Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

V Praze poprvé vystoupí slavný kanadský hudebník Jesse Cook

Celosvětově uznávaný kanadský kytarista, skladatel a producent Jesse Cook, jež ve své tvorbě dokonale kombinuje prvky jazzu a flamenca, se na začátku nového roku poprvé představí českému publiku. Vystoupí za doprovodu svého bandu ve čtvrtek 20. února v pražském Lucerna Music Baru. V roli předskokana se objeví slovenské uskupení Blue Zodiac. Vstupenky jsou k zakoupení v síti GoOut.
V Praze poprvé vystoupí slavný kanadský hudebník Jesse Cook
zdroj: goout.net

10. 02. 2020

10. 02. 2020

Kanadský fenomenální hudebník Jesse Cook stihnul vydat již deset žánrově rozdílných alb a posbírat celkem jedenáct nominací v soutěži Juno Award, která každoročně oceňuje nejlepší umělce z Kanady. V roce 2001 získal za album Free Fall vítězství v segmentu světové hudby a instrumentálních kategorií. Ve své tvorbě se vyznačuje především tím, že kombinuje prvky jazzu a flamenca a rád bere své posluchače do míst, kde ještě nikdy nebyli.

Flamenco ho uchvátilo

V dětství žil s rodiči v jižní Francii. Poté se přestěhoval do Kanady, kde začal chodit na kytarové lekce. „Můj učitel hrál flamenco. Poté jsem navštívil svého otce ve Francii, kde jsem se potkal s jeho sousedem, kterým byl Nicolas Reyes, slavný zpěvák z Gipsy Kings. Pak jsem stejným způsobem viděl hrát na rohu ulice cikánské děti. Bylo to, jako kdyby svět zvažoval, jak mě zaujmout tímto stylem. Brzy jsem se jím stal doslova posedlým. Byl jsem podmaněn naprostou virtuositou a svobodou, kde lidé mohli hrát cokoli, co chtěli a vytvářet tak prostor mezi jazzem a flamencem,“ popisuje Jesse Cook s úsměvem.

Na tento zážitek navázal studiem klasické kytary na Royal Conservatory of Music a pak přešel na York University. Své studium pak ukončil na Berklee College v americkém Bostonu, kde se věnoval jazzu. Poté procestoval celý svět, aby našel tóny, se kterými se ztotožňuje. Ve svých dílech prozkoumává kořeny flamenca a jeho mnoha odnoží po celém světě. „Hudba se dotýká našich duší, a každá tradice na zemi, má svou vlastní cestu, kterou tento úkaz činí. Když vkročíme za naše kulturní a geografické hranice, můžeme získat celý svět,“ prozrazuje své motto Jesse Cook.

Hudba spojuje

Rád hledám společný základ pro různé hudební tradice a prostor, kde se může hudba všude na světě sejít dohromady,“ vysvětluje Cook a pokračuje: „Místo, kde se moderní tóny mohou mísit se starodávnými. V našich životech je hodně hranic. Některé si vybudovali druzí, některé jsme si vybudovali my sami. Kdykoliv jsem se odvážil za hranice svého života, stal jsem se díky tomu lepším. Vyrostl jsem ve studené válce, ve světě hranic a zdí. Ale později lidé začali měnit způsob myšlení. Zdi spadly dolů. Evropa se sjednotila a lidé se stali světovými občany. Rostoucí nacionalismus dneška využívá naše rozdíly, neoslavuje je. Jsme zpět u budování zdí a já toto nechci.

K TÉMATU  10 tipů na výlety: Cestujeme po severních Čechách

V Čechách se Jesse Cook & Band hudebním fanouškům poprvé představí ve čtvrtek 20. února 2020 v pražském Lucerna Music Baru. Jako support večer vystoupí slovenské uskupení Blue Zodiac, které kombinuje pop, soul a blues. Lístky jsou v předprodeji k zakoupení v síti GoOut.

V Praze poprvé vystoupí slavný kanadský hudebník Jesse Cook
zdroj: goout.net
Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Aby byla úroda bohatá a vaše zahradnická radost veliká, nenechávejte prořezávací pily ležet ladem. O keře a ovocné je potřeba se starat. Taková péče o strom, to je několik základních pravidel. Častá zálivka, občasné hnojení a samozřejmě – správný prořez ve správnou dobu. Víte, s jakými nástroji vám půjde řez větví rychle a snadno?
Výběr svatebního fotografa by měl být jednou z prvních položek na vašem to-do listu, pokud organizujete svatbu. Někteří mají rozebrané termíny na měsíce, dokonce i roky dopředu. Co je při výběru svatebního fotografa důležité a na kolik vás tahle služba vyjde?
Víte, že práce na poli, házení lopatou nebo pochod Praha-Prčice je pro naše tělo méně škodlivé než nesprávné sezení? Sezení je totiž pro páteř tou nejnamáhavější činností. Jak sedět, je zásadní pro vaše zdraví.
Výběr a nákup plavek je pro milovnice plážových slunných dnů jedna z nejoblíbenějších aktivit. Všelijaké barvy, kombinace, vzory a střihy vám umožní popustit uzdu své fantazii způsobem, k němuž se za celý rok nedostanete.
Dítě ve věku zhruba šesti let čeká první velká životní výzva. Ze známého prostředí školky se poprvé přesune do velkého světa. Co by měl předškolák zvládat, aby pro něj byla škola co nejpohodovější?
Přírodní prvky v interiéru jsou trendem, který vás může inspirovat. Neopracované dřevo v kombinaci s moderním nábytkem vypadá skvěle. Bříza je jedinečná svojí barvou, a tak jako jiné dřevo, které není opracované, podléhá pomalu zkáze. Je proto potřeba mít k dispozici mladý kmen, který je nutné patřičně vysušit. Povrch se pak natře tixotropním lakem, který břízu v podstatě obalí a uzavře. Na co všechno ji můžete použít?
Blíží se významný den vaší ženy, případně jsou za rohem Vánoce a vy ještě nemáte žádný dárek? Nepanikařte, stále vše můžete zachránit. Zapomeňte ale na kreativitu, raději vsaďte na jistotu.
Guasha, někde uváděn jako gua sha (vždy vyslovován jako „gvaša“ či „kvaša“) představuje speciální kámen, který má léčebné účinky v podobě masážních metod. Je to čisticí technika obličeje a těla, která má řadu zdravotních přínosů. Předně je ženami vyhledávaná jako přírodní lifting obličeje.
Blíženci jsou třetím znamením zvěrokruhu (22.5. - 21.6.), kterému vládne planeta Merkur. Jedná se o vzdušné znamení, pro něž je charakteristická upovídanost, zvídavost a přemýšlivost. A co dalšího? Jak Blíženci obvykle přistupují k životu, lásce, kariéře?
Určitě jste i v zimě potkávaly spoustu lidí v teniskách. Již několik let je to módní obuv pro všechny příležitosti. A právě přicházející teplé období nám dovolí více využít přednosti této pohodlné obuvi.
Téměř každá žena se chce líbit. Minimálně sobě, některé i svému partnerovi. Co to pro ni znamená? Mít zejména pěkně upravené vlasy, případně nehty, obličej s jemným make-upem a oblečení, které podtrhne její osobité kouzlo. Problémem je, že spousta žen vůbec netuší, jaký je jejich styl oblékání. A tak různě experimentují – a není to prostě ono.

Výběr článků

Ano, saláty jsou lehké, plné vitamínů a osvěží. Že vás ale nezasytí a máte po nich hlad? Prozradíme vám, jak to udělat, aby vám po salátu nekručelo v žaludku a ještě patřil do dietního jídelníčku. Pak vám hubnutí půjde samo. Zkuste to!
Zima už mnohé začíná deprimovat, proto se snaží vnést si první střípky jara alespoň k sobě do šatníků. Svetry tak stále zůstávají v popředí, ale pomalu začínají být vytěsňování kousky nejmódnějších stylů přicházejícího teplejšího ročního období. Víte, co se bude nosit?
Dříve jste ve skříni našli maximálně dva druhy rostlinného oleje. Nyní jeho rozmanitost přímo ohromuje, ve výsledku však vyvolává mnoho otázek – od prostého „Co je to za olej?“ až po „Jaký druh jídla s ním vařit?“ Pojďme si v těch olejích udělat kapánek jasno a zjistit, které z nich se vyplatí používat v kuchyni pravidelně. Nejspíše budete kukat, jaké oleje se do vaší kuchyně mohou vůbec dostat!

Nepřehlédněte

Surfování, velice atraktivní letní aktivita. A to i když jí jen pasivně přihlížíte. Možná se vám tento sport začal líbit už dávno, a zaryl se do paměti. Na první pohled se může jevit jednoduše, svézt se po vlně, nicméně realita je pak o mnoho jiná. Jednou za rok u moře se z vás zkušený surfař nestane. Ale trénovat můžete i v Čechách.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek