Pondělí , 29. 04. 2024

Vlastislav

Zbytečný stres a odvádění pozornosti. Jaké jsou další negativní účinky sociálních sítí a co všechno vám mohou způsobit?

Sociální sítě vůbec nejsou tak nevinné, jak se tváří. Už jste někdy slyšely o tom, že vás bez výčitek mohou definitivně připravit o pracně vydřené štíhlé křivky, dobrou náladu i celkovou rovnováhu?

21. 05. 2018

21. 05. 2018

Kdo dnes nemá založený profil Facebooku, Twitteru nebo Instagramu, ten jako by nebyl. Ostatně, z expertních odhadů vyplývá, že sociální sítě jsou součástí každodenního života 600 milionů lidí po celém světě. Je tento fakt ale důvodem k oslavě? Bohužel nikoli. Každý vyznavač moderních komunikačních kanálů se totiž ihned po přihlášení ke svému profilu ocitá na tenkém ledě psychického i fyzického zdraví. Co všechno je v sázce?

Riziko depresí, kterému se nelze vyhnout

Často vás přepadají splíny a máte náladu pod psa? Na vině nemusí být deštivé počasí, únava, protivný šéf ani problémy s partnerem. Strůjce vašeho neblahého rozpoložení možná číhá úplně jinde! Ze závěrů studie publikované v časopise Journal of Social and Clinical Psychology jednoznačně vyplývá, že čím déle se člověk zabývá příspěvky a statusy svých „počítačových přátel“, tím větší je pravděpodobnost, že pocítí žárlivost, úzkost a depresi.

„Je nesmírně těžké nepropadnout špatným emocím, když máte před sebou hromadu šikovně upravených fotografií. Většina populace má totiž tendence záměrně zkreslovat pravdu, aby budila ten nejlepší možný dojem,“ vysvětluje souvislost mezi depresí a virtuální komunikací psycholožka a autorka výše zmíněné studie, Mai-Ly Steers.

Stres, co roste s každým kliknutím

Pokud si myslíte, že brouzdání po síti je parádním způsobem, jak si trochu „orazit“, jste na pěkně velkém omylu. Tudy cesta ke zklidnění a odpočinku vážně nevede! Když nedávno skotští vědci zkoumali návyky vyznavačů společenských webů, zjistili, že ti s vyšším počtem on-line kamarádů jsou náchylnější ke stresu až o 30 %. Důvodem je prý psychická zátěž spojená se sledováním života úspěšnějších jedinců i neustále se opakující požadavky různých přidružených skupin. Svojí troškou do mlýna přispějí i otravné reklamy a upozornění na události, které nikoho nezajímají. Nezní vám to náhodou povědomě?

K TÉMATU  Gastro trendy v roce 2023: Převládá rostlinná strava, maso ze zkumavky nebo fermentace

Nadváha. I tu můžete vyfasovat

Jako by negativních účinků internetu už tak nebylo dost, údajně má ještě prsty v nadváze. Tedy alespoň tak to naznačuje výzkum publikovaný v časopise Journal of Consumer Research. Z něj nepřímo vyplývá, že průměrný uživatel tráví na sociální síti zhruba tři hodiny denně, přičemž často konzumuje nezdravé potraviny. To pochopitelně zvyšuje nejen index tělesné hmotnosti, ale i pravděpodobnost zdravotních potíží, jako je například vysoký cholesterol či cukrovka.

A co vy? Máte založený profil, nebo vás tahle „móda“ naprosto minula?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kam letos míří Češi na dovolenou? Žádné moře, vede chalupa

Módní hity pro letošní léto. Vede růžová a bláznivé potisky!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Bali - nádherný, romantický a přírodou protkaný ostrov, který přímo vybízí k prožití okamžiku, který se na vždy zapíše do vaší paměti jako váš den D. Plánujete zde svatbu? Proč ne, je to ostatně v poslední době poměrně trendy záležitost. Předem byste rozhodně měly vědět, na co se připravit. Svatební specialistka a místní balijský průvodce pro vás připravili souhrnné informace přímo z místa činu.
Známe to i z dětské knihy Karlík a továrna na čokoládu. Synek bohatého obchodníka je vypasený tlouštík, zatímco děti z chudých poměrů jsou hubené. Takhle to bylo během historie lidstva prostě pravidlem. To se ale teď poprvé obrací. Děti bohatých jsou štíhlejší, zatímco ty z chudých rodin častěji tloustnou.
Definice sendvičové generace je jasná. Je to jak šunka a sýr v sendviči, stlačeni mezi péči o děti a rodiče či prarodiče. Děti, které jsou na nás ještě závislé a zároveň je nutné pečovat o stárnoucí rodiče a prarodiče jednoho z manželů, v horších případech dokonce obou. A práci za vás také nikdo neudělá. Jak si zachovat zdravý rozum, klid a v této psychicky i finančně náročné situaci?
Vypadat dobře chce většina z nás. Jak to ale udělat, abyste se svým tělem byla vážně spokojená a cítila se vyrovnaně? Máme pro vás několik rad, které se vám vyplatí zkusit.
Prospívají zdraví, prodlužují věk. Prostě dělají dobře našemu tělu, mozku i kondici. Opravdová definice pro superpotraviny ale neexistuje. Do této kategorie se zařazují potraviny, které mají ve srovnání s podobnými podstatně vyšší obsah zdraví prospěšných látek. Které to jsou?
Už jste slyšeli o naturopatii? Že ne? V tom případě poslouchejte dobře. Možná na alternativní medicínu nevěříte, ale pokud ano, naturopatie vás bude bavit. Existuje už od roku 1936 a je oblíbená hlavně mezi příznivci lidového léčitelství.
Co dnes velí hvězdy? Začněte hubnout nebo ozdravovat jídelníček. Dejte si také pozor na uši a krk a chraňte svá záda. Co ještě říkají pro dnešek hvězdy?
V životě jsem si nikdy nevedla špatně po finanční stránce, to však neznamená, že bych si mohla nějak vyskakovat. Proto jsem začala přemýšlet, kde přijít k dalším penězům. Pak jsem narazila na nabídku online casina, přišlo mi to jako skvělá možnost, jak si přivydělat z domova. Řekla jsem si, že zkusím štěstí. To jsem však ještě nevěděla, že je to jedna velká past.
Tuhé mýdlo zná každý. Z našich domácností jej vytlačilo mýdlo tekuté, takže klasická tuhá mýdla jsme si zvykli dávat tak maximálně do skříně pod oblečení, aby nám ho hezky provonělo. Jenže v poslední době se k nám zase vrací, a nejen mýdlo tuhé ale na trhu se objevily i tuhé šampony na vlasy.
Dosud jste si mysleli, že stačí, když si ráno a večer vyčistíte zuby klasickým kartáčkem a zubní pastou a máte hotovo? V tom případě vás zklameme. Pokud chcete předejít zubním kazům, zubnímu kameni a zánětu dásní, pak je zapotřebí věnovat svým zubům řádnější péči.
Nevíte, jak na Valentýna potěšit partnerku? Připravte romantický večer jak z amerického filmu a uvidíte, že si to společně 100% užijete. Pokud tápete, jak na to, přečtěte si náš článek, ve kterém se dozvíte úplně vše.
Marie Frederiksson, která byla jako zpěvačka skupiny Roxette jedním z nejznámějších hlasů v 80. a 90. letech, zemřela po dlouhém boji s nemocí. Navždy se vryla do paměti hlavně písní It Must Have Been Love z filmu Pretty Woman.

Výběr článků

Odolný přírodní materiál, který provází člověka odjakživa. Kůže v interiéru znamená pro mnohé sedačku nebo křeslo, ale její využití je velice rozmanité. Kromě jejího praktického využití je totiž perfektním materiálem pro nejrůznější dekorace i originální nábytek. Pokud milujete retro nebo vintage styl, nějaký ten kousek kůže si určitě najde cestu i k vám domů.
Venkovní pochmurné počasí nikoho zrovna neláká. Proto se raději zachumláme do deky a posedíme si pěkně v teple u krbu. Pokud však nemáte po ruce dobrou knihu, zachrání to některý z oblíbených filmových snímků, jež za poslední roky trhaly rekordy ve sledovanosti. Co konkrétně stojí za zhlédnutí?

Nepřehlédněte

Chtěla jsem se s vámi podělit o můj příběh, který může motivovat všechny dámy třicet plus, aby nezanevřely na lásku. I když se sice hledá těžko, a na inzerát potkáte všechno možné, nakonec i vy najdete lásku svého života. Jako já.
Myslíte si, že podle prvotního pohledu na tvář člověka můžete usuzovat na jeho charakter? Podle fyziognomie tomu tak opravdu je. Roli hraje vzhled očí, nosu, úst, čela, ale i jejich vzájemné rozložení v obličeji. Pojďme si říct aspoň některé indicie, které vám mohou poskytnout důležité informace o druhém člověku. Je ale samozřejmě jen na vás, jak velkou váhu tomu budete přikládat...

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek