Pondělí , 29. 04. 2024

Vlastislav

Věková diskriminace v práci je jev, který lze obtížně prokázat! Je třeba zatím jen doufat!

Jste-li ve věku 55+ a hledáte zaměstnání, můžete se s tím běžně setkat. Věková diskriminace při žádosti o zaměstnání je v naší zemi poměrně běžná. Způsobů, jak ji prokázat a jak se jí bránit, není bohužel mnoho. Ale jsou.
Jste-li ve věku 55+ a hledáte zaměstnání, věková diskriminace se vás nejspíš dotkne
zdroj: 123RF.com

05. 04. 2019

Výpověď kvůli věku

Bezprostřední zkušenost se ztrátou vlastní práce z důvodu věku má podle empirického šetření 32 % populace. Nejčastěji to přitom uvádějí lidé ve věku 55-59 let. Na ombudsmanku se nedávno obrátily dvě úřednice ve věku 64 let, které zažily nepříjemný nátlak, aby souhlasily s dohodou o ukončení pracovního poměru. Obě ženy na dohodu nepřistoupily, ale dostaly výpověď pro nadbytečnost. A to přesto, že na obdobné místo bylo vypsáno nové výběrové řízení. Účelem prý bylo „omlazení“ kolektivu.

Inzeráty mluví jasně. Diskriminace až v 29 %!

Určitě jste se setkala se zněním pracovních nabídek typu: „Jsi aktivní a chceš pracovat v mladém kolektivu?“ „Máš ráda výzvy? Nabízíme práci v dynamicky se rozvíjejícím týmu.“ „Já na takové inzeráty už dávno neodpovídám,“ říká šedesátiletá obchodní manažerka. „Většinou se nenamáhají ani odpovědět, a pokud ano, nikdy jsem ještě nepostoupila do druhého kola, kde bych se mohla osobně představit.“

Mnoho lidí, kteří hledají práci po padesátce, konstatuje, že ji našlo jen díky známým. Přitom mnoho z nich bylo nuceno akceptovat horší práci, než odpovídala jejich kvalifikaci. A tak například vysokoškolačky dozorují v galeriích za 60 Kč/hodinu, včetně víkendů.

Šedesátiletý uchazeč a třicetiletý personalista

Okamžitě jste v nevýhodě. Mladý zaměstnanec, který o vašem přijetí rozhoduje, totiž často podléhá oblíbeným stereotypům. Nejčastější je, že starší zaměstnanci jsou méně výkonní a produktivní. To ovšem platí pouze v případě fyzicky náročného povolání. U ostatních naopak k výkonnosti přibývají zkušenosti, které mohou být pro výkon práce podstatnější, než fyzická zdatnost. Dalším rozšířeným mýtem je, že starší zaměstnanci nejsou tak motivováni k výkonu a práce pro ně není důležitá. Průzkumy však ukazují, že postoje k práci a význam zaměstnání v životě člověka se s věkem nemění.

K TÉMATU  Tetování může snížit šanci na získání zaměstnání. Kde je to problém a kde to nevadí

Podle zákonů nemusíte uvádět věk, ale…

Podle současných zákonů nemusíte ve svém životopise uvádět některé soukromé údaje, včetně věku. Ale uvádíte své předcházející pracovní zkušenosti a vzdělání. Už z toho si každý manažer při třídění životopisů potenciálních zaměstnanců udělá obrázek, kolik vám to asi je. A životopis letí na hromádku těch, kteří se na pohovor nepozvou. Jestliže je personalista z mladší generace, možná si plete pracovní prostředí s partou svých přátel, s nimiž tráví volný čas. Jakkoli je totiž důležitý „dynamický kolektiv“, nejdůležitější v práci je být slušnými kolegy a dělat dobře svou odbornost, pro kterou jste byli přijati.

Východisko zatím není

Jak z tohoto bludného kruhu ven, je těžké radit. Získání kvalifikovaného zaměstnání kolem šedesátky je zvláště v některých oborech opravdu velký problém. Ale pokud se nezmění celková atmosféra ve společnosti (a nejen české), která přestane adorovat mládí, a vrátí se také k tomu, že bude ctít zkušenosti starších, kvalifikované práce pro lidi v předdůchodovém a důchodovém věku bude stále málo.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Cílem lymfodrenáže je zlepšit kvalitu lymfatického oběhu, popřípadě odčerpat přebytečnou lymfu z podkoží zpět do oběhu. Postup je nutno znát a bezpodmínečně respektovat, a tak patří jen do rukou zkušených odborníků. Nesmí způsobit žádné bolestivé pocity, nepoužívají se při ní žádné emulze ani oleje.
Villa on the rocks je název rezidence v regionu Bandol ve Francii. Stavba obklopená zelení zaujme hlavně bazénem, skrze který koukáte přímo do domu. Můžete se tu ubytovat i vy.
Aby bylo zajištěno bezproblémové fungování těla a všech jeho funkcí, je zapotřebí, abychom mu dodávali jeho pohonné hmoty. Jimi se myslí především vitaminy, také minerály, antioxidanty a další živiny, které se společně podílí na správném fungování organismu. Jedním z klíčových vitaminů je vitamin D, jehož nedostatek umí v těle způsobit opravdu velkou paseku.
Jíte dostatek mrkve, sladkých brambor, paprik, brokolice, vajec a lososa? Pokud je vaše odpověď záporná, žádný div, že vás vaše vlasy dohánějí doslova k šílenství. Čím dalším se na jejich stavu a vzhledu dá chutně „zapracovat“?
Rozchod není nikdy příjemný. Ztratíte člověka, na kterém vám ještě před časem velmi záleželo, a v srdci zůstává nepříjemné prázdno. Když se k tomu přidá fakt, že o vás mezi společnými známými váš ex partner mluví velmi nevybíravě, je to nesnesitelné. Máme pro vás tipy, co dělat, abyste tuto situaci zvládla.
Předvánoční koučink na téma nejen sebelásky a sebehodnoty očima Nely a spousta změn.
Sladký a voňavý meloun je neklamným symbolem toho, že léto začíná! Pojďte udělat radost svému tělu. Jak je možné, že s pouhým melounem dokážete omládnout?
Ve světě, kde rána po divoké noci mohou přinést více než jen kocovinu, se Klára probouzí s bolestí hlavy, pocitem na zvracení a nejasnými vzpomínkami na předchozí večer. Co začalo jako běžný večer s přáteli, se rychle proměnilo v něco nečekaně zásadního, když se Klára probudí v neznámém prostředí, obklopena nečekaným pohodlím a starostlivostí tajemného muže, který představuje více než jen okouzlující úsměv a aspirin pro její bolest hlavy. Jak se Klára snaží skládat dohromady kousky své noci, odhaluje nejen vášnivé chvíle zapomenutého večera, ale také začíná objevovat hlubší pouto, které mezi ní a tímto mužem vzniklo. "Dámská liga" vás zve na cestu plnou tajemství, vášně a nečekaných zvratů, kde každé nové ráno může znamenat nový začátek nebo odhalení skrytých pravd. Začtěte se do dalšího dílu a sledujte, jak se Klářin příběh bude odvíjet v našem románu na pokračování.
Ráda si dopřáváte relaxační koupel, kdy máte čas jenom sama pro sebe a nikdo vás neruší? Napustíte si vanu plnou horké vody, přidáte pěnu, ponoříte se do spousty bublin a zavřete oči. Tento prožitek si ale můžete ještě zpříjemnit. Navíc se krásně prohřejete a i v pošmourném počasí neztratíte dobrou náladu.
Neustálé pochybnosti o sobě. Kritika své postavy, kritika svého chování. Nedůvěra v dosažení stanovených cílů... Poznává se v tomto některá z vás? Přály byste si, ženy, mít se více rády? V dnešním článku si povíme, jak na to! Jak se mít ráda, jak zlepšit své sebevědomí a jak zkrátka zazářit!
Ketogenní dieta nebo-li keto-dieta jak je s oblibou označovaná je v posledních letech velmi oblíbenou formou diety pro hubnutí. Televizní reklamy slibující nadstandardní úbytek na váze za krátkou dobu jsou velmi lákavé a zejména zarputilí dietáři tak tuto variantu velmi rádi vyzkouší. Málokdo z nich se pak ale zajímá o to, jak vlastně keto-dieta funguje a zda se jedná o udržitelný způsob stravování.
Aby byla úroda bohatá a vaše zahradnická radost veliká, nenechávejte prořezávací pily ležet ladem. O keře a ovocné je potřeba se starat. Taková péče o strom, to je několik základních pravidel. Častá zálivka, občasné hnojení a samozřejmě – správný prořez ve správnou dobu. Víte, s jakými nástroji vám půjde řez větví rychle a snadno?

Výběr článků

Léto doslova svádí k procházce do lesa, která má na naše tělo pozitivní vliv. Nejen, že jsme na čerstvém vzduchu, ale také jsme prakticky bez signálu čili si odpočineme od tíhy sociálních sítí a dalších hrozeb internetového světa. Navíc si můžeme nasbírat i naši večeři – stačí se poohlédnout po houbách. Které z nich mají pozitivní vliv na zdraví?
Smoothie vám může zajistit denní dávku vitamínů nebo si jím můžete třeba nahradit večeři. Každopádně si jistě pochutnáte a vaše zdraví to ocení. Smoothie jsou opravdovým hitem při snaze o zdravé stravování. A není se čemu divit! Tak jen vyzkoušejte některý z receptů na jejich přípravu.

Nepřehlédněte

S teenagery to občas nebývá snadné. Začnou být drzí, odmlouvat, prosazovat více své názory a nám najednou připadá, že jsme na ně krátcí. Paradoxní ale je, že právě v těchto dobách vás, vaši lásku a péči váš potomek potřebuje nejvíc. Řekneme vám, jak s ním udržet hezký vztah pomocí každodenních činností.
Husté, bohaté a dlouhé vlasy chceme snad každá, proto se centrem našeho zájmu stávají nejrůznější pomocníci, kteří podpoří rychlejší růst. Když ale pomineme všelijaké vlasové produkty, existují i další účinné cesty, které společně prozkoumáme.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek