Středa , 23. 10. 2024

Teodor

Legenda české hudební scény Václav Neckář slaví 81. narozeniny

Václav Neckář, česká hudební ikona, oslavuje své 81. narozeniny. S jeho hity, jako „Půlnoční“ či „Stín katedrál“, má nezapomenutelné místo v srdcích fanoušků. Pojďme si připomenout jeho fascinující kariéru a neobyčejný život.
Legenda
Václav Neckář slaví 81. narozeniny

23. 10. 2024

23. 10. 2024

Rané začátky: jak se zrodila legenda

Legenda Václav Neckář se narodil 23. října 1943 v Praze do umělecké rodiny, což předurčilo jeho budoucí kariéru. Již od útlého věku ho fascinovalo divadlo a hudba. Své první herecké zkušenosti získal jako dítě v dětských operních rolích ve Státním divadle Zdeňka Nejedlého v Ústí nad Labem. Tyto zkušenosti v mladém věku nejen rozvinuly jeho lásku k hudbě, ale také položily základy pro jeho budoucí hereckou kariéru.

Po maturitě v roce 1962 se stal elévem v Divadle pracujících v Mostě, kde měl možnost zdokonalit své herecké a pěvecké schopnosti. V roce 1964 dostal nabídku od plzeňského písničkového divadla Alfa, kde začal nahrávat pro Československý rozhlas. Právě zde se zrodily jeho první hity, jako „Až louky rozkvetou“ a „Jen tak“. Tyto rané skladby mu otevřely dveře do světa české hudební scény, kde se rychle stal legendou, která začínala psát svou dlouhou a úspěšnou kariéru.

Divadlo Rokoko a Golden Kids: Vstup na vrchol

Legenda
S Vondráčkovou a Kubišovou tvořili úspěšné trio.

Velký zlom v Neckářově kariéře přišel v roce 1965, kdy byl přijat do legendárního divadla Rokoko. Zde se potkal s Martou Kubišovou a Helenou Vondráčkovou, s nimiž vytvořil trio Golden Kids. Tato pěvecká skupina se stala fenoménem konce 60. let a jejich společné hity, jako „Stín katedrál“, „Lékořice“ a „Čaroděj dobroděj“, se staly klasikou české hudby. V době politických nepokojů po roce 1968 se však kariéra Golden Kids bohužel náhle přerušila, když byla Marta Kubišová kvůli politickým důvodům zakázána.

Přesto se Neckář dokázal udržet na vrcholu i během této těžké doby. Jeho sólová kariéra nabrala na obrátkách a on začal koncertovat s vlastní kapelou Bacily, kterou vedl jeho bratr Jan Neckář. Legenda české hudební scény tak nadále zářila na pódiích a tvořila nezapomenutelné hity.

K TÉMATU  Top 5 nejvíc sexy fotbalistů letošního Eura: Kdo ovládl srdce fanoušků?

Hity, které zanechaly stopu: 70. a 80. léta

Během 70. a 80. let Neckář produkoval hity, které zanechaly nesmazatelnou stopu v české populární hudbě. Písně jako „Kdo vchází do tvých snů, má lásko“, „Mýdlový princ“ nebo „Světská sláva, polní tráva“ se staly stálicemi v rádiovém éteru a dodnes jsou součástí českého hudebního dědictví.

Alba z této doby, například „Planetárium“ nebo „Pod komandem lásky“, představují vrchol jeho kariéry. Neckář během této éry nejen zpíval, ale také prokazoval schopnost přizpůsobit se novým hudebním trendům, což mu umožnilo oslovovat široké publikum. Jeho spolupráce s autory jako Ota Petřina a Karel Svoboda mu pomohla vytvářet písně s hlubokým emocionálním nábojem a silnými texty. Legenda české hudby tak stále udávala tón a potvrzovala své nezpochybnitelné místo na scéně.

Herecká kariéra: Úspěchy na filmovém plátně

Václav Neckář se nesmazatelně zapsal i do historie československého filmu. Jeho nejslavnější rolí byla postava Miloše Hrmy ve filmu Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky, který v roce 1967 získal Oscara za nejlepší zahraniční film. Tento film nejenže proslavil Neckáře jako herce, ale také ukázal jeho všestrannost jako umělce.

Legenda
Tohle je již legenda- film Ostře sledované vlaky.

Další významné filmové role zahrnují filmy Skřivánci na niti a Šíleně smutná princezna, kde exceloval po boku Heleny Vondráčkové. Neckář se tímto stal jedním z mála umělců, kteří dosáhli úspěchu jak v hudebním, tak i filmovém světě. Legenda české kultury tak překročila hranice hudby a zanechala stopu i v československé kinematografii.

Těžké časy: Zdravotní problémy a comeback

V roce 2002 Neckáře postihla mrtvice, která ho na čas vyřadila z hudebního života. Znovu se musel učit mluvit a zpívat, což pro něj bylo obrovskou výzvou. Přesto se mu podařilo překonat tuto překážku a v roce 2011 přišel s nečekaným comebackem. Spolupráce se skupinou Umakart na písni „Půlnoční“ pro film Alois Nebel se stala obrovským hitem, který oslovil nejen jeho věrné fanoušky, ale i novou generaci posluchačů.

K TÉMATU  Silný zimní čaj na všechny neduhy
Legenda
Legenda s bratrem Honzou.

Tento comeback potvrdil Neckářovu pozici na české hudební scéně a ukázal, že i po tak náročné zdravotní události je schopen se vrátit na vrchol. „Půlnoční“ se stala novodobým hitem, který dokázal oslovit jak mladší, tak i starší generace. Legenda tak opět ožila a potvrdila svůj neotřesitelný vliv na různé věkové skupiny posluchačů.

Ocenění a uznání

Václav Neckář získal během své kariéry řadu ocenění, která potvrzují jeho význam pro českou hudební scénu. V roce 2015 mu prezident Miloš Zeman udělil státní vyznamenání Medaili za zásluhy I. stupně, což bylo ocenění jeho celoživotního přínosu české kultuře. Navíc v říjnu 2023 byl uveden do Síně slávy Českého rozhlasu, což je další potvrzení jeho statusu jako legendy české hudby.

Jeho hudba a herecká kariéra nadále inspirovala mnoho dalších umělců. Na jeho koncerty chodili fanoušci všech věkových kategorií, což je důkazem jeho univerzálního přitažlivosti.

Osobní život a vliv na českou kulturu

Václav Neckář není jen zpěvákem a hercem, ale také ikonou české popkultury. Jeho vliv na českou hudbu je nezpochybnitelný a jeho písně, jako „Stín katedrál“ nebo „Lékořice“, se staly součástí kulturního dědictví.

Jeho návrat po mrtvici byl příkladem vytrvalosti a síly ducha, což inspirovalo mnoho lidí, nejen v hudebním světě. Neckářův život je příkladem toho, jak překonat těžkosti a vrátit se ještě silnější.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Ceny Thálie 2024: Vondráčková získala ocenění za celoživotní mistrovství, největší potlesk pro Alfreda Strejčka

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Léto je ideálním obdobím pro děti, aby si užily volný čas, poznaly nové přátele a naučily se nové dovednosti. Pro mnoho rodičů, zejména matek, je však výběr správného letního tábora nebo aktivity výzvou. Tento článek vám nabídne užitečné tipy na letní tábory a aktivity, které nejenže zabaví vaše děti, ale také podpoří jejich rozvoj a zájmy.
Každý den zabrousíte jednou nebo i víckrát na Facebook či Instagram a sledujete své oblíbené účty. Je jedno, co vám přinášejí a dávají. Koukáte na ně, protože vás baví. A čím víc lidí na příspěvek kouká, sdílí ho, komentuje nebo lajkuje, tím větší má potenciál k obchodování. Zkuste to také.
Nastávající zima s sebou kromě bruslení na zamrzlých rybnících a stavění sněhuláků nese i situace, které toto roční období dokáží znepříjemnit. Kdo z nás v zimě alespoň jednou neuklouzne na namrzlém chodníku? Ty každoročně představují hrozbu pro naše zdraví a nepříjemné pády mnohdy končí zlomeninami. Dalším zimním strašákem je velké množství sněhu padající ze střech nebo obrovské ulamující se rampouchy. Co nám pomůže se chránit?
S blížící se plavkovou sezónou začíná mnoho z nás přemýšlet o tom, jak své tělo dostat zpátky do formy. Někdy tak neodoláme a zkoušíme různé zázračné diety, které slibují rychlý úbytek váhy.
Každý zaměstnavatel musí svým zaměstnancům nabídnout preventivní prohlídky. A zaměstnanci musí této nabídky využít. Nebo alespoň by měli. Poslední průzkumy ukazují, že lidé na takzvané ,,preventivky” nechodí, jistý podíl na tom má i koronavirová pandemie a apel na to, ať raději zůstáváme doma. Jenže svět se začíná vracet do normálu, což znamená, že se navrací i všechno s tím spojené.
Jednou z příčin snížené kvality spánku jsou civilizační vlivy, mezi které patří přítomnost nadměrného množství světla v noci. Usínání s rozsvícenou lampičkou není totéž, jako když vám do okna svítí reklamní poutače nebo vánočně osvětlená ulice. Naprostá většina lidí spí lépe v úplné tmě. Co proto udělat?
Zásnuby jsou neopakovatelným a silným životním okamžikem. Jistě víte, že my ženy jej většinou prožíváme mnohem intenzivněji a zásnubní prstýnek jen tak z prstu nesundáme. I když každá máme jiný vkus, někdy se rády řídíme i trendy. Z čeho si budete moci vybrat nadcházející sezónu?
Patříte k těm ženám, co o své ruce pečují se železnou pravidelností, a přesto ne a ne docílit toho, aby byly dokonele pevné? Možná někde přeci jen děláte chybu.
Každý z nás chceme, aby nám potraviny doma co nejdéle vydržely – a pokud možno v tom nejčerstvějším stavu. Obzvláště při nárůstu cen, který v poslední době zažíváme, nikdo nechce zbytečně plýtvat a vyhazovat rychle se kazící jídlo.
Svým tvarem trochu připomíná mrkev. Jindy zase mívá kulatý tvar a na pohled tak připomíná přerostlou ředkvičku. O čem je řeč? O zelenině, kterou mnoho lidí (ne)vědomě přehlíží a do jídelníčku ji zařazuje jen zřídka. Znáte bílou ředkev?
Když se narodí zdravé miminko, které najednou zemře, jde vždy o nesmírnou tragédii nejen pro rodiče, ale pro celou rodinu. Za náhlou a neočekávanou smrtí miminka může být strašák všech rodičů označovaný jako syndrom náhlého úmrtí kojence. Existují nějaká opatření, která pomáhají výskyt tohoto syndromu snížit? Otázka, která zajímá každou nastávají maminku.
Plánujete svou letošní dovolenou? Nelákalo by vás však pouze ležení u moře, ale spíše aktivní dovolená? Vaše kroky mohou směřovat na Kostariku – zemi adrenalinu a zážitků.

Výběr článků

V sobotu si dopřejte nějakou aktivitu a pohyb, v neděli potom relaxujte. Co dalšího se objeví o víkendu? Horoskop krásy a duševního zdraví pro vás připravila astroložka Naďa Šmídová.
Stres hýbe našimi životy a ve své koučovací praxi to slovo slyším často. Nedokážu zařídit, aby jste se s ním už nikdy nesetkali, ale poradím, jak se s ním vypořádat.
Brambory si umíme představit jako přílohu prakticky k čemukoli. Dáváme si je vařené ve slupce i bez, milujeme je v podobě bramborové kaše, někdy dostaneme chuť na brambory pečené v troubě.

Nepřehlédněte

Vánoce jsou především o odpočinku a zpomalení. Kdo ale říká, že je musíte celé proležet u televize s horou jídla? To vám samozřejmě nikdo nebere, ale i vy sami se budete cítit lépe, pokud se občas zvednete a uděláte něco pro své zdraví. Podle cvičení ve vánočním duchu vám to půjde samo!
Zahalte se do tepla a vydejte se s námi na lednové dobrodružství plné venkovních aktivit vhodných pro všechny věkové kategorie! Bez ohledu na věk si můžete užít odpoledne při sáňkování, procházky v zasněženém lese či stavbu sněhuláka. Připravte se na lednovou zábavu a objevte radost z aktivit pod širým nebem.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek