Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Nechte děti o prázdninách v klidu. Místo opakování učiva by si měly hrát

Také vám někdo v polovině vaší dovolené začne připomínat, jak se vám to krátí a že už brzy půjdete do práce? Kdyby to někdo udělal, asi byste se pěkně naštvala. Ale připomínat dětem, že brzy skončí prázdniny, připadá mnoha dospělým normální. Přitom i děti si potřebují odpočinout a ne myslet na povinnosti, které je čekají. Mají se vůbec děti o prázdninách učit?
Nechte děti o prázdninách v klidu. Místo opakování učiva by si měly hrát
zdroj: 123RF.com

15. 08. 2019

Odpočinek je potřeba, opakování učiva ne

Psychologové se jednoznačně shodují, že pro děti s normálním prospěchem není učení o prázdninách nutné. Děti by měly o prázdninách pocítit změnu denního režimu. Měly by mít čas na své zájmy, koníčky, hodně spát a nezabývat se učením.

Nejhorší je, když rodiče nakoupí na konci školního roku cvičné sešity a dají dítěti úkol, ať bude, kde bude, každý den vyplnit jednu stranu,“ shodují se psychologové.

Někteří ambiciózní a velmi aktivní rodiče mají pocit, že dítě nemůže jen tak lelkovat doma. A zařídí mu od začátku do konce prázdnin bohatý program. Po rodinné dovolené následují třeba jazykové tábory, odborné kroužky, sportovní soustředění. A dítě se na konci prázdnin vrátí fyzicky i psychicky unavené. Neustálá pozornost tohoto typu totiž dítě zahltí množstvím vjemů a informací, které nezvládne zpracovat. Vlastně mu tak naplánují pokračování školního roku.

Nechte děti, ať se nudí. Jejich mozek pracuje mnohem více

Nuda znamená, že dítě nemá co dělat. A to je občas dobře. Musí si totiž samo najít činnost, která ho bude bavit a vyplní jeho volný čas. Znám děti, které si vezmou na chalupě pár dřívek a celý den kolem nich běhají, aby sestavily obyčejnou lavičku. Dodnes nám jedna taková o křivých nohách trčí na terase. Při takové činnosti mozek pracuje daleko víc, než když dělá věci nařízené a organizované. Musí totiž samo vymýšlet, kombinovat, tvořit.

Neplánujte jim činnosti od rána do večera. Nechte je, ať si samy vymyslí, co chtějí dělat. Nenařizujte jim, jakou knihu mají číst a kolik toho mají denně přečíst. Zkuste jim ale nějakou zajímavou knihu dát. Třeba se do ní začtou samy, ze zájmu, a ne z nutnosti vašeho příkazu.

K TÉMATU  Na jaké nepříjemné změny v těhotenství se musíte připravit?

Doučování jen pro pětkaře, ostatním stačí prázdninová škola

V srpnu by se měli začít průběžnému učení věnovat děti, které mají z některého předmětu nedostatečnou a čekají je opravné zkoušky. Ostatním stačí jeden až dva týdny před začátkem školního roku “prázdninová škola”. Využijte jazykových slovních her, deskových her, doplňovaček, matematických hádanek a dalších zábavných způsobů, z nichž děti v podstatě ani nepoznají, že si opakují učivo.

Dejte jim změřit zeď, která se bude natírat a spočítat plochu, abyste věděli, kolik koupit barvy. Na zahradě se mohou naučit přírodopis, na vodě fyzikální pravidla, na výletech po Česku i v zahraničí zeměpis. Připravte jim honbu za pokladem a po cestě dejte úkoly, které musí splnit. Například naučit se básničku, zazpívat písničku. Odborníci garantují, že takto získané znalosti se uchovají mnohem více, než ty nabiflované z učebnic.

Návraty z prázdnin raději dřív, než později

Není ideální, když se dítě vrátí v neděli pozdě večer domů a ráno vstává do školy. Psychologové doporučují, aby se děti vracely z prázdnin několik dnů před koncem srpna. Těch pár dnů slouží k tomu, aby se prázdninový režim pomalu změnil v běžný denní režim školního roku. Dítě se připraví na školu tím, že si například uklidí svůj pracovní koutek, vyčistí batoh, zkontroluje penál a s rodiči dokoupí nové potřeby. Školní rok pak začne bez stresu, přirozeně a nenásilně. 

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Stravování nikdy nebylo tak kontroverzní veličinou, jako teď. Je to otázka diety, zdraví, náboženství i sociálního přesvědčení. Každý se stravujeme jinak a je mezi námi čím dál víc jedinců, kteří vyznávají alternativní způsob stravování. Z různých důvodů. Jedním z nejrozšířenějších příkladů je vegetariánství.
K létu neodmyslitelně patří i veřejná koupaliště, hotely nebo wellness. Během relaxace u vody se ale mějte na pozoru. Odnést si totiž můžete hned několik nepříjemných problémů! Mykotické infekce, tedy dermatomykózy, nejsou zrovna přívětiví společníci.
Na stůl o vánocích prostě patří. Adventní věnec je jedním ze základních prvků vánoční výzdoby. Tahle dekorace se stane vaší chloubou, když jí vyrobíte sama! Možná už v tom máte praxi, možná to zkusíte poprvé, ale v každém případě se můžete inspirovat. A pokud věnec vyrábět nechcete, alespoň si nějaký vyberete.
Nejčastějším důvodem proč se lidé často přikloní k obědu z polední nabídky restaurace a svačině ve formě nějaké rychlovky z večerky naproti je to, že nemají čas si na každý den připravovat domácí pestrou stravu. V dnešní době je ale řešení celkem jednoduché a na trhu je k dostání nespočet krabičkových diet.
Čím můžete v jakémkoli věku svoje dítě zaručeně otrávit Když budete opakovat tyhle nejhorší rodičovské hlášky. Některé z nich jste určitě slyšely od svých rodičů a nesnášely jste je v dětství a mládí také. Zkuste se jich vyvarovat. I když vás to bude občas stát úsilí a ústa na zámek.
Sledujete nejnovější módní trendy, nebo vás absolutně nezajímá, co je zrovna IN nebo OUT? V průběhu času se trendy mění a co bylo módním faux pas před deseti lety, dnes může být šik. Anebo naopak. Existuje však pár módních jevů, které lze za trapas považovat v každé době.
I když se letošní léto bude nést v trochu méně omezeném duchu (hygienická opatření se začínají uvolňovat stále víc a víc), přesto se většina lidí rozhodla strávit volné dny s rodinou v tuzemsku. I Česká republika zkrátka nabízí mnoho krásného a atraktivního, tak proč to nevidět? Nemusíte nutně využívat automobil k přejíždění z místa na místo, stejně tak nemusíte ujít desítky kilometrů, abyste se dostali tam, kam se dostat chcete. Stačí usednout na kolo. Česko je totiž cyklostezkami doslova protkané.
Teď nad tím možná ještě tolik nepřemýšlíme, protože v zimě nosíme dlouhé rukávy, které mnohé schovají. Ale s blížícím se jarem, které bude následovat léto, je potřeba tento problém začít řešit. Také vás trápí tmavé lokty?
Téměř každý z nás se v rámci rodinných nákupů spoléhá na igelitové sáčky, které nám tak nějak ulehčují pravidelné návštěvy supermarketů. Zatímco nám v jistém ohledu pomáhají, naší přírodě jejich přítomnost zrovna dvakrát nesvědčí. A přitom to jde dost dobře i bez nich. Seznamte se s trendem, který dává sbohem igelitovým sáčkům a dopřává zelenou nákupům takzvaně bez obalu.
Úspěšným se člověk nerodí, úspěšným se stává. Je to pravda, anebo si to vymysleli jen lidé, aby si mezi sebou nezáviděli? Peníze, zdraví, hodnoty, štěstí, sláva. Ten, kdo má tohle všechno, je jistě úspěšný. I to, v jakém znamení horoskopu jsme se narodili, nám může mnohé napovědět.
Máte z „ďolíčků“ na svých stehnech tak trochu depresi? To chce klid! Zkuste na ně vyzrát s pomocí okurky, kokosového oleje, špenátu nebo kapusty. Tyto přírodní poklady mají hodně slibné kosmetické výsledky.
Designový doplněk nebo praktický zařizovací předmět. To všechno mohou plnit designová zrcadla. Vybírat můžete z nepřeberného množství tvarů. Trocha inspirace k zařizování domova.

Výběr článků

Patříte mezi milovníky filmových novinek, nebo jste naopak v kině nebyli ani nepamatujete? Letos na jaře má premiérů celá řada báječných filmů a to je skvělá příležitost vyrazit za kulturou. Jaké filmy patří mezi ty nejočekávanější v dubnu a květnu? Možná, že vylákají do nejbližšího kina za zážitkem i vás.
Když se rozšířily kontaktní čočky, vypadalo to, že brzy nebude brýle nosit nikdo. Opak je pravdou. Ne každému totiž kontaktní čočky vyhovují. Navíc brýle nejen korigují oční vady, ale umí také doplnit nebo podtrhnout váš outfit a osobnost. Někteří lidí dokonce nosí brýle bez dioptrických skel, jen jako zajímavý módní doplněk. Jaké jsou trendy v optice roku 2019?

Nepřehlédněte

„Už to mezi námi není takové, jako dřív. Chybí mi chvíle, kdy jsme neřešili jen pleny, očkovaní, hlídání, opruzeniny, růst zoubků. Náš sexuální život je po narození dítěte na bodu mrazu. Všechno se točí kolem prcka a nemáme na sebe s partnerem už vůbec žádný čas. Jsem uvázaná doma a můj svět je jen pračka, pleny a sporák. Nepamatuji si, kdy jsem naposledy měla čas umýt si vlasy nebo si udělat nehty. Co máme mimino, jsem pro svou ženu druhé kolo u vozu. Všechno mám na krku já a partner mi s ničím nepomáhá. Moje žena o sebe přestala pečovat.“ Tohle je výčet těch nejčastějších příčin sporů, které vyvstávají po narození dítěte. Poznáváte se v některém z uvedených příkladů? Dnešní článek vás provede nejčastějšími příčinami partnerské poporodní nebo chcete-li rodičovské krize.
Dnešní společnost často klade na ženy tlak ve smyslu partnerských vztahů, ačkoliv mnohé z nás volí cestu svobody a samostatnosti. Proč je ale tak často stigmatizováno být single, zejména když se jedná o vlastní rozhodnutí? V dnešním článku na Dámské Lize prozkoumáváme realitu života jako single ženy a zkoumáme, jak to, že jsme samy, může být prospěšné a osvobozující rozhodnutí, nikoli něco, co bychom měly vnímat jako nedostatek

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek