Čtvrtek , 09. 05. 2024

Ctibor

Fast versus slow fashion: Módní souboj 21. století

Jak nakupovat oblečení, abychom zbytečně nezatěžovali planetu? A kde ho kupovat? A kolik vlastně potřebujeme oblečení? Velkým módním řetězcům sice ještě neodzvonilo, ale stále roste počet těch, kteří dávají přednost úplně jiné módě a razí heslo, že méně je někdy více.
fashion
Fast versus slow fashion: Módní souboj 21. století

19. 09. 2023

Možná to vypadá, že pojem fast fashion čili rychlá móda je poměrně nový, ale ve skutečnosti je relativně starý, spadá do devatenáctého století, tedy do doby, kdy průmyslová revoluce spustila boom ohledně lidí a jejich stylu nakupování. Módní průmysl škodil planetě od samého svého vzniku. Prokazatelně zatěžuje životní prostředí a to hlavně proto, že za sebou zanechává výraznou uhlíkovou stopu. Při výrobě oblečení se spotřebovává obrovské množství vody. A pak tu také máme samotnou distribuci oblečení, při níž musí urazit tisíce kilometrů, abychom si mohli jít třeba hned dneska koupit tričko za tři stovky. Nehledě na to, že se na výrobě fast fashion podílejí i asijské děti, ale i dospělí pracující ve velmi krutých, až nelidských podmínkách. A za svou práci dostávají almužnu.

Co je fast fashion móda?

Jde o módu z klasických řetězců jako je H&M, Shein, Zara, Primark a další. Oblečení a módní doplňky se tu prodávají za směšně nízké částky a obvykle nemá valnou kvalitu, neboť se vyrábí i z nekvalitních, často umělých materiálů. Oblečení se vyrábí převážně v asijských zemích, protože tak jsou náklady na jeho výrobu minimální. Pro nás je ale tato móda stále žádaná. Hlavně kvůli nízké ceně. Co na tom, že nám tričko vydrží sotva půl roku nebo nepřežije ani jedno praní. Oblečení je přeci spotřební zboží. Ve skutečnosti tomu tak ale rozhodně být nemusí.  

Slow fashion je opravdu pomalá a není tak vzdálená

Ještě tu máme takzvanou slow fashion neboli pomalou módu. Ta spatřila světlo světa v roce 2007, kdy britská módní designérka Kate Fletcher jako první přišla s pojmem slow fashion. To je udržitelná móda, která respektuje přírodu, nezatěžuje ji a lidem ukazuje, že kvalitní oblečení může vydržet roky i desetiletí, pokud je vyrobená ze skutečně kvalitních materiálů. Také je ale důležité při nákupu slow fashion brát ohled na to, kde tuto módu kupujete. Pokud si kvalitní a ručně vyrobené kousky necháte poslat třeba z Japonska nebo Spojených států, můžete se sebevíc holedbat tím, jak myslíte na přírodu a ekologii, ale ve skutečnosti děláte pravý opak. Protože než se k vám módní kousek dostane, urazí tisíce kilometrů letadlem nebo na lodi a to je pořádná zátěž pro přírodu.

K TÉMATU  Vypadat skvěle jde v každém věku i váhové kategorii. Existuje spousta triků a tipů, jak toho dosáhnout. Tady jsou ty zásadní

Princip slow fashion proto spočívá mimo jiné i v tom, že si kupujete oblečení a módní doplňky blízko svého bydliště. Nejlépe tedy v rámci České republiky. A ještě lépe třeba tak, abyste si ho mohli vyzvednout osobně buď pěšky nebo v rámci městské hromadné dopravy. Pořád je ale ještě nutné brát ohled na několik dalších specifik, která se ke slow fashion vážou. Slow fashion totiž představuje kombinaci pojmu jako ‘ekologické’, ‘etické’ nebo ‘fair trade’. Tudíž i materiály, z nichž se slow fashion šije, musejí fungovat na stejném principu. Designéři si nemohou nakoupit látky v Číně, nechat si je letecky doručit a následně svou módu označit za slow fashion. I látky musejí být velmi kvalitní a  zakoupené co nejblíže své domovině tak, aby nemusely cestovat přes půl světa. Také by měly mít tyto látky nějaký certifikát, který potvrzuje, že byly získány ekologickým, tudíž šetrným způsobem. A v žádném případě se ani na samotné výrobě látek nesmějí podílet děti nebo dospělé osoby, které pracují ve špatných podmínkách.

Proč slow, a ne fast?

Slow fashion má bezpochyby mnoho výhod, oproti fast fashion a jen jedinou nevýhodu. Ta spočívá v její ceně. Je samozřejmě dražší než běžné řetězcové oblečení, ale hned vám vysvětlíme proč:

  • Šije se z převážně přírodních a hlavně kvalitních materiálů
  • Šije se ručně a každý kousek je unikát
  • Vydrží vám při správné péči dlouhá léta
  • Už nepotřebujete mít v šatníku dvacet nekvalitních triček, stačí vám tři kvalitní (ve výsledku tedy i ušetříte)
  • Ze slow fashion budete mít mnohem větší radost než z bezmyšlenkovitého nakupování v řetězcích, kde většinou nakupujete i to, co vůbec nechcete, natož abyste to potřebovali

Oblíbené secondhandy

A pak tu máme ještě jednu alternativu. Samozřejmě secondhandy, které se v posledních letech opět vracejí do módy. Tato alternativa je oblíbená nejenom u těch, kteří myslí na životní prostředí a na budoucí generaci, ale do secondhandu chodí nakupovat i ti, kteří si třeba slow fashion nemohou dovolit, ale módní řetězce už je takzvaně netankují. V secondhandu seženete oblečení doslova za pár desítek nebo stovek korun a přitom může být nadmíru kvalitní a vyrobené z přírodních materiálů, jako je bambus, kašmír, vlna nebo třeba hedvábí. A dokonce už nemusíte do secondhandů chodit osobně. Na sociálních sítích najdete nepřeberné množství uživatelských účtů, které se prodejem oblečení z druhé ruky zabývají.

K TÉMATU  Zaklínadlo urban fashion. Konkrétní kombinace, ve kterých budete hvězda!

Recyklace? Funguje

Existuje však ještě jedna kategorie oblečení, která je udržitelná a v souladu s přírodou. Řeč je o oblečení a módních doplňcích z recyklovaných materiálů. Ženy a muži po celém svět, i u nás, se zabývají tím, že přešívají staré oblečení. Vytvářejí tedy úplně nové, originální a tudíž žádný kus oblečení většinou neexistuje ve dvou vyhotoveních. Takto se dají přešívat sukně, šaty, bundy, kalhoty… případně se dají použít jen rozstříhané látky. A protože jde o stoprocentní ruční práci a především designérský nápad, není recyklované oblečení levné. Na druhou stranu se můžete obdivovat za to, že to, co máte na sobě vy, nikdo jiný nemá.

Ukliďte si v hlavě i šatníku

Stále častěji lidé, kteří módě rozumí nebo v ní dokonce pracují, vyzývají ostatní, aby přestali nakupovat fast fashion a udělali něco pro sebe i pro ostatní. A hlavně pro naši planetu, kterou musíme zachovat pro další a další generace. Není nutné se vyhýbat fast fashion úplně. Někdy se zkrátka hodí, ale možná bychom mohli více začít přemýšlet nad tím, jestli přece jen není na čase protřídit šatník a doplnit si ho méně, avšak kvalitními věcmi. I Marie Kondo z vás bude mít radost.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

4 nadčasové kousky do vašeho šatníku, které nikdy nevyjdou z módy

Zdroje článku:
www.ecoista.cz, www.earthkarma.cz, www.rekrabicka.cz,
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Výběr antikoncepčních prostředků je poměrně velký. Dlouhý seznam začíná kondomy, pokračuje antikoncepčními pilulkami a končí třeba právě nitroděložními tělísky. V tomto článku se na ně zaměříme. Dozvíte se, jak se tělíska dělí, jak fungují, pro koho jsou vhodná a také kdy je ideální jejich zavedení. Provedeme vás veškerou problematikou nitroděložních tělísek a pokud váháte, pomůžeme vám se rozhodnout, zda do toho jít, či nikoliv.
Že to přece není možné? Všechno jde, když se chce. A přitom nemusíte vůbec nikam cestovat. Klidně zůstaňte doma, ale zařekněte se, že každý den budete angličtině věnovat alespoň dvacet minut.
První česká superstar se odehrála roku 2004 … Ano, počítáte správně, je tomu už neuvěřitelných 17 let! A my máme stále v živé paměti některé z finalistů této obrazovky neopouštějící soutěže. Pamatujete si je všechny? A jak se dnes asi mají? Změnila je Superstar na celý život, nebo se spíše vrátili do zajetých kolejí? Posuďte sami.
Myslíte si, že máte kufr dostatečně velký, ale když do něj dáte všechny věci, nemůžete ho ani za nic na světe zavřít? Snažíte se do něj vměstnat všechny své věci, ale prostě jste nad jeho limit? Pak byste měli změnit balící taktiku.
Práškový vitamínový boom, který jsme zažívali ještě před pěti nebo deseti lety, už pominul. Každý, kdo jí zdravě a vyváženě, ví, že vitamíny v prášcích jsou naprostá zbytečnost. Tedy až na výjimky.
Marie Frederiksson, která byla jako zpěvačka skupiny Roxette jedním z nejznámějších hlasů v 80. a 90. letech, zemřela po dlouhém boji s nemocí. Navždy se vryla do paměti hlavně písní It Must Have Been Love z filmu Pretty Woman.
Když spolu jedou dospělé holky na dovolenou, neznamená to, že jsou ve vztahu nešťastné. I když spolu často jezdí právě ty, které jsou singl. Proč si dát pozor na to, s kým a kam jedete?
Nový rok je v plném proudu a řada lidí ještě stále pracuje na svých novoročních předsevzetích. Pokud se ta vaše týkají nakopnutí kariéry nebo byznysu obecně, existuje několik tipů či kroků, které je nutné podstoupit pro úspěch stanovených cílů.
Máte v šatníku starší nebo málo využívané kusy oblečení? Tyhle nápadité módní vychytávky vás možná inspirují k tomu jim vdechnout nový život. Starší džínová bunda nebo košile po někom z rodiny, o kterých jste si myslela, že je už nikdy nevezmete na sebe? Přetvořte si je podle sebe.
V průběhu roku 2019 bylo obyvateli Česka uzavřeno 54 870 sňatků. To je o 2303 sňatků více, než v minulém roce. Znamená to, že pro lidi začíná být obřad důležitější, než život na psí knížku? Má to i své praktické dopady.
Máte obývací pokoj vybavený podle posledních módních trendů, ale přijde vám nudný a zcela bez života? Chtěli byste mu dodat šmrnc nebo naopak tento prostor zútulnit a vykouzlit si tak harmonický domov? Tak se zkuste podívat na několik zajímavých typů, jak vykouzlit z vašeho obýváku opravdu útulný společenský prostor.
Bez něj by prostě Štědrý den být nemohl. Malý, vysoký, jedle, borovice, každý si nějaký vánoční stromeček s chutí ozdobí. Jak může stromek vypadat?

Výběr článků

Pokud sledujete televizní pořady, pak jistě znáte reklamní spot, ve kterém se hádá, jestli daný člověk trpí lupy nebo seboreou. V obou případech mluvíme o problémech, které umí člověka potrápit. A v obou případech mluvíme o potíži, která se projevuje svěděním pokožky hlavy. Že vás taky svědění pokožky trápí? Pak je načase zjistit, jestli je vaším problémem právě seborea nebo klasické lupy.
Diety a zdravý životní styl jsou mezi celebritami oblíbené téma. Spousta z nich se snažila shodit přebytečná kila, která ovšem získala zpět díky jo-jo efektu. Některým z nich se ale váhová proměna podařila. Které slavné dámy se teď pyšní vysněnou postavou a co pro to musely udělat?
Období menstruace nemá ráda asi žádá z nás. Jak si ho tedy zpříjemnit, aby to nebyly dny v pekle? Zkuste pár tipů, aby vám bylo lépe!

Nepřehlédněte

Dnes čtyřiapadesátiletá herečka a modelka patřila v 90. letech minulého století k největším sexsymbolům. A stačila jí k tomu vlastně jen náhoda. Kdyby se neobjevila ve správnou chvíli na správném místě a neměla na sobě upnuté tričko, možná bychom ji dnes ani neznali.
Spokojená žena po mateřské dovolené je cílem projektu Vedeme k úspěchu. Zároveň je i velkou motivací tří žen, které stojí za workshopy a rozvojovými kurzy pro maminky. Originalita, zábava a interaktivita kurzů vznikla spojením zkušeností a energie personalistky Světlany Pozníkové, rozvojové koučky Marcely Hlaváčkové a markeťačky Jany Rosenbergerové.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek