Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Obálky s pruhem! Jak se v nich vyznat, která je která? Jsou všechny důvodem k nepokoji? Poradíme vám!

Otevíráte schránku a mezi letáky vidíte obálku s pruhem. Nervozita je na světe. Co to přišlo? Je to pokuta nebo snad exekuce? Nebo nějaké špatné parkování? Ne všechny obálky s pruhem jsou důvodem k nepokoji.
Obálky s pruhem. Co znamená?
zdroj: 123RF.com

04. 01. 2019

04. 01. 2019

Červený pruh

Obálky s červeným pruhem jsou ty nejzásadnější. Takovému dopisu věnujte pozornost, protože i její nepřevzetí se nyní počítá, jakože o problému víte. Stačí pouhé její doručení. Červený pruh znamená nějaký nedoplatek nebo dluh. Takže sem patří všechny pokuty za překročenou rychlost nebo projetí červené na semaforu. Zároveň jsou to výzvy k zaplacení neuhrazeného dluhu nebo upozornění správy sociálního zabezpečení. Červená obálka je zkrátka vždy trochu nepříjemné psaní. Můžete ji dostat pouze do vlastních rukou, nemůže ji za vás převzít kdokoli jiný. Při předávce podepisujete vždy dodejku.

Modrý pruh

Tady není důvod k panice. Modrý pruh na obálce znamená nějaké upozornění informačního charakteru. Jsou to dopisy, u kterých potřebuje odesilatel potvrzení o doručení. Podepisuje se dodejka a může jít o živnostenský úřad nebo jiný státní orgán. Opět jde psaní do vašich rukou, nebo do rukou zmocněnce. Nemůže ji ale převzít soused nebo strýček.

Zelený pruh

Ani tady není důvod ke stresu. Obálky se zeleným pruhem znamenají většinou nějakou výzvu nebo korespondenci se soudem. Nejde ale o nic, co by vás mělo překvapit nebo o čem doteď nevíte. Obálky s pruhy může na poště zakoupit každý.

Fialový pruh

Toto je novinka, která znamená jediné – DINO, neboli – Dluhové inkaso obyvatelstva. FIalový pruh vás upozorní na dluh, který máte u nějaké firmy. Zároveň vám pošta na pobočce nabídne možnost řešení tohoto problému s využitím jejích služeb. Ano, dnes už půjčuje i Česká pošta.

Žlutý pruh

Ten jste možná nikdy neviděly. Dopis vám zasílá přímo pošta, a obsahuje PIN k datové schránce, pokud si ji tedy u České pošty zřídíte. Pokud ne, obálka se žlutým pruhem vám nikdy nepřijde.

K TÉMATU  Práce v den, kdy je státní svátek. Na co všechno máte nárok

Netvařte se, jakože nejste!

Pozor na fikci, která už dnes dávno neplatí! Dělání mrtvého brouka nikam nevede, jen hlouběji do problému. Korespondence od úřadu má svá pravidla, a dopis se považuje za doručený, i když si ho nepřevezmete. Pokud vám obálku pošťák nepředá, vhodí vám do schránky výzvu k vyzvednutí na vaší poštovní pobočce. Pokud na ni nereagujete, do deseti dnů je považována automaticky za doručenou.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Už jste někdy zkoušeli vydržet co nejdéle bez mrknutí? Předpokládáme, že tento úkol je pro mnohé velmi obtížný, protože udržet oči bez mrknutí není jen tak. Prozradíme vám skutečné důvody toho, proč člověk mrká.
V dnešní době si již neumíme představit náš každodenní život bez přítomnosti smartphonů, internetu a neustálého chatování. Vždy tomu tak ale nebylo a tyto formy komunikace se staly našimi každodenními partnery až na konci 20. století. Představte si ale, jak by se historie odvíjela, kdyby tyto technologie byly dostupné před stovkami nebo dokonce tisíci let? Jak by mohly změnit život známých hrdinů z minulosti a populárních literárních postav? Pokud by známé literární postavy používaly Viber, jednu z nejpopulárnějších komunikačních aplikací na světě, jejich příběhy by se třeba odvíjely zcela jinak.
Zboží z Německa a Německé potraviny - slova, která vyvolávají v mysli mnoha lidí asociace na vynikající kvalitu a špičkové produkty. Pro moderní ženy, které dbají na svůj životní styl a chtějí nakupovat inteligentně, je Německo vynikajícím zdrojem kvalitních výrobků a příležitostí k úsporám. V tomto článku vám přinášíme praktické tipy, jak se stát mistrkou nakupování a získat ty nejlepší produkty z Německa, aniž byste zbytečně utrácely.
Přemýšlíte o soukromé školce pro vaše dítě? Dnes se podíváme na výhody a nevýhody soukromých školek. Prozkoumáme výhody jako individuální přístup a zaměření na specifické potřeby dítěte, stejně jako možné překážky, které mohou v soukromých školkách vzniknout. Čemu dáte nakonec přednost státní školce, nebo soukromé? Jaké jsou vaše zkušenosti?
Rodičovský příspěvek čeká navýšení o 80 tisíc korun, nebude se ale vztahovat na každého. Stát chce zavést také zálohované výživné, které má pomoci rodičům samoživitelům a zefektivnit boj s neplatiči alimentů. Na koho se změny vztahují a od kdy by měly platit?
Svatební sezóna je před námi. A tak si položme společně otázku: Na co vzpomínáme, když jsme byly na kamarádčině svatbě? Většina z nás si vybaví nevěstiny šaty, účes, vizáž... Co si budeme povídat - muži tohle moc neřeší. Maximálně se vyjádří, že to bylo fajn nebo že se přejedli. Zeptali jsme se svatební specialistky, na čem by se o svatbě rozhodně šetřit nemělo, abyste pak nebyly zklamané.
Když jsme se s manželem nastěhovali do nového domu po rekonstrukci, pořád se nám na něm něco nezdálo. Sem tam se ozývaly zvláštní loupavé zvuky - a omítka se loupala na místech, kde nebyl žádný důvod k vlhkosti. Nakonec jsme v domě prostě a jednoduše necítili dobře. Tenkrát jsme spojení "energetický úklid" vůbec neznali.
Marie Frederiksson, která byla jako zpěvačka skupiny Roxette jedním z nejznámějších hlasů v 80. a 90. letech, zemřela po dlouhém boji s nemocí. Navždy se vryla do paměti hlavně písní It Must Have Been Love z filmu Pretty Woman.
Letní čas je jako stvořený pro veselé vodní radovánky všeho druhu. Do programu plného zábavy je však dobré zahrnout i nějaké to učení. Například lekce plavání. Nechte se inspirovat našimi pěti tipy, jak naučit dítě plavat, a brzy bude jako rybka ve vodě.
Módní trendy se mění jako na běžícím pásu, což statně potvrzují i všichni módní stylisté. Ti v současné době radí jedno – nebojte se kožených modelů, ty s námi ještě nějaký ten pátek zůstanou. A ostatně mají pravdu - kůže opravdu dominuje letošnímu podzimu a bylo by mylné se domnívat, že zanedlouho odejde z módy. Zatím to vypadá, že s námi zůstane až do podzimu nadcházejícího. 

Výběr článků

Je sobota dopoledne, venku prší, zrušil se vám program a vy nevíte, co s volným dnem. Přesně pro takové situace jsme pro vás sepsali tento článek. Najdete v něm pár tipů na to, jak strávit den smysluplně a bez výčitek.
Taky už vám tohle období přijde zdlouhavé? Cítíte se stále více unavení a bez elánu. Počítáte dny za dnem a doufáte, že se svět vrátí už brzy zpět do starých kolejí. Jenže to stále nepřichází... Co tedy dělat v této době, abyste se cítili lépe? Abyste neprožívali stres, strach, úzkosti, únavu a taky nudu? V dnešním článku vám to prozradím, tak pokračujte ve čtení, abyste si i vy mohli karanténu více užívat!
Kdo by nemiloval nakládané kyselé okurky. Jsou výborné k masitému pokrmu, nebo jen tak, když máme chuť. Legendární „kvašáky“ se zkrátka těší velké oblibě. Pokud ale chcete mít ve špajzu dostatečné zásoby zavařených okurek na zimu, je zapotřebí mít dobrou úrodu

Nepřehlédněte

Vlasy jsou pro ženy velice důležité. Zakládáme si na nich, bereme je jako pýchu, o kterou je potřeba se neustále starat. Někdy, i přes veškerou péči, se nevyhneme zničení a roztřepeným konečkům. Jak proti nim bojovat?
Každý z nás občas bojuje s kvalitou spánku. Co dělat, když ani správně nastavená spací režim nestačí? Zkvalitněním spánku si zkvalitňujeme všechny aspekty života, proto vám přinášíme ultimátní tip, jak si vymazlit svůj spánek a vytěžit z něj maximum.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek