Pondělí , 16. 09. 2024

Ludmila

Milovaná Dana Medřická: Ikona českého filmu by dnes oslavila narozeniny

Dana Medřická, jedna z nejoblíbenějších a nejznámějších českých hereček, by dnes oslavila 104. narozeniny. Připomeňme si její fascinující život a kariéru, která ovlivnila celé generace diváků. Od významných rolí na prknech Národního divadla až po populární postavy v televizních seriálech – Dana Medřická zůstává stálou součástí české kulturní historie.
Medřická
Dana Medřická, významná česká herečka, by dnes oslavila narozeniny.

11. 07. 2024

11. 07. 2024

Dana Medřická a její začátky

Dana Medřická toužila stát se herečkou již od své první návštěvy divadla v šesti letech. Přísný otec jí nedovolil jít na konzervatoř v patnácti, a tak nejprve odmaturovala na gymnáziu. Studium na konzervatoři nedokončila a na jaře 1940 nastoupila do svého prvního angažmá v Brně. Režisér Jaroslav Kvapil ji doporučil jako „novou naději českého divadla“.

Kariérní růst

Její další kroky vedly do Plzně a před koncem války do Prahy. První velký úspěch přišel s rolí Slávky Hlubinové ve Šrámkově Měsíci nad řekou, kterou hrála na jevištích v Plzni i Praze. Nejvíce zazářila v filmové adaptaci Václava Kršky z roku 1953.

Divadelní působení

Na scéně Městských divadel pražských v letech 1954–1959 a Národního divadla 1959–1983 vytvořila desítky různorodých ženských postav. Její interpretace byly neokázalé a schopné vystihnout komické i tragikomické charaktery. K jejím významným rolím patřila Blanche v Tramvaji do stanice Touha T. Williamse, titulní role v Brechtově Matce Kuráži, a především Erži Orbánová v Kočičí hře maďarského autora Istvána Örkényho. Kočičí hra se díky jejímu mistrovskému výkonu stala nejúspěšnější hrou v historii Národního divadla s 403 reprízami.

Film a televize

Dana Medřická dávala vždy přednost divadlu před filmem, přesto vytvořila na pět desítek filmových rolí. Málokdo z režisérů jí nabídl roli odpovídající jejímu talentu, a tak její Slávka Hlubinová zůstala vrcholem jejího filmového umění. Na televizní obrazovce se objevila v seriálech jako Taková normální rodinka, F. L. Věk a Nemocnice na kraji města. Nezapomenutelným zůstává její herecký výkon ve dvojici s Karlem Högerem v dramatu Romeo a Julie na konci listopadu.

Osobní život

V roce 1979 zemřel její celoživotní partner Václav Vydra mladší, se kterým žila od roku 1945 a vychovávala syna Václava Vydru nejmladšího. Všechny své role brala vážně a zodpovědně, a to jak na jevišti, tak v osobním životě. Jejímu pozdějšímu vztahu se Španělem Artemiem, který trval jen něco přes rok, nebylo dopřáno mnoho času.

Poslední období

Dana Medřická byla hospitalizována se srdečním infarktem, na jehož následky zemřela 21. ledna 1983. V době její smrti byl právě roztočen seriál My všichni školou povinní, kde měla hrát jednu z hlavních rolí.

K TÉMATU  Eva Pilarová by dnes oslavila 85. narozeniny

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Petr Kotvald slaví 65. narozeniny

Helena Růžičková by dnes oslavila 88. narozeniny

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Chtěli byste naší planetě pomoci od nadbytečného odpadu, ale nevíte, jak na to? Nemusíte ze dne na den začít kompostovat a stloukat si doma vlastní máslo. Stačí se jen řídit několika jednoduchými radami, které zvládne opravdu každý.
Být sama na výchovu dítěte, ať už z jakéhokoliv důvodu, není věc jednoduchá. Zapomeňme dnes na psychologický podtext a složitosti rodiče, který zvládá sám roli mámy – táty dohromady. Pojďme se zaměřit na čistě materiální stránku věci. I ta není jednoduchá. Na jaké dávky a příspěvky máte nárok a kde je žádat?
Alkohol je obecně velmi kalorický, proto ho výživoví poradci v rámci hubnutí moc nedoporučují. Jak moc může občasná sklenka vína ovlivnit vaše snažení? Co na to říkají odbornice na hubnutí a zdravý životní styl?
Stává se to každé z nás. Tvářenka nám spadne na zem a rozláme se na kousíčky. Ani zlomená rtěnka není nic neobvyklého. Ale proč hned drahou kosmetiku vyhazovat, když si ji můžete doma snadno opravit?
Že je to nemožné? Není, vážně ne. Běhat můžete i ráda bez toho, aniž byste cítila sebemenší odpor k teniskám, běžeckému úboru nebo k rannímu vstávání a potu. Nic z toho totiž běh obsahovat nemusí. Jen možná máte o běhání zkreslené představy.
Rodičovská či mateřská dovolená bývají jedny z nejosamocenějších období, a to paradoxně i přesto, že žena či otec v podstatě nikdy sami ve skutečnosti nejsou.
Nový rok se samozřejmě všude na světě slaví poslední den v roce. Ale vzhledem k tomu, že máme jakási časová pásma, slaví se příchod nového roku v různý čas i různými způsoby. Víte kdy a jak?
Možná patříte mezi ty, kteří nepotřebují jíst maso příliš často. A nemusí to být z důvodu, že se vám příčí zabíjení zvířat, ale třeba vám jen jednoduše maso tolik nechutná a nemáte častou potřebu ho konzumovat. Jak ale zajistit, aby přesto váš jídelníček obsahoval veškeré potřebné živiny?
Obvykle to bývají muži, kteří se snaží ženu zaujmout tak trochu mimo rámec nepsaných pravidel nebo dokonce mimo zákon. Stále častěji se ale objevují i ženy, kterým o klasické seznamování a hledání lásky vůbec nejde.
Citron je již od pradávna používán jako pomocník při mnoha zdravotních potížích. Kyselina citronová v citronu je totiž známá svými imunitními, antibakteriálními a antivirovými vlastnostmi. Co vás napadne jak první, když máte například chřipku? Samozřejmě pořádný bylinkový čaj s medem, zázvore, a hlavně citronem! Jaké jsou účinky citronu na lidské tělo?
Hledáte studijní obor, který vám pomůže rozšířit vaše odborné znalosti a posune vás v kariéře? Studujte, i když máte málo času. Prozradíme vám, jak se vzdělávat odkudkoliv bez nutnosti účasti na lektorských setkáních.
Celulitida, známá také jako pomerančová kůže, je něco, co žádná žena nechce. Bohužel celulitidou trpí jen ženy a to téměř všechny.

Výběr článků

Léto přeje drobnému přivýdělku. Přemýšlíte, zda je to vhodné i pro vašeho potomka? Pojďte se podívat na to, jak letní brigády zvládly naše děti. Poradíme nejoblíbenější brigády i to, co si musíte ohlídat.
Zásnuby jsou neopakovatelným a silným životním okamžikem. Jistě víte, že my ženy jej většinou prožíváme mnohem intenzivněji a zásnubní prstýnek jen tak z prstu nesundáme. I když každá máme jiný vkus, někdy se rády řídíme i trendy. Z čeho si budete moci vybrat nadcházející sezónu?

Nepřehlédněte

Jaký byl Colours of Ostrava 2024? Co přinesl a jak si poradili s technickými potížemi, kdy celý svět trápil výpadek IT systémů? Kdo byl největší hvězdou - Sam Smith nebo Lenny Kravitz? Festival opět přinesl pestrou paletu hudebních žánrů a nezapomenutelných zážitků.
Jaké jsou vaše plány a cíle? Chcete zůstat v zajetých kolejích zaměstnance? Nebo prahnete po výstupu ze své zóny komfortu, která s sebou nese také start podnikání? Ať už chcete rozjet velkou společnost nebo působit „na vlastní noze”, v obou případech by vám v knihovně mělo dřímat několik knižních výtisků, které mohou člověka sedmimílovými kroky posunout kupředu.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek