Pátek , 26. 04. 2024

Oto

Za bolesti zad může často špatné sezení. Upravte své návyky a problému předejděte

Většina z nás tráví vsedě mnohdy více než 12 hodin denně. Není divu, že až třetina lidí se sedavým zaměstnáním má bolesti zad. Dlouhodobým a nesprávným sezením se tělo jednostranně přetěžuje a výsledek je jasný. Ale pozor, samotný sed neškodí, bolesti zad jsou také výsledkem nesprávného sezení.
Bolesti zad jsou často výsledkem nesprávného sezení. Jak to napravit?
zdroj: 123RF.com

15. 04. 2019

Co všechno děláme špatně při sezení? Pozor na zlozvyky!

Špatné sezení znamená zátěž pro organismus. Ten reaguje bolestí a nemusí to být jen bolest zad, ale mnoho dalších zdravotních problémů. Máte při sezení překřížené nohy? Utiskujete si cévy a nervy, což způsobuje otoky dolních končetin a křečové žíly. Častým prohřeškem bývá, že se v oblasti beder “vyhrbíte” a pánev sklopená dozadu brání přirozenému prohnutí. To způsobí bolesti zad a mezi lopatkami . Máte špatně postavený monitor a pracujete se skloněnou hlavou? Přetěžujete hlavové klouby a hlava se špatně prokrvuje. Když spolu s hlavou ještě ohnete horní část zad, stlačíte si hrudník, což má za následek špatné dýchání.

Naučte se problémům předcházet a seďte správně

Úpravou sedu bolest zad brzy zmizí. Správně sedět znamená být v napřímené pozici, podkolenní jamky mít 5 cm od okraje sedáku, pánev velmi jemně naklopenou dopředu. Celé dolní končetiny, kolena a kotníky mají být od sebe přibližně na šířku boků a chodidlo postaveno celou plochou na zemi. Hlava by měla být umístěna v ose nad pánví a dívat byste se měli před sebe.

Zpočátku to půjde těžko

Zpočátku bude těžké dodržovat všechny části zdravého sedu. Trénujte a ono to půjde. Nesnažte se o to jen u pracovního stolu, ale také třeba v restauraci, v dopravních prostředcích nebo v kině. Časem se váš návyk stane přirozeným a bolesti zad zmizí.

Jak sedí vaše děti? Věnujte jim pozornost co nejdříve!

U dětí, více než u dospělých, je dobré držení těla velmi důležité. Může totiž dojít k větším poškozením díky přetížení pohybového aparátu. Dětské tělo nezatěžuje jen sezení, ale také orientace na jeden sport, kdy dítě zapojuje stále stejné svalové skupiny. Snažte se proto s dětmi ve volném čase vyrazit do přírody a nechte je jen tak běhat a dovádět.

K TÉMATU  Jak vyvážit kariéru a rodinný život: Strategie pro moderní rodiče

Kvalitní židle je základ, ale nezapomínejte se hýbat a protáhnout

Běžné kancelářské židle mají většinou malé možnosti nastavení. Ideální je židle balanční, která je opatřena výkyvným sedákem na pružině. Nikdy nezůstávejte v jedné nehybné pozici déle než 30 minut. Pak je čas vstát a protáhnout se jednoduchými cviky. Ty najdete na internetu. Můžete si nechat také poradit vhodné cviky od fyzioterapeuta. Některým kancelářským činnostem se můžete věnovat i ve stoje, důležité je nezůstávat dlouho v jedné pozici.

Za bolestí zad ale nemusí být jen špatné sezení. V příštím článku se budeme věnovat psychosomatickým příčinám.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Někteří zástupci zvířecí říše umí skutečně překvapit svojí šikovností. Kočka, pes, křeček, ale i medvěd, opice nebo veverka. Mezi všemi pak vyniká vychytralý pták, který využívá návnadu od lidí k lovení ryb. Podívejte se, jaký předvádí inteligentní zvířata talent a schopnost se učit.
Knížky pro děti jsou nejen zábavným zdrojem pro trávení volného času, ale také přínosným nástrojem pro rozvoj dětského myšlení a fantazie. Proto jsme pro vás připravili seznam nejlepších knih, které nejenže děti baví, ale také jim pomáhají rozvíjet se.
Rodičovský příspěvek čeká navýšení o 80 tisíc korun, nebude se ale vztahovat na každého. Stát chce zavést také zálohované výživné, které má pomoci rodičům samoživitelům a zefektivnit boj s neplatiči alimentů. Na koho se změny vztahují a od kdy by měly platit?
Vánoční dekorace jsou prvkem, který doma vytvoří přesně tu pravou kouzelnou atmosféru. Vlastnoruční výroba má hned několik výhod: ušetříte, budete originální a uděláte si radost. Zkuste se inspirovat jednoduchými nápady a uvidíte, že nejde o nic složitého. O jejich výrobu se můžete podělit i s dětmi.
Kristýna (33) nepatří mezi lidi, kteří dávají na odiv své bolesti. Když onemocněla a její stav jí nedovolil se hýbat, prožívala těžké chvíle.
V dnešním uspěchaném a konzumním světě hledají lidé stále efektivnější způsoby, jak uspořádat svůj život. Jedním z trendů, který se v poslední době stává stále populárnějším, je koncept kapsulového šatníku. Tento minimalistický směr v oblasti módy nabízí mnoho výhod a může výrazně usnadnit život každému, kdo se rozhodne ji vyzkoušet. O co jde a jak kapsulového šatníku docílit?
Jste příznivci pořádných krváků nebo spíš duchařských hororů? Nebo je vám to úplně jedno, jen když se pořádně bojíte? Těchto pět hororů byste si rozhodně neměli nechat ujít, protože děsivější filmy nejspíš nikdy neuvidíte.
Nejvyšší čas promyslet letní dovolenou. Přinášíme vám tipy na ty nejkrásnější evropské ostrovy, kde prožijete nejenom chvíle klidu a relaxace, ale hlavně poznáte nová a neotřelá místa. Ke všemu se na většinu ostrovů dostanete z České republiky i po vlastní ose, tedy autem a trajektem.
Počítače a další informační a komunikační prostředky patří dnes k běžnému životu. Nebojte se u svých dětí rozvíjet znalosti a dovednosti také v oblasti těchto technologií. S počítačem nebo tabletem se mohou seznamovat už od batolecího věku. Počítačové hry není třeba zavrhovat, ale chce to jistá pravidla.
Nechcete mít na svém břiše navždy důkaz toho, že jste se stala matkou? Zvolte účinnou prevenci v podobě každodenního mazání mandlovým či slunečnicovým olejem. A proč byste měla do jídelníčku zahrnout otruby a lněná semínka?
Nový rok přináší mnohá předsevzetí. Mezi ně jistě patří i zdravější životní styl a redukce váhy. Jak ale vyčistit tělo správným způsobem po vánočním hodování?

Výběr článků

Prostě jste to přehnala se sluníčkem. Samozřejmě neplánovaně. Voda šplouchala a vy jste usnula na lehátku a teď je vaše pleť totálně zrudlá a spálená. Jak jí pomoci? Jestliže nemáte po ruce speciální poopalovací péči, zkuste domácí zdroje.
Nový rok je tady a s ním přichází i nové začátky, cíle a předsevzetí. Pokud i vy nějaké pro rok 2022 máte a chcete jich dosáhnout, určitě jste už přemýšlela o tom, jak?!
Ve světě kosmetiky najdeme celou spoustu zajímavých produktů. Zatímco některé jenom oživí naši unavenou pleť, jiné toho umí daleko víc. Mluvíme kupříkladu o ricinovém oleji, který je tím, co ženě nesmí chybět v koupelně.

Nepřehlédněte

Že je příjemné líbání s člověkem, kterého milujete, není třeba víc rozebírat. Víte ale, že se jedná také o zdraví velmi prospěšnou činnost? Líbání je dokonce předmětem mnoha lékařských studií a vědci se intenzivně zajímají o jeho přínos.
Je vám více než padesát a dostala jste výpověď. Začnete registrací na pracovním úřadě a budete pokračovat hledáním nové práce. Čím máte vyšší kvalifikaci, tím je to složitější. Přemýšlíte, zda setrvat ve svém oboru nebo vykročit úplně novým směrem? Třeba si splnit sny. Možná vám to připadá riskantní. Ale proč to nezkusit?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek