Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Porazte konečně stres. Ověřené relaxační techniky, které opravdu pomáhají a uklidňují

Stres je nevyhnutelnou součástí života a je nesmírně důležité naučit se jej ovládat. Pokud se mu nedokážeme bránit, může způsobit vážné problémy fyzického i psychického rázu.
techniky
Naučte se ověřené techniky, které vám skutečně pomohou porazit stres.

01. 04. 2020

01. 04. 2020

Relaxační techniky jsou skvělým nástrojem, jak stres zvládat.

Co je to stres?

Stres bývá často definován jako odpověď organismu na psychickou nebo fyzickou zátěž. V případě stresu organismus zareaguje zvýšenou produkcí stresových hormonů, které způsobí zvýšení srdeční činnosti, zvýšení tepu a tlaku, svaly jsou připraveny k akci, a naopak trávicí soustava se uklidňuje.

Tělo se připravuje na reakci „boj nebo útěk“, jejíž cílem je ochrana člověka. Co děláme v případě nebezpečí? Vydáme se do boje nebo utečeme. Po této reakci ale poměrně rychle dochází k vyčerpání energetických zásob organismu, a proto je nutná regenerace.

Stresory v každodenním životě

Díky stresovým reakcím je tedy možné přežít. A právě tato reakce je společná i zvířatům, která díky ní přežívají v přírodě. Stres je běžnou součástí života v moderní společnosti a není možné, aby člověk na každý stresor reagoval bojem nebo útěkem. Často se proto stává, že jsme pod vlivem působícího stresoru nuceni setrvat.

Bohužel často i dlouhodobě, což se projeví mnoha zdravotními obtížemi, které často v první chvíli ani do souvislosti se stresem, nedáváme. Tato nemocnění mohou být různého charakteru a souhrnně je označujeme jako psychosomatická onemocnění. Typické jsou žaludeční vředy, bolesti hlavy, tlak na hrudi, zrychlená srdeční činnost, ztížené dýchání aj.

Obranné mechanismy

Ideální by samozřejmě bylo, vyhnout se stresu nebo působící stresor z našeho života odstranit. Ale tak jednoduché to samozřejmě není. Někdy proto dochází k procesům, kdy člověk mění nahlížení na stresovou situaci prostřednictvím obranných mechanismů. Které jsou ty nejznámější?

  • Bagatelizace (zlehčování a podceňování),
  • Popření (před stresorem zkrátka zavřeme oči, odmítáme uvěřit a chováme se, jako by neexistoval),
  • Racionalizace (nepřijatelné chování vysvětlujeme přijatelným způsobem),
  • Přemístění (nepříjemné, často negativní emoce, např. vztek, agrese, jsou přesunuty na náhradní objekt),
  • Útěk do fantazie (tzv. denní snění, prožívání nereálných představ) aj.
K TÉMATU  Historie erotických pomůcek: Čím si naši předkové dělali „dobře”?

Jak zvládat stres

Stresu se bohužel nelze zcela vyhnout, protože mezi stresory patří i Vánoce, změna zaměstnání, narození dítěte či dovolená. Díky mnoha technikám, lze stres zmírňovat. a my si některé z nich blíže představíme.

Relaxační techniky

Relaxační techniky jsou velmi užitečným pomocníkem pro zmírnění stresu a napětí a výhodou je, že je zvládne naprosto každý.

Řízená představivost

  • Pohodlně se posaďte a zhluboka a pomalu nadechněte. Uklidněte tělo i mysl.
  • Zavřete oči a představte si sami sebe na nějaké oblíbeném či krásném místě, kde jste byli nebo které byste chtěli navštívit.  
  • Zaměřte se hlavně na senzorické vjemy (vůně, zvuky aj.).
  • Zůstaňte v představě tak dlouho, dokud se nebudete cítit odpočatě a uvolněně.
  • Začněte svou mysl vracet zpět do reality.Otevřete oči a vraťte se zpět o něco uvolněnější.

Progresivní svalová relaxace

  • Zaujměte pohodlnou polohu a klidně a zhluboka dýchejte.
  • Pokud jste uvolnění, vnímejte svoji pravou nohu. Napněte svaly na pravé noze a zatněte je tak, jak jen to bude možné. Po deseti sekundách uvolněte svaly pravé nohy. Poté třicet sekund jen odpočívejte.
  • Přesuňte pozornost k levé noze a celý postup opakujte.
  • Tímto způsobem pomalu uvolněte celé tělo.

Relaxační hudba

Poslech pomalé, klidné a uklidňující hudby nebo zvuků pomáhá zmírňovat stres a odstraňovat napětí. Výběru relaxační hudby se meze nekladou. Je jen na konkrétním člověku, jaký typ relaxační hudby zvolí. Někdo relaxuje při zvuku deště, jiný při pomalém jazzu.

Mindfulness

Mindfulness neboli technika všímavosti nabývá u nás v posledních letech na oblibě. Základní myšlenkou této techniky je právě všímání si toho, co se kolem nás právě děje. Je zbytečné řešit co bylo a co bude. Důležité je prožívat život právě teď a tady.

Jógové techniky

Jóga, to není jen cvičení, ale životní styl. Cílem jógových technik je nalezení životní rovnováhy. Oblíbená a velmi jednoduchá relaxační technika je tzv. Savasana.

K TÉMATU  Pády na chodnících: spory trvají přes rok, odškodnění dosahuje stovek tisíc. Víte, na co máte nárok a co je třeba dělat, když se něco stane?

  1. Lehněte si na záda s nohama mírně od sebe.
  2. Ruce položte podél těla, dlaně nechte vzhůru.
  3. Zhluboka a pomalu dýchejte (z břišní oblasti).
  4. Zavřete oči a vnímejte všechny části těla a dopřejte jim naprosté uvolnění. V této pozici zůstaňte 5-15 minut. Protáhněte se a pomalu se posaďte.

Bylinky pomáhají

První pomocí v období stresu, nervozity, podrážděnosti může být také šálek kvalitního bylinného čaje. Už v dobách našich babiček byla oblíbená meduňka, chmel či heřmánek. Vhodné jsou již připravené bylinné směsi, které stejně dobře pomohou i nespavcům.

Zdravý životní styl jako prevence stresu

I když to pro mnohé bude znít jako klišé, díky zdravému životními stylu jsme schopni stresu lépe odolávat. Zdravý životní styl není ale jen o spoustě zeleniny a naprosté abstinenci. Dostatek aktivního pohybu, dostatek kvalitního spánku, pestrý a vyvážený jídelníček, eliminace stresu a pozitivní myšlení je to, co naše tělo udrží dlouho v kondici.

Stres může i pomáhat

Stres může být i prospěšný, např. při zkoušce nebo při pracovním pohovoru. Určitá míra stresu může být v některých situacích prospěšná, protože člověka stimuluje k lepším výkonům. Tento pozitivní stres se odborně označuje jako „eustres“ a je jedním z motivačních mechanismů, díky kterým člověk dosahuje lepších výsledků.

Na druhou stranu, překročí-li hranice stresu určitou míru, hovoříme už o tzv. „distresu“, což je právě ten typ stresu, který ohrožuje naše zdraví.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak zvládnout stres. Kompletní manuál na obranu proti škodlivým emocím

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Sladkou chuť miluje většina z nás už odmalička. Ostatně kdo by neměl rád chutné bonbónky, dortíčky nebo třeba sušenky. Ale upřímně – cukr je jed, a přestože nám chutná, ve finále nám škodí. A představa, že se za pár let budeme bahnit v obezitě, trpět srdečním onemocněním nebo si píchat inzulín, není zrovna lahoda. O důvod víc, proč si navyknout na život bez cukru. Jenže, jak na to?
Někdo si o Vánocích libuje v koledách a tradičních českých svátečních písničkách, někdo se zase nemůže nabažit zahraniční tvorby. Hudba zkrátka v předvánočním období nesmí scházet, a to zejména při pečení cukroví, balení dárků, strojení stromečku či zdobení bytu. A pro příznivce vánoční hudby tu máme výběr nestárnoucích songů, u kterých se během zimních svátků vyplatí otočit volume doprava.
Možná už je pozdě a jedete na vlně nervozity. Stres pomalu narůstá. I tak ještě stihnete zabrzdit a svátky prožít v klidu. Dejte na našich 5 rad, které vám pomohou nadbytečný stres odbourat. Ale znáte to, vše je v hlavě, takže pokud hlava nechce, tak vám ani voňavá relaxační koupel nepomůže.
Myslíte si, že máte kufr dostatečně velký, ale když do něj dáte všechny věci, nemůžete ho ani za nic na světe zavřít? Snažíte se do něj vměstnat všechny své věci, ale prostě jste nad jeho limit? Pak byste měli změnit balící taktiku.
Na čistotu a minimalismus se zaměřil architekt Matt Watts. Jeho moderní stodola nabízí prostorné a komfortní bydlení. Prosluněnému interiéru vévodí zatočené schodiště. Zaujme i kuchyňský kout, celý laděný do černé barvy.
Přemýšlíte nad tím, do jakého stylu zařídíte své bydlení? Možností je spousta! Ovšem k těm nejoblíbenějším patří skandinávské bydlení, které je nejen vzdušné, ale také jednoduché a spojené s přírodou, což je dnes velmi důležité.
Znáte ji určitě všichni a mnozí ji máte i doma. Aloe vera, u nás velice zdomácnělý sukulent, který má mimořádné účinky na lidské zdraví a v medicíně se již dlouho využívá jak vnitřně, tak také k vnějšímu ošetření kůže.
Návrat dětí do školy po Vánočních prázdninách může být pro rodiče výzvou. Náš článek se zaměřuje na praktické tipy, jak podpořit své děti ve studijním procesu. Přinášíme konkrétní rady, které pomáhají vytvořit pozitivní a podporující prostředí pro úspěšný návrat do školní rutiny. Jak jsou na tom vaše děti?
Co vede vegetariány k jejich rozhodnutí přestat jíst maso? Co toto rozhodnutí do jejich života přinese a jak jsou na tom zdravotně oproti zbytku populace? Podívejte se na rozhovor s veganem a vegetariánkou, kteří se rozhodli ze dne na den přestat jíst maso.
Letošní podzimní móda je opravdu pestrá a barevná. Vedou úplety, pláštěnky, kožené kabáty, umělé kožešiny, svetry, šaty a sukně, včetně asymetrických.
Kdo v devadesátkách nehltal seriál o partě teenagerů, jako by nebyl. Příběhy Dylana, Brandona, Brandy, Kelly a dalších hltal doslova celý svět. Jak ale dnes jejich představitelé seriálu Beverly Hills 90210 vypadají a jak žijí? Mnozí z nich už překročili padesátku a neúprosně jim táhne na šedesát.
V jednoduchosti je ta největší síla. Tento výrok je pravdivý i v případě cvičení a redukce váhy. Pokud i vy chcete zhubnout, vsaďte na program H.E.A.T. a jeho důraz na ten nejpřirozenější pohyb pro každého z nás. Díky chůzi totiž dokážete spálit maximum kalorií, které vás brzy dostanou k vysněné povaze.

Výběr článků

Jedna z největších tuzemských událostí, Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, pořádaná od roku 1946, byla tento rok opět tradičně počátkem července. A jako každý rok se stala ostře sledovanou, ať v pozitivním slova smyslu, tak i v tom negativním.
Tyhle luxusní zahrady slouží hlavně k odpočinku, nikoliv za účelem pěstování. Pokud má člověk dostatek prostředků, může si nechat vytvořit designérský skvost. Atmosféru udělá osvětlení nebo tekoucí voda. Co takhle skleněný stůl s vodopádem?
Manželský pár Justin a Hailey Bieber patří mezi nejslavnější páry šoubyznysu vůbec. Jejich vztah si však prošel spoustou zkoušek, které, jak se zdá, překonali a užívají si jeden druhého. Kde to všechno začalo?

Nepřehlédněte

Jaro je nejen ideální příležitostí k vyhřívání se na teplém slunci a pikniku. Je to také příležitost předvést svůj vytříbený smysl pro styl. Jarní prázdniny nemusí být jen o beztvarých svetrech a sepraných teplákových soupravách. Můžete získat pohodlný vzhled, který vám zaručí pohodlí a krásu zároveň. A dokonalý vzhled si můžete vybrat na nejlepší webové stránce pro výhodné nákupy Shopsy.
Takzvané koitální sblížení představuje zajímavou techniku, která může ještě vylepšit vaše sexuální zážitky. Setkat se lze také s názvem koitální vyrovnávání, tento termín je označován také zkratkou CAT z anglického coital alignment technique.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek