Sobota , 04. 05. 2024

Květoslav

Banánová dieta, to nejsou jenom banány. V malé míře dovoluje i hřešit!

Banány patří mezi rychlou svačinku, ale také mezi potraviny, které pozitivně ovlivňují nervový systém a zlepšují náladu. V Japonsku na banány nedají dopustit především ženy, protože díky banánům si udržují štíhlou postavu. Už jste slyšeli o banánové dietě?
banánová dieta
Banánová dieta slibuje úbytek váhy a povoluje i čokoládu.

28. 04. 2023

Mnoho lidí si stále myslí, že po banánech jdou kila nahoru, což je naprostý nesmysl. Ba naopak, banány díky svému složení hubnutí výrazně podporují, což je důvod, proč v Japonsku vznikla banánová dieta. Hned si o ní povíme víc, ale nejdřív se banánu jako takovému podíváme na kloub.

Proč zrovna banány

Jistě vás mile překvapí, že banán neobsahuje téměř žádný tuk. Takže co v něm najdeme? 1 banán má zhruba 140 kalorií. Obsahuje 16 g sacharidů, 2g bílkovin a 4 g vlákniny. Množství tuku je opravdu zanedbatelné – 0,4 g.

Banány navozují pocit sytosti, čímž se vyhnete pocitu hladu. Kromě uvedených látek obsahují také potřebný sodík, draslík, mangan, železo nebo hořčík. Nejen zasytí, ale také dodají energii, cukr v krvi se vyrovná a vy tak můžete dál normálně fungovat narozdíl od obvykle drastických diet.

V čem spočívá banánová dieta?

Celý princip banánové diety je velmi jednoduchý. Základem je snídaně, kterou tvoří banány. Těch můžete sníst tolik, dokud se nebudete cítit sytí. Zapijte je sklenicí vlažné vody. Banány se během dopoledne začnou přeměňovat na škrob, který výrazně zlepšuje trávicí systém, proto s dalším pokrmem vyčkejte až na oběd.

Důraz je kladen také na samotný žaludek, který mnoho z nás značně přetěžuje. Snažte se jíst pouhých 80 procent běžné porce pokrmu. Svému žaludku tak výrazně ulevíte, čímž také posílíte trávení. Během dne je rovněž příhodné dbát těchto pravidel.

  1. Velmi důležité je během dne dodržovat pravidelný pitný režim, vyhýbejte se studeným a sladkým tekutinám. Ideální je voda pokojové teploty.
  2. Jestliže chcete zhubnout, na alkohol zapomeňte. Při banánové dietě nepijte ani mléko.
  3. Oběd směřujte na 12 hodinu. K obědu si dejte například rýži, luštěniny, rybu, libové maso, sóju.
  4. Během dne nezapomínejte ani na pohyb, ideální je půlhodinová procházka po obědě.
  5. Se svačinou to nepřehánějte, mějte u sebe vždy kousek ovoce nebo zeleniny, ale můžete zhřešit klidně i čokoládou.
  6. Večeři si naplánujte kolem šesté až sedmé hodiny večer, záleží na vás, jak moc velký hlad budete mít. Když je brzy, může být i vydatná, pokud je z kvalitních surovin (příkladem asijská jídla) a tentokrát už na sladkosti zapomeňte. Ty jste si mohli dát ke svačině.
  7. Neoddalujte večerku, při jakékoliv dietě je důležitý kvalitní spánek, takže si rozhodně neplánujte nějaké ponocování.
K TÉMATU  Psí plemena, která se dobře snáší i s dětmi

Kdo stojí za banánovou dietou?

Jak jsme již zmínili, banánová dieta pochází z Japonska, konkrétně od manželů Sumiko a Hamachi Watanabe, kteří dali hlavy dohromady a přišli s touto ovocnou dietou. Sumiko se věnuje farmacii a je expertka na preventivní medicínu. Hamachi studoval tradiční čínskou medicínu a výživové poradenství na Japan Body Care Academy. Jejich cílem bylo, aby si lidé uvědomovali pocit hladu a sytosti a jedli skutečně jen tehdy, kdy je to nutné. Poukazují také na to, jak moc je důležitý kvalitní spánek a zdravá a vyvážená strava.

banán
Jsou banány vaše oblíbené ovoce?

A na závěr…

Každá dieta má své výhody a nevýhody. Výhodou banánové diety je, že při jejím dodržování skutečně zhubnete nějaké to kilo a jestliže vás trápí překyselený organismus, banánovou dietou nic nezkazíte, protože banán překyselení vyrovná. Ale každý odborník na výživu vám řekne, že držet jakoukoliv dietu je velký nesmysl.

Základem zdravého hubnutí je hubnout tak, aby byly vidět trvalé výsledky. Při banánové dietě ztratíte během chvilky pár kil, ovšem můžete je získat zpět stejně rychle, jako jste o ně přišli, a dokonce můžete nabrat jednou tolik. Pokud tedy chcete zhubnout do plavek, banánová dieta je skvělým řešením, ovšem není vhodná jako dlouhodobá záležitost. Banány do svého jídelníčku skutečně zařaďte, ovšem prokládejte je plnohodnotnými pokrmy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Moderní studie ukazují, že botulotoxin není tak nevinný. Kromě vrásek vás může zbavit i emocí

Cambridge dieta: Vše, co jste potřebovali vědět

Zdroje článku:
www.webmd.com , www.livestrong.com, http://en.asabanana.net/effect.html
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Všechny to známe. Kolikrát něco řekneme a přitom si myslíme úplně něco jiného. Často především v komunikaci s našimi drahými polovičkami nebo nejlepšími kamarádkami nemůžeme říct to, co doopravdy chceme, protože by to působilo, že jsme chladnokrevné, věčně nespokojené, arogantní nebo vypočítavé potvory.
Někdo nedá na ostrá jídla dopustit a dopřává si je téměř denně, jiný nesní jídlo jen o trochu víc okořeněné. Pokud to však nebudete s konzumací pálivých pochoutek vyloženě přehánět, vaše zdraví vám za ně poděkuje. Zkoušeli jste si někdy dát ostré jídlo třeba k obědu v průběhu parného léta? Nejprve vás sice pořádně prohřeje, ale následně způsobí žádané ochlazení.
Mílovou rychlostí se k nám blíží léto – a to znamená hlavně prázdniny pro naše děti. Pokud si lámete hlavu, čím je v tomto období zabavit, věřte, že voda je to nejlepší, co můžete vymyslet. Děti přece milují rochnění se na koupališti! Tak si udělejte příjemný výlet a vydejte se na celý den do jednoho z našich nejoblíbenějších aquaparků. Které to jsou?
Tato žena se jmenuje Lauren Bruzzone, a pochází z New Yorku. Její tréninkový partner ji zachytil při cvičení. Nebylo by na tom nic divného, kromě toho, že je jí 72 let! Její trénink je skutečně ukázkový, a dokazuje, co všechno je možné i v pokročilém věku! Jak sama říká, zkoušejte věci, a dávejte jim šanci! Nevzdávejte se, a nenechte se ovlivnit lidmi, kteří říkají, že to nejde.
Jste-li uživatelem sociálních sítí, jako jsou Facebook, TikTok či Instagram, jméno Khaby Lame je vám pravděpodobně povědomé. Nebo možná není, ale jakmile zahlédnete jeho fotografii, okamžitě se vám vybaví vtipná videa, jež pravidelně sdílí. A pokud ho ani takto nepoznáváte, postačí si jich pár pustit a zajisté se zařadíte mezi jeho sledující. Jeho originální nápady hýbou virtuálním světem. Bez jediného slova si získal miliony fanoušků a odběratelů, a tím se mu obrátil život vzhůru nohama.
Zima se blíží nezastavitelnou rychlostí a s ní pro mnohé i nějaké to tradiční zimní kilo navíc. Kombinace efektivnějšího ukládání tuků, svátků a večírků (pokud lockdown dá) a té únavné tmy, jsou dovede být pro postavu naprostá katastrofa. Co s tím?
Mužské a ženské práce. Ve světě, kde je genderová rovnost denně probírána v médiích, je toto dělení skoro sprostým slovem. Jak to máte doma vy? Máte mužské a ženské práce nebo je vše jen na vás?
Lyžování není jen o dovednostech na svahu, ale také o tom, jak se cítíte ve svém oblečení. Správně vybrané vrstvy jsou klíčové pro váš komfort, tepelnou regulaci a pohyblivost při lyžování. Abychom vám pomohli vybrat to nejlepší dámské lyžařské oblečení, přinášíme vám několik tipů a doporučení.
Všechno zdražuje - nechtěný, ale bohužel reálný fakt. Vedle potravin se zvyšuje cena za elektřinu, plyn a samozřejmě za vodu, což jsou základní potřeby každého z nás. Abychom dokázali ušetřit po této stránce, spotřeba vody v domácnosti by nás měla zajímat. Kolik aktuálně průměrně činí, kam mizí a jak snížit výdaje s ní spojené? 
Když se řekne jóga, můžeme si představit mnoho jejích variant. Může jít o pomalé protažení celého těla, dynamickou power jógu, ale třeba i o jógu hormonální. Právě s její pomocí můžete vyřešit mnoho nepříjemností plynoucích z nevhodné hladiny hormonů v těle.
Blíží se narozeniny, svátek nebo jiná příležitost, při které chcete sestru obdarovat? Podívejte se, jaký dárek pro sestru vybrat. Přečtěte si osvědčené tipy.
V tuhle chvíli nejvíc letí dřevěné nebo laminátové podlahy, ale i parkety, a imitace dřeva. Položit můžete i lino, které se tváří jako dřevo, to je nejlevnější varianta. Tmavší barvy dominují. Prohlédněte si galerii.

Výběr článků

Schyluje se u vás k milníku v podobě čtyřicátých narozenin? Těšte se na to, že konečně odhodíte stud a začněte si to v posteli pořádně užívat. Co dalšího vás čeká a co s tím má společného smartphone? Bude hrát s vámi nebo proti vám?
Každá žena před příchodem svého prvního dítěte přemýšlí o tom, jaké to asi bude. Jak asi bude probíhat její těhotenství, jaký bude porod a jak vlastně bude její děťátko vypadat? Na všechny otázky však ani maminky ani kamarádky reálně odpovědět nedokáží. Jaké to tedy bude? Co už je předem dané?
Oblečte se do barev a vyjděte z šedivého průměru. A že máte o pár let nebo pár kilo víc? Vždyť nemusíte zkoušet módní výstřelky. Městská dáma nad šedesát v rozervaných džínách nám přijde trochu přes čáru, ale je spousta dalších možností, jak se cítit skvěle v každém věku i těle.

Nepřehlédněte

Tento horoskop vynalezli indiáni ze Severní Ameriky, kteří uctívali různé totemy a věřili, že člověk narozený v určitý den v roce je příbuzný s konkrétními zvířaty. Své znamení znáte, teď poznejte svůj totem. Třeba vám odkryje spoustu nového o vaší povaze, věci, o kterých jste dosud nevěděli.
Amarant zní tak trochu mysticky a připomíná nějaké zaklínadlo. Jedná se však o potravinu, kterou můžete použít jako přílohu nebo si z něj udělat kaši. Vyzkoušejte ho a třeba si právě u vás v rodině najde v jídelníčku své stálé místo.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek