Pondělí , 29. 04. 2024

Vlastislav

Problém padání vlasů: Co všechno za ním stojí? Jak poznáte, že máte problém a jak dostat vlasy opět do kondice a rovnováhy?

Vlasy jsou korunou člověka. Když padají, je to špatné. Když padají ženám, je to hotová katastrofa. Čím je to způsobené a dá se ztrátě vlasů zabránit? Zkusíme vám odpovědět.
padání vlasů
Zdroj: 123RF.com

Kvalita a zdraví vlasů jsou zrcadlem stavu celého organismu. Podepíše se na nich každý neduh, se kterým vaše tělo bojuje. Dokáží odhalit nedostatky vitamínů a minerálů, stejně jako začínající nemoc. Podle odborníků jsou velmi spolehlivou analýzou zdravotního stavu a aktuálního psychického i fyzického rozpoložení.

Za vším hledej hormony

Pokud se vám v poslední době zdá, že vám vlasů rapidně ubývá, je třeba se zamyslet a konat. Vyléčí vás v takovém případě kosmetika? Může opravdu zastavit padání vlasů a znovu nastartovat jejich růst?

Odborníci se shodují na tom, že padání vlasů u žen jednak nebývá většinou tak rozsáhlé jako třeba u mužů a za druhé k němu dochází nejčastěji v souvislosti v hormonálními výkyvy. Období těhotenství nebo po porodu je naprostá klasika. Pokud je to tak, tak se s tím příliš nezabývejte, neboť je to normální.

Milníkem pro vaše vlasy je i období menopauzy. Bohužel všechny ženy zaznamenávají s postupujícím věkem určité řídnutí vlasů. Dalšími “škůdci” jsou dědičnost, špatný krevní oběh, akutní onemocnění, stres, úbytek hmotnosti, specifické poruchy výživy, vysoká horečka, nedostatek železa, diabetes, poruchy štítné žlázy apod. nebo třeba následky chemoterapie při léčení zhoubných nádorů.

Co už je moc?

Jak poznáte, že se něco děje? Zdravá pokožka ztrácí denně třicet až sto vlasů. Je to samozřejmě dost individuální záležitost, takže paušalizovat se to nedá. Pokud při mytí či česání vlasy padají mnohem více, než je obvyklé, a v rukou či hřebenu vám zůstávají klidně i celé chomáče vlasů, je určitě něco v nepořádku.

Obvyklým procesem je, že když jeden vlas vypadne, vyroste na jeho místě další. Problém vzniká až ve chvíli, kdy je vlasová cibulka tzv. neaktivní. Znamená to, že nový vlast nevyprodukuje. Padání vlasů také doprovází třeba tvoření stroupků, lupů nebo suché a lomivé vlasy.

K TÉMATU  Jak vypadat oslnivě v každé situaci? Zkuste 21 vychytávek pro váš úsměv, pokožku i vlasy!

Jak vlasy vrátit opět do hry

Pokud vám vlasy padají více než doteď, můžete se nejprve začít řídit obecnými doporučeními typu: začít s vyváženou a zdravou stravou a zařadit účinné prostředky pro zastavení padání vlasů a podpořit růst nových. Je třeba přitom dbát na pravidelnou a hlavně důslednou aplikaci.

Jestliže vlasy padají výrazně více, určitě si zajděte na konzultaci k dermatologovi. Ten s pomocí odborných testů může zjistit pravou příčinu vašeho problému. Samozřejmě vám i poradí, jak jej účinně řešit.

Máte nějaké své osobní triky? Napište nám je.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Některé z nás se při pojmech „povinné ručení“ a „havarijní pojištění“ jen zatočí hlava při představě, že bychom si jej měly sjednávat samy. Návštěva pojišťoven, porovnání, co nám na přepážkách bylo nabídnuto, ale hlavně: pamatovat si údaje o našem autě. Jenže takto už to dávno neprobíhá! Dnes se pojistíte online, z pohodlí domova. Potřebovat budete jen osobní doklady, velký technický průkaz a několik minut svého času.
Narodit se jako muž nebo žena ještě neznamená, že se tak musíte i cítit. V posledních letech o tom slýcháváme stále častěji a můžeme to chápat, i nemusíme, ale jsou lidé, kteří se vnitřně neztotožňují s žádným pohlavím. Nechtějí se škatulkovat a hrdě se k tomu hlásí. Mezi celebritami jsou tahle prohlášení stále častější. Kdo se v poslední době přiznal a kdo se cítí nebýt ani mužem, ani ženou?
Mnoho z nás se dlouho vyhýbalo nošení bílých tenisek. A důvod je jasný – prostě se velice rychle zašpiní. Nicméně ať chceme, nebo ne, bílé tenisky jsou prostě IN, a tak se rychlostí světla dostaly do botníku prakticky každé z nás.
Odřeniny, drobné popáleniny, pořezání a další drobná poranění kůže přirozeně patří k letním sportům, dětským hrám, turistice, opékání špekáčků či grilování. Nejen děti, ale celé rodiny bývají více aktivní, podnikají řadu výletů, zkouší nová dobrodružství, sportují, chodí po horách nebo dovádějí na pláži. Některým úrazům lze předejít, ale často za ně bohužel může neovlivnitelná náhoda. Pak se vyplatí vědět, jak takové odřeniny, spáleniny od slunce nebo třeba říznutí co nejrychleji ošetřit.
I ve větších bytech může být někdy koupelna situována tak, že šetříte každým centimetrem, aby se vám tam vešel alespoň sprchový kout, umývadlo a pračka. Koupelna je zatím stále nejčastějším a nejlepším místem, kam pračku umístit. Jaké vymyslet řešení, když je koupelna opravdu těsná?
Je tu jaro a s ním i spoustu změn! Lidé se chystají na sezónu v plavkách a chtějí být na jaře víc plní energie. Po zimě, kdy jsme spíš pasivní a více jíme, tak s jarem přichází odhodlání do různých detoxů a očist! Bohužel to nemusí skončit vždy dobře, protože není detox jako detox. V tomto článku vám prozradím, jak na správnou jarní očistu! Která pročistí vaše tělo i vašeho ducha a zároveň neuškodí vašemu zdraví!
Myslíte si, že vybrat dokonalé sluneční brýle je poměrně složité? Vsázíte na trendy poslední módy, ale i přesto ne a ne najít ty pravé? Vybírat sluneční brýle podle nových trendů je samozřejmě v pořádku, ovšem nejdůležitější je vzít v úvahu tvar vašeho obličeje. Sluneční brýle vám totiž budou skutečně slušet jedině tehdy, pokud budou ladit k vašim obličejovým proporcím. Poradíme vám, jaké sluneční brýle budou pro vaši tvář ty dokonalé.
V každé domácnosti nechybí alespoň jedny nástěnné hodiny. Co takhle zvolit nějaké obří, které se stanou dominantou vašeho interiéru? Retro styl je pořád v oblibě, tak se inspirujte překrásnými kousky. Dřevo, jeho imitace nebo design starých nádražních hodin navozují příjemnou atmosféru. Hodí se prakticky kamkoli, do ložnice, kuchyně nebo obývacího pokoje. Nejenom, že ukazují čas. Jsou zároveň krásným doplňkem vašeho interiéru.
„Masturbace způsobuje slepotu," strašili lékaři nebohý lid po celá staletí. Ukázalo se, že pravdou je opak. Masturbace je organismu prospěšná! A to jak po fyzické stránce, tak po té psychické.
Cílem lymfodrenáže je zlepšit kvalitu lymfatického oběhu, popřípadě odčerpat přebytečnou lymfu z podkoží zpět do oběhu. Postup je nutno znát a bezpodmínečně respektovat, a tak patří jen do rukou zkušených odborníků. Nesmí způsobit žádné bolestivé pocity, nepoužívají se při ní žádné emulze ani oleje.
Make-up a líčení dokáží zázraky, o tom už jsme se přesvědčily několikrát. Tahle proměna ale sebere "modelce" několik let a dokonale změní její vzhled!

Výběr článků

Volno v práci máte sice oficiálně nahlášené, ale jak s ním naložit, to je stále velkou neznámou? Co takhle podívat se do Řecka, kde probíhalo natáčení oblíbeného muzikálu. Nadchnout by vás mohlo i Fidži, které máte spojené s příběhem o dvou malých ztroskotancích…
Renée Zellweger proměnila nominaci a odnesla si prestižní ocenění za hlavní roli v dramatu Judy. Dlouhé roky se před kamerou neobjevila a jak sama přiznává, trpěla depresemi a příliš málo času byla opravdu sama sebou.
Pokojové květiny mají v zimě jiné nároky, podle toho, zda potřebují přezimovat v chladnější místnosti, nebo zda mohou přežít zimu v běžném bytě s teplotou nad 20 °C. Netvarovat, nestříhat! Co ještě nedělat? Kdy a jak hnojit? Jestliže se chcete s pokojovkami těšit i v mrazivých měsících, vytvořte jim vhodné podmínky.

Nepřehlédněte

Dokonalé obočí naštěstí může mít každá žena i ta, které do vínku nebyly dány pravidelné rysy, ta správná hustota obočí ani tvar, který by si sama přála. Teď můžete mít všechno a být ještě krásnější. Co obnáší permanentní tetování obočí a co byste měla vědět předtím, než tuto kosmetickou proceduru podstoupíte?
Naše manželství jsem vždy brala jako ideální soužití muže a ženy. Všichni naši známí nás měli jako vzor toho, jak by to v dlouhodobém vztahu mělo vypadat. Byla jsem do manžela zamilovaná od svých dvaceti let, po několika letech mě požádal o ruku. Jak jsem se ale mýlila v tom nejbližším člověku, kterého mám, to si ani nedokážete představit! Než se objevila jeho nemanželská dcera...

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek