Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Vychovávám dítě sama bez táty aneb matky samoživitelky a jejich trable. Co je trápí ze všeho nejvíc? A jak si s tím poradit?

Být na dítě sama není bůhví jaký med, to nám jistě potvrdí každá žena, která si tím prošla. Ať už se jedná a sociální, finanční nebo časovou nesvobodu. Jak si s tím vším poradit?
Matky samoživitelky to nemají lehké
zdroj: 123RF.com

13. 12. 2018

Tohle není veselé odlehčené téma ze života matky samoživitelky, protože realita je mnohdy jiná. Nejsou samozřejmě všechny případy stejné, a tak vždy záleží na tom, jak si s tím poradíte a jak na svou situaci nahlížíte. Z odpovědí na dotazy na internetových fórech vyplývá, co takové ženy trápí nejvíc. Pojďme se na to podívat blíže.

Finance

Peníze, peníze, peníze. Je to bod č. 1, co trápí ženy, které zůstaly samy s dětmi. Představte si, že vám trvale vypadne jeden příjem v rodině. Dlouhodobě. Je pak složité uhradit všechny složenky, nájem, kroužky pro děti, ale mnohdy se ženy potýkají i s tím, aby vyšlo na základní potřeby, léky atd. Výpočet toho, kolik pak zbývá na měsíc, je smutný. Některé se zmiňují i o částkách kolem 2000 Kč na měsíc, to je v přepočtu 66 Kč /den. Co vy? Dokázali byste z toho vyžít? Řešením je využít všech možných státních příspěvků, které se nabízí. Neopomínejte ani otce dítěte, výživné na dítě je vždy přizpůsobeno výši jeho příjmů, ale přispívat musí.

Stigmatizace

Stejně si za to může sama. A další podobné věty, které šmahem odsuzují, jsou ještě stále běžné. A nejen ze strany okolí, ale i úředníci na příslušných odborech nebo na OSPODu se tak mnohdy chovají. Na jednu stranu je jejich nedůvěra pochopitelná, kolik už viděli případů… Jenže ne všechny jsou stejné a právě tento přístup sebevědomí moc nepřidá. Na internetu jistě ale najdete skupiny, ve kterých právě matky v podobné situaci vše probírají a hlavně se dokážou podpořit. Nikdy v tom nejste sama.

Práce

Další body jsou v podstatě propojené. Jak najít dobrou práci, když máte malé dítě? Ve velkých městech je to snazší. V menších městech moc snížených úvazků či společností s firemní školkou nenajdete. Tak nastupujete do prací, které jsou podřadnější než ty, na které máte vzdělání i praxi. Výsledkem je méně peněz. Jedinou šancí je pak hlídání od prarodičů, přátel nebo dalších maminek ze školky, školy atd. Právě pomoc maminek z okolí může být řešením. Vaše dítě tak může pobýt hodinu či dvě s kamarádem ze školky nebo družiny a vy za to pak vezmete děti o víkendu na výlet. Situace je pak výhodná pro všechny.

K TÉMATU  Závislost na internetu a rizika sociálních sítí. Nepodceňujte je

Bydlení

Pokud nemáte něco svého, najít nájemné bydlení je trápení. Nejvíce zatěžující je jistina ve výši několika nájmů dopředu a případná provize realitní kanceláři za zprostředkování bydlení. Většinou si ale nemohou pak vybrat čtvrť, ve které chtějí bydlet a do práce nebo školy a školky pak dojíždějí mnohdy hodinu i déle. Dle slov jedné maminky je to: „..takový trochu oříšek, já díky tomu jezdím do práce dvě hodiny a bydlím v nevyhovujících podmínkách, které mi stejně vezmou většinu platu.“. Existují i nadace, které nabízejí podporu a uhrazení právě těchto kaucí. V příštím článku vám přineseme přesný výčet toho, kde můžete o podporu zažádat.

Hlídání a čas pro sebe

Každá z nás potřebuje občas chvilku pro sebe, na oddych, relaxaci. Jakou formu si zvolíme je jedno. Někdo běhá, jiný kouká na televizi. Jenže takového času není nazbyt. A nejenom pro sebe, ale i pro dítě. Pro veškeré povinnosti těmhle mámotátům nezbývá dost času jen tak být. Udělat si čas na společné čtení, procházky, hraní. Pokud najdou spolehlivé hlídání, většinou čas využijí na práci. A čas na pro sebe opět chybí. A nejen na relax. Potřeba sociálního kontaktu, pocit, že nejsem odříznutá od zbytku světa, zajít si na večeři, na víno, na kávu. Kromě toho, že na to většinou nejsou finance, jsme zase u otázky hlídání. Navíc, maminky mnohem raději přebytečnou korunu věnují svým dětem, než aby myslely na sebe. Je jednodušší pak podnikat akce s kamarádkami nebo prostě s maminkami spolužáků vašich dětí. Pobavíte se při tom vy i dítě. Sice to úplně není čas čistě jen pro vás, nicméně dítě bude spokojené a vy také nebudete sedět doma sama.

Snad nejvíc ale všem chybí pomocná ruka, s kým sdílet radosti i drobná trápení. Slovy jedné z maminek: „…nejvíc chybí mít se o koho opřít, spolehnout se na někoho. Někdo, kdo nás obejme a řekne, mám vás rád, společně to zvládneme.“ To společně je asi nejdůležitější. Ať už jsou to rodiče, prarodiče, dobrá kamarádka nebo přítel, společné úsměvy a rameno k opření potřebujeme asi každá, nejenom svobodné maminky.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Amarant zní tak trochu mysticky a připomíná nějaké zaklínadlo. Jedná se však o potravinu, kterou můžete použít jako přílohu nebo si z něj udělat kaši. Vyzkoušejte ho a třeba si právě u vás v rodině najde v jídelníčku své stálé místo.
Dopřejte svému partnerskému vztahu nové impulsy a uvidíte, že se na sebe budete opět těšit! Značka – máme tipy pro stydlíny i odvážné duše!
Tetování je stále módní záležitostí. Citáty, postavy z komiksů nebo vzory květin mohou být vašemu srdci blízké, zaměstnavatel pro ně ale pochopení mít nemusí. Při hledání nového zaměstnání tak může být tetování na viditelném místě překážkou pro přijetí. Kde bude nejspíš vadit a kde naopak ne?
Pelargonie, známější spíše jako muškáty, patří mezi nejoblíbenější květiny do truhlíků či jiných nádob. Pelargonie vodopádem svých barevných květů zdobí nejeden balkón či terasu. Pelargonie jsou velmi dekorativní, nenáročné na pěstování, odolné vůči chorobám a škůdcům, a proto jejich pěstování zvládne i naprostý začátečník.
Neo mint neboli pastelově zelená. Už teď známe trendy v bydlení pro příští rok, a přinášíme ochutnávku interiérů s tímto odstínem barvy.
Drtivá většina z nás si nedovede představit své ráno bez hrnku pořádně silného kafe. Pokud do této skupiny patříte, jistě víte, že je důležité, jak si tu první kávu dne připravíte. Přece se neodbudete jen tak nějakou kávou. Objevte tu, která vám chutná nejvíce. Hlavní otázka tedy zní – mletá, nebo zrnková káva? Jaký je v nich vůbec rozdíl?
I když dříve bylo naprosto normální, že si děti sem tam od rodičů vysloužily nějaký ten pohlavek nebo plácnutí přes zadek, v dnešní době se na tělesné tresty nahlíží úplně jinak. Zatímco naši rodiče nebo prarodiče na občasném proplesknutí neviděli nic špatného, ba naopak byli zastánci hesla "škoda každé rány, která padne vedle", dneska jakmile na dítě vztáhnete ruku, hned se na vás společnost dívá skrze prsty.
Chcete-li jít s dobou, pořiďte si do vašeho šatníku alespoň jednu stylovou dámskou mikinu. Pokud netušíte, jaké kousky budou v letošní sezóně in, nemusíte zoufat. My vám to totiž na následujících řádcích rádi prozradíme. Proto se pojďte inspirovat společně s námi. Máme pro vás nejrůznější tipy na trendy kousky a dokonce vám prozradíme, jak je vkusně zakomponovat do letošního outfitu
Sofie se řadí do dlouhého zástupu žen, které si prošly znásilněním. Proč se bála vše přiznat, a proč je násilník dnes stále nepotrestán? Podívejte se na příběh ženy, která se s minulostí dokázala vypořádat díky světové kampani.
Džíny patří mezi základ každého dámského šatníku, proto by každá žena měla mít dokonale padnoucí kousek ve své skříni. Vybrat perfektně padnoucí džíny ale není jen tak.
Tchynin jazyk je oblíbenou pokojovou rostlinou hlavně z důvodu nenáročnosti a jednoduchého pěstování. Podívejte se blíže na tuto rostlinu, která vašemu interiéru dodá styl i mnoho dalších pozitivních superlativ.
Čekáte na sólovku od zpěvačky Marty Jandové? Tak je tady! Konečně. Co se stalo, že Marta přichází se svým prvním sólovým albem až nyní?

Výběr článků

Dnešní hektický způsob života si často vybírá svou daň prostřednictvím bolesti zad, krční páteře, šíje a nepříjemného tlaku v ramenou. Dobrá masáž je v tomto případě více než žádoucí. Nemusíte však nutně do masážního salonu, dobrou masáž se můžete naučit i sami. Poradíme vám hned několik triků, díky nimž se stanete mistrem domácích masáží.
Herec Leonardo DiCaprio byl vždy znám svými sympatiemi ke krásným modelkám. Ovšem čím je starší, tím jsou jeho úlovky mladší. Cokoliv je nad hranici 25 let, do toho se nežene a nebo to pustí k vodě. Jak to tedy se slavným proutníkem ve skutečnosti je?
Že se rybí olej nevábné chuti musí jenom konzumovat? Možná vás nikdy ani ve snu nenapadlo, že když ho začnete používat jako krém, můžete díky němu zkrásnět. Dáte mu tedy šanci? Nebudete litovat!

Nepřehlédněte

Možná si i vy někdy povzdechnete, že vaše příjmení není nejkrásnější. Třeba jste vždy tiše záviděly spolužačce její příjemné a zvučné příjmení. Než budete klesat na mysli, pojďte se s námi podívat na opravdu velkou sklizeň toho, co se v naších zemích skutečně vyskytuje. Co byste řekly tomu, kdybyste se jmenovaly třeba…
Viber, jedna z nejpopulárnějších komunikačních aplikací na světě, vám přináší zábavnou velikonoční hru. Hledejte vajíčka, která schovali zajíčci a vyhrajte naše velikonoční ceny!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek