Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Léčivé houby. Které vám pomohou s imunitou, které s pamětí a co dalšího ještě umí?

O houbách se dlouho tradovalo, že nemají výrazné účinky na lidský organismus. Pokud se ale zaměříme na ty správné, můžeme do těla dostat velké množství zdraví prospěšných látek. A to navíc při malém množství přijatých kalorií, houby jsou totiž z velké části tvořeny jen vodou.
Zdraví prospěšné houby
zdroj: 123RF.com

20. 09. 2018

Odborníci tvrdí, že imunita není jen fyzický stav těla, ale i stav duše. Jak být ale v klidu a zároveň zvládnout všechen stres a dnešní náročný životní styl? Hledat různé způsoby a třeba si pomoci přírodní cestou. Zkuste medicinální houby! “Jde o léčivé houby, které díky účinným látkám pomáhají léčení neduhů a hodně posilují imunitu,” říká PharmDr. Tomáš Arndt. A to se teď s blížícím se podzimem hodí, co myslíte?

Hlíva ústřičná

Už celkem známá domácí léčivá houba. Přírodní látky obsažené v hlívě ústřičné podporují zlepšení metabolismu, přirozenou regeneraci buněk, obranyschopnost organismu, snižují hladinu cholesterolu, pomáhají odstraňovat únavu a stres.

Housenice čínská

Cizopasná houba má výrazné posilující účinky na imunitu. Působí proti zánětům a infekcím a je tak označována za přírodní antibiotikum. Pomáhá snižovat stres a podporuje správné fungování kardiovaskulárního systému.

Korálovec ježatý

Houba připomínající mořský korál je výtečná proti zánětům v oblasti zažívacího ústrojí. Používá se i zevně na kožní onemocnění jako jsou ekzémy a alergie, nebo na regeneraci tkání při omrzlinách i popáleninách. Zlepšuje revmatické problémy kloubů a zabraňuje vypadávání vlasů.

Trstnatec lupenitý

Neboli česky sírovec, nebo původním japonským názvem Maitake, vyniká obsahem minerálů a vitamínů B2, B3 a D2. Posiluje  imunitní systém a tím podporuje obranyschopnost organismu. Dala by se zařadit i mezi látky, které posilují náš organismus v období, kdy jsou na něj kladeny zvýšené nároky a hrozí oslabení imunity. Má pozitivní účinek na cévy, pomáhá snižovat cholesterol i krevní cukr, i krevní tlak a pomáhá i při léčbě hemoroidů.

Rezavec šikmý

Většinou označován ruským jménem Chaga je cizopasná houba patřící mezi choroše. Je plný antioxidantů, které  tělo chrání před vlivem škodlivých volných radikálů. Jeho velkým plusem je, že obsahuje látky s možným protinádorovým působením.

Reishi

Funguje na zlepšení paměti! Mimo vitamínů, aminokyselin a polysacharidů obsahuje také velké množství vzácného prvku germania. Jeho přítomnost spojují někteří vědci s protinádorovým účinkem.

K TÉMATU  Děti bohatých hubnou, zatímco ty z chudých poměrů tloustnou. Dlouholetý trend se obrátil. Co je příčinou

Jak je užívat?

Nejvhodnější je brát houby jako doplněk stravy v kuse po dobu 2 – 3 měsíců, poté měsíc vysadit a můžete pokračovat dále. Některé z hub, třeba třeba jako je hlíva ústřičná si coby čerstvou přidávejte do jídel, například do polévek. Houby zkrátka využívejte právě teď, kdy se mění teploty vzduchu, v době nachlazení, ale i při vysoké fyzické či psychické námaze, jako je stres z práce nebo těžká nemoc.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Přemýšlíte, jakým dárkem obdarovat své blízké, aby z něj vyzařovalo „darování od srdce“? Víte, že nejlepší dárky jsou přece ty domácí?
Okenní parapety nemusí zét prázdnotou, i když teploty padají k nule. Stačí, když si vysadíte rostliny, jež jsou pro podzim typické a kterým podzim dokonce prospívá. Jednou takovou podzimní květinou je vřes, který se hravě popere i s prvními zimními mrazíky. Jelikož ho lze koupit v bílé i růžové barvě, bude hezky zdobit jinak pochmurné a smutné okenní parapety.  
Bez rostlin by na Zemi nemohl být život. A přestože má člověk sklon své přirozené prostředí nevybíravým způsobem poškozovat, rostliny stále ještě vnímáme jako uklidňující prvek. Proto se jimi obklopují i ti největší cynici. Existují však různé druhy rostlin a květin. Některé nám prospívají více, jiné méně, a některé nám mohou být dokonce jedovaté. Nejen svými plody, ale i vůní, kterou zejména na jaře vypouštějí. Pojďme se však nyní podívat na pokojové rostliny, které stojí za ti mít doma.
V chladných dnech jsme zahalení od hlavy až k patě. A právě o tu patu jde. O obě. Aby nebyly stejně jako uzavřené boty v kanceláři nebo třeba v kině cítit. Je to trapas.
Tak tohle by vás pravděpodobně nenapadlo. Nebo ano? Tak tohle by vás pravděpodobně nenapadlo. Nebo ano? Vychytávky, které zužitkují doma všechny maminky. Nebo i tátové? :))
Na co Nela díky našemu letnímu koučinku přišla? Co jí "seplo" a kde máme ještě na čem pracovat?
Chcete si vyrobit roztomilé a barevné svíčky podle vašeho gusta? Není to nic těžkého! Tyhle nápady vám napoví jako inspirace pro vaše vlastní svíčky, které poslouží také jako dekorace. Zapojte i děti, které budou mít radost z vlastnoručního díla. To může posloužit jako dárek pro někoho z rodiny. Co takhle svíčka jako Coca-Cola nebo překrásný květ růže?
Ve spolupráci se značkou Retlux připravil portál DámskáLiga.cz vánoční soutěž. Zapojte se do hry o chytrou vánoční výzdobu.
Máte doma čtyřnohého psího mazlíčka? Pokud ano, neměli byste péči o něj podceňovat. Mít pejska – to není jako mít plyšáka, který bude vaší živou podporou, když se vám nebude dařit. Kromě toho, že mu budete dávat najíst a budete ho chodit venčit, nesmíte zapomínat ani na péči o srst a drápky. Bohužel právě tyto dvě věci jsou u chovatelů psů často opomíjené.
Říká se, že muži všeobecně upřednostňují spíše ženy blondýnky a s dlouhými vlasy. Ale je tomu skutečně tak? Vážně černovlásky s krátkými vlasy nemají u mužů šanci?
Čas prázdnin a dovolených je přímo balzámem pro duši i pro tělo. Ne už tak pro pleť - sluneční paprsky, UV záření, horko, slaná a chlorovaná voda můžou pleť hodně dehydratovat. Víme, jak vypadat skvěle celé toto období. Klíčovým pomocníkem jsou pleťové masky.

Výběr článků

Při nakupování na internetu můžete narazit na řadu zajímavého. Při házení oblíbených nápojů do virtuálního košíku na vás může vyskočit třeba takzvaný matcha čaj, který vás zaujme pro svou nápadně zelenou barvu. Právě díky ní se nad ním pozastavíte a přemýšlíte, jestli si ho také vhodit či nevhodit do onoho koše. Nakonec však kliknete na "dokončit nákup" s tím, že si ho zakoupíte někdy příště. Pojďme si prozradit, proč se této chyby v budoucnu nedopustit.  
Každý člověk má nějaké zlozvyky, a zatímco některé vadí spíše okolí, jiné mohou vadit člověku samotnému. Jedním z nich jsou pocuchané nervy, které lze definovat jako neustálé vytáčení se kvůli každé drobnosti. Jelikož tato nemilá vlastnost ničí vzájemné vztahy, je dobré vědět, jak s problémem zatočit. Možností je víc než dost.
Muži rádi zažívají něco nového a dostávají se na hranici lidských možností. Proto se pro ně skvěle hodí adrenalinové dárky. Jaké jsou v dnešní době možnosti? Inspirujeme vás.

Nepřehlédněte

Běhouny zažívají renesanci. Přispěla k tomu móda na provázkové, plošně tkaně koberce. Plní dekorativní i praktickou funkci - v kuchyni, v předsíni, na terase. Koberce jsou však mnohem širší kategorií výrobků. V současné době je možné zakoupit jak tradiční pogumované metrážové koberce do předsíně, tak elegantní koberce do stylové pracovny nebo obývacího pokoje. Zde je přehled udržitelných a estetických modelů.
Hodí se do každého bytu i domu, její pěstování je nenáročné a zvládnou ho i začínající pěstitelé. Ale víte vůbec, co kokedama je a jak se vyrábí?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek