Středa , 08. 05. 2024

Statní svátek - Ukončení II. světové války

Zemřel herec Norbert Lichý!

Smutná zpráva postihla českou divadelní scénu, když ve věku 59 let zemřel vynikající herec Norbert Lichý. Tuto smutnou zprávu dnes zveřejnilo Divadlo Petra Bezruče v Ostravě, kde umělec působil dlouhá léta. Lichý, který loni v prosinci oslavil devětapadesáté narozeniny, byl váženým držitelem několika prestižních ocenění a zanechal nezaměnitelnou stopu v srdcích diváků.
Zemřel
Zemřel Norbert Lichý

19. 01. 2024

19. 01. 2024

Zemřel ostravský patriot!

Herec, který se narodil 29. prosince 1964 v Ostravě do umělecky založené rodiny režiséra, herce a dramatika Saši Lichého, v minulých dnech zemřel. Norbert Lichý již od dětství propadl uměleckým vášním a první krůčky na divadelních prknech udělal právě v Divadle Petra Bezruče. I přesto, že nebyl přijat ke studiu herectví na JAMU po maturitě na gymnáziu, rozhodl se v roce 1984 nastoupit jako elév do angažmá v Severomoravském divadle Šumperk. Následně v letech 1986 až 1987 působil v Divadle loutek, aby nakonec našel své místo v srdci Ostravy v Divadle Petra Bezruče.

Není malých rolí

Norbert Lichý byl osobností, která si získala obdiv diváků díky svému svéráznému hereckému projevu. I přesto, že dostával menší role, jeho výrazná přítomnost na jevišti a charakteristický talent ho učinily nezapomenutelným. Jeho tvář si mnozí pamatují z role rolbaře a hokejového manažera Zbyňy v populárním seriálu Lajna, stejně jako z vystoupení v sitcomu Comeback, kde se objevil v roli berního úředníka.

Působil na divadle i v televizi

Ve filmu Lidice si získal srdce diváků i ministra kultury Martina Baxy (ODS), který na svém twitterovém účtu napsal: “Byl naprosto nezaměnitelný a svůj. Vždy si ho budu pamatovat z filmu Lidice.

Post na síti “X” Martina Baxy

Norbert Lichý exeloval především na divadelních prknech a jeho herecký um překypoval v různorodých rolích. Jmenovitě hrál Harpagona v Lakomci, Duncana v Macbethovi, Truffaldina ve Sluhovi dvou pánů, Parfena Semjonoviče Rogožina v Idiotovi či Antonína Důru v Rozmarném létu.

K TÉMATU  Martin Chodúr vydává album vánočních písní a koled. Není to ale jen "další" album tohoto typu. Co o něm říká sám zpěvák?

Lichýho umělecký přínos byl oceněn řadou prestižních cen. V roce 2009 obdržel Cenu Thálie za výkon v roli Mendela Singera v inscenaci Job. O třináct let později, v roce 2022, mu byla udělena Cena Jantar, která je udělována umělcům z Moravskoslezského kraje. Diváckou anketu Týdeníku Rozhlas vyhrál v roce 2016, kdy si odnesl cenu Neviditelný herec za četbu z románu Motýlek.

Kromě herectví se věnoval i hudbě

Kromě svého hereckého talentu se Norbert Lichý věnoval také hudbě a skládání scénické hudby. Dlouhá léta spolupracoval s ostravským televizním studiem a v mládí působil v několika hudebních skupinách, kde se uplatnil jako kytarista, baskytarista i hráč na varhany.

Ostravské divadlo

Mluvčí Divadla Petra Bezruče, Marcela Bednaříková, sdělila: “S ohledem na rodinu nebudeme zatím okolnosti úmrtí více komentovat. Další informace zveřejníme v pátek.” Tímto chce divadlo respektovat soukromí a bolest rodiny v této těžké chvíli.

S odchodem Norberta Lichého ztrácí česká kultura výraznou tvář, ale jeho umělecké dědictví zůstane žít v srdcích těch, kdo jej měli privilegium vidět na jevišti či plátně.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Zemřela legendární herečka Jana Hlaváčová!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Kůže je krásná na pohled, na omak, a dokonce i nádherně voní. Problém je v tom, že kvůli ní umírají zvířata. Už brzy ale může být kůže všude kolem nás, a to ve svých alternativních a ekologických podobách. Znáte je všechny?
Když jsem potkala Petra, strašně se mi líbil a učaroval mi jeho úsměv, nadhled i smysl pro humor. Nikdy jsem ale necítila ty pověstné motýlky v břiše. Všem v okolí se ale líbil, dostal i mé rodiče a všichni si mysleli, že pro mě nemůže být vhodnější partner.
V koupelně, v předsíni, na chodbě nebo v ložnici. Všude tam potřebujeme zrcadlo, a málokdy máme doma jen jedno. Praktické nebo designové, v interiéru jsou i jako dekorace!
Nedávná událost, velká bouře na řeckém poloostrově Chalkidiki, ukázala, že je mezi cestovateli stále mnoho těch, kteří nejsou připraveni na mimořádné situace. Cestovní pojištění je nutností, protože vás běžně může potkat na dovolené úraz, havárie či porucha automobilu, zemětřesení, setkání s divokým zvířetem, či dokonce teroristická akce. Jak se zachovat, abyste z události vyšla pokud možno nepoškozená?
Každou sezónu objevíme trend, který zužitkujeme také v dalším roce. Pojďme se proto podívat, co z trendů letošního léta oblečeme také příští rok.
Když jsem potkala Petra, strašně se mi líbil a učaroval mi jeho úsměv, nadhled i smysl pro humor. Nikdy jsem ale necítila ty pověstné motýlky v břiše. Všem v okolí se ale líbil, dostal i mé rodiče a všichni si mysleli, že pro mě nemůže být vhodnější partner.
Teplo domova, domácnost, ze které čiší pohoda, plápolající oheň v krbu, pohodová hudba, tlumené osvětlení, a především přírodní materiály. Vítejte ve vašem novém domově, kde díky dánskému hygge trendu konečně zavládl klid, mír a dokonalá pohodička.
Teploty se konečně začínají zvedat a léto se nezadržitelně blíží. Pokud si letos budete chtít užít koupání, pak nejspíš budete muset do řeky, rybníku či vodní nádrže. Jenže jejich čistota a mnohdy také studená voda vám mohou následně přivodit nepříjemné patálie. Zvláště jste-li náchylní k tzv. letním problémům, měli byste udělat vše pro to, abyste se jim vyhnuli. Soutěžte tak s námi o balíček doplňků stravy Naturevia, který vám v tom pomůže.
Knížky pro děti jsou nejen zábavným zdrojem pro trávení volného času, ale také přínosným nástrojem pro rozvoj dětského myšlení a fantazie. Proto jsme pro vás připravili seznam nejlepších knih, které nejenže děti baví, ale také jim pomáhají rozvíjet se.
Trápí vás posledních několik kilogramů, které chcete ještě do léta zhubnout? Pak je načase požádat o pomoc bylinky. Právě ty jsou zelenými pomocníky, kteří při hubnutí zaručeně pomůžou. Otázkou zůstává, jaké konkrétní bylinky podporují hubnutí a ze kterých si tedy udělat čaj?
Rozchodem si projde každý z nás, začíná to v dětství s prvními láskami, pokračuje v dospělosti, kdy s námi mohou neskutečně zatřást. Vzpamatování se z rozchodu je poměrně dlouhá cesta, kterou není dobré moc uspěchat. Člověk by si měl projít všemi nepříjemnostmi, aby dospěl k novému začátku. A jak toho docílit?

Výběr článků

Otevřete dveře k zdravějšímu životnímu stylu. Dnes přinášíme vám praktické rady a osvědčené tipy, které vám pomohou iniciovat a udržet zdravé návyky. Od malých každodenních změn po postupný proces adaptace, čeká na vás průvodce, jak integrovat zdravější rozhodnutí do svého každodenního života. Jste připraveni na cestu k celkovému zlepšení svého životního stylu? Pojďte do toho snámi a objevte radostné stránky zdravějšího já.
Orchideje patří k velice oblíbeným a krásným pokojovým rostlinám. Bohužel jejich velkou nevýhodou je poměrně náročné pěstování. Není to rostlina, kterou jednou za čtrnáct dnů zalijete a už se o ni nestaráte. Orchidej potřebuje trochu víc.
Mezi příjemné okamžiky dne může patřit i úlevná relaxace ve vaně. Aby byl zážitek opravdu důkladný, je třeba zvolit nejen vhodnou vanu, ale také vanovou baterii, případně další koupelnové doplňky, jež proces uvolnění podpoří.

Nepřehlédněte

Ploché břicho je snem nejen žen, ale také spousty mužů. Čím dál více mužů bojuje s přebytečným tukem v oblasti pasu - a dokonce je jich mnohem více než žen. K zeštíhlení břicha je ale potřeba dosáhnout správné kombinace stravy a fyzické aktivity. Aerobní trénink doplněný silovými cviky vám umožní efektivně zhubnout a zdůraznit svaly.
Máte v plánu zahradní párty? Léto je tady a nejlepší místo pro posezení s přáteli je venku. Grilování, oslava narozenin nebo jen tak, připravte stůl snů! Pokud máte zahradu, je hlavní problém vyřešený. Nemusíte nutně sedět pod vaším přístřeškem, zkuste netradičně posadit hosty uprostřed pozemku na trávníku. A pokud zahradu nemáte, můžete udělat to samé někde za domem. Dny jsou dlouhé a večery teplé, takže vám nic nebrání posedět, jak dlouho jen budete chtít. Důležitá je ale příprava, aby bylo po ruce všechno!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek