Pondělí , 30. 06. 2025

Šárka

Jak poznáte kvalitní čokoládu? Po takové se nepřibírá, ale hubne

Už dávno neplatí, že poctivou čokoládu poznáme jenom podle toho, kolik obsahuje kakaa. Potrpíte-li si na skutečně kvalitní suroviny a čokoláda patří k jedné z nich, pak vězte, že číst její obal se rozhodně vyplatí.
čokoláda
Čím kvalitnější kakaové boby, tím lepší výsledný produkt dostanete. (foto: 123RF)

28. 02. 2022

Kvalitní čokoláda si žádá kvalitní kakaové boby. Hned na začátku si vysvětlíme, co to je vlastně za plodinu. Jejich název už jsme v životě jistě párkrát slyšely. Možná jsme je viděly na vlastní oči, ale nikdy nás nezajímalo, z čeho se skládají a kde se vůbec berou. Kakaový bob se nachází uvnitř kakaových plodů, které rostou na rostlině zvané kakaovník. Velikostí připomínají oříšek, jsou nahořklé a křupavé. Obsahují 50 % tuku a 50 % kakaa.

Nekvalitní čokoláda je levná a přeslazená

Nekvalitní čokoláda je většinou velmi levná, kakaa je v ní poskrovnu, nechutná ani příliš lichotivě, jindy je až moc přeslazená. A co je také důležitým ukazatelem nekvalitní čokolády – struktura. Jakmile se v řezu tvoří bublinky a prasklinky, je to jasné. Existují ale i další indicie, jak se pozná kvalitní čokoláda. Které to jsou?

Za čtyřicet korun levnou čokoládu nepořídíte

Samozřejmě cena u kvalitní čokolády je mnohem vyšší. Kvalitní čokoláda zkrátka něco stojí. Tabulku tak nepořídíte za dvacet nebo čtyřicet korun, ale od osmdesáti korun výš. Výjimkou není ani čokoládová tabulka, za kterou zaplatíte i dvě stě korun. Při její výrobě se totiž používají kvalitní ingredience. Jaké?

Stačí jen pár surovin

Kupodivu jich nepotřebujete mnoho, o to kvalitnější však musí být. Čokoládu samozřejmě tvoří kakaové boby a také sušená třtinová šťáva. Čím delší seznam surovin na obalu najdete, tím nekvalitnější čokoláda bude. Používají se totiž také různá dochucovadla, aromata, stabilizátory nebo kakaové máslo a cukr. Ani boby v tomto případě nebývají příliš kvalitní, a tak se jejich chuť výrobci snaží nějak zamaskovat a dohnat. Proto si dobře pohlídejte, zdali je na obalu psáno, že je čokoláda vyrobena ze skutečných kakaových bobů nebo z odděleného kakaového másla a prášku. Někteří výrobci dokonce do čokolády přidávají rostlinný tuk, jakým je například palmový olej.

K TÉMATU  Recept na dokonalé domácí kokosové kuličky v čokoládě

Čím vyšší procento, tím lépe

Procenta ovšem také hrají velmi důležitou roli. Čím jich má čokoláda víc, tím je kvalitnější. Procenta však nemusejí znamenat objem kakaových bobů v čokoládě, ale objem kakaové hmoty v sušině. To však u většiny výrobců znamená, že tím udávají množství kakaa a kakaového másla, tedy meziproduktů, které se z bobů vyrábějí. Taková čokoláda už ale není kvalitní, natož snad zdravá. Zato je chuťově velmi výrazná a na to stále lidé slyší.

Víte, jak se kvalitní čokoláda vyrábí?

Zajímala jste se někdy, jak se čokoláda vyrábí? Ne? To byste ale rozhodně měla. Než si proto příště nějakou čokoládu koupíte, podívejte se na stránky výrobce (není-li proces výroby uveden rovnou na obalu) a přesvědčte se, jestli skutečně používá jen ty kakaové boby, které byly vypěstovány bez jakýchkoliv průmyslových zásahů. Zároveň si také dejte pozor na to, jak se tyto boby praží. Šetrným pražením se v bobech zachovává veškerá jejich přirozená chuť a také našemu tělu prospěšné látky. Důležitý je ale i proces šetrného mletí, kterým výrobci dosáhnou hladké tekuté hmoty bez již zmíněných drobných bublinek a prasklinek, které nekvalitní čokoláda po ztuhnutí obsahuje.

čokoláda
Na struktuře záleží. Díky ní také poznáte kvalitu. (foto: 123RF)

A nyní se podíváme na jednotlivá složení kvalitní hořké, mléčné a bílé čokolády.

Hořká čokoláda

Hořká čokoláda musí obsahovat minimálně 35 % kakaové sušiny. Znalci té nejkvalitnější čokolády se ovšem shodují na tom, že v ideálním případě by měla obsahovat alespoň 60 – 80 % sušiny. Hořká čokoláda by také měla být prostá všech rostlinných tuků, umělého vanilkového aroma a dalších příměsí, třeba sójového lecitinu.

Mléčná čokoláda

Mléčná čokoláda kromě kakaové hmoty, kakaového másla a cukru obsahuje, jak její název napovídá, také mléko. Je však velmi důležité, aby obsahovala plnotučné sušené mléko, a ne mléko odtučněné. Právě to se používá do méně kvalitních čokolád, protože se na nás výrobce snaží ušetřit.

K TÉMATU  Čokoládové košíčky s lesním ovocem a arašídovým máslem

Bílá čokoláda

Sice se bílá čokoláda nazývá také čokoládou, ale kakao byste v ní hledali marně. Protože kdyby tam bylo, logicky by nebyla bílá. Proto se do tohoto typu sladké pochoutky přidává pouze kakaové máslo, plnotučné sušené mléko, cukr a přírodní vanilkové aroma. Vy jste to vážně nevěděla? Ale ano, je to pravda!

Co všechno kvalitní čokoláda s naším tělem dokáže?

Kvalitní čokoláda působí na naše zdraví skutečně blahodárně. A to je hlavní důvod, proč byste si měla dopřávat ne to nejlevnější, ale to nejkvalitnější. V první řadě slouží jako prevence proti infarktu a dalším srdečním chorobám. Zlepšuje prokrvení celého těla a snižuje krevní tlak. Taktéž snižuje riziko cukrovky. Z kvalitní tabulky vám cukrovka rozhodně nehrozí. A co víc, čokoláda nám pomáhá s hubnutím a prokrvuje nám i mozek, čímž předcházíme možné Alzheimerově chorobě nebo stařecké demenci.

Jenže sníst tabulku čokolády denně, i té kvalitní, rozhodně zdravé není. Když si však dopřejte jen pár kostiček, nemusíte mít žádné výčitky. Vždyť přece hubnete, mlsáte a k tomu podporujete své zdraví.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak poznáte kvalitní kávu?

Gastronomie se mění. Zdravá a kvalitní strava je „in“. Chceme ji i v Česku

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Co předvádí vousatý chlapík v talentové soutěži je překvapením pro všechny diváky. Jeho tanec budí nadšené ovace. Na první pohled by do něj nikdo neřekl, že se umí takhle rozpohybovat!
Nejspíš většina z vás bude mít zprvu představu jakési houby, za kterou bývá kombucha často mylně považována. Ve skutečnosti se jedná o komplex kvasinek a bakterií, který se nechává působit v čaji, aby vznikl požadovaný nápoj. Jeho léčivé účinky vás jistě oslní. A výhodou je, že si ho můžete klidně sami připravit doma. Tak jdete do toho?
Tabulkově by děti zhruba do jednoho roku měly denně naspat přibližně 12 až 17 hodin. Je samozřejmé, že každé dítě je jedinečné, ale to, že obvykle malá miminka tráví valnou část dne i noci spánkem s přestávkami na krmení, je fakt.
Někdy je to prostě nutné. Tělo přemůžou bakterie a jinak než s pomocí antibiotik se s nimi nezvládnete vypořádat. Předepsaná antibiotika původce nemoci obvykle spolehlivě zničí, ale v našem těle napáchají další škody. Po jejich užívání je tedy třeba myslet i na to, jak tělo dostat zpět do předchozí formy.
Nejúchvatnější pláže světa? Tyhle si zamilujete. Existují totiž místa, o kterých jste zákonitě nevěděly a my jsme se rozhodli vám je odtajnit. Tak schválně, kam byste se chtěly podívat?
Mléko - přidáváme si ho do nápojů, připravujeme si z něj mnohé pokrmy, přidáváme do buchet nebo ho jen popíjíme u televize. Je plné tělu prospěšných živin, i proto by mělo mít neodmyslitelné místo v našem jídelníčku. Jenže co když patřím do skupiny vegetariánů nebo veganů a mléko je v rozporu s tím, co uznávám? Skvělou alternativou je mléko rostlinné.
Dnešní hektický způsob života si často vybírá svou daň prostřednictvím bolesti zad, krční páteře, šíje a nepříjemného tlaku v ramenou. Dobrá masáž je v tomto případě více než žádoucí. Nemusíte však nutně do masážního salonu, dobrou masáž se můžete naučit i sami. Poradíme vám hned několik triků, díky nimž se stanete mistrem domácích masáží.
I když dříve bylo naprosto normální, že si děti sem tam od rodičů vysloužily nějaký ten pohlavek nebo plácnutí přes zadek, v dnešní době se na tělesné tresty nahlíží úplně jinak. Zatímco naši rodiče nebo prarodiče na občasném proplesknutí neviděli nic špatného, ba naopak byli zastánci hesla "škoda každé rány, která padne vedle", dneska jakmile na dítě vztáhnete ruku, hned se na vás společnost dívá skrze prsty.
Jsem už roky rozvedená a svou dceru vychovávám sama. Moje rodina je s tím smířená, ale moje bývalá tchyně to nikdy nerozdýchala. Ona je prostě stará škola, je věřící, a tak s ní náš rozchod docela zamával. Zpočátku mě nechtěla už nikdy vidět, pak ale ovdověla a chtěla se více sblížit s vnučkou.
Podzim je ideálním obdobím pro posílení imunity, a můžete toho dosáhnout tím, že zařadíte do své stravy superpotraviny, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty.

Výběr článků

Horoskop astroložky Nadi Šmídové vám napoví, čemu se následující pracovní týden raději vyhnout, co můžete očekávat, a který den je nejvhodnější odpočívat. Kdy budete plodné v práci, a kdy naopak vypustit a dopřát si masáž? A který den probrat s partnerem váš intimní život?
Přejí si vaše děti pod stromeček chlupatého mazlíčka? Než to definitivně zavrhnete, vezměte v potaz, že "psí terapie" může příznivě ovlivnit jejich zdraví, konkrétně případné alergie i obezitu dětí. Jak je to možné?
V každé domácnosti se vyskytuje alespoň jedna studená chodba, kterou musíte minimálně jednou či dvakrát denně projít. Ať už je to tím, že bydlíte v domě nebo si potrpíte na dlaždičky a další studené povrchy, chladné místnosti se mohou stát minulostí. Stačí si pořídit praktické koberce a užívat si pohodlí při každém kroku.

Nepřehlédněte

Letošní podzim přináší řadu zajímavých vlasových trendů, které spojují eleganci s praktičností. Účesy pro tuto sezónu jsou přizpůsobeny tak, aby odrážely teplé a přirozené barvy podzimu a zároveň se snadno udržovaly. Tento článek vás provede tím nejlepším, co na podzim přichází do módního světa účesů.
Pracovní ani sportovní výkony už nejsou co dřív. Únava se stupňuje a energie je na minimu. Máte-li to stejně, pak je na čase dobít „baterky“ a začít si opět užívat život naplno. Soutěžte s námi o balíček kvalitních doplňků stravy Naturevia, který vám vrátí elán do života. Kromě životabudiče získáte i důležité vitaminy a minerály pro své srdce, jež vám za ně poděkuje.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek