Neděle , 28. 04. 2024

Jaroslav

Je vám zima? Co přidat do podzimního jídelníčku a na co nezapomínat? Tyhle potraviny vás bezpečně zahřejí!

Chladná rána i večery nepřidají na náladě nikomu. Známe ale potraviny, které vás dokáží zahřát a zpříjemnit vám den. Už tím, že vám nebudete po těle chladno. Kterými obohatit podzimní jídelníček?
podzimní jídelníček
Zdroj: 123RF.com

23. 10. 2018

Čím obohatit podzimní jídelníček?

Začaly jste topit doma i v autě? Přidaly vrstvy oblečení a vytáhly čepici? Zkuste se zahřát i pomocí jídla. Stačí pár změn. Například, to, že máte místo bílého vína pít přes zimu červené. Nebo vyměnit ochlazující zelený čaj za černý. Ale jsou ještě další potraviny, které vám pomohou se zahřát. Jaké to jsou?

Teplé polévky přijdou vhod

Že jste na ně skoro zapomněly? Teď přichází jejich čas. V seznamu těch nej pro tohle období jsou vývary, ať masové nebo zeleninové, pochopitelně dlouho tažené. Umí nejen zahřát, ale i vylepšit vaši imunitu, protože obsahují hodně vitamínů. Dobře vám udělají i třeba asijské polévky PhoBo nebo PhoGa, což jsou též vývary, z kuřecího či hovězího masa, jen trochu jiných chutí, než známe my.

Šťavnaté maso neopomíjejte

Rády ho coby ženy z jídelníčku vynecháváme, přitom po něm není hlad! Navíc nám pomůže i se shazování kil. Ale během chladných dní tělo maso potřebuje, nebojte se tedy mnohem častěji sáhnout po dobrém hovězím a celkově červeném mase. Pomohou i ryby – losos, ale i kapr. Zkrátka ty tučnější. Neopomíjejte ani klasiku : kuřecí a krůtí – tam si pomozte ostřejším kořením, třeba chilli, kurkumou, paprikou…

Zase jiná zelenina

Někomu čerstvá bude chybět, ale věřte, že právě po ní je vám zima. Tělo se ochlazuje, a navíc stejně už nemá takovou chuť jako v létě. Raději zkuste sezónní a typické pro tohle období. Že už jste dlouho neměly kysané zelí, červenou řepu, špenát nebo kořenovou zeleninu? Šup s nimi do břicha. Prim hraje i dýně nebo kapusta.

České ovoce

Hodně podobně je na tom i ovoce. Mezi to, které vám přidá teplo do těla, patří úplně obyčejné jablka a hrušky, nejlépe třeba dušené a se skořicí či kardamonem. A čemu možná nebudete vůbec věřit, je odborníky čínské medicíny doporučované i sušené ovoce! Toho se přes zimu bát vůbec nemusíme.

K TÉMATU  Japonští šéfkuchaři předvádějí neskutečné dovednosti s nožem. Takhle krájí profesionálové

Špetka ostrého koření

To, že vám bude tepleji po chilli, je jasná věc. Mezi další koření pak patří zmíněná už skořice, kardamon, hřebíček, muškátový oříšek a třeba  zázvor. Ten můžete využít nejen jako koření, ale i si z něho připravit zahřívací čaj. Zapomeňte na mátový, ten je vhodný na léto, protože ochlazuje… Ohledně koření se nechte inspirovat třeba asijskou kuchyní, tak najdete dost tipů.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Že ocet se hodí tak akorát do salátu a tím to hasne? Ale jděte. Zbaví vás škytavky a bradavice. Také odpudí otravné komáry, kteří vás nenechají na pokoji. Dá se s ním i žehlit, což vám ušetří spoustu času!
Letos jsou tomu 2 roky, co jsem já, jako matka, přišla o svého syna. Vyrovnat se s touto ztrátou není možné. Kvůli cizí chybě přišel o život talentovaný mladý člověk. Vyzkoušela jsem už všechny možné druhy psychické pomoci, ale toto jediné mi pomáhá: otevřeně o tom mluvit.
Když vám píská v uších, pravděpodobně první, co uděláte, je, že začnete takzvaně googlit. Jenže to není nejlepší nápad. Dozvíte se totiž to, co vědět rozhodně nechcete. Máte tinnitus. A to buď na nějaký čas, nebo na celý život. Jenže ne vždy je to pravda.
Sportovní tenisky jsou extrémně pohodlné a univerzální. V dnešní době je velmi oblíbená kombinace tenisek a šatů, která rovněž může vypadat stylově a žensky. Jaké modely šatů odpovídají ikonickým teniskám?
Možná si i vy někdy povzdechnete, že vaše příjmení není nejkrásnější. Třeba jste vždy tiše záviděly spolužačce její příjemné a zvučné příjmení. Než budete klesat na mysli, pojďte se s námi podívat na opravdu velkou sklizeň toho, co se v naších zemích skutečně vyskytuje. Co byste řekly tomu, kdybyste se jmenovaly třeba…
Léto doslova svádí k procházce do lesa, která má na naše tělo pozitivní vliv. Nejen, že jsme na čerstvém vzduchu, ale také jsme prakticky bez signálu čili si odpočineme od tíhy sociálních sítí a dalších hrozeb internetového světa. Navíc si můžeme nasbírat i naši večeři – stačí se poohlédnout po houbách. Které z nich mají pozitivní vliv na zdraví?
Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která se po třicátém roce života začne z těla vytrácet. V tomto okamžiku nastupujeme my - naším úkolem je kolagen opětovaně do těla dodat, protože jinak to první, co půjde vidět při setkání s námi, budou vrásky a ochablá pleť.
Když se rozšířily kontaktní čočky, vypadalo to, že brzy nebude brýle nosit nikdo. Opak je pravdou. Ne každému totiž kontaktní čočky vyhovují. Navíc brýle nejen korigují oční vady, ale umí také doplnit nebo podtrhnout váš outfit a osobnost. Někteří lidí dokonce nosí brýle bez dioptrických skel, jen jako zajímavý módní doplněk. Jaké jsou trendy v optice roku 2019?
Situace je kritická. Místo toho, aby děti zamířily do lavic, zůstávají dál doma. Uzavřené jsou kompletně nejen základní školy, ale nově i ty speciální a mateřské. Přesto počet nemocných mezi nejmenšími v posledních dnech roste. Je tak nejvyšší čas začít posilovat jejich obranyschopnost. Soutěžte proto s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy Naturevia s oceněným vitaminem D a probiotiky, které podpoří jejich imunitu.
Prospívají zdraví, prodlužují věk. Prostě dělají dobře našemu tělu, mozku i kondici. Opravdová definice pro superpotraviny ale neexistuje. Do této kategorie se zařazují potraviny, které mají ve srovnání s podobnými podstatně vyšší obsah zdraví prospěšných látek. Které to jsou?

Výběr článků

Tvůrci nazvali tuhle povedenou reklamu bitva pohlaví. Scéna je jako vystřižená z filmu Gladiátor. Obě strany proti sobě neváhají použít všechny své zbraně! Tohle vás zaručeně rozesměje!
Strach z pavouků, strach z uzavřených prostor, strach ze tmy. Na tom není vůbec nic neobvyklého. Ale existují mezi námi tací, kteří trpí strachem ze skutečně roztodivných věcí.
Bali - nádherný, romantický a přírodou protkaný ostrov, který přímo vybízí k prožití okamžiku, který se na vždy zapíše do vaší paměti jako váš den D. Plánujete zde svatbu? Proč ne, je to ostatně v poslední době poměrně trendy záležitost. Předem byste rozhodně měly vědět, na co se připravit. Svatební specialistka a místní balijský průvodce pro vás připravili souhrnné informace přímo z místa činu.

Nepřehlédněte

Proměňte svůj domov či byt v harmonickou oázu, kterou nebudete chtít už nikdy opustit. Udržování prostoru v Zenu není jen o stylu.
Přemýšlíte, co ještě pořídit na zahradu? Houpačka vám zpříjemní letní dny, kdy budete chtít posedět venku, ale vyhnout se přímému slunci. Jednoduché závěsné zahradní houpačky s ocelovou konstrukcí snadno přemístíte kamkoli po zahradě a na zimu se dají složit. Dřevěná pergola stojí pevně na místě, ale zase vypadá se zavěšenou houpačkou překrásně. Jen si vyberte!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek