Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Novoroční předsevzetí. Jaká si dát, abyste je s přehledem splnily?

Většina lidí si myslí, že nový rok je ideální startovací čárou pro nové začátky. Proto si dávají předsevzetí, která pak ale ve většině porušují. Jak na to, aby vám předsevzetí vydrželo? A nejste-li zrovna povaha, která má pevnou vůli, má vůbec smysl si nějaká předsevzetí dávat?
Novoroční předsevzetí
zdroj: 123RF.com

02. 01. 2019

Proč zrovna od nového roku?

Magické datum 1.1. nás všechny přitahuje. Nový rok je pro mnoho lidí přelomovým okamžikem, dává možnost změny a možná i tak trochu slibuje, že pokud ta změna začne zrovna 1.1. určitě to vydrží. Aspoň tentokráte. Možnost něco změnit je sice moc hezká, nicméně si uvědomte, že lidé, kteří něco ve svém životě změnit chtěli, začali a svůj život již mění. A je jedno, zda začali 1.1. předsevzetím  nebo 13.8. Zkuste se od nich inspirovat a když už na Nový rok skutečně začnete, vydržte. Jak toho dosáhnout?

Jaká předsevzetí si dát? Jen ta reálná.

To je ten krok správným směrem. Zhodnoťte velice reálně své možnosti. Chcete zhubnout? Od začátku ledna je reálné hubnout rychlostí cca 2 – 3 kg měsíčně. Počítejte tedy s termínem, do kterého chcete zhubnout, započítejte i pár týdnů navíc, po které může váha stagnovat a voila, máte zde i celkem reálné předsevzetí. Stejně tak je to s kouřením. Z jedné krabičky denně na nulu, to je tedy velice obtížný úkol. Co to zkusit postupně? Třeba během měsíce nekouřit více jak 10 cigaret denně, další měsíc pět a postupně přestat. Chcete se učit cizí jazyky? Najděte si hned nějaký kurz. Ale takový, který bude vyhovovat vašim finančním i časovým možnostem během roku. Prostě trochu uvažujte, než po třetí sklence sektu slíbíte: a od zítra začnu s…, nebo naopak přestanu s….

A teď to nejtěžší. Jak vydržet?

Dali jste si reálné předsevzetí? Udělali jste správně. A teď trénujte. Nejde jen o fyzické cvičení, posilujte svoji vůli. S každým dnem, kdy dodržíte své předsevzetí, vaše vůle posiluje. Říká se, že aby se mezi mozkovými spoji utvořila nová cestička, potřebuje nejméně 20 opakování. A stejně je to i s pevnou vůlí. Pokud nový návyk zopakujete nejméně 20x, bude pro vás pak snazší vytrvat. K tomu si přidejte parťáka, motivátora nebo kouče. Tato osoba vás bude po celou dobu vašeho snažení motivovat a podporovat. Může s vámi cvičit, chodit na kurzy salsy, nebo může být váš kouč, který vás bude posouvat dál a pomáhat vám vydržet.

K TÉMATU  Emoční rovnice: Instantní odpověď na všechny vaše problémy

Má vůbec smysl si nějaká předsevzetí dávat?

Určitě ano, jen zvažte, jak je pro vás důležité to, k čemu se odhodláváte. Začít můžete kdykoliv, kdy si řeknete, záleží jen na vaší pevné vůli. Předsevzetí si dejte, když chcete opravdu něco změnit. Nebo možná… prostě rovnou začněte. Tak uděláte nejlíp.

Nebuďte mezi těmi, kdo v březnu či ještě dřív přestávají. Pokud si dáte reálné cíle, splňte si je. Nemějte ale velká očekávání. Dát si tři velká předsevzetí a plnit je současně je náročné. Zkuste si vše plnit postupně. A nemusí to být rok po roku, vždy na Nový rok. Můžete začít od března, dubna, prostě kdykoliv. Bude to pro vás jednodušší, když už jste u jednoho předsevzetí uspěli.

Přeji vám úspěšný rok 2019 a splňte si vše, co si slíbíte.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Spodní prádlo - většina z nás ho bere jako samozřejmost. A není to špatně. Jen je nutné si alespoň někdy uvědomit, že i taková maličkost ukrývající se pod oblečením se nám výraznou měrou podílí na zdravotní kondici. Například špatně zvolená podprsenka způsobuje bolesti zad a zvyšuje riziko vzniku zánětů a bulek. A kalhotky? Pokud jsou malé, nevhodného střihu nebo z nepříjemného materiálu, vede to ke vzniku vaginálních mykóz.
Máme po úplňku. Co vás nyní čeká o víkendu? Nahlédněte do našeho speciálního horoskopu krásy a duševního zdraví od astroložky Nadi Šmídové.
Intimní zápach není rozhodně téma, které by se probíralo buď s kamarádkami, nebo s partnerem. V mnoha případech je tak žena nucena si hledat pomoc sama.
Toužili jste někdy po tom mít recept na štěstí? Nebo objevit nějaký nástroj, díky kterému doopravdy zažijete štěstí? Pokud ano, tak mám pro vás dobrou zprávu. Dnes vám totiž prozradím nástroj, který vám štěstí opravdu může přinést. Podmínkou ale je, že tento nástroj uchopíte do praxe a budete se jím řídit. Jste připravení? Jdeme tedy na to.
Zase máte pocuchané nervy, protože nic nestíháte? Ještě dříve, než sáhnete po svém obvyklém sladkém dopingu, zvažte jinou možnost. Máme pro vás hned několik potravin, které vás doslova nabijí pocitem štěstí!
Už druhý rok jsou hitem podzimu a zimy úpletové šaty. Tento velký trend přinášejí všechny značky a tak není nouze vybrat si z mnoha modelů, střihů, barev i materiálů.
Stárnutí - fáze života, kterou by ženy nejraději přeskočily. Jenže se jedná o neodvratitelný jev, který k životu zkrátka patří. Proto je důležité se s ním poprat. Pojďme si prozradit několik věcí, s nimiž se stárnutím hravě zatočíte.  
Diety a zdravý životní styl jsou mezi celebritami oblíbené téma. Spousta z nich se snažila shodit přebytečná kila, která ovšem získala zpět díky jo-jo efektu. Některým z nich se ale váhová proměna podařila. Které slavné dámy se teď pyšní vysněnou postavou a co pro to musely udělat?
Na vašem těhotenském testu se konečně objevily dvě čárky a vás začala děsit vidina, že se příštích devět měsíců nepohnete z gauče? Dobrá zpráva je, že se v těhotenství sportu zříkat nemusíte. Právě naopak, fyzická aktivita představuje skvělou přípravu na porod. Musíte jen zvolit tu správnou a nepřepínat své síly.
Déšť, sníh, mráz, vítr venku. Doma studená ložnice, přetopený pokoj. Pleti tak náhlé výkyvy rozhodně neprospívají. Pleti výkyvy počasí neprospívají a právě v zimě je hydratace ještě důležitější, než v letních měsících. Jak to a které krémy použít?
Posledním filmem režiséra Juraje Jakubiska a jeho rozloučením s diváky bude výpravná a očekávaná Perinbaba a dva světy, pokračování Jakubiskovy legendární pohádky Perinbaba. Perinbaba a dva světy vstoupí v Česku a na Slovensku do kin 7. prosince 2023

Výběr článků

Začít den správně může mít obrovský vliv na vaši produktivitu a celkovou pohodu. Snídaně, která vás dobře nastartuje, by měla být vyvážená, chutná a nabídnout vám potřebnou energii.
Módní průmysl zažívá boom v mnoha ohledech. Na scénu se vrací devadesátkové trendy, mini střihy jsou po letech znovu v popředí a geometrické tvary na vrcholu. A právě u posledního zmíněného se pozastavíme. Pokud totiž chcete oživit své outfity, proč nezačít právě u vzorovaných modelů, které rozzáří váš šatník?
Marta Jandová, žena s rockovým srdcem a hlasem, který dobyl nejen českou, ale i německou hudební scénu, oslaví padesáté narozeniny. Dcera legendárního Petra Jandy, Marta je ženou mnoha talentů – od průlomového úspěchu s Die Happy po sólové projekty a významné televizní role.

Nepřehlédněte

Otužování pro větší imunitu proti nemocem nejsou jen babské řeči. Terapie chladem má benefity, které zvyšují naši tělesnou odolnost. Co s vámi udělá pravidelné šokování těla prudkým snížením okolní teploty?
Nechceme je, bojujeme proti nim a stejně před nimi neutečeme. Vrásky už jednoduše patří k životu každého člověka, ovšem u někoho se objeví dřív a u jiných později. I když jejich přítomnost je zcela nevyhnutelná, pořád existují cesty, jak jim předcházet anebo zmírnit podobu těch, které se usídlily na naší tváři. Co zabírá na vrásky v každém věku?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek