Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Skinimalismus: Když méně znamená více. Péče o pleť nemusí být složitá

Všimli jste si, jak se doba s každým rokem mění? Takové proměny najdete všude – v jídle, módě i v kosmetice. A zatímco ještě nedávno platilo, že čím víc kosmetiky jste si nanesli na pleť, tím jste byli více cool, dnes už se vše zase vrací zpátky k jednoduchosti.
skinimalismus
Krása může spočívat v jednoduchosti.

05. 06. 2023

05. 06. 2023

Tento trend se nazývá skinimalismus, což představuje směr, díky němuž bude každodenní péče o pleť rychlejší, snazší, a přitom neméně účinná. A má to i další výhodu – nemusíte tolik utrácet za kosmetické salóny nebo předražené kosmetické pomocníky, takže co víc si přát.

Návrat k přirozenosti

Tak by se asi zjednodušeně dal shrnout skinimalismus, který už tu kdysi byl, avšak teprve nyní se pro něj našlo takové trendy označení (a jen upřesníme, že jeho znovuvzkříšení se povedlo kolem roku 2021 na TikToku). A je pravdou pravdoucí, že dříve stačilo jen mýdlo a obyčejný krém, ale jak se kosmetické bohatství rozrůstalo, tím více rostla chuť vyzkoušet novodobé primery, fixátory make-upu, rozjasňovače a další nejrůznější věcičky, které slibovaly wow efekt. Jenže koho by bavila každodenní rutina s takovým množstvím produktů, ve kterých by se nejeden mohl utopit.

Ve finále, když na to přijde, vlastně toho ani tolik nepotřebujete (jen máte ten pocit, protože se to nosí) a nakonec to stojí jen váš čas, peníze a místo v koupelně. Trošku zbytečné, co myslíte? Pojďme vzdát hold skinimalismu.

Skinimalismus jde proti proudu sociálních sítí

Určitě jste si všimli, jak se v posledních letech kupí nejrůznější reelsy a videa, která jsou plná návodů, jak se dokonale nalíčit, co si koupit do své kosmetické sbírky. Kdybychom ale vyskládali všechny produkty vedle sebe, je toho až zbytečně moc. Takovým protipólem toho všeho je skinimalismus, na který bychom vlivem moderní doby zapomněli. Jeho cílem je minimalizace produktů s použitím toho, co opravdu potřebujete. Spolu s tím získáte zdravě vypadající a čistou pleť, která potěší přirozeným vzhledem, samozřejmě za předpokladu, že svou pleť vyživíte i zevnitř – pestrou stravou, dostatečnou hydratací i přísunem vitamínů a minerálů.

K TÉMATU  Lymfodrenáž: s čím vším vám může pomoci a kdy naopak může ublížit

Když je více péče na škodu

Už ze stran odborníků bylo dokázané, že přílišné kombinování pečujících přípravků může pleti akorát uškodit. Pokud mluvíme o aktivních látkách, jako je kyselina hyaluronová, retinol, koenzym Q10, kolagen nebo niacinamid, některé z nich ve společné kombinaci nemusí pokožce prospívat, a opět o to hůř, pokud každý z těchto zlepšováků máte od jiné značky. Pak je tu přílišné a několikafázové čistění, které může poškozovat kožní bariéru. Výsledkem může být suchá, podrážděná a k alergiím náchylná pokožka, která na kráse zrovna nepřidá. A nakonec samotné líčení.

skinimalismus
Skinimalismus je návrat k přirozenosti.

Čím víc vrstev, tím víc se pokožka přes den dusí, a tím spíš, že i ona se přes den přirozeně mastí a ulpívají na ní nečistoty z každodenního života. Některé ženy dělají tu chybu, že nanášejí podklad, poté více vrstev makeu-upu, hodně korektoru, vydatné množství pudrů a k tomu ještě fixátor. Při ranní rutině to vypadá docela nevinně, ale pokud si ty vrstvy představíme naplácané na sebe, tak už to tak optimistické není, protože pod nánosy vaše pleť neskutečně trpí.

Usnadněte si péči minimalizací

I když se nás trendy dnešní doby snaží přimět k myšlence, že pro krásu potřebujete všechno a ještě víc, péče o pokožku naopak nemusí být vůbec složitá. Filozofií skinimalismu je omezení produktů na nezbytné minimum, kdy vám stačí jen čistá voda, šetrný čistící přípravek, hydratační a opalovací krém, maximálně pak lehký tónovací krém. Pleť vám za to nesmírně poděkuje a do jisté míry se uleví i vám. Nemusíte se věčně hnát za zdánlivou dokonalostí a utrácet majlant v drogerkách.

Začít můžete postupně, ovšem rázem uvidíte, že se vám skinimalismus zalíbí natolik, že se z něj stane váš životní styl. Sami brzy pocítíte, jak vaše pleť pořádně prokoukne. A pokud to vezmeme i z hlediska praktičnosti jako takové, nový proud oceníte i nejen proto, že ušetříte místo v koupelně, kosmetické taštičce, ale i v kufru při cestě na dovolenou.

K TÉMATU  Jak vybrat nejmódnější dámskou podzimní bundu
krém
Péče o pleť nemusí být složitá.

Svou snahou podpoříte i přírodu

Skinimalismus má ale i další přednost, a tou je fakt, že je cestou, jak šetřit i samotnou přírodu. Čím méně kosmetiky totiž koupíte a zužitkujete, tím samozřejmě ubyde i odpadu. A věřte, že každý kelímek a obal se počítá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Face baňky navrátí vaší pleti svěžest. Stačí vám 3 minuty denně

Zázrak moderní medicíny: Ze ženy s deformovaným obličejem je krasavice

Zdroje článku:
https://www.shape.com/lifestyle/beauty-style/skinimalism-beauty-trend
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vánoční dekorace jsou prvkem, který doma vytvoří přesně tu pravou kouzelnou atmosféru. Vlastnoruční výroba má hned několik výhod: ušetříte, budete originální a uděláte si radost. Zkuste se inspirovat jednoduchými nápady a uvidíte, že nejde o nic složitého. O jejich výrobu se můžete podělit i s dětmi.
Vytoužené jaro už klepe na dveře. Dny se oteplují a prodlužují, příroda a květiny se probouzejí k životu a my se pomalu vzpamatováváme ze zimního spánku. S příchodem jara přichází nejen obměna šatníku, ale také období častějšího zkrášlování, změna stravovacích návyků a získání nové energie. Řada z nás se začíná stresovat tím, že je na čase začít hubnout do plavek, zpevnit křivky, získat lepší kondici a celkově pročistit organismus. Hlavně klid! Tyto změny můžeme nastartovat za pomoci přírodních bylinek. Proč tělu nedopřát to, co potřebuje?
Nespavost (insomnie) není v současné době nic výjimečného. Podle statistik poruchami spánku trpí až 40% populace. Příčin může být mnoho, od vedlejších účinků léků až po stres.
Okenní parapety nemusí zét prázdnotou, i když teploty padají k nule. Stačí, když si vysadíte rostliny, jež jsou pro podzim typické a kterým podzim dokonce prospívá. Jednou takovou podzimní květinou je vřes, který se hravě popere i s prvními zimními mrazíky. Jelikož ho lze koupit v bílé i růžové barvě, bude hezky zdobit jinak pochmurné a smutné okenní parapety.  
Avokádo je jedním z nejdiskutovanějších druhů ovoce, které na této planetě existují. A to z mnoha důvodů, zejména těch ekologických. Ale už jste slyšeli o takzvaném ecovadu?
Střídavá péče je poměrně častým řešením, jak se o dítě postarat po rozchodu rodičů. Jedná se o jednu z nejlepších možností, pokud rodiče nežijí společně, je však třeba počítat s tím, že střídavou péči provází i řada nevýhod a strastí. Prioritou by vždy měla být spokojenost dítěte.
Suchý únor se těší čím dál větší popularitě. Zatímco v zahraničí jede spíš ”dry january”, už proto že navazuje skvěle na novoroční předsevzetí, my Češi jsme spíš pro ten kratší měsíc bez alkoholu. I tak ty čtyři střízlivé týdny nemusí být žádná pruda, když si je zpříjemníte mocktaily.
Zápach z pračky dokáže pořádně znepříjemnit život. Kromě toho, že se šíří po celé koupelně, může zasáhnout i prádlo. Příčin může být víc, ale většinou je problém přímo v pračce. Máme proto pro vás pár tipů, které vám pomohou udržet pračku ve skvělé kondici.
Být lepší verzí sebe samých. Snažíme se o to každý den. A když se o to nesnažíme my, chtějí to po nás druzí. V současné době jsou na nás kladené obrovské nároky, během nichž jsme vystavováni nesmírnému tlaku. Co kdybychom vám ale řekli, že každá životní situace se dá zvládnout s nadhledem a lehkostí. Jen potřebujete člověka, který vás pošťouchne tím správným směrem.
Výroba domácí kosmetiky není složitá, a navíc je to zábava. Vaší pleti udělají výrobky z přírodních ingrediencí určitě dobře. Už žádná chemie! Je fajn, že můžete ovlivnit složení vaší kosmetiky. A péče o vaše tělo bude tak pouze ve vašich rukách.
Probouzíte se každé ráno s pocitem, že nadcházející den nebude stát za nic? Nemáte sílu na běžné denní činnosti, natož na práci či vaše koníčky? Pak je třeba s tím něco dělat. Ne nadarmo se říká, že ráno dělá den.
Sotva jste se vrátili ze záchodu a už je to zase tady. Musíte si znovu a naprosto neodkladně odskočit na malou. Máte totiž pocit, že váš močový měchýř každou chvíli praskne nebo že zkrátka nedojdete na toaletu včas. Ve výsledku ale dost často zjistíte, že co se objemu týče, jakoby to bylo mnoho povyku pro nic. Poznáváte se v tom?

Výběr článků

Všechny módní přehlídky jaro/léto 2023 jsou nyní za námi. Zaznamenali jsme je a vytáhli jsme klíčové jarní módní trendy v oblasti dámských teplákových souprav, na které byste se letos měly zaměřit. A zatímco návrháři zůstali věrni svému osobnímu stylu, objevilo se několik společných klíčových kousků, od kterých očekáváme, že budou pronikat z kolekcí přímo na trh a do našich šatníků.
Dobře se odlíčit, hydratovat pleť nebo se dostatečně chránit před sluncem… Jsou určitá pravidla, která fungují, ať je vám 20 nebo 50 let.  Naše pokožka se ale postupem času mění a v každé etapě života potřebuje něco jiného. Co přesně?
Přestože Vánoce jsou obdobím radosti a dávání, může být výběr vhodného dárku pro děti někdy komplikovaný. Dnešní článek na Dámské Lize upozorňuje na pasti nevhodných dárků pro nejmenší pod stromečkem. Od nesprávných hraček až po problematické trendy, prozkoumáváme, co by rodiče měli brát v úvahu při výběru dárků pro své ratolesti, aby byly nejen radostné, ale i bezpečné svátky

Nepřehlédněte

Křečové žíly. Máte s nimi co dočinění i vy? Pak vám možná lékař kromě užívání speciálních léků doporučil i kompresivní punčochy. Jenže vážně přinesou nějaké výsledky? A kolik tahle sranda vůbec stojí? Já osobně je mám vyzkoušené a můžu vám nabídnout osobní pohled na věc…
Ve světě módy, kde rychle se měnící trendy určují rytmus sezónních kolekcí, určité prvky šatníku si zachovávají svůj neměnný charakter elegance a univerzálnosti. Dámská košile, díky své všestrannosti a nadčasovému designu, představuje klíčový prvek dámského šatníku, který lze úspěšně použít při vytváření jedinečných stylizací pro nejdůležitější příležitosti. Značka TATUUM, s dlouholetou tradicí ve vytváření vysoce kvalitního oblečení pro ženy, nabízí dámské košile, které okouzlují jemnou elegancí a dokonalostí zpracování a stávají se nezbytným společníkem výjimečných chvil.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek