Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Zásadní chyby při vysávání. Děláte je také? Zbytečně si ničíte zdraví a přiděláváte práci. Poradíme, jak se jim vyhnout

Prach a nepořádek má rád asi málokdo. A jelikož se vysávání většinou neřadí mezi nejoblíbenější činnosti, můžete úklid výrazně zrychlit a zefektivnit, pokud se vyvarujete následujících chyb.
Jaké děláte chyby při vysávání? Zbytečně si přiděláváte práci a ničíte zdraví!
zdroj: 123RF.com

06. 08. 2018

Spoléháte jen na robota

Robotický vysavač je sice momentální hit. Přesto, že robotický vysavač zdánlivě odvede všechnu práci za vás, nikdy nenahradí zcela klasické vysávání, v místnosti totiž zachycuje pouze povrchové nečistoty. Při použití robotického vysavače vám tak zůstává v místnostech řada větších i menších nevysátých nečistot a škodlivých částic. Robotické vysavače navíc, stejně jako ty klasické, víří prach v místnostech, což způsobuje jeho opětovné usazení na podlahách, nábytku nebo lůžkovinách.

Neměníte sáčky včas

A to úplně kazí výsledek vaší práce. Výměna sáčku ve vysavači až ve chvíli, kdy přetéká obsahem a prachem až k prasknutí, je chyba! Sáčky je lepší měnit už ve chvíli, kdy jsou naplněny přibližně z poloviny. Na sací výkon vysavačů má totiž zásadní vliv volné proudění vzduchu ve vysavači, které znemožňuje právě plnost prachových sáčků. Pokud máte přeplněný sáček, nejenže bude luxování méně účinné, ale také se u něj více nadřete.

Nestaráte se o filtry

Pokud před úklidem nezkontrolujete průchodnost filtru vysavače, může být, v důsledku jeho znečištění, vaše vysávání téměř zbytečné. Pravidelnou kontrolou, údržbou a výměnou filtru ve vysavači zabráníte opětovnému vracení nečistot a prachu plných škodlivých složek a alergenů do vysávané místnosti. Tyto škodlivé částice, které vznikají špatnou péčí o sáčky a filtry, a které pak dýcháte i několik hodin denně včetně spánku, ovlivňují vaše zdraví. Především si zaděláváte na nepříjemné zdravotní problémy, jako jsou například alergie, astma, problémy s dýcháním apod. „Alergeny roztočů z domácího prachu jsou nejčastější příčinou celoroční alergické rýmy,“ upozorňuje alergoložka MUDr. Blanka Haindlová.

Vysáváte zbrkle

Nevysáváte v obou směrech? To  může být problém u luxování koberců, kdy se nečistota schovává z obou stran vláken. Častou chybou během vysávání je také přílišná rychlost a zbrklost, kdy nevysáváte pečlivě a se správným nástavcem v rozích nebo ve spárách pod lištami. Chybou je také utírání prachu až po luxování.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nestíháte sníst banány včas a pak vám doma zčernají? Myslíte si, že přezrálé a již na první pohled nehezké banány už se nedají jíst? Možná už vám nebudou chutnat jen tak, ale můžete si z nich připravit dezert nebo třeba zmrzlinu. Jak můžete zužitkovat přezrálé banány? Určitě na mnoho způsobů, vyzkoušejte tyto recepty. A využít pak můžete i samotné slupky, které byste za normálních okolností vyhodili.
Pokud se chcete cítit pohodlně, zařaďte do vašeho šatníku i kvalitní spodní prádlo. Na následujících řádcích se zaměříme na dámské kalhotky. Jestliže netušíte, podle jakých parametrů spodní díl prádla vybrat, nezoufejte! My vám to totiž níže rádi prozradíme. Proto čtěte a pojďte se inspirovat společně s námi.
„Není ta omáčka moc kyselá? Nejsou ty knedlíčky moc mazlavé?“ Citát z oblíbeného filmu dokumentuje, jak málo si některé ženy věří. A to i v případě, že svou práci zvládají skvěle. Jste jedna z nich? Také máte pocit, že nic neuděláte perfektně? Možná se jen podceňujete. A že nejste dokonalá? Hoďte pochybnosti za hlavu a mějte se ráda!
Říká se, že střepy přinášejí štěstí. Ještě větší radost vám však udělá, když se žádné sklo nerozbije. Někdy je proto lepší nechat broušený křišťál ve skříni. Takové akce jsou třeba zahradní oslava, piknik s kamarádkami nebo silvestrovský večírek.
Miminka jsou zvědavá, smějí se, hrají si, zlobí, pošťuchují se navzájem a vyžadují pozornost. Tady se můžete podívat na všechno v jednom. Tyhle sladké děti vám možná vylepší den.
Otužování pro větší imunitu proti nemocem nejsou jen babské řeči. Terapie chladem má benefity, které zvyšují naši tělesnou odolnost. Co s vámi udělá pravidelné šokování těla prudkým snížením okolní teploty?
Není nad pořádnou šťavnatou krkovičku. Nejlepší je samozřejmě naložená v černém pivu a ugrilovaná, ale pokud zrovna grilování počasí nepřeje, můžete vyzkoušet třeba náš recept. Na česneku pečená krkovička v pikantní omáčce je rychlé a chutné jídlo, které zpestří i váš víkendový rodinný oběd. Pokud k ní připravíte hranolky a naservírujete dobré české pivo či moravské víno, budete se cítit jako v restauraci.
Dnešním symbolem je jednoznačně srdce. Je sv. Valentýna, a tak jsme pro vás připravili zajímavou galerii. Jak to může vypadat u vás doma? Už máte nějaký ten dárek pro svého milého ve tvaru srdce? Co třeba svíčku, dezertní talířek nebo speciálně prostřený stůl. Užívejte si srdíček, co hrdlo ráčí! Dneska se může!
Při zařizování interiéru je důležité stanovit si styl, do kterého budete nábytek i doplňky ladit. Jinak by se vám mohlo snadno stát, že váš domov bude působit chaoticky a přeplácaně. Stále tápete, který styl se k vám nejvíce hodí?
Slyšet za dveřmi ložnice „dneska ne, miláčku“ je pro mnohé muže doslova noční můra. Není tajemstvím, že jsou muži náruživější a mohli by „to“ mít klidně každý den. I několikrát. Ženy v tomto zájmu a potřebách mnohdy pokulhávají. A jsou situace, kdy i zadaná žena, která by mohla mít sex denně, začne intimní radovánky odmítat. Proč?
Už dávno je pryč doba, kdy si lidé doma zapalovali parafínové čajové nebo jiné svíčky. Osvěta na téma svíček se šíří světem rychlostí blesku. Pokud ale stále netušíte, proč zainvestovat do sójových svíček, pár důvodů pro vás máme. Ten hlavní je, že parafínové svíčky vážně poškozují naše zdraví.
Okořenit si společné partnerské chvíle nemusíte jen v rámci ložnice. Co takhle vymyslet nějaký malý vtípek, na který budete dlouho vzpomínat? Máme pro vás pár tipů, které hravě zvládnete, a kterými svého partnera trochu pozlobíte a vyprovokujete k akci. Pojďte se pobavit i vy!

Výběr článků

Máme tu prosinec! Víkend bude trochu teplejší, a co nás čeká, napoví horoskop krásy a duševního zdraví od astroložky Nadi Šmídové.
Častou chybou nás žen je, že si oblíbíme určitý typ kosmetiky a používáme ji po celý rok. Ale nežijeme v zemi, kde je počasí stálé. Proto je třeba kosmetiku obměňovat podle ročního období. Nejinak je tomu právě nyní s příchodem podzimu. Vaše pleť bude potřebovat jinou péči.
My ženy jsme k sobě mnohdy hodně přísné. Jen si přiznejte, kolikrát stojíte před zrcadlem, prohlížíte si sebe sama a přeměřujete se kritickým pohledem. Tohle vám na sobě vadí, tohle se vám nelíbí, tamto byste mohla mít takové a tohle zase makové.

Nepřehlédněte

Ano, i v českých supermarketech už najdete exotické ovoce z druhého konce světa, které vám připadá tak všední jako jablka z vaší zahrady. Ale ujišťujeme vás, že stále ještě existují druhy, o kterých jste možná neslyšeli. Které to jsou?
Tohle se stalo téměř každému. Na chvilku nedáváte pozor, rychle sáhnete pro propisku nebo telefon a jedním nekontrolovaným pohybem převrátíte sklenku s vodou – v horším případě se sladkou limonádou, čajem, nebo dokonce kávou. Nevěšte hlavu, máme pro vás sedm kroků, jak můžete svůj notebook zachránit.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek