Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Jak se bránit proti chřipce? Překonejte onemocnění co nejrychleji a bez antibiotik!

Máte se na pozoru, aby vás neuchvátila každoroční chřipková epidemie? To nejlepší, co se dá dělat, je nezanedbat prevenci. Jak se bránit proti chřipce?
Jak se bránit proti chřipce? Překonejte onemocnění co nejrychleji!
zdroj: 123RF.com

07. 02. 2020

07. 02. 2020

Chřipková epidemie na nás útočí většinou dvakrát do roka. Pokud dostaneme pocit, že u nás onemocnění propuká, máme často tendenci navštívit lékaře. Ve skutečnosti pro to ale v zásadě není důvod. Nejúčinnější recept, jak se bránit proti chřipce, je zůstat ležet doma v posteli. Lékař vám změří teplotu, prohlédne dutiny, poslechne si dýchání a pak vám doporučí to samé. Samozřejmě doporučí vyzvednout nezbytné léky, které se ale stále opakují a všichni je máme doma ve skříňce.

Zavřete se doma a virus dále nešiřte

V horším případě nám doktor předepíše antibiotika. Je třeba si položit otázku, jestli jsou vážně potřeba. Hlavním plánem pro boj s nemocí by mělo být chřipku dále nešířit a zůstat doma. Inkubační doba bývá 12-72 hodin, během kterých je nejlepší už být v klidu a teple. Jakmile získáte podezření, snažte se už vše podřídit právě tomu. Kýchání ve veřejné dopravě nebo ve frontě u kasy znamená, že už chřipku šíříte dál. Stejně jako naopak, pokud někdo jiný kýchne vedle vás, měl by vždy použít kapesník nebo alespoň ruku před ústa, jinak to můžete schytat vy.

Nenechte se rušit a dopřejte si spánek

Osvědčeným krokem je lehnout si do postele a být v klidu. Žádný zbytečný pohyb, stres, zkrátka nic, s čím by mělo tělo jinou práci, než s bojem proti chřipce. Samozřejmě udělá dobře spánek – čím více, tím lépe. Ideální je, když nezaměstnáváte mysl ani televizí. I to vyžaduje nějaké soustředění. Raději si pusťte relaxační hudbu nebo mějte úplné ticho.

Čaje, jeden za druhým a s medem

Pitný režim je dalším nezbytným prvkem, jak se bránit proti chřipce. Pijte čaje a pijte jich hodně. Bylinkové budou nejlepší, ale sáhněte po tom, který máte ráda. Skvělým krokem je osladit čaj medem, který je také vítaný. Obsahuje vitamíny a železo, které jsou právě v tenhle moment potřeba, navíc posiluje bílé krvinky, které mají plné ruce práce v boji s virem. Doplňte vše ještě vitaminem C, který je v první obranné linii proti nežádoucím bakteriím.

Jak se bránit proti chřipce?
zdroj: 123RF.com

Jezte to, co do sebe dostanete snadno

Jídlo nevynechávejte, protože by to v boji proti chřipce nepomohlo a chyběly by vám potřebné látky. Snížená chuť k jídlu je také pochopitelná, pokud vám není dobře, takže se zaměřte na lehké pokrmy a polévky. Udělejte si do misky mix různých druhů ovoce s jogurtem nebo si připravte nějaký salát. Polévka s pečivem zasytí a zároveň dodáváte tělu další tekutiny, kterých není nikdy dost.

K TÉMATU  Vyzkoušeli jste už yuzu – méně známého příbuzného citrónu?

Nechte dělat tělo svojí práci

Co se týká teploty, nesnažte se ji hned snižovat, jakmile vás trochu rozbolí hlava. Jde o to, že teplota zvýšená nad běžný standart 36,6 °C znamená, že váš imunitní systém zahájil boj s nákazou. Pokud tak teplota nepřesáhne 39 °C, hodně pijte a zkuste jen ležet a vypotit se. Samozřejmě víte jen vy, jak se cítíte, a jestli vám opravdu není dobře, hlava vám třeští a chcete si ulevit, prášek si vezměte. Srazit vysokou teplotu ale umí perfektně i studená sprcha. Okamžitě uleví a zvládnete ji i sama, na rozdíl od zábalu, se kterým vám musí někdo pomoci.

Bílého pláště a receptu se nezalekněte

Chřipku může nebo nemusí doprovázet zánět dýchacích cest a kašel. Na něj pomůže jitrocelový sirup, ale pomáhá ho zklidnit právě i čaj s medem. Pokud se dusíte nebo máte záchvaty kašle, skvělým pomocníkem jsou i pastilky na cucání. Stejně jako u teploty platí, že můžete sáhnou po lécích – záleží na vás, ale prioritou by mělo být zvládnout to bez nich. Skutečně posledním krokem jsou antibiotika, kterými někteří doktoři řeší všechno a doporučit je nemůžeme, protože naši imunitu oslabují. Důležité je mít vlastní hlavu a nesázet na ně jen proto, že je někdo předepsal.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Kdo by neměl rád léto! Nejkrásnější roční období má jen několik málo vad na kráse. Tou asi největší je dotěrný hmyz. Ať už jde o všudypřítomné komáry, které nám doslova a do písmene sají krev, nenápadná, leč nebezpečná klíšťata, nebo o nenechavé mravence. Právě s mravenci se řada Čechů od pozdního jara potýká. Slovy klasika, ty potvory se vám dostanou všude. Naštěstí s nimi můžete bojovat přírodními prostředky.
Dnes jsem snědla svůj objednaný Caesar salát, i když vím, že měl chyby. Ale dávám si ho často. Tak jsem špatný druh použitého salátu a kus opečené slaniny neřešila. Vím, co jsem si objednala. Ovšem určitě se vám stává, že si dáte něco, co vůbec neodpovídá kvalitě, kterou jste očekávala. Co může být v restauraci předmětem reklamace?
Období plodných dnů i samotná ovulace jsou jedinou cestou, díky které je možné stát se maminkou. Věděli jste ale, že ovulace v jednom cyklu nemusí být pouze jedna? A jak je možné, že za měsíc může tělo ovulovat klidně dvakrát?
Věděli jste, že v České republice trápí alergie skoro každého druhého člověka? A počty stále rostou. Mezi nejčastější alergie se řadí ty na pyl, jarní trávy a další kvetoucí keře. Právě teď na jaře je období, kdy se s projevy alergií potýká mnoho lidí. Jak mít tedy jarní alergie pod kontrolou?
Horký dech v polštářích se někdy může proměnit v nudný čas u televize. Nenechte to dojít až takhle daleko a i po letech vztahu plujte na jiskřivé vlně plné šibalských úsměvů. Zábavu, vášeň a věrnost si můžete pojistit s těmito tipy! Už sundávejte podprsenku…
V zimním období vyžaduje vaše pleť i vlasy více péče než po zbytek roku. Neustálé střídání teplot, vítr, mráz, sníh a smog, to je koktejl, který má na vaši pokožku i vlasy zničující účinek. Jak zabránit tomu, aby byla vaše pleť v zimě zašedlá a nezdravá a vlasy oslabené, polámané a bez života? Vyžaduje to kosmetickou první pomoc.
Luxusní sídlo v australské provincii Victoria pochází už z 80. let. Armadale House prošel kompletní rekonstrukcí a je z něj moderní rezidence snů.
Lákavé cedule na obchodech. Sleva na každém rohu, na každém billboardu, v každé reklamě. Přitahují vaše oči a slibují skoro neuvěřitelné. Jsou povánoční slevy opravdu tak výhodné? Dá se jim odolat?
Jsou přítulní a mazliví, ale také je s nimi velká zábava. Nejlepší čtyřnohý přítel člověka občas předvádí skutečné psí kousky. Podívejte se na ty nejlepší.
Lesklé zrcadlové polevy neboli mirror glaze udělají z každého dortu malířský obraz. Poléváním a mícháním různých barev můžete vytvořit vzory podle své fantazie. Vaše dílo bude vypadat jako od profesionálů!
Máte zahradu? Pak by byla velká škoda, kdybyste na ní nepěstovali vlastní zeleninu a ovoce. Nejenže je úroda, kterou si sami vypipláte chutnější než ta z obchodu, nemusíte se obávat žádných chemických látek a postřiků, ale navíc i hodně ušetříte.
Občas si stěžujeme na přebytečná kila, ale spousta z nás není ochotná s tím něco udělat. Pokud jste spokojená, je to v pořádku. Pokud si ale myslíte, že je to nemožné, inspirujte se těmito proměnami!

Výběr článků

Pracoviště je podle statistik třetím nejčastějším místem, kde se můžete potkat se svou drahou polovičkou, a až třetina Čechů v práci prožila alespoň chvilkový románek. Láska v kanceláři může být krásná a vzrušující, ale zároveň s sebou může přinést i řadu nepříjemností. Jaké jsou tedy klady a zápory takového vztahu?
Nejběžnější příčinou lupů je seboroická dermatitida nebo někdy nazývaná seborrhea. Suchá pokožka, citlivost na specifické vlasové produkty a kožní podmínky, jako je ekzém nebo lupénka, mohou zvýšit náchylnost k tvorbě lupů. Rovněž se věří, že běžná houba malassezia může být spouštěčem. Jak na lupy?
Postavte dětem pokojíček podle jejich přání. Prodávají se sice připravené sestavy pro děti, ale nic vám nebrání popustit uzdu fantazii a vytvořit bláznivý a originální dětský pokoj. Jen s přibývajícím věkem budou nutné další úpravy, ale zatím jim můžete stvořit vlastní svět.

Nepřehlédněte

Je běžné, že má dnes téměř každá domácnost vlastní tiskárnu. Platí ale také, že na tisk dokumentů do školy, do práce nebo vstupenek do divadla opravdu nepotřebujete nějakou zvlášť kvalitní tiskárnu a bezchybný tisk. Vyplatí se proto kupovat levné neoriginální tonery nebo je to hazard s životností vaší tiskárny?
Máte v plánu zahradní párty? Léto je tady a nejlepší místo pro posezení s přáteli je venku. Grilování, oslava narozenin nebo jen tak, připravte stůl snů! Pokud máte zahradu, je hlavní problém vyřešený. Nemusíte nutně sedět pod vaším přístřeškem, zkuste netradičně posadit hosty uprostřed pozemku na trávníku. A pokud zahradu nemáte, můžete udělat to samé někde za domem. Dny jsou dlouhé a večery teplé, takže vám nic nebrání posedět, jak dlouho jen budete chtít. Důležitá je ale příprava, aby bylo po ruce všechno!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek