Pondělí , 16. 09. 2024

Ludmila

Josef Šebánek: Nečekaný herec, který se stal ikonou československé kinematografie

Josef Šebánek, jehož 108. výročí narození si dnes, 23. července, připomínáme, se stal jednou z nezapomenutelných postav československého filmu. Přestože se herectví nevěnoval profesionálně, jeho charismatické výkony v trilogii o rodině Homolkových a ve filmu "Hoří, má panenko" z něj udělaly oblíbeného herce mnoha generací.
Šebánek
Josef Šebánek: Nečekaný herec, který se stal ikonou československé kinematografie

23. 07. 2024

23. 07. 2024

Nečekaný začátek kariéry

Josef Šebánek, český herec, se stal nezapomenutelnou postavou československé kinematografie. Jeho kariéra byla plná zajímavých momentů a nečekaných zvratů, které zaujmou každého čtenáře. Ačkoliv se herectví nevěnoval profesionálně, jeho výkony v několika filmech zůstávají dodnes populární.

Jaký byl Josef Šebánek?

Objevení nového talentu

Když Miloš Forman ho lákal do filmu, Šebánek ho varoval, že se nenaučí více než dva řádky textu. To ale Formanovi vyhovovalo. Šebánek nebral své herectví příliš vážně. Po návratu z konkurzu na svůj první film “Lásky jedné plavovlásky” se ho manželka ptala, co bude ve filmu hrát. Šebánek jí odpověděl: „Zpívám, tančím, stepuji…“ Ve skutečnosti ho pro film objevil kameraman Miroslav Ondříček, který měl k Šebánkovým blízko přes manželku Evu. Před filmovou kariérou se živil jako řidič.

Život mimo kameru

Herec rád trávil čas s přáteli na chatě u Orlické přehrady, kterou nazýval Žrapilda. Toto místo bylo známé tím, že se tam hlavně jedlo a pilo. Přímo naproti chaty stál letní středisko ÚV KSČ. Šebánek často při táboráku volal na funkcionáře, aby se připojili, ale nikdo z nich nikdy nepřišel.

Filmová dráha plná úspěchů

Po úspěchu “Lásek jedné plavovlásky” ho Forman obsadil ještě do filmu “Hoří, má panenko”. Následně mu Jaroslav Papoušek svěřil roli dědy Homolky v oblíbené trilogii o malých českých lidech. V té době už byl herec v invalidním důchodu kvůli srdečním problémům. Do třetího filmu “Homolka a tobolka” ho Papoušek musel dlouho přemlouvat.

Šebánek
Děda Homolka nezapomenutelná postava československé kinematografie.

Odkaz nezapomenutelného herce

Josef Šebánek zemřel v roce 1977 ve věku 61 let. I po jeho smrti na jeho adresu přicházely nabídky na natáčení. Jeho herecká kariéra, byť krátká, zanechala nezapomenutelný otisk v československé filmové historii.

K TÉMATU  Knoflíčky (o 24 let dříve... )


MOHLO BY SE VÁM HODIT

Milovaná Dana Medřická: Ikona českého filmu by dnes oslavila narozeniny

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Saláty k obědu, svačiny po cvičení nebo šťávy z ovoce jsou obecně považovány za zdravé, ale pokud s nimi nezacházíte správně, vašemu hubnutí spíše uškodí. Dresing na salátu je často stejně kalorický, jako kdybyste snědly hamburger, a ovocné šťávy mají energetickou hodnotu jako tabulka čokolády. Jak si správně poradit s přípravou jídla při hubnutí?
Vztahy jsou komplikovaná věc, o tom není sporu ani pochyb. Zatímco někdy to klape a všechno funguje „jako po másle”, jindy to může váznout. A právě mnohé neshody nebo rozcházející se názory mohou stát za vznikem nevěry.
Smoothie vám může zajistit denní dávku vitamínů nebo si jím můžete třeba nahradit večeři. Každopádně si jistě pochutnáte a vaše zdraví to ocení. Smoothie jsou opravdovým hitem při snaze o zdravé stravování. A není se čemu divit! Tak jen vyzkoušejte některý z receptů na jejich přípravu.
Plavání s kojenci je v posledních letech na vzestupu. Kdo nechodí plavat, jako kdyby nebyl. A proč? Protože plavání přináší mnoho výhod nejen pro miminka, ale také pro jejich maminky.
Důvodem, proč máte svou zahrádku, je to, abyste mohli jíst zdravě. Proto je třeba vyhnout se chemii i v souvislosti s hnojením.
Úklid šatníku je skvělou příležitostí k vyřazení nenošených a nepadnoucích kousků. Vyhazování oblečení není nikdy snadné, nicméně může to být zvláštně osvobozující zkušenost. Jak ale na to? Více v článku.
Tohle jistě všechny známe… Ani se nenadějete, chvilku zůstanete na sluníčku (ať už odpočívat nebo pracovat) a večer se pak doma nestačíte divit, jak máte červená ramena, záda nebo jinou část těla. Je to nepříjemné, člověku se špatně spí, pokožka je napjatá, citlivá. Kolikrát je obtěžující i nošení různého oblečení s ramínky, těsnějšími okraji. Jak si můžete v takovou chvíli pomoct a dát svou pokožku zase rychle do pořádku?
Celým jménem Jenna Marie Ortega se narodila 27. září 2002 v Kalifornii. Mladé herečce je teprve dvacet let, ale ve světě šoubyznysu se pohybuje už od dětství. Přesto, že již deset let se věnuje herectví, až s natočením televizního seriálu Wednesday, který se stal obrovským hitem, se z ní stala hvězda první kategorie. Za roli získala dokonce nominaci na Zlatý glóbus. Tajemnou Wednesday se ale málem vůbec nestala. Dokázali byste si v této roli ale představit někoho jiného?
Poslední schůzku s Nelou pojala koučka Marcela Hlaváčková poněkud netradičně. A podle očekávání z ní měla její klientka velkou radost. Proč? To se dočtete na řádcích níže.
Je sice pravdou, že jsme všichni netrpělivě čekali až se dostaví léto. V horkých letních měsících se nám ale nechtějí nosit tenisky nebo jinak uzavřené boty. V důsledků vysokých teplot mohou někomu také nohy začít otékat. V tuto chvíli přichází na scénu dámské sandály. Jaké jsou typy a s čím je vhodné je kombinovat? Může je nosit opravdu každá dáma a hodí se ke každé příležitosti? Všechny tyto informace jsme zjistili za vás.
Skřípe vám to tak nahlas, že to musí být slyšet i u sousedů? Možná je to tím, že místo společně tráveného času koukáte raději do mobilu. Svůj podíl viny na tom může nést i to, že chod domácnosti stojí výhradně na vás!
Život nám někdy nachystá skutečně těžko předvídatelné situace. Pojďte se s námi pobavit příběhy, o které se s námi podělily naše čtenářky. Humorné situace, ve kterých uvidíte pány tvorstva jako skutečně velká nemehla. Člověk se někdy těm lesbičkám opravdu nediví, když natrefí na toto…

Výběr článků

Crop top mikiny se těší nejen v této sezóně nesmírné popularitě. I když jsou samy o sobě extrémně módní, potřebujeme vědět, jak je kombinovat, abychom dosáhli požadovaného efektu. Proč je musíte mít?
Moje mladší sestra byla vždycky jiná než já. Dostávalo se jí větší pozornosti, protože máma ji měla s druhým manželem, a pro něj ona byla princezna – a já jen přítěž. Musím uznat, že jsem na ni občas žárlila, ona byla tou rozmazlovanou a já jsem musela všechno dělat za ni.

Nepřehlédněte

Adidas, jeden z hlavních partnerů RunCzech, opět připravil exkluzivní kolekci triček k osmi závodům letošní běžecké série. Autorkou grafických návrhů triček je ilustrátorka, animátorka a digitální umělkyně Eliška Podzimková, jejíž projekt PLEŠOUNI chce adidas touto spoluprací podpořit.
Dítě ve věku zhruba šesti let čeká první velká životní výzva. Ze známého prostředí školky se poprvé přesune do velkého světa. Co by měl předškolák zvládat, aby pro něj byla škola co nejpohodovější?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek