Pátek , 03. 05. 2024

Zikmund

Pravidla her a úklidu. Dejte svým dětem jasný režim

Věci mají své místo. I když to na první pohled nevypadá, už dvouleté děti vědí, kam která věc patří. Právě v tomto věku se začne projevovat smysl pro pořádek. Je tak nutné jim dát pravidla her i úklidu. Dítě začne vnímat vnější a vnitřní řád.
Pravidla her a úklidu. Dejte svým dětem jasný režim
zdroj: 123RF.com

11. 11. 2019

Vytvořte svým dětem jasný režim

Většina dětských psychologů se shoduje v tom, že naprosto volná výchova bez jakýchkoli pravidel není pro malé děti vhodná. Děti se cítí nejisté. Neví, co se stane za hodinu, natož zítra. Neumějí plánovat a myslet dopředu. Právě proto je dobře kolem dvou let věku dítěte zavést v rodině jasná pravidla. Denní řád, který určí, kdy je čas na hry, na jídlo, a kdy na drobné domácí povinnosti.

Možná ani vy nejste zvyklá na režim. Zvlášť když jste mnoho minulých let žila single nebo jen s partnerem. Neměli jste potřebu určovat, kdy se bude jíst, kdy uklízet a kdy se půjde spát. Tohle všechno dítě mění.

Věci mají být na svém místě

Dítě již ve dvou letech dává pozor, kam předměty patří. Kde mají své místo a k čemu se používají. Předmět si spojí s určitou činností a místem a jakákoli změna může narušit jeho pomyslnou vnitřní rovnováhu. A právě proto je v téhle fázi skvělé naučit dítě uklízet. Úklid uvede věci do pořádku, v jakém byly. Vše bude na místě, na které je dítě zvyklé. Navíc je úklid jednou z fází senzitivního vývoje, pomocí které dítě rozvíjí také jemnou motoriku.

Máte dvě možnosti. První je vytvořit pravidlo “hraje se s jednou hračkou – nebo hrou, souborem hraček“. Když si dítě chce hrát s něčím jiným, hračku, kterou opustilo, uklidí na místo. Druhým pravidlem je úklid v pravidelnou denní dobu. Hodí se například před večeří, po níž již následuje hygiena, pohádka a spánek.

Hrála jste si s dítětem? Teď s ním uklízejte

Nevyžadujte každý den generální úklid. Zvlášť u těch nejmenších stačí, když dají hračky na vymezené místo. Nemusíte trvat na poličce. Vyberte jim třeba vhodný koš, do kterého přijdou plyšáci a další panáci. Naučte je oddělovat od sebe kostky, lego a další stavebnice.

K TÉMATU  Naučné aplikace pro děti spojí jejich zájem o smartphony s něčím užitečným. Budou bavit děti i vás!

Ukažte, že pravidla platí i pro vás

Ale hlavně – uklízejte s nimi. Ukažte jim, že úklid je důležitý. Ale že to může být i zábava. Naučte je třeba, ať dají hračkám dobrou noc. Uloží je k spánku, aby si také odpočinuly a ráno byly připravené k hraní. Netelefonujte v té době, nevěnujte se jiné činnosti. Vždyť jde o pár minut. Poslechněte si dětské příběhy a povídejte si o hračkách, s nimiž si ten den děti hrály.

Takový rituál může v průběhu dalších let přerůst v zajímavou intimní chvíli, kdy vás dítě bude mít jen pro sebe. Ukáže vám své kresby, pochlubí se příběhem, hrou, kterou pro hračky vymyslel. Ve starším věku jako když takové chvíle najdete. Dítě se naučí si s vámi povídat o prožitém dnu a plánech na další den. Úklid nesmí být brán jako forma trestu.

Vše, co mu dáte, se vám brzy vrátí zpět

V období mezi třetím a šestým rokem začne být dítě zvídavé a je připraveno pojmout velké množství podnětů z okolí. Uvědomuje si své vlastní tělo a dokáže ho ovládat, rozvíjí se mu všechny smysly, řečové a jazykové dovednosti. Rozvíjí se také emoční inteligence, dokáže vyjádřit své pocity a navázat vztahy. Je to období posilování sociálního chování k druhým. Toto období je pravděpodobně to nejkreativnější a poskytuje největší prostor pro předávání zkušeností rodičů dítěti.

Využijte toho a stanovte pravidla. Buďte důsledná a naučte je, že i méně populární práce se udělat musí. V dalších letech se takové děti snáze vyrovnají například s každodenním docházením do školy, nebo s jinými povinnostmi, které jim budoucnost nachystá.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V dnešním prohlášení z Buckinghamského paláce bylo oznámeno, že britský král Karel III. čelí rakovině. Monarcha, který nedávno absolvoval zákrok kvůli zvětšené prostatě, nyní zahájil léčbu, ačkoli konkrétní typ rakoviny nebyl zveřejněn.
Herec Leonardo DiCaprio byl vždy znám svými sympatiemi ke krásným modelkám. Ovšem čím je starší, tím jsou jeho úlovky mladší. Cokoliv je nad hranici 25 let, do toho se nežene a nebo to pustí k vodě. Jak to tedy se slavným proutníkem ve skutečnosti je?
Když je hezky, chcete se posadit ven na zahrádku. K obědu o víkendu, s návštěvou nebo na večerní grilování, krytý přístřešek je skvělá věc. Můžete v něm i jen tak lenošit, číst knížku nebo trávit čas s rodinou. Zahradní altány mohou mít mnoho podob, a dají se koupit jako skládačka nebo postavit přímo na míru. Prohlédněte si galerii.
Britney Spears, dnes již 40letá popová princezna, vyjádřila přání, mít se svým snoubencem Samem Asgharim svého třetího potomka. Dočkají se 16letý Sean a 15letý Jayden dalšího sourozence?
Banány patří mezi rychlou svačinku, ale také mezi potraviny, které pozitivně ovlivňují nervový systém a zlepšují náladu. V Japonsku na banány nedají dopustit především ženy, protože díky banánům si udržují štíhlou postavu. Už jste slyšeli o banánové dietě?
Děti - je s nimi radost i starost. Úsměv na rtech vám ulpívá vždy v okamžiku, kdy řeknou nějaké moudro, které se zapíše do vaší paměti. Vrásky naopak na čele přibývají ve chvíli, kdy se objeví další zlozvyk, který budete muset pracně odbourávat. Pojďme si prozradit nejčastější dětské zlozvyky, které někdy až trhají žíly nejednomu rodiči.  
Bohužel alergie trpí nejen lidé, ale také naší čtyřnozí kamarádi. Počet alergických onemocnění se zvyšuje. Nejvýznamnější alergie u psů jsou alergie na parazity, alergie na inhalační alergeny, alergie na potraviny a nebo kontaktní alergie. Podívejte se na několik tipů, které dokážou alergickou reakce u psa zmírnit.
Letos jsou tomu 2 roky, co jsem já, jako matka, přišla o svého syna. Vyrovnat se s touto ztrátou není možné. Kvůli cizí chybě přišel o život talentovaný mladý člověk. Vyzkoušela jsem už všechny možné druhy psychické pomoci, ale toto jediné mi pomáhá: otevřeně o tom mluvit.
Toužili jste někdy po tom mít recept na štěstí? Nebo objevit nějaký nástroj, díky kterému doopravdy zažijete štěstí? Pokud ano, tak mám pro vás dobrou zprávu. Dnes vám totiž prozradím nástroj, který vám štěstí opravdu může přinést. Podmínkou ale je, že tento nástroj uchopíte do praxe a budete se jím řídit. Jste připravení? Jdeme tedy na to.
Malý pokoj má jistě své výhody – je útulný a příjemný, snadno se v něm udržuje pořádek a nemusíte se obtěžovat s tolika kusy nábytku. Přesto se zde cítíte příjemněji, když vypadá opticky větší, než ve skutečnosti je. Nemusíte hned myslet na náročnou přestavbu, stačí pár jednoduchých triků. Nechte se inspirovat.
Vzhledem k tomu, že čas už sledujeme spíše na chytrých telefonech, hodinky se stávají hlavně módním doplňkem. Díky tomu, že je nabízeno mnoho různých designů, můžete si je zcela přizpůsobit svému stylu. Ovšem ženský šatník mnohdy bývá rozmanitý, takže může být složité vybrat k oděvu ty pravé hodinky. Tyto tipy vám však pomohou s výběrem a jejich nošením.

Výběr článků

High Desert Modern house se nachází v malém městě Bend v americkém Oregonu, v dosahu horských sjezdovek. Překrásná rezidence vás svým řešením uchvátí. Hlavní myšlenkou domu jsou posuvné panely, které mohou úplně oddělit a doslova skrýt jednotlivé prostory navzájem.

Nepřehlédněte

Deodorant nebo antiperspirant? To je oč tu běží! Zejména v létě, kdy se potíme víc, než v jiných ročních obdobích saháme po pomocnících, jež umí s potem bojovat (minimálně bojovat s jeho zápachem). Těmito pomocníky jsou myšleny zmiňované antiperspiranty a deodoranty, mezi nimiž je velký rozdíl, který si lidé bohužel neuvědomují či neumí ho definovat. Vesměs se však sáhne vždy po deodorantu, který navíc používáme špatně. Jak správně deodorant používat?
Sluníčko začíná mít pomalu sílu, dny už jsou pořádně dlouhé a ve vás se začíná probouzet letní nálada? Nebojte se ji podpořit barvami, které pustíte do svého botníku. A jednoznačnou trefou jsou pro tuto sezónu bílé balerínky!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek