Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Manželství: kdy má a nemá jeho uzavření smysl a k čemu je svazek důležitý

Vidíte manželství jako metu, do níž vstupujete v princeznovské róbě bránou opentlenou květinami ve stylu "žili šťastně až do smrti“? Nebo jako strašák, který omezuje vaši osobnost? Je manželství a rodina ještě stále základem vztahu dvou lidí? A jaké má tato instituce výhody a nevýhody?
manželství
Vzpomeňte si, jak vám bylo na začátku dobře. (foto: 123RF)

13. 09. 2019

Partner, přítel, druh

Ženy, které žijí v nesezdaném svazku, většinou o manželství tvrdí, že “na lásku nepotřebují úřední papír”. Nevadí jim nazývat svou druhou polovičku partner, přítel či podobně. Když se narodí děti, je to sice tatínek, ale ne manžel. K neochotě potvrdit svůj svazek úředně přispívají argumenty o vysoké rozvodovosti. Proč se zabývat lejstrem a vyhazovat peníze za svatbu, když se stejně možná rozvedeme?

Jestliže však takto přistupuje k partnerství, je to od začátku špatná cesta. Pokud chcete vytvořit harmonickou dvojici, vždy byste si měly myslet, že je to na celý život. A podle toho se také snažit na vztahu pracovat.

Při malé anketě mezi ženami, které žijí s partnerem, jsem se přesvědčila, že ve skutečnosti 90 % žen dává přednost manželství. Samozřejmě u odpovědí nebyli jejich partneři. A jak jste na tom vy?

Podle ankety manželství má smysl

„Pokud se lidé mají rádi a je jim spolu dobře, tak manželství má smysl v jakémkoli věku.“ (rozvedená žena žijící s partnerem, 65 let)
„Manželství má smysl hlavně kvůli dětem. Děti by měly žít v úplné rodině a rodiče by měli být manželi. Když pak děti vyrostou a odejdou z domova, manželství už nehraje takovou roli.“ (vdaná žena, 39 let)
„Manželství má smysl v každém věku. Není to jen otázka finančního zabezpečení, ale vyjádření toho, že se nebojíme k tomu druhému patřit. Že se nebojíme závazku, který z manželství vyplývá.“ (podruhé vdaná žena, 60 let)
„Manželství má význam v jakémkoli věku. Je to určitá záruka dodržení slibu, který si lidé navzájem dávají.“ (vdaná žena, 43 let)

Manželství versus partnerství

Když seřadíme pouze fakta, má manželství více výhod, než nevýhod. A to především po faktické stránce. Začneme-li u zdraví, není úplně samozřejmé, že ten, s kým žijete, se dozví o tom, že jste v nemocnici, pokud nemá plnou moc. Manžel je na tom lépe. Podobné je to při dědění. I když máte s partnerem společné peníze a majetek, při úmrtí jednoho z vás se v první dědické linii vypořádávají manželé a děti. Vy pouze tehdy, pokud vás partner uvedl v závěti. Jinak je to mnohem složitější.

K TÉMATU  Čím se řídit, pokud plánujete dítě a co předtím promyslet?

Výhody a lepší podmínky

Také stát a finanční instituce upřednostňují manžele. Mohou využít různá daňová zvýhodnění, často získají výhodnější hypotéku nebo lepší podmínky úvěru. Soužití manželů v občanském zákoně lépe upraveno, než soužití druha a družky. Jako manželé se můžete bez dalších plných mocí navzájem zastupovat v běžných věcech. Kdyby se něco stalo a manžel odešel od rodiny, má vyživovací povinnost, což druh nemá.

Předmanželská smlouva předchází problémům

Na druhou stranu je třeba přiznat, že dluhy manžela budou v případě společného jmění manželů i vaše. Ovšem to lze dnes jednoduše upravit předmanželskou smlouvou, respektive smlouvou, která oddělí či zúží společné jmění a lze ji uzavřít kdykoli i v době trvání manželství.

Manželství má i další výhody. Budete déle žít

Manžel vám leze na nervy a připadá vám, že vám zkracuje život? Není tomu tak. Podle statistik se můžete dožít až o 10 let vyššího věku, než nesezdaní. Podle rozsáhlých výzkumů se ukázalo, že manželé jsou navíc zdravější, spokojenější a méně podléhají závislostem. Jediným negativem je, že častěji trpí nadváhou.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Umělá inteligence je tu s námi už pěknou řadu let. Na své výsluní se však dostala až po listopadu roku 2022, kdy vznikl pokročilý chatbot, který se dokáže sám učit. Od té doby tato šikovná pomůcka mění svět podnikání i vzdělání. Jak pomůže i vám?
Předvánoční koučink na téma nejen sebelásky a sebehodnoty očima Nely a spousta změn.
Milujete nakupování a ještě více milujete nakupování za super nízké ceny? V tom případě jste tady správně a určitě byste si neměli nechat ujít následující řádky! Pro všechny shopaholiky, kteří neodolají rozšiřování své sbírky o nové bezva kousky, jsme sepsali celkem 4 tipy na skvělé outlety, v nichž nakoupíte luxusní oblečení, boty i doplňky za parádně nízké ceny!
Je samozřejmé, že člověk rád pomůže svým dětem a příbuzným, pokud se dostanou do finanční tísně. Ovšem v praxi se podle právníků a exekutorů často stává, že dlužník peníze nevrací. V rodině to může být problém, který nevratně naruší dobré vztahy.
Už je to pár týdnů, co se v naší domácnosti zabydlela nádherná kudlanka. Velký zelený brouk, který je v Česku stále běžnější. I my ho na konci léta na své zahradě našli a jelikož děti byly naprosto nadšené, umístili jsme kudlanku do velkého akvária. Dodnes nás nepřestává fascinovat.
Brouzdáte po Netflixu nebo HBO GO a nevíte, co si pustit? Připravili jsme si pro vás TOP 5 seriálů, které byste si určitě neměla nechat ujít. Na své si přijdou romantické duše, milovnice napětí a dramatu a také ty ženy, které se chtějí zasmát a zkrátka žasnout.
Děti zoo milují. Některá zvířata jsou pěkně chytrá a chtějí si hrát, a pak se stane, že naše potomky pěkně vystraší. Tučňáci, lvi, tygři, oblíbené zvědavé žirafy nebo velbloudi, ale i medvědi nebo bobr, dorážející přes sklo. Tyhle legrační situace vás pobaví!
Kašle a smrká kdekdo. Nachlazení a podzimní virózy se rychle šíří. Navíc opět začínají růst čísla nakažených koronavirem a na dveře klepe pozimní vlna chřipky. Je tak nejvyšší čas pořádně posílit obranyschopnost! Soutěžte s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy Naturevia, který naboostuje vaši imunitu.
Venku je sychravo, zima, a druhý den svítí slunce a sundaváte vrstvu oblečení. Právě tohle období je nejnáročnější na náš imunitní systém. Jak se dá zvýšit obranyschopnost organismu?
Rozvod, rozchod nebo jen neustálá smůla na chlapy – důvodů, proč jste i ve čtyřiceti letech stále sama může být vícero. Ženy se však nechtějí snu o šťastném životě vzdávat, vždyť jim na světě zbývá ještě mnoho let. A tak se ptají na jedno – jak a kde najít chlapa po 40?
Tmavý režim mobilních aplikací je dnes velmi oblíbený. Zejména uživateli je velmi vyzdvihovaný. Jejich spokojenost míří rovnou do vesmíru a četnost používání appek se díky tomu znatelně zvyšuje. Do svých systémů je postupně zařazují i technologičtí giganti. Není tedy pochyb ani sporu o tom, že mluvíme o trendu dnešní doby. A jelikož s dobou jde i oblíbený Bazoš, i on začal svým uživatelům nabízet exkluzivní tmavou novinku.

Výběr článků

Tento DIY návod ukáže, jak jednoduché je vyrobit vlastní dámské psaníčko. Jako základ postačí kus kůže/umělé kůže, případně starší batoh nebo kabelka. Pak už potřebujeme jen nůžky, tavnou pistoli a nějaký kus tkaniny na vnitřek psaníčka. Výsledek překvapí!
Poslední dva roky pro mne byly velkou životní zkouškou. Přišla jsem o spoustu přátel a iluzí. Ale našla jsem samu sebe. Největší rána pro mě byla, když se se mnou rozešel můj přítel krátce po tom, co jsem se začala léčit s rakovinou. Nyní se mi začal opět ozývat a chce, abychom se k sobě opět vrátili.
Police nebo knihovny se dají koupit, ale dost možná toužíte po nějakém originálu, který se tvarem přizpůsobí vaší myšlence. Nebojte se experimentovat a inspirujte se nevšedními poličkami, které jsou vedle své účelnosti samy o sobě stylovým doplňkem interiéru. Za vším tady ale stojí nejdůležitější prvek, kterým je milované dřevo.

Nepřehlédněte

Jamu je tradiční indonéský lék z kořenů, bylin, květů, kůry a koření. Vyrábí se již více než 1200 let z čerstvých surovin, jako jsou tamarind, galangal, zázvor a kurkuma. V Indonésii se podává prakticky na každém kroku, například i v masážních salonech či při léčebných sezeních. Nejenom, že Indonésanům chutná, ale je také prospěšný pro lidské zdraví. Jak si jej vyrobit, a s kterými neduhy nám dokáže pomoci?
Dětem, které tráví nejméně sedm hodin denně u obrazovek chytrých zařízení, se mění struktura mozku. Ale již při dvou hodinách denně na počítači nebo mobilu se u dětí projevuje snížená inteligence, hůře čtou a nedokážou kvalitně komunikovat s okolím.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek