Pondělí , 06. 05. 2024

Radoslav

Měsíček lékařský. Využijte ho v kuchyni i pro zdraví. Připravte si tinkturu, mast nebo olej

Měsíček lékařský je letnička, která dorůstá právě teď až do půlmetrové výšky. Sbírá se od poloviny června do konce srpna nebo počátku září a je to všestranná léčivá bylina. Využijte jejích účinků i vy a přidejte ji do domácí lékárničky nebo své kosmetické výbavy.
Měsíček lékařský jako všestranná bylina do kuchyně i pro vaše zdraví
zdroj: 123RF.com

25. 07. 2019

Proti čemu měsíček pomůže

Měsíček lékařský nezaměňte s okrasným měsíčkem, který se běžně pěstuje na zahradách. U toho lékařského sbírejte obvodové okvětní jazýčky, případně celý květ i s kalichem. Mohou se sbírat také mladé lístky. Měsíček je silné přírodní antibiotikum. Zvyšuje obranyschopnost organizmu a jeho pravidelné užívání ničí škodlivé bakterie, viry a kvasinky. 

Pitím nálevu z měsíčku příznivě ovlivníte činnost jater a žlučníku, pomůžete tělu při léčbě astmatu, kašle a při bušení srdce. Také upravuje menstruaci, hojí záněty a vhodný je při žaludečních vředech. Působí mírně sedativně a ovlivňuje odolnost nervové soustavy. Působí protinádorově a hojí ušní a oční záněty. Odvar z měsíčku lze použít i pro přípravu kloktadla.
Máte-li křečové žíly, utrhněte pár květů, jemně je naklepejte, aby pustily šťávu, přiložte na nohu a zafixujte obvazem. Opakujte denně alespoň týden. Křečovým žilám uleví také pravidelné natírání měsíčkovou mastí.

Nálev nebo tinktura na spáleniny a čerstvé rány

Nálev můžete použít ihned, příprava tinktury si vyžádá trochu času. Nálev připravíme z 20-30 g květů, které přelijete půl litrem vroucí vody a necháte asi čtvrt hodiny louhovat. Nejlepší je přikládat ještě teplé jako obklady.
Tinktura se hodí zejména při čerstvých krvácejících ranách. Plnou hrst květů na 1 litr pravé pálenky nechte vyluhovat 14 dnů na slunci nebo při teplotě 20 °C. Sceďte přes plátýnko a máte hotovo.

Mast nebo olej? Domácí výroba je jednoduchá!

Měsíčková mast a měsíčkový olej působí na podobné problémy. Vyzkoušejte, co bude pro vás vhodnější. Používají se na suchou a popraskanou pokožku, na otoky, křečové žíly, vředy, pro ošetření dětské pokožky, na ekzémy a další kožní problémy, včetně plísně na nohou i štípance od hmyzu.

Mast vyrobíme tak, že ve vodní lázni rozpustíme 250 ml kokosového oleje a vložíme cca 10 g květu. Louhujeme přibližně 2 hodiny, dokud všechny látky nepřejdou do masti. Pak přecedíme přes plátýnko a necháme ztuhnout. Na přípravu oleje vložte sušené květy měsíčku do skleněné nádoby a zalijte olejem, například olivovým nebo slunečnicovým. Kvítky musí být potopené, olej by měl být asi o 2 cm výš, než květy. Nádobu zakryjte víkem, dejte na slunné místo a nechte 4 týdny louhovat. Pak přeceďte a slijte do lahviček.

K TÉMATU  Jak zvládnout podzimní stres. Končící léto, děti se vracejí a všechno začíná nanovo

Měsíček místo šafránu. Bylina pro chuť, barvu i zdraví

Už od starověku se řadí měsíček mezi koření. Jeho nahořklá, pikantní, trpká a slaná chuť připomíná drahý šafrán. Kořeníme s ním polévky, rýži, kuřecí a vepřové maso či jen chleba s máslem. Mladé lístky přidáváme do zeleninových jídel a salátů. Můžeme dozdobit měsíčkovým květem.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Stává se vám, že dojíte své jídlo, ale i poté máte zase hlad? Spoustu lidí dojí svou porci, ale i tak je přepadnou chutě dát si ještě něco dalšího. Anebo je přes den stále honí mlsná a snědli by vše, co mají na očích. Čím to vlastně je? A jak se toho ukrutného pocitu hladu a chutí zbavit? Pokračujte ve čtení článku a získáte tak odpovědi na vaše otázky.
Podzim. Chvíli krásně barevný, ale po opadání listí šedý a ponurý. Období dešťů, mlhy, nevlídného počasí a špatné nálady. Ať chceme nebo nechceme, počasí na nás působí více, než si myslíme. Záleží ale na tom, jak se k tomuto faktu postavíme a čím si toto období zpříjemníme. Někdo se rád zabalí do deky a lehne si ke krbu s knížkou, jiní jdou pouštět draka anebo (pravděpodobně spíše ženy) vyrazí na nákupy. Jak jste na tom vy?
Barva bot o vás hodně prozradí a v případě lodiček to platí dvojnásob. Vyberte si barvu podle svého vkusu a osobnosti a doplňte svůj outfit chytře a vkusně. Lodičky jsou klasické dámské boty, kterými nikdy žádný model nepokazíte. Můžete je brát na slavnostní příležitosti k róbám, ale využijete je i v casual módě. Ženy v byznysu je také ocení ke kostýmkům nebo do práce na jednání. Lodičky jsou kouzelně ženské, proto se vyplatí mít jich víc párů. Jaké barvy by neměly chybět ve vašm obetníku objevíte v tomto článku.
Začínáte se při dlouhých zimních večerech nudit? Není přece nic lepšího, než se po náročném dnu zachumlat do peřin s dobrou kávou nebo čajem a pustit si jedny z nejlepších zahraničních komediálních seriálů.
Tchynin jazyk je oblíbenou pokojovou rostlinou hlavně z důvodu nenáročnosti a jednoduchého pěstování. Podívejte se blíže na tuto rostlinu, která vašemu interiéru dodá styl i mnoho dalších pozitivních superlativ.
Každá žena má svou oblíbenou kabelku. A často se nejedná jen o jeden kousek! Co vše dámy v kabelkách nosí a na co jich potřebují tak moc? Stejně jako oblečení a boty podléhají módním trendům, tak také kabelky a peněženky jsou ovlivněné světem módy. Pořádají se módní přehlídky zaměřené přímo na kabelky, peněženky a módní doplňky. Co tedy obsahuje taková typická dámská kabelka?
Je tu! První článek, první krůček k cestě za posunem, učením se, přeměnou zaběhlých vzorců. Z upřímné zpovědi jedné odvážné ženy se dozvíte, proč za mnou přišla, kam se chce pomocí koučinku Emočních rovnic posunout i proč si vybrala právě mě. Bude to naše společná jízda - na rok, rok a půl. A vy budete u toho a nahlédnete tak do způsobu mé práce z první řady. Vaše Marcela Hlaváčková.
Také máte každoroční problém, co koupit, manželovi, synovi nebo dědečkovi? Ženám se nakupuje samo, ale pro mužům? My pro vás máme tipy na originální vánoční dárky, které rozhodně nezůstanou dlouho zabalené…
Každou sezónu objevíme trend, který zužitkujeme také v dalším roce. Pojďme se proto podívat, co z trendů letošního léta oblečeme také příští rok.
Je třeba se hned detoxikovat! Po zimním období očistěte tělo a mysl! Přesně to volají reklamní slogany různých společností, a takto se zaklínají mnozí výživoví poradci a prodejci doplňků stravy. Do jaké míry má ale nějaký jarní detox smysl? A proč zrovna na jaře?
Jeskynní bazén, to je hlavní lákadlo resortu Grotto Spa v Tigh-Na-Mara. Nachází se v Bristské Kolumbii v Kanadě a nabízí luxusní procedury i ubytování. Kdo by odolal?
Hledáte efektivní a zároveň chutnou dietu, která vám bude vyhovovat? V současné době je na vzestupu dieta, která tyto podmínky splňuje, jaká?

Výběr článků

Pokud jste nadšený cestovatel, a soustavně pracující člověk, pak asi jako každý bojujete s omezenými dny na dovolenou. Jak ale najít kompromis - tedy cestovat, a přitom si neplácat v práci volno? Řešením mohou být víkendové pobyty a my jsme si pro tentokrát vybrali jedno lákavé místo – evropské lákadlo v podobě Londýna. Co navštívit v Londýně, když nemáte moc času?
Už vás nebaví chodit do práce? Jste naštvaní pokaždé, když musíte ráno brzy vstávat a když v zimě jezdíte za tmy domů? Pak je na čase poohlédnout se po práci nové, možná takové, při které už nikam nebudete muset chodit. Pracovat se dá přece i z domova.
Upevnit do stojanu, vytáhnout krabice s ozdobami a pustit se do díla. První jdou na řadu světýlka! Někdo si ale na stromku postaví Betlém a vláček. Podívejte se na video.

Nepřehlédněte

Jelikož robotický vysavač efektivně uklidí, dokonce ušetří elektrickou energii, vyplatí se do něj investovat. Jenže na trhu se setkáte rovnou s několika druhy robotických vysavačů. Podle čeho robotického pomocníka vybírat?
Při zařizování interiéru je důležité stanovit si styl, do kterého budete nábytek i doplňky ladit. Jinak by se vám mohlo snadno stát, že váš domov bude působit chaoticky a přeplácaně. Stále tápete, který styl se k vám nejvíce hodí?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek