Pondělí , 18. 11. 2024

Romana

Ačokča: Zajímavá popínavka s bohatou úrodou

V oblasti zahradničení je pořád co objevovat, a to i tehdy, pokud máte vše už v malíku. Jestli ale tu a tam prahnete po něčem, co jste doposud nevyzkoušeli, a lákají vás nejrůznější novinky, pak vás právě tenhle článek doslova nadchne. Ten totiž věnujeme speciální popínavce, která bohatě produkuje chutnou zeleninu a nese trošku záhadné jméno ačokča. 
popínavka
Ačokča: Zajímavá popínavka s bohatou úrodou

05. 09. 2023

05. 09. 2023

Na světě je spousta zajímavých plodů a jejich odrůd, a pokud máte na své zahrádce nějaké to místo navíc, proč něco nového nevyzkoušet. Začít můžete třeba ačokčou, která vám nejenže poskytne bohatou úrodu, na které si pochutná celá rodina, ale také vám v případě toho, že chcete zabránit pohledům zvědavých sousedů, vykouzlí i nádherně zelenou zástěnu. Co to ta popínavka je a jak s ní pracovat v kuchyni a jaké nezbytnosti je třeba vědět o jejím sázení a péči? Pojďme se na ni podívat..

Atraktivní popínavka z Jižní Ameriky

Ačokča (známá jako cyclanthera pedata či caigua) je rostlina původem z Jižní Ameriky, která se pěstuje jako zelenina. Patří do čeledi tykvovitých a má válcovité plody připomínající okurky, které jsou obvykle 20 – 30 cm dlouhé, dle odrůdy ale mohou být i o něco menší. Samotná rostlina je jakousi liánou a zpravidla dorůstá výšky až sedm metrů. Bohaté lodyhy jsou docela tenké, avšak nesou na sobě velké množství listů i samotných plodů. Plody ačokči se konzumují jako zelenina a jsou oblíbené v kuchyni mnoha zemí. Mají jemnou chuť a jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Kromě toho je ačokča používána také v tradiční medicíně pro léčení různých onemocnění, včetně zažívacích problémů, hypertenze a diabetu. Protože obsahuje flavonoidy a alkaloidy, má rovněž antioxidační i protizánětlivé účinky. 

Snadné pěstování je výhrou

Ačkoli její jméno zní exoticky a zdá se, že pěstování bude náročné, nebojte, není tomu tak. Ačokča potřebuje asi tolik péče, jako okurky či rajčata, které si každý rok předpěstováváte. U ačokči pak postupujete tak, že kolem března si vezmete semínka (ty si mimochodem vždy “nasyslíte” do zásoby, když budete ačokči sbírat, protože každý plod obsahuje spoustu černých semínek, která vždy nechte usušit a ponechte je v suchu a v teple do příští sezóny), která umístíte na ubrousek tak, aby byl neustále vlhký. Pokud však s jejím pěstováním začínáte, semínka jsou samozřejmě dostupná ve specializovaných obchodech se semeny. Jakmile spatříte první klíčky, je čas semínka umístit do hlíny, přenést na světlo a mírně zalévat. Předpěstované rostlinky je pak nejlepší vysadit ven až po zmrzlých, tedy ideálně v květnu. Pozor však na slimáky, jejich chuť totiž milují, takže si rovnou připravte zbraně proti otravných slizounům, ať si na ačokče nestihnou pochutnat dřív než vy. 

K TÉMATU  Mirai Navrátil je po operaci v nemocnici

Chuťové dokonalá, hezká, a přitom praktická

Ačokča nejenže hezky vypadá na zahrádce, skvěle chutná a tím pádem nabízí až nespočet využití, ovšem má i svou praktickou funkci. Tím, že je popínavou rostlinou, jí ke štěstí stačí relativně málo, aniž by zabrala příliš prostoru. Pro její pěstování je nesmírně důležitá především pevná opora – buďto plot, pergola nebo sítě, a také dobře vyživená půda, teplé i chráněné stanoviště. A pokud se ačokče bude dařit tak, jak by mělo, nejenže sklidíte velké množství plodů, ale také s její pomocí vytvoříte nádherný živý plot. To se bude hodit především tehdy, pokud máte “věčně čumící sousedy” a rádi si na zahrádce užijete trochu soukromí.  

Zajímavá ingredience v kuchyni

Ačokča je velmi všestranná zelenina a díky tomu ji využijete v mnoha kulinářských receptech. Dobré je vědět, že co se chuti týče, připomíná něco mezi okurkou a paprikou. Na co ji tedy použít?

  • Pro naložení do octa – funguje totiž obdobně jako okurky, proto můžete připravit lák a zavařit ji podobným způsobem. Stejně skvěle funguje i v různých zavařovaných zeleninových směsích.
  • Pro saláty – ačokču perfektně využijete i pro zpestření odlehčených salátů. Tím, že je chuťově jemná, se shodne s ostatní zeleninou i zálivkami.
  • Pro smoothie – využít ji však můžete i pro přípravu zeleninových nápojů, opět ji snadno sladíte rovněž s bylinkami a jinou zeleninou.
  • Pro pomazánky – ačokča funguje taktéž jako skvělá přísada do zeleninových pomazánek a je jen na vás, zda ji využijete v syrové nebo pečené formě.
  • Pro pečení i smažení – z ačokči hravě vymyslíte řadu pokrmů. Upéct ji můžete třeba s brambory či masem, ovšem využití má i jako smažená – buďto obalovaná nebo ve stylu zdravých chipsů.
  • Pro plnění – větší kusy ačokči jsou výborné také plněné a zapečené, stejně jako třeba paprikový lusk. Připravit můžete nejrůznější masové, zeleninové nebo sýrové směsi. 
  • Pro omáčky – výborně poslouží i jako základ pro zeleninové omáčky, a to nejen pro chuť, ale i z hlediska zahuštění.
  • Pro přílohu – závěrem ji můžete využít jen jako přílohu v neupravené formě, i tak chutná báječně. 
K TÉMATU  Zubní kaz. Pozor, číhá nejen ve sladkostech

A třeba příště se spolu vrhneme i na samotné recepty. Už se vám sbíhají sliny?

Mohlo by vás zajímat:

5 podzimních receptů, které okouzlí vaše chuťové buňky

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Mikrovlnná trouba je skvělý pomocník v každé domácnosti, ale i v kuchyňkách v zaměstnání. Novější modely dokonce odbourávají tradiční neduhy mikrovlnek, které při ohřívání polévky ohřály jen talíř nebo misku a část pokrmu, zatímco ve středu zůstala úplně studená část. A s trochou cviku v nich ohřejete i knedlíky nebo maso tak, aby jídlo chutnalo jako čerstvě uvaření. Přesto existují potraviny, které do mikrovlnky prostě nepatří. Po ohřátí mohou být dokonce zdraví škodlivé.
Máte před sebou první rande a hned jdete společně na večeři? Gratulujeme k takové odvážnosti. Přemýšlela jste někdy nad tím, co všechno se ale při takové obyčejné večeři může stát?
Omamná vůně konvalinky přivábí mnohé zahrádkáře k tomu, aby si tuto krásku pozvali ke svému prahu. Když si ji ale přinesete domů, může se vám z toho pořádně zatočit hlava. Co konvalinka obsahuje a opravdu je jedem naší zahrádky?
Módní trendy se mění jako na běžícím pásu, což statně potvrzují i všichni módní stylisté. Ti v současné době radí jedno – nebojte se kožených modelů, ty s námi ještě nějaký ten pátek zůstanou. A ostatně mají pravdu - kůže opravdu dominuje letošnímu podzimu a bylo by mylné se domnívat, že zanedlouho odejde z módy. Zatím to vypadá, že s námi zůstane až do podzimu nadcházejícího. 
I malé dítko dokáže zařídit pořádné trapasy. Přesvědčte se sama!
Lidské vztahy jsou složité a jen stěží by se vám povedlo je předem naplánovat. Když s někým chodíte a vztah neklape, obvykle ho prostě ukončíte. V mnoha případech se pak už nemusíte nikdy setkat a za touto kapitolou můžete po čase udělat pomyslnou tečku. Co když to ale nejde?
Je zcela na místě, aby jsme vzhledem k času stráveném v kuchyni, vybrali přesně tu, která bude tvořit ucelený design celého bytu či domu, tak také, aby nám efektivně sloužila. Pro splnění těchto podmínek je tak potřeba pečlivě vybírat a přihlédnout v neposlední řadě i k ceně. Tak jaká bude ta vaše vysněná kuchyně? Pojďme se na to společně podívat!
Plesy a společenské akce jsou tady, a vy určitě chcete zazářit! Dnes se zaměříme módní novinky a připravíme vás na večery plné tajemství, módního lesku a nezapomenutelných okamžiků. Právě teď se stáváme vaším průvodcem pro plesovou a divadelní sezonu letošní zimy. Milé dámy buďte s námi šik a přečtěte si co vám radí odbornice na módu, fashion poradkyně paní Jana.
Dnes, 1. listopadu, slaví Marta Kubišová své 82. narozeniny a chystá se na rozlučkový večer, který zítra proběhne v pražské Lucerně. Tento nezapomenutelný večer nabídne divákům hluboký vhled do života ženy, která se stala symbolem odvahy a boje za svobodu během sametové revoluce. Prostřednictvím vzpomínek a audiovizuálních ukázek Marta Kubišová naposledy připomene svůj osobní i profesní příběh.
Nalíčit se do práce je jedna věc. Do divadla už to zabere trochu více času, ale tohle? Kompletní make-up změní vaši visáž tak, že vás nikdo nepozná! Těchto pět příkladů vám ukáže, že se dá z každé ženy vyrobit kráska.
Horoskop astroložky Nadi Šmídové vám napoví, čemu se následující pracovní týden raději vyhnout, co můžete očekávat, a který den je nejvhodnější odpočívat. Kdy budete plodné v práci, a kdy naopak vypustit a dopřát si masáž? A který den probrat s partnerem váš intimní život?

Výběr článků

Ekonomům je nyní zřejmě jasné, o čem je řeč, nebo tedy alespoň ve světě obchodování, ostatní možná jen pokrčí rameny. Optikou Paretova principu se však můžete zadívat nejen na svět ekonomie, ale na veškerou vaší činnost – hubnutí nevyjímaje. O čem je to tedy vlastně řeč?
Připravte se na příval roztomilosti. Rozpustilé kočičky si hrají, mazlí se a dovádějí, a vyvolají úsměv na tváři i u sebevětšího mrzouta. Proto milujeme domácí mazlíčky.

Nepřehlédněte

Koupelnové skříňky schovají všechna holítka, ušní vatičky, ručníky a další nezbytnosti, které nepotřebujeme mít vystavené na umyvadle. Inspirujte se v galerii krásného nábytku do koupelny!
Pokud se chystáte na pohovor, mohou se vás zeptat, jaký si představujete měsíční plat. Odpoví jim to na skrytý dotaz, jak si ceníte svých znalostí a vědomostí. Jestliže pracujete na živnostenský list, často navrhujete klientovi cenu za svou práci, výrobek, službu. Podívejte se kolem sebe a nebojte se říct si o peníze.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek