Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Padání vlasů. Proč nás to potkává? Jak tento problém řešit?

vypadávání vlasů
Zdroj:123RF.com

13. 11. 2017

Vlasy jsou korunou člověka. Když padají, je to špatné. Když padají ženám, je to hotová katastrofa. Čím je to způsobené a dá se ztrátě vlasů zabránit? Zkusíme vám odpovědět.

Kvalita a zdraví vlasů jsou zrcadlem stavu celého organismu. Podepíše se na nich každý neduh, se kterým vaše tělo bojuje. Dokáží odhalit nedostatky vitamínů a minerálů, stejně jako začínající nemoc. Podle odborníků jsou velmi spolehlivou analýzou zdravotního stavu a aktuálního psychického i fyzického rozpoložení.

Hormony

Pokud se vám v poslední době zdá, že vám vlasů rapidně ubývá, je třeba se zamyslet a konat. Vyléčí vás v takovém případě kosmetika? Může opravdu zastavit padání vlasů a znovu nastartovat jejich růst? Odborníci se shodují na tom, že padání vlasů u žen jednak nebývá většinou tak rozsáhlé jako třeba u mužů a za druhé k němu dochází nejčastěji v souvislosti v hormonálními výkyvy. Období těhotenství nebo po porodu je naprostá klasika. Pokud je to tak, tak se s tím příliš nezabývejte, neboť je to normální. Milníkem pro vaše vlasy je i období menopauzy. Bohužel všechny ženy zaznamenávají s postupujícím věkem určité řídnutí vlasů.

Co za to ještě může

Dalšími “škůdci” jsou dědičnost, špatný krevní oběh, akutní onemocnění, stres, úbytek hmotnosti, specifické poruchy výživy, vysoká horečka, nedostatek železa, diabetes, poruchy štítné žlázy apod. nebo třeba následky chemoterapie při léčení zhoubných nádorů.

Kdy je čas to řešit

Jak poznáte, že se něco děje? Zdravá pokožka ztrácí denně třicet až sto vlasů. Je to samozřejmě dost individuální záležitost, takže paušalizovat se to nedá. Pokud při mytí či česání vlasy padají mnohem více, než je obvyklé, a v rukou či hřebenu vám zůstávají klidně i celé chomáče vlasů, je určitě něco v nepořádku. Obvyklým procesem je, že když jeden vlas vypadne, vyroste na jeho místě další. Problém vzniká až ve chvíli, kdy je vlasová cibulka tzv. neaktivní. Znamená to, že nový vlast nevyprodukuje. Padání vlasů také doprovází třeba tvoření stroupků, lupů nebo suché a lomivé vlasy.

K TÉMATU  Jak si udržet svojí ideální váhu nebo něco málo ještě shodit? Zkuste naše tipy ostřílené redaktorky na zdravý životní styl!

Co dělat

Pokud vám vlasy padají více než doteď, můžete se nejprve začít řídit obecnými doporučeními typu:

  1. začít s vyváženou a zdravou stravou
  2. zařadit účinné prostředky pro zastavení padání vlasů a podpořit růst nových.
  3. je třeba přitom dbát na pravidelnou a hlavně důslednou aplikaci.
  4. jestliže vlasy padají výrazně více, určitě si zajděte na konzultaci k dermatologovi. Ten s pomocí odborných testů může zjistit pravou příčinu vašeho problému. Samozřejmě vám i poradí, jak jej účinně řešit.

Autor: red

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V případě nechtěných kruhů pod očima platí jedno zásadní pravidlo – kde nepomůže make-up, tam přicházejí na řadu spolehliví zachránci z kuchyně. A že jich k dispozici není zrovna málo! Vsadíte na ně i vy?
Čtení klasických knih vás nebaví? Nebo byste je rádi proložili i nějakým poslechem? V tom případě si vyberte z našich tipů na audioknížky, které vám jistě v letních měsících udělají radost a zpříjemní horké dny.
Blíží se významný den vaší ženy, případně jsou za rohem Vánoce a vy ještě nemáte žádný dárek? Nepanikařte, stále vše můžete zachránit. Zapomeňte ale na kreativitu, raději vsaďte na jistotu.
Vánoční čas je magickým obdobím plným tepla, radosti a pohody. A jedním z nejlepších způsobů, jak vytvořit tu správnou vánoční atmosféru, je osvětlit svíčky. Voňavé svíčky dokáží proměnit váš domov na místo, kde se budete cítit jako v pohádce. Ale jak vybrat ty pravé voňavé svíčky, které vás nejenom potěší svou vůní, ale také dodají prostoru tu správnou atmosféru? Dnes se podíváme na užitečné tipy a rady, které vám pomohou vybrat ty správné voňavé svíčky pro váš domov.
Kdo by nemiloval nakládané kyselé okurky. Jsou výborné k masitému pokrmu, nebo jen tak, když máme chuť. Legendární „kvašáky“ se zkrátka těší velké oblibě. Pokud ale chcete mít ve špajzu dostatečné zásoby zavařených okurek na zimu, je zapotřebí mít dobrou úrodu
V každém vztahu někdy nastane čas, kdy se lidé hádají, dohadují, přehodnocují své názory. Takové menší krize jsou v každém vztahu běžné a můžete je očekávat. Velké krize většinou přicházejí s tím, jak se vztah mění a vyvíjí. Mohou vás potkat dříve či později, avšak odborníci se shodují v tom, jaké kroky (a i roky) ve vztahu bývají kritické.
Nemusíte mít přímo roubenku nebo srub. Dřevěný interiér sluší každé chatě, ale můžete se jím obklopit i doma. Tento klasický materiál bude v módě pořád. Dřevo existuje v mnoha variantách i barvách a s jeho pomocí vytvoříte neopakovatelné bydlení. Působí příjemně a je také zdravotně naprosto nezávadné. Prohlédněte si krásné interiéry, kde je hlavním motivem právě dřevo.
Sedět doma se zdá jako nuda, nebo dokonce otrava – když se ale na tento problém podíváte z jiného úhlu pohledu, dá se volný čas doma využít docela plodně.
Růže jsou překrásné a mohou mít mnoho podob, navíc patří k odolným a také k nejstarším rostlinám, které se pěstují. Můžete si je vysadit do záhonků, ale i do květináčů. Vždy vám budou dělat radost nejen tím, jak vypadají, ale i tím, jak voní. Jak se o ně ale správně starat? Co potřebujete k tomu, aby růže kvetly dlouho?
V roce 2018 uživatelé aplikace Viber poslali 6 miliard zamilovaných samolepek a GIFů. Letos Viber přichází s novinkou v podobě videa ve tvaru srdíčka. Pošlete mu originální přání.
Každý den zabrousíte jednou nebo i víckrát na Facebook či Instagram a sledujete své oblíbené účty. Je jedno, co vám přinášejí a dávají. Koukáte na ně, protože vás baví. A čím víc lidí na příspěvek kouká, sdílí ho, komentuje nebo lajkuje, tím větší má potenciál k obchodování. Zkuste to také.
Holčička si zamilovala štěně jménem Oakley, které rodina čerstvě adoptovala. Spokojený pejsek sladce spí, zatímco mu malá pečovatelka zpívá ukolébavku. Co na tom, že je to falešně a občas to trochu tahá za uši, Oakley si zkrátka láskyplné obětí užívá.

Výběr článků

Ekonomům je nyní zřejmě jasné, o čem je řeč, nebo tedy alespoň ve světě obchodování, ostatní možná jen pokrčí rameny. Optikou Paretova principu se však můžete zadívat nejen na svět ekonomie, ale na veškerou vaší činnost – hubnutí nevyjímaje. O čem je to tedy vlastně řeč?
Pokud nevíte, co si pod pojmem oční jóga představit, jedná se o pohyby, které jednoduše posilují oční svaly. Nemyslete si ale, že vám toto cvičení zlepší zrak. Dokáže však spolehlivě snížit oční zátěž, vyléčit příznaky suchého oka a zmírnit oční napětí. Jaké jsou tedy největší výhody?

Nepřehlédněte

Být matkou je jedinečnou cestou plnou radosti, ale i výzev. V našem článku "Podpora a komunita pro matky" se zaměříme na sílu spojení a sdílení mezi matkami. Prozkoumáme různé způsoby, jak mohou matky najít podporu ve svém okolí, a jaký přínos může mít aktivní zapojení do komunitních sítí. Přineseme příběhy, tipy a zkušenosti, které mohou pomoci vytvořit síť solidarity mezi matkami v různých životních situacích. Přijměte naši pozvánku do světa, kde sdílení zkušeností posiluje a vytváří pevné pouto mezi matkami, a kde vzniká bezpečné a podporující prostředí pro všechny, kdo mají to nejcennější – své děti.
Mnoho lidí si esenciální oleje spojuje s navozením příjemné atmosféry - stačí pár kapek do aromalampy, zapálit svíčku a domovem se rázem line omamná vůně. Napadlo by vás ale využít esenciální oleje i pro hubnutí? A funguje to vůbec?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek