnohem snazší, než se na první pohled může zdát. Stačí jen vsadit na metodu No poo, která se nejen ve světě blogerek stala trendem. V čem spočívá a jak vám pomůže s vitalitou vašich vlasů?
Všichni majitelé koček vědí, že kočky mají vrozenou potřebu škrábat. Ovšem není to pouze jejich záliba. Jedná se o životně důležitou součást jejich fyzické a emocionální pohody. Pokud tedy chcete zabránit tomu, aby se z vašeho nábytku stalo škrabadlo vašeho mazlíčka, je nezbytné investovat do vysoce kvalitního škrabacího válce pro kočky. Ptáte se, jak vybrat ten nejlepší druh válce? Máme pro vás hned několik tipů.
Chcete-li jít s dobou, pořiďte si do vašeho šatníku alespoň jednu stylovou dámskou mikinu. Pokud netušíte, jaké kousky budou v letošní sezóně in, nemusíte zoufat. My vám to totiž na následujících řádcích rádi prozradíme. Proto se pojďte inspirovat společně s námi. Máme pro vás nejrůznější tipy na trendy kousky a dokonce vám prozradíme, jak je vkusně zakomponovat do letošního outfitu
Možná sami na sobě cítíte, že už nemáte tolik chuť na saláty z čerstvé zeleniny, lehká jídla a vlastně ani na prosecco. Prostě by to chtělo něco sytějšího, aby vám nebyla zima a neměly jste pořád hlad. Co zkusit podzimní jídelníček?
Designový sprchový kout na míru bude jedinečný. Koupelna může vypadat přesně podle vašich představ! Prohlédněte si netradiční sprchové kouty, a třeba se necháte inspirovat a dostanete nápad na vaše vlastní provedení.
Je už dávno známo, že káva vyráběná průmyslově nikdy nemůže dosáhnout takových kvalit, jako káva výběrová. A to z mnoha různých důvodů, o kterých si povíme níže.
Pokud toužíte po romantice, nečekejte, až váš přítel naplánuje něco zvláštního, převezměte otěže a zajistěte si večer svých snů sami. Možná budete chtít naplánovat rande s ohledem na svůj vkus, ale pokud pro něj chcete připravit něco zvláštního, měla byste své plány přizpůsobit jeho zájmům. Zde je několik užitečných rad pro plánování romantického rande pro vás a vašeho přítele.
Naše manželství jsem vždy brala jako ideální soužití muže a ženy. Všichni naši známí nás měli jako vzor toho, jak by to v dlouhodobém vztahu mělo vypadat. Byla jsem do manžela zamilovaná od svých dvaceti let, po několika letech mě požádal o ruku. Jak jsem se ale mýlila v tom nejbližším člověku, kterého mám, to si ani nedokážete představit! Než se objevila jeho nemanželská dcera...
Ano, řeč bude tentokrát o mužském přechodu. O tom, co se děje v tuto dobu u žen se mluví hodně, ale téma mužské andropauzy je stále tak trochu opomíjenou záležitostí. I muži však mohou toto období vnímat jako velmi náročné a přináší jim celou řadu nepříjemností. Co se v jejich těle děje, a jak se s těmito změnami co nejlépe vyrovnat?

Výběr článků

Když je zmínka o mandlovém mléce, možná vás na prvním místě napadne jeho přínos v kuchyni. Je velmi populární u lidí alergických na laktózu, vegetariánů či vitariánů. Mandlové mléko však může mít i zcela odlišné využití. Může vám totiž pomoct ke zdravým vlasům a pleti.
Čas od času takové jednání musí absolvovat každý z nás. Někdy je to vyřešení rodinného nebo partnerského problému, ale daleko častěji se týká pracovních záležitostí. Chce s vámi mluvit nadřízený nebo máte vy pokárat svého podřízeného. Potřebujete se připravit tak, aby rozhovor proběhl bez zbytečných konfliktů a hádek.
Vysavač je nepostradatelný nástroj pro každou domácnost. Zbavit se prachu a nečistot je prostě nutnost. Jak vybrat správný vysavač? Do jakých kategorií se rozdělují a k jakým parametrům přihlížet?

Nepřehlédněte

Letní povlečení by mělo být prodyšné a savé. Zimní naopak teplé, měkké a hřejivé. Jaké materiály byste si měli vybrat, abyste se královsky vyspali po celý rok?
Poslední dny před Štědrým dnem! Sobota bude nejspíš ve znamení úklidu, i tak byste si ale měly najít čas na odpočinek. Zlatá neděle je pak den pro nákup těch úplně posledních chybějících dárků. Horoskop krásy a duševního zdraví od astroložky Nadi Šmídové vám napoví, co vás může o víkendu potkat.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek