Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

“Mami, kup mi zvířátko!” Také tohle řešíte?

31. 07. 2017

Přání, které dnes a denně vyslechne tisíce rodičů. Jedni okamžitě odmítnou dítěti vyhovět, jiní své rozhodnutí oddalují do nedohledna a ti další dětské přání uvítají, protože po zvířeti sami touží. Než dojdete k závěru, ujasněte si, co vlastnictví zvířecího kamaráda obnáší.

Je to kamarád!?

Děti narážejí na svět zvířat doslova na každém kroku – hračkami počínaje přes knížky, časopisy, televizi, na výpravách do ZOO – není divu, že po nich touží. Domácí mazlíček může být partnerem k popovídání. Někdo, komu se bez obav může svěřit, protože my dospělí často považujeme spoustu toho, co nám dítě říká, za nedůležité. Může být také zdrojem nezištné lásky. I když své děti milujeme, často jim to nedokážeme dát dostatečně nebo vhodně najevo.

„Zvířátko má pro něj čas, nekritizuje ho, nedává mu pocit, že nesplnilo očekávání, tak jak to mnohdy děláme my rodiče. Učí dítě zodpovědnosti, akceptovat druhé, respektovat něčí pocity, verbální i neverbální komunikaci apod,” upozorňuje psycholožka Martina Tichá. Zvíře se ale nedá brát všude, musí se mu obětovat čas jinak vyhrazený pro jiné zájmy, může ničit věci, neposlouchá…díky tomu dítě pozná, co jsou to starosti a povinnosti. A co když zvíře zemře? „Smrt je jedna z věcí, které život přináší. Myslím si, že se tak dítě naučí, že nikdo tu není na věky. Je těžké se s tím vyrovnat, ale děti na to přece nejsou sami. Mají možnost vidět, že to všichni prožívají po svém a může to být nová zkušenost,“ zamýšlí se Eva Hromádková, maminka pětileté Nikolky. Pravdou je, že hluboké prožitky jako pocit lítosti, pláč nebo opuštěnost opravdu přispívají ke správnému formování lidského charakteru.

Výchova zvířetem

Zvířata podporují nejen pozorovací schopnosti, ale také paměť. „Když děti líčí své zážitky nebo poznatky, cvičí si i vyjadřovací schopnosti,“ říká psycholožka. Častým argumentem rodičů, kteří pořizují svým dětem domácího mazlíčka, je snaha o to, aby se dítě naučilo samostatnosti, umět o někoho pečovat, vykonávat každodenní povinnosti, a to i když se mu zrovna nechce. „Děti se učí různými způsoby. Verbální i neverbální komunikací s lidmi, ale i věcmi, samy se sebou, ale i se zvířaty. Tím, jak vyjadřují své názory a pocity, příkladem a důvěrou, pokusem a omylem, hrou apod. Cokoli, co takové učení podporuje, je pro děti nesmírně přínosné,“ potvrzuje Martina Tichá. Nikdo neříká, že zvíře může nahradit rodiče, ale domácí mazlíčci jsou dobrou výchovnou pomůckou. Není dobré, když se zvíře v rodině neosvědčí, dávat ho hned pryč. Ukazujeme tím dítěti, jak snadno se dá nepříjemných povinností a úkolů zbavit.

K TÉMATU  Ponorková nemoc. Jak se v rodině bránit a úspěšně ubránit velmi vypjatým vztahům

Proč si zvíře nepořídit

Zvíře ale není hračka a existuje celá řada důvodů, proč si ho raději nepořídit. Odpovězte si zcela otevřeně na otázku: Splňuje vaše rodina svým způsobem života podmínky pro vybrané zvíře? Kdo se nakonec bude o něj starat? Děti povyrostou, budou mít více učení, jiné zájmy a pravděpodobně jejich touha starat se o domácího mazlíčka ochabne, což potvrdil i veterinář Michal šindelář. I tehdy se ale o něj musí někdo starat. Jste ochotná tohle podstoupit? Dnes lidé hodně cestují. I když kolikrát sousedé nebo příbuzní přislíbí pomoc, může se stát, že nebudou ochotní pokaždé, když bude třeba. Můžete sice vyřešit situaci přechodným umístěním zvířátka do útulku, speciálního zvířecího hotelu či zajistit placené venčení, ale budete chtít zvířecího kamaráda, člena rodiny, opravdu svěřit do péče cizích lidí?

Nebezpečí může číhat i v podobě alergie. To ale většinou zjistíte, až když už je zvíře doma. Maminky často uvádějí, že důvodem, proč domácího mazlíčka nechtějí dětem nepořídit, jsou špína a nepříjemný zápach. Při dobrém starání se tohle dá hodně eliminovat. Zásadní při rozhodování by však měly být finance. Chovat živého tvora nepředstavuje jen krmení. Dítě školák je plně ekonomicky závislé na rodičích. Dojde tak k zásahu do rodinného rozpočtu. Klece, doplňky, veterinární péče v případě onemocnění, mnohdy poplatek městu nebo dokonce jízdné v MHD – to všechno něco stojí.

Zdroj:123RF.com

Ve výběru zvířete hraje velkou roli i prostor, ve kterém ho chceme chovat. Nebude vadit, když tu a tam něco zničí? Někteří tvorové potřebují specifickou péči a výcvik, který může zabrat spoustu času. Ten by mohlo dítě využít k pěstování jiných koníčků, k učení apod. Mluví se také o nevhodnosti psa pro malé děti. Není lepší počkat si, až dítě trochu povyroste a bude se moci nejen lépe rozhodnout, ale rovněž se o zvířátko úplně postarat? Stejně důležité je, aby se zvíře stalo regulerním členem rodiny. Pokud budete mít k němu z nějakého důvodu odpor, těžko můžete chtít, aby s ním mělo dítě dobrý vztah, bereme-li v úvahu, že děti kopírují naše chování. Není dobré, když se zvíře v rodině neosvědčí, dát ho jednoduše pryč a ukázat dítěti, jak se jednoduše zbavit starostí a problémů. I samotní veterináři všem doporučuji dokonale zvážit své možnosti a podmínky, které mohou tvorovi nabídnout. Existuje celá řada velmi nenáročných zvířat na prostor a čas. Když nepochopíte potřeby zvířete, může se stát nebezpečné pro celou rodinu.

K TÉMATU  Káva a pes: Co se stane s mazlíčkem, když si „lokne" hořkého nápoje

Nenároční na chov

Pro nenáročného chovatele se hodí např. křeček nebo Osmák Degu. Pořizovací náklady nejsou vysoké a jejich chov nevyžaduje nic specifického, co by dítě v přiměřeném věku nezvládlo. Pozor jen u koupi více zvířat najednou. Např. křeček je samotářský tvor, který se s ostatními nemusí snést. Zavděčit se můžete i andulkou. Patří k nejoblíbenějším chovaným ptákům u nás.

Exotická zvířata a děti

Děti občas zatouží i po exotických zvířatech jako jsou hadi, pavouci, opice apod. Exotičtí tvorové by se však neměli chovat v rodinách, kde jsou malé děti. Zvířata mohou ohrozit jejich zdraví. Lékaři tvrdí, že s takovými zvířaty nemají přijít do těsného kontaktu děti do pěti let ani osoby s poruchami imunitního systému. Styk s nimi může vést k šíření infekčních nemocí.

Když se bojíte nečekaných výdajů

Dnes už není žádnou novinkou některé domácí mazlíčky pojistit. Každý chovatel by kromě předem jasných nákladů, jako je jídlo, očkování, pelíšek či vodítko měl počítat i s dalšími náklady třeba na jeho léčbu, jestliže dojde k úrazu. Tyto částky nebývají zanedbatelné. Ročně to mohou být stovky nebo i tisíce korun. Majitelé psů a koček si mohou náklady související se zdravím a životem svého miláčka pojistit. Pojistka se vztahuje na veterinární náklady nebo úhyn zvířete. Můžete si sjednat i připojištění na škodu, kterou způsobí třetí osobě (tahle bývá zahrnuta někdy i v pojištění domácnosti). Výše pojistného závisí na stáří zvířete a hmotnosti. Zvíře musí mít evidenční známku, být čipované nebo označené tetováním tak, aby nedošlo k jeho záměně. Pojištění nabízí např. Česká pojišťovna (produkt Mazlíček), Česká podnikatelská pojišťovna (produkt Mazlík) nebo Slavia pojišťovna (produkt Pejsek a kočička). Podmínky pojištění se však od sebe výrazně liší.

Autor: MH

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Paměť je velmi důležitá. Ale zvláště s přibývajícím věkem můžeme pozorovat jisté změny. Už si toho nepamatujeme tolik, jako dřív. Zapomínáme na důležité věci, v obchodě nevíme, co jsme potřebovali nakoupit a dojdeme domů jen s polovinou toho, pro co jsme šli. Musíme si prostě všechno psát.
O Češích se říká, že jsou národem pejskařů. Vždyť za své čtyřnohé psí parťáky jsou schopní utratit i přes milion korun ročně. To ukazují statistiky. Utrácí se předně za kvalitní žrádlo, také za veterináře a samozřejmě za produkty určené k dentální hygieně. Chovatelé si moc dobře uvědomují, že v psí dutině ústní probíhají stejné procesy jako u lidí. I v psí dutině se mohou vyskytnout zubní kameny nebo zubní plak vedoucí ke zmiňovanému problému. Proto se nedoporučuje podceňovat péči o psí chrup.
Máte ráda ty večery, kdy si sednete s lahvinkou vína, přidáte nějakou dobrotu a pustíte si pořádný doják, u něhož si můžete pobrečet dojetím, aniž by vás někdo viděl? A co je ještě lepší, tak film, který je založen na skutečné události! Vybrali jsme pro vás ty nejdojemnější kousky, které nenechají jedno oko suché!
Cestování se stane vášní prakticky každého, kdo se do něj ponoří a kdo si začne sepisovat seznam míst, která by chtěl během svého života navštívit. Na wish listu prakticky každého cestovatele se nachází nádherná Paříž, Fontána di Trevi v Římě nebo Spojené státy, které se chtějí zažít už jenom kvůli odlišné kultuře a faktu, že se jedná o naprosto jiný svět. Co si na papír ale napsat i taková místa, o kterých se předpokládá, že za pár let zmizí z povrchu zemského?
Produkty s nakousnutým jablíčkem patří dlouhodobě k hitům. To ostatně prokazuje i fakt, že společnost Apple stojí na bedně v žebříčku nejhodnotnějších společností světa. A pravděpodobně se ještě nějaký ten pátek mezi první trojkou udrží. Přináší totiž neustále nové a nové produkty, které jsou s obrovským zájmem a nadšením kupovány. Vezměme si takové Apple Watch – to je produkt budoucnosti, nemyslíte? Jen hrstka lidí však ví o všech věcech, které hodinky umí a ovládají.
Rodičovský příspěvek čeká navýšení o 80 tisíc korun, nebude se ale vztahovat na každého. Stát chce zavést také zálohované výživné, které má pomoci rodičům samoživitelům a zefektivnit boj s neplatiči alimentů. Na koho se změny vztahují a od kdy by měly platit?
Ačkoli se může zdát, že si svobodu plnými doušky užívají spíše muži, pravda je úplně někde jinde. Protože si doma nemají s kým povídat, existence bez partnerky je pro ně těžkým oříškem i náročnou zkouškou. Jako vážně?!
Události minulých týdnů nás nenechaly chladnými a rozhodli jsme se, že se vydáme dále za poznáním sebe sama. Karanténu jsme zvládli každý po svém, stejně tak jsme si v sobě všichni museli zpracovat strach o sebe i své nejbližší. Nyní je čas se se vším vypořádat. Každý po svém. My zkusili pobyt ve tmě aneb týdenní terapii, kdy se o sobě dozvíte mnohem více, než byste čekali.
Předvánoční koučink na téma nejen sebelásky a sebehodnoty očima Nely a spousta změn.
Domácnost jako ze žurnálu, to je snem mnohých. Inspirovat se můžete buďto na sociálních sítích nebo v magazínech, které o bydlení pojednávají. Anebo si prostě a jednoduše můžete pustit nejlepší seriály, které vám prozradí, jak k zařizování nebo správě vašeho domova přistupovat. Všechny přináší Netflix, který je svou nabídkou známý široko daleko.
Podzim je ideálním obdobím pro posílení imunity, a můžete toho dosáhnout tím, že zařadíte do své stravy superpotraviny, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty.
Není nad to používat jen tu kosmetiku, u níž přesně víte, co obsahuje. Tak se vyhnete alergiím a dalším nežádoucím reakcím. Proto vám přinášíme tipy na přírodní kosmetiku, kterou si v klidu sama vyrobíte doma.

Výběr článků

Chcete vždy vypadat elegantně a na úrovni bez ohledu na příležitost? Klíčem k elegantnímu oblékání, je dodržování určitých pravidel, která si v následujícím článku oprášíme. Pojďme se podívat na to, jak se oblékat elegantně každý den a nezpůsobit módní faux pas.
Od letošního roku existuje státní podpora bydlení pro mladé do 36 let a částky, které lze získat při velmi nízkém úročení, nejsou zanedbatelné. A již 25 let pomáhá v pořízení bydlení také stavební spoření, které je díky dlouhodobě zaručeným nízkým úrokovým sazbám sázkou na jistotu.
Slunné počasí nám za chvíli dovolí koupání. Do vody padáme často, ať už u bazénu nebo u moře. Při skákání nebo při blbnutí, děti nebo dospělí, občas to prostě nevyjde a ostatní se se tomu smějí! Protože pokud se zrovna nikomu nic nestane, je to vždycky legrace.

Nepřehlédněte

Alkohol je obecně velmi kalorický, proto ho výživoví poradci v rámci hubnutí moc nedoporučují. Jak moc může občasná sklenka vína ovlivnit vaše snažení? Co na to říkají odbornice na hubnutí a zdravý životní styl?
Zná to nejspíš každá z vás. Někdy během svého života jste si určitě ve vztahu prošla fází žárlivosti. Pokud byla oprávněná, a váš partner vám byl opravdu nevěrný, chápeme, že jste ostražitá. Pokud ale byla nemístná, a vy se nacházíte ve zdravém a spokojeném vztahu založeném na důvěře, není se čeho obávat. Jestliže jste si totiž partnerovou oddaností jistá a víte, že má oči jen pro vás, žárlivost vás akorát zbytečně vyčerpává. Proto pro vás máme několik tipů, jak se žárlivostí zatočit.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek