Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Dieta versus alkohol. Co je pravdy na tom, že vám může sklenka vína zkazit dietu? Co říkají odborníci na výživu?

Alkohol je obecně velmi kalorický, proto ho výživoví poradci v rámci hubnutí moc nedoporučují. Jak moc může občasná sklenka vína ovlivnit vaše snažení? Co na to říkají odbornice na hubnutí a zdravý životní styl?

20. 08. 2018

Snaží se mě přemluvit

Expertka na výživu Lada Nosková má na to jasný názor: „Jak ráda bych řekla – jasně, dejte si. Jenže vím, že by to byla velmi špatná rada, pokud chcete zrovna teď zhubnout. Víno i jedno pivo má, i to bez alkoholu, kalorickou hodnotu svačiny,” uvádí Nosková. Což by na první pohled nebyla taková potíž. Jenže…

Bohužel jedna nestačí

…alkohol sám o sobě dělá v těle neplechu. Bere sílu, energii, uvolňuje zábrany, takže málokdo zůstanete u jednoho piva nebo skleničky vína. A pak si k němu přidáte nějaké ty oříšky, čokoládu, chipsy… „Zkrátka, všechno to, co hubnutí zrovna nepodporuje,” uvádí Lada Nosková.

Občas ano, ale vydržíte jen u jedné sklenky?

To Alena Balíková Přídová je v názoru na alkohol méně striktní: „Občasná konzumace dvou deci suchého bílého vína nemusí uškodit. Pak je ale potřeba doplnit tekutiny v podobě čisté vody, které se nezapočítávají do denního příjmu tekutin,“ říká výživová poradkyně. Každému z nás funguje metabolismus jinak, ale při redukci odborníci nedoporučují pít alkohol každý den, ani pokud jde o suché víno.

„Jako příklad bych uvedla to, že jste třeba na party nebo večírku, kde si přiťuknete skleničkou. Aby se člověk v redukční fázi necítil vystrnaděný z kolektivu, tak si prostě dáte skleničku suchého bílého vína a současně doplníte tekutiny sklenicí vody,“ míní poradkyně Alena Balíková Přídová. Důležité je zejména nepít alkohol na lačno. V případě, že nechcete přibrat a není zbytí, volte bílé suché víno. Určitě ale nevynechávejte žádné jídlo. To odborníci nedoporučují ani v případě, že máte před sebou alkoholovou noc. „Alkohol totiž představuje jen prázdné kalorie a žádné živiny.“ 

Zastaví se vám snažení

Proč je alkohol takový nepřítel? Kromě výše jmenovaných vás také zastaví hubnutí. Na pár dní. A pak se mnohem těžší udržet motivaci a pokračovat ve snažení. Pokud máte silnou vůli, tak tuhle možnost zvládnete. Pokud ne, je tu ještě jedno řešení: Nepít po celý hubnoucí režim vůbec. Třeba půl roku. Pak vám kila dolů pojedou správným tempem. A po skončení hubnutí si ji občas dát můžete. Obecně ale alkohol ve velké míře způsobuje tloustnutí. Takže s ním stejně opatrně.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Chtěli byste si domů pořídit malé kotě nebo jste jeho čerstvým majitelem? Máme pro vás praktické rady, které vám pomohou v péči o nového člena rodiny. Tohle se bude hodit.
I když venku panuje nebezpečný koronavirus, to neznamená, že žádné jiné nemoci neexistují. S příchodem nového typu koronaviru nedošlo k odstranění ostatních onemocnění, což je dobré mít na paměti. Stále jsou rizikem i jiné choroby, jako je rakovina nebo chřipka. Mnohé nemoci číhají i na ty nejmenší. Prozraďme si nejčastější dětské nemoci, které jsou rizikové pro naše malé ratolesti.
Rozlučka se svobodou je v podstatě taková ta poslední dámská jízda, kterou si můžete se svou kamarádkou užít za svobodna. Zapomeňte ale na striptýz a klasické rozlučkové klišé – nemusí to být v zásadě jen o alkoholu a nezřízeném veselí. Ne každá kámoška je taky na bar zvědavá. Spíše vsaďte na společné zážitky a naplánujte zajímavou rozlučku, kterou si nevěsta bude pamatovat napořád.
Už nevíte, co pít, abyste si pitný režim co nejvíce zpříjemnily? Pak vám doporučujeme vložit do odšťavňovače několik jablek a připravit si nápoj, co vám prospěje ve všech směrech. Proč s jeho výrobou neotálet?
V okamžiku, kdy vyšla světoznámá hra Last of Us a podle ní byl natočený i seriál, který teď každé pondělí vysílá stanice HBO, mnoho lidí propadlo panice, zda je možné, aby houba známá pod jménem cordyceps (ta, co bytosti proměňuje v nemrtvé stvůry), mohla skutečně napadnout i lidi. Co je nad různými spekulacemi pravdy?
Krásná postava, zpevněný zadek, silné svaly, perfektní držení těla, stejně jako obratnost a lehkost pohybů... To vše lze získat pomocí cvičení zvaného pilates. Toto cvičení se objevilo již před několika lety, ale stále nabírá na popularitě. Proč ho cvičit? A jak s pilates začít v domácích podmínkách? Uvidíte, že i naprostý začátečník může s pilates začít okamžitě a brzy dosáhnout skvělých výsledků ve formování své postavy!
Surfování, velice atraktivní letní aktivita. A to i když jí jen pasivně přihlížíte. Možná se vám tento sport začal líbit už dávno, a zaryl se do paměti. Na první pohled se může jevit jednoduše, svézt se po vlně, nicméně realita je pak o mnoho jiná. Jednou za rok u moře se z vás zkušený surfař nestane. Ale trénovat můžete i v Čechách.
Mít pupík přes léto je na jednu stranu zátěž, protože čelíte vysokým teplotám. Ale maminky, které si toto období v roce prožily těhotné, se shodují na jednom – dokonale se vyřádíte v módě!
Růže jsou překrásné a mohou mít mnoho podob, navíc patří k odolným a také k nejstarším rostlinám, které se pěstují. Můžete si je vysadit do záhonků, ale i do květináčů. Vždy vám budou dělat radost nejen tím, jak vypadají, ale i tím, jak voní. Jak se o ně ale správně starat? Co potřebujete k tomu, aby růže kvetly dlouho?
Když se řekne slovo “masožravky”, většina lidí si vybaví českou kultovní klasiku Adéla ještě nevečeřela. Bohužel díky tomuto filmovému snímku se většina pěstitelů obává, že je rostlina kousne. To je samozřejmě mylná domněnka, masožravky opravdu nekoušou. Jedná se naopak o krásné unikáty, které milují především děti. Možná si říkáte, že pěstování bude složité, přece jen se nejedná o typickou českou rostlinu. Jenže pěstování je naopak velice snadné.
V sobotu si dopřejte nějakou aktivitu a pohyb, v neděli potom relaxujte. Co dalšího se objeví o víkendu? Horoskop krásy a duševního zdraví pro vás připravila astroložka Naďa Šmídová.
Rozchod není nikdy příjemný. Ztratíte člověka, na kterém vám ještě před časem velmi záleželo, a v srdci zůstává nepříjemné prázdno. Když se k tomu přidá fakt, že o vás mezi společnými známými váš ex partner mluví velmi nevybíravě, je to nesnesitelné. Máme pro vás tipy, co dělat, abyste tuto situaci zvládla.

Výběr článků

Bylinky mají mocnnou sílu. Pomohou nejen proti nachlazení, ale také posílit imunitu, zlepšit celkově zdraví. Po kterých byste měly sáhnout a proč?
Výběr svatebního fotografa by měl být jednou z prvních položek na vašem to-do listu, pokud organizujete svatbu. Někteří mají rozebrané termíny na měsíce, dokonce i roky dopředu. Co je při výběru svatebního fotografa důležité a na kolik vás tahle služba vyjde?
Máte někoho, s kým jste se nedávno pohádaly? Pak je čas se usmířit! Dnes vám to půjde skvěle! Dopřejte také trochu zdraví svým játrům a bacha na rande, pokud si představujete, že bude něco víc. Co ještě pro dnešek radí astroložka Naďa Šmídová?

Nepřehlédněte

Všechny to známe. Místo toho, abychom si užívaly adventní čas, sháníme dárky, uklízíme, pečeme cukroví, v práci doháníme resty a nemáme ani čas si zapálit adventní svíčky. O Vánocích jsme pak ve stresu z toho, že jsme na něco zapomněly, jestli se budou dárky líbit, cukroví chutnat a zdali máme skutečně pořádně naklizeno. Co takhle to letos udělat jinak?
Říká se: "jaká matka, taká Katka!" Každý z nás má ve své DNA gen, který ovlivňuje naše vztahy a je jedno jestli přátelské, pracovní nebo vztahové. Jestli vaši předci se často hádali a byli si nevěrní, je velká pravděpodobnost, že to čeká i vás.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek