Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Důvody, proč byste měli jíst více bílých potravin. Jakou moc má květák, tofu nebo česnek?

Máte potíže s vysokým cholesterolem? Trápí vás kožní vyrážky nebo ekzémy? S tím vám může pomoci strava, která je sice bez barvy, ale to jí na účinnosti vůbec neubírá. Co si tedy servírovat pravidelně?

04. 05. 2018

04. 05. 2018

Že to, co je bílé, do zdravého jídelníčku rozhodně nepatří? Pokud jde o mouku, sůl a rafinovaný cukr, tak to bezpochyby platí. Tedy alespoň tak praví výživoví odborníci, kteří před nadměrnou konzumací „sypkého zla“ varují. Ale co další bezbarvé potraviny? Tyhle byste si naopak měli dopřávat často, neboť jsou pro vás skutečně prospěšné. Co si připsat na nákupní seznam?

Květák, dobro v každém soustu

Květák neboli karfiol, jak se mu lidově občas říká, je zeleninou, kterou se vyplatí pozvat do své kuchyně. Obsahuje totiž sulforafan, což je sloučenina síry. Právě tuto látku závěry vědeckých výzkumů spojují s prevencí rakoviny. Košťálový dobrodinec vám však nabízí i celou řadu antioxidantů, jež se podílejí na detoxikačních procesech v organismu. Zároveň působí silně protizánětlivě, zlepšuje zdraví srdce a pomáhá regulovat krevní tlak.

Tofu? Ocení ho nejen vegetariáni

Pokud se pokoušíte snížit příjem cholesterolu i nasycených tuků, je pro vás tofu skvělou volbou. Produkt vyráběný srážením sójového mléka také platí za zásobárnu bílkovin  – 100 gramů tofu vás obohatí o celých 17 gramů. Dále z něj načerpáte neskromné množství omega-3 mastných kyselin, které prospívají mozku, omezují vývoj depresí a blahodárně působí na zrak. Zmíněné kyseliny rovněž zmírňují bolest při menstruaci, „usměrňují“ hladinu tuků v játrech a posilují kosti.

Česnek, stará dobrá klasika

Ochucovadlo typické vůně i chuti patří mezi nejsilnější byliny. Právě proto je již celá staletí česnek používán lidovými léčiteli v boji proti mnoha nemocem, včetně revmatismu, sklerózy, kornatění tepen, kardiovaskulárních onemocnění, zápalům plic, kašli, zažívacích obtíží nebo artritidy. Aromatický poklad dokáže pomoci i při odvykání kouření, zatímco snižuje vysoký krevní tlak, mírní projevy kožních vyrážek a ekzémů. Nedá se opomenout ani to, že udržuje v kondici játra i močový měchýř, má pozitivní účinky na obranyschopnost a je bohatým zdrojem prospěšných látek.

K TÉMATU  Původní recept na osvěžující řecké tzatziki

Žampiony. Těch není nikdy dost

Málokdo tuší, jak velký potenciál pro lidské zdraví skrývají žampiony. Mnohé vědecké studie naznačují, že díky svému unikátnímu složení zabraňují obezitě i cukrovce. Navíc zvyšují energetickou hladinu, posilují imunitní systém, podporují vitalitu pokožky a navozují pocit sytosti, což z nich dělá výbornou dietní potravinu. Tyto bílé houby mají přirozeně nízký obsah sodíku, cholesterolu, tuku a kalorií, proto na ně při redukci váhy určitě nezapomínejte.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pórek: Co všechno dokáže léčit? 5 pádných důvodů, proč byste ho ve své kuchyni měly mít!

Kam letos míří Češi na dovolenou? Žádné moře, vede chalupa

 

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Blake Lively, nádherná žena, milovaná manželka a matka. To je jen pár z mnoha titulů, kterými se tato pětatřicetiletá herečka může pyšnit. Něco jí do vínku dala sama příroda, na něčem zase musela a musí tvrdě pracovat. Krásná postava a celkový vzhled nejsou nikdy zcela zadarmo. A i Blake si je toho vědoma. Proto se drží určitých stravovacích návyků, kterými se řídí, a my musíme uznat, že se jí vyplácí. Vypadá totiž opravdu božsky.
Když vám několik lékařů nezávisle na sobě oznámí, že v pětadvaceti letech máte počínající artrózu a nic se s tím nedá dělat, můžete udělat dvě věci. Buď to vzdát a trpět po zbytek života bolestmi kyčlí a všeho možného, nebo lékařům nevěřit a vzít situaci do vlastních rukou.
Snad každá žena neustále hledá procedury, které vyzdvihnou přirozený půvab pleti, zlepší její vlastnosti a podpoří úchvatný vzhled. Zatímco dříve zažívaly doslova boom kosmetická studia, řada žen péči o svůj vzhled přesunula do pohodlí domova. Dnes už si proto můžeme dopřát řadu kosmetických ošetření, aniž bychom čekali na objednací termín do studia. Příkladem je také oblíbená metoda dermaplaning, kterou hravě zvládnete i doma. Jen si o tom předtím pár věcí prostudujte.
Jste příznivci pořádných krváků nebo spíš duchařských hororů? Nebo je vám to úplně jedno, jen když se pořádně bojíte? Těchto pět hororů byste si rozhodně neměli nechat ujít, protože děsivější filmy nejspíš nikdy neuvidíte.
Omrzely vás všechny ty stále dokola opakující se jídla, která si připravujete? Máte občas chuť odměnit vaše chuťové pohárky něčím netradičním – nebo něčím, co jste třeba ještě nikdy předtím neochutnali? V tom případě vám určitě uděláme chutě hned několika tipy na božská italská jídla, která zkrátka musíte ochutnat!
Kokosový olej může být vynikajícím pomocníkem - nejen pro vaše vlasy, ale ocení ho i pokožka nebo chuťové buňky. Používáte ho opravdu všude tam, kde vám může být ku prospěchu? Vyzkoušejte naše tipy, a třeba se vám kokosový olej natrvalo osvědčí. U něj se totiž dá říct, že vydá určitě ještě za deset dalších výrobků.
Nový rok je tady a s ním přichází i nové začátky, cíle a předsevzetí. Pokud i vy nějaké pro rok 2022 máte a chcete jich dosáhnout, určitě jste už přemýšlela o tom, jak?!
Nemusíte mít přímo roubenku nebo srub. Dřevěný interiér sluší každé chatě, ale můžete se jím obklopit i doma. Tento klasický materiál bude v módě pořád. Dřevo existuje v mnoha variantách i barvách a s jeho pomocí vytvoříte neopakovatelné bydlení. Působí příjemně a je také zdravotně naprosto nezávadné. Prohlédněte si krásné interiéry, kde je hlavním motivem právě dřevo.
Šikana, zejména u dětí, vyžaduje okamžitý zásah. Pokud se vaše dítě najednou rozhodne, že už nechce chodit do školy nebo že chce ukončit kroužek, měla by proběhnout diskuse. Posaďte se se svým dítětem a zeptejte se ho, co se v jeho životě děje. Mějte soucit, porozumění a péči ve svých slovech a tónu hlasu, aby se vaše dítě mohlo otevřít vám.
Domácnost jako ze žurnálu, to je snem mnohých. Inspirovat se můžete buďto na sociálních sítích nebo v magazínech, které o bydlení pojednávají. Anebo si prostě a jednoduše můžete pustit nejlepší seriály, které vám prozradí, jak k zařizování nebo správě vašeho domova přistupovat. Všechny přináší Netflix, který je svou nabídkou známý široko daleko.
Střevní potíže na cestách představují jeden z největších strašáků a též jeden z nejčastějších zdravotních problémů provázených cestování a dovolenou. Základem je prostá prevence a uvědomění si nástrah před vycestováním. Chceme-li co nejvíce snížit riziko zdravotních problémů, je nutné na to myslet již určitou dobou před cestou a celou dovolenou.
Známe to všechny. Potkáme nového partnera, nechybí tomu jiskra ani sexuální náboj. Na sex s ním myslíme prakticky neustále. Nejraději bychom z pod peřiny vůbec nevylezly. Ale dejte tomu tři čtyři roky a téměř všechen sexuální apetit vyprchá. Ne však nenávratně.

Výběr článků

Dětství strávila v městečku na Vysočině, dospělost v Libanonu uprostřed války. Blanka Matragi je světově uznávaná módní návrhářka, která šije modely pro ženy z vyšších vrstev v Evropě i na Středním východě. Navrhla také uniformy pro policejní a vojenské složky Abú Dhabí. Čím ji okouzlil svět módy a jak válka v Libanonu ovlivnila její podnikání? Pojďme si společně zrekapitulovat pestrý život této energické rudovlásky.
Během těhotenství a zvláště v prvním trimestru můžeme počítat s fyziologickým váhovým přírůstkem. Každá maminka potvrdí, že v těhotenství přichází hlad častěji a ženy se do pravidelného stravování nutit nemusí. Jak je to ale s dietním režimem? Je vhodný? Do jaké míry?
Konzumace kávy, čaje a červeného vína, kouření, přibývající věk a tak dále – faktorů, proč dochází ke žloutnutí zubů je mnoho. Někteří jedinci mají ke žloutnutí zubů větší sklony než jiní. Naštěstí se nacházíme ve 21. století. A způsobů a metod, jak zuby vybělit je tolik, že si vybere opravdu každý. Pojďme na to!2

Nepřehlédněte

Zvlášť v přechodných obdobích typu jaro a podzim to na ulicích vypadá velmi pestře. Někdo má i přes podzimní období ještě dnes kraťasy a sandály, zatímco jiný už obléká péřovku a kulicha. Co je zdravější? Jaké oblečení zvolit v přechodném období?
Přemýšlíte už nyní nad tím, kam se letos pojedete podívat? Zahraniční dovolená může být naplánovaná s předstihem, ale klidně i rozhodnutím na poslední chvíli. Dovolená v Itálii je mezi Čechy každým rokem velice oblíbená.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek