Středa , 09. 10. 2024

Štefan a Sára

Přátelství v dospělosti: Jak si udržet blízké vztahy – příběh čtyř žen od dětství po současnost

Přátelství
Příběh čtyř kamarádek: Marie, Jana, Alena a Eva

09. 10. 2024

09. 10. 2024

Hodnota přátelství a jeho udržení v dospělosti

Přátelství je jedním z nejcennějších vztahů, které můžeme během života mít. Ale jak si ho udržet i v dospělosti, kdy život přináší mnoho změn a výzev? Příběh čtyř českých žen, které jsou přítelkyněmi od dětství, ukazuje, že to jde, pokud se kamarádství věnujete a staráte se o něj.

Příběh čtyř kamarádek: Marie, Jana, Alena a Eva

Marie, Jana, Alena a Eva se seznámily na základní škole v malé vesnici poblíž Prahy. Už tehdy se jejich přátelství zdálo výjimečné. Společně prožívaly první zážitky, první lásky a také své školní úspěchy i neúspěchy. Když přišla doba puberty a všechny začaly objevovat svět vztahů, jejich kamarádství procházelo prvními zkouškami. Zatímco Marie se brzy zamilovala a začala chodit s chlapcem z vedlejší vesnice, Alena řešila spíše své studijní výsledky a neměla na vztahy čas. Jana a Eva se ocitly někde mezi a sloužily jako most mezi dvěma odlišnými světy jejich kamarádek.

V jejich dvacítce, kdy přišla na řadu škola, zaměstnání a první vážné vztahy, se všechny čtyři ženy ocitly v situaci, kdy už neměly tolik času na společné chvíle. Přesto si našly způsob, jak si navzájem volat, scházet se aspoň jednou měsíčně a prožívat důležité životní události společně – od svateb po narození prvních dětí.

Ve středním věku, když přišly pracovní povinnosti, rodina a výchova dětí, jejich setkání byla stále méně častá, ale o to cennější. Všechna čtyři přátelství byla pevná, ale také čelila výzvám. Marie se stala vedoucí v místní knihovně, Eva pracovala jako zdravotní sestra, Jana se přestěhovala do zahraničí kvůli kariéře svého manžela, zatímco Alena pracovala jako učitelka na základní škole. Přesto se pravidelně vracely ke svým tradicím, jako bylo společné léto na chalupě, které udržovaly více než 30 let.

K TÉMATU  Slané tyčinky na Silvestr

Dnes, když jsou všechny v důchodovém věku, se znovu začaly pravidelně setkávat, tentokrát na výletech po Česku nebo při kulturních akcích. Vědí, že vztahy je třeba udržovat, a tak si společně připomínají, jaké problémy společně překonaly. Věří, že právě díky vzájemné podpoře a sdílení zážitků jejich přátelství vydrželo.

Rady pro udržení přátelství v každém věku

  1. Pravidelné setkávání
    Přátelství potřebuje čas a péči. I když máte málo času kvůli práci nebo rodině, plánujte si společné aktivity. Může to být káva jednou za měsíc nebo víkendový výlet. Marie, Jana, Alena a Eva si pravidelně domlouvaly výlety nebo kulturní akce, aby měly důvod se sejít.
  2. Naslouchejte si
    Každá životní fáze přináší nové problémy. Naučte se vzájemně naslouchat a podporovat se, i když máte odlišné starosti. Jana, která žila v zahraničí, se cítila někdy odtržená od ostatních, ale vždy věděla, že může své přítelkyně kontaktovat a sdílet své pocity.
  3. Přijímejte změny
    Život přináší změny, a to i do přátelství. Přátelství vydrží, pokud budete akceptovat změny ve svých životech – ať už jde o novou kariéru, rodinné změny nebo zdravotní problémy. Alena se musela vypořádat se ztrátou manžela, ale právě díky podpoře kamarádek to zvládla lépe.
  4. Podpora v těžkých chvílích
    Když život přinese těžké okamžiky, právě tehdy se přátelství ukáže jako nezastupitelné. Nebojte se nabídnout pomoc nebo jen poskytnout ucho, když přítelkyně potřebuje vypovídat své trápení. Eva například po náročné operaci našla oporu právě u svých přítelkyň.
  5. Společné zážitky
    Vytváření nových zážitků je základním kamenem dlouhotrvajícího přátelství. Plánujte si společně čas – ať už je to výlet, návštěva divadla nebo třeba jen společná večeře. Společné chvíle vás ještě více sblíží a dají vám sílu překonávat další životní výzvy.
K TÉMATU  Alarm Evropské komise: Kosmetika na černé listině! Hrozí vám po použití závažné zdravotní komplikace?
Přátelství
Pravidelné setkávání je základ kvalitního přátelství.

Přátelství jako zdroj radosti v každém věku

Přátelství není samozřejmostí. Je třeba o něj pečovat a dávat mu prostor ve svém životě, i když máte mnoho jiných povinností. Marie, Jana, Alena a Eva jsou důkazem toho, že přátelství může vydržet celý život, pokud si na něj najdete čas, nasloucháte si a přijímáte změny, které život přináší. V každém věku může být přátelství zdrojem radosti a podpory. Stačí ho udržovat živé a neztratit kontakt.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Vše, co zatím víme o 3. sérii „A jak to bylo dál“

Zoufalé manželky aneb zoufalost už od prvního řádku scénáře

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Role psychiky v pohledu na náš zdravotní stav se dříve hodně přehlížela. Dnes již s jistotou můžeme tvrdit, že i klasická medicína zohledňuje psychický stav pacienta v celkovém náhledu na jeho diagnózu a na průběh léčení.
Pětatřicítka je pro ženy zvláštní mezník. I když nechceme, začneme se zamýšlet, zda je náš život v pořádku, a zda směřujeme správným směrem.
I když se letošní léto bude nést v trochu méně omezeném duchu (hygienická opatření se začínají uvolňovat stále víc a víc), přesto se většina lidí rozhodla strávit volné dny s rodinou v tuzemsku. I Česká republika zkrátka nabízí mnoho krásného a atraktivního, tak proč to nevidět? Nemusíte nutně využívat automobil k přejíždění z místa na místo, stejně tak nemusíte ujít desítky kilometrů, abyste se dostali tam, kam se dostat chcete. Stačí usednout na kolo. Česko je totiž cyklostezkami doslova protkané.
Nikdy není pozdě změnit kariéru a zkusit něco nového. Naštěstí časy, kdy ženy patřily jen do humanitních oborů, jsou dávno pryč. Přesto v některých odvětvích je jich minimum. Třeba v IT tvoří sotva desetinu odborníků. Nicméně, pokud máte dámy kuráž, tak to zkuste. Firmy vás tu budou vítat s otevřenou náručí a ocení vás. Váháte? Pak pro vás máme sedm důvodů, které vás přesvědčí, že počítače jsou skvělá volba.
Pilates dělá tělo mladším. Jak to? Prodlužuje a zeštíhluje svaly, zpevňuje střed a hlavně zlepšuje držení těla. Pomocí jednoduchých cviků zkrátka umí velké výsledky! Vyzkoušela naše redaktorka Blanka. Co všechno pro vás zjistila?
V dnešním rychlém tempu života se stále více žen rozhoduje pracovat z domova. V tomto článku prozkoumáme tipy a triky, jak si vytvořit efektivní pracovní prostor v domácím prostředí. Od organizace pracovního času po ergonomii pracovního místa – objevte klíčové faktory pro úspěšné fungování v home office.
Kocour Haburu je velkým fanouškem hry na piano. Rád na něm usíná, když se z něj line melodie ukolébavky. Ponořte se do klidu spolu s ním!
Léto už je v plném proudu a s ním i více či méně nutné doplňování a obměňování šatníku. Co by ale v sestavování našeho šatníku na teplé měsíce mělo hrát největší roli, jsou materiály oblečení. Víte, které jsou ty nejvíce vhodné na léto, a kterým je lepší se v obchodě raději obloukem vyhnout?
V 90. letech bylo všechno mnohem jednodušší - zejména pokud jde o vztahy s celebritami. Ve skutečnosti existovaly četné páry celebrit z 90. let, které jsme všichni uctívali, i když jsme si nebyli jisti, jak dobře spolu vycházeli poté, co chaos na červeném koberci utichl a davy šly domů. Většina z těchto párů z 90. let se od té doby rozpadla. Ale pár šťastlivců je stále spolu a stále si užívá svůj románek.
Většinu žen za život čeká několik událostí, které vyžadují speciální prádlo. Nemyslíme tím ale svatbu, výročí nebo kulaté narozeniny. Na mysli máme těhotenství, mateřství i samotnou menstruaci. Víme, že pohodlí začíná už pod šaty a při těchto událostech to platí dvojnásob.
Sychravé počasí střídá prosluněné dny. Ráno vycházíme ven téměř v mrazu, odpoledne šplhají teploty ke dvaceti stupňům. Právě toto období patří k těm, kdy se nachlazení nejspíš nevyhneme. Pokud ale znáte triky našich babiček na posílení imunity a přírodní léčbu rýmy a kašle, ničeho se obávat nemusíte.

Výběr článků

Miloš Zeman brzy sesedne z pozice hlavy státu. 8. března 2023 tomu bude 10 let od složení prvního prezidentského slibu Milošem Zemanem. Byl zvolen, jako první, přímou volbou a svůj mandát po pěti letech obhájil. Třetí kandidaturu Ústava nepovoluje, a tak teď Česko hledá nového prezidenta. Nebo historicky první prezidentku? Po čem volá naše společnost?
S postupem digitální éry a vzrůstajícím vlivem sociálních sítí se mění nejen náš každodenní život, ale i způsob, jakým procházíme světem romantických vztahů. Seznamovací aplikace se zdají být klíčem k pohodlnému a snadnému hledání partnera, přesto se s nimi vážou otázky a zážitky, které mohou ovlivnit náš citový i sociální život. Tato nová realita digitálního seznamování ovlivňuje různé aspekty mezilidských vztahů a vyvolává diskuse o pravé podstatě lásky v online prostředí.
Sleduji ho přes skleničku vína. Podívá se mým směrem, usměje se. Ten jeho úsměv, odzbrojující úsměv. Cítím, jak se mi celým tělem rozlévá horko. Vykouzlím na své tváři úsměv. Evidentně to vzal jako pozvání, protože teď míří ke mně.

Nepřehlédněte

Babí léto nám o víkendu přinese dobrou náladu. Volné dny věnujte péči o pokožku, troše zdravého pohybu venku, a večery si nechte pro sebe. Co dalšího radí astroložka Naďa Šmídová?
První červnový koučink s Nelou. Jak si během prodlouženého intervalu mezi sezeními s Marcelou vedla a co jí přinesl tento skoro letní?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek