Pondělí , 06. 05. 2024

Radoslav

Na jaké nepříjemné změny v těhotenství se musíte připravit?

Těhotenství patří k požehnaným stavům, při kterých žena prochází řadou změn. A právě tyto změny mohou devítiměsíční čekání značně znepříjemnit. Obrnit se trpělivostí a vytrvalostí musí nejen samy zástupkyně něžného pohlaví, ale i jejich partneři, kteří jsou velmi zkoušení. Pojďme si odtajnit hlavní a nejzásadnější změny, ke kterým v těle těhotné ženy dochází.
změny v těhotenství
Těhotenství je období změn. Ne všechny jsou zcela vítané a příjemné.

09. 09. 2022

Děloha, která razantně roste

Největší změny v těhotenství se samozřejmě odehrávají uvnitř těla ženy, kde proměny takřka neregistrujeme (tedy alespoň ne na pohled). Děloha je však trochu výjimkou z vyřčeného. Když se zvětšuje, roste společně s ní i bříško, a to člověk jen stěží zamaskuje (zejména ne v pozdějších fázích těhotenství). 

Podle lékařů děloha s rostoucím dítětem může až zdesetinásobit svou hmotnost. A to nás dovádí k další změně.

Rozšíření boků a zvětšení chodidel

I když se ženy zdají zejména v raných fázích očekávání ohebnější (hlavně vazy v oblasti kosti pánve a páteře jsou pružnější), nakonec se váha ještě nenarozeného miminka společně s dalšími kily navíc může značně projevit na našich nohou. Zavodněná stehna s lýtky, navíc i rozšířené boky a zvětšená chodidla jsou tím, co může těhotné ženě razantně pozměnit náladu k horšímu. 

Nemluvíme však o stálém stavu, po porodu se tělo začíná navracet většinou „k normálu”. 

Ledviny neustále v pozoru

Když jste těžká za dva, musíte za dva také čůrat. Neustálé odbíhání na toaletu je další věc, ke které v těhotenství dochází a co lze brát za změnu, na kterou ženy nejsou zrovna zvyklé. 

Těhotenství dává ledvinám zkrátka a dobře zabrat, a to dokonce i za předpokladu, že by se se zvětšením dělohy měla zvětšit také ledvinová pánvička a močovod. 

Zvýraznění mateřských znamének

Změny v těhotenství se nevyhnou ani vašim mateřským znaménkům. Přijde vám, že se vám začínají zvětšovat? Možná začínáte panikařit a myslet na nejhorší možné scénáře, ale ještě před tím berte v úvahu i těhotenství.

ultrazvuk
Pokud jste pod dohledem lékaře, neobvyklé změny v těhotenství vás nemusí trápit.

V době očekávání příchodu miminka se totiž začíná ženě měnit také kůže. Zejména mateřská znaménka se viditelně zvýrazňují (což může vést ke zmiňované znepokojenosti), také může dojít ke ztmavení pokožky v některých částech bříška. A co může být také překvapením (pravděpodobně nemilým) jsou zarudnuté dlaně.

K TÉMATU  Co o vás prozradí poloha při spánku? Budete se divit

Špatný spánek na programu dne

Kvalitní spánek je klíčem k pevnému zdraví. Je však pravdou, že i když se těhotné ženy snaží spát co nejlépe, jejich „jiný stav” jim to značně znepříjemňuje. Lékaři však radí budoucím rodičkám jedno – zbytečně se neznepokojujte tím, že váš spánek, respektive jeho kvalita či délka pokulhává. To je v těhotenství totiž normální. 

Zejména třetí trimestr bývá nejnáročnějším po stránce spánkové rutiny. Není možné ani spaní na břiše, problematická bývá i pozice na zádech. Viníkem není nikdo jiný, respektive nic jiného než rostoucí bříško, které tělu dává obecně hodně zabrat a miminko se ne ve všech polohách cítí komfortně. 

Když navíc do hry vstoupí syndrom dolní duté žíly, žena má spánek opravdu velmi přerušovaný a krátký. Tento zdravotní „problém” je způsobený tím, že se snižuje průtok krve hlavní žílou, jež přivádí do srdce odkysličenou krev z dolní poloviny těla. 

Nelekejte se srážlivosti krve

Změny v těhotenství se dotýkají prakticky všeho. A ani krev těhotné není výjimkou. Opět je lékařsky potvrzeno, že se může rapidně zvýšit srážlivost krve. Měnit se může i počet červených krvinek (obvykle se jejich počet snižuje), v případě bílých krvinek může dojít k opačnému efektu čili ke zvýšení jejich počtu.

Další změny v těhotenství, ke kterým dochází

  • Nadměrné zadržování vody v těle. 
  • Zvyšuje se činnost srdce.
  • Mění se pochva budoucí rodičky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Stres v těhotenství: jak se mu jednoduše vyhnout?

Akné v těhotenství jako častý problém. Co konkrétně zabírá?

Zdroje článku:
https://m.maminka.cz/clanek/12-zmen-v-tele-tehotne-vyraznejsi-znamenka-sirsi-boky-neustale-cesty-na-wc
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Produkty s nakousnutým jablíčkem patří dlouhodobě k hitům. To ostatně prokazuje i fakt, že společnost Apple stojí na bedně v žebříčku nejhodnotnějších společností světa. A pravděpodobně se ještě nějaký ten pátek mezi první trojkou udrží. Přináší totiž neustále nové a nové produkty, které jsou s obrovským zájmem a nadšením kupovány. Vezměme si takové Apple Watch – to je produkt budoucnosti, nemyslíte? Jen hrstka lidí však ví o všech věcech, které hodinky umí a ovládají.
V posledních letech získávají stále více na popularitě předlohy pro rodinné kroniky, které mají inspirovat babičky a dědečky k vyprávění o rodinné historii. Zájem určitě oživil i populární televizní seriál, v němž právě touto formou autoři zmapovali více než padesát let českých dějin. Rodokmeny jsou prostě v módě.
Někdy se to stává a máte pocit, že vás pošle partner brzy k šípku. Položila jste si však otázku, co všechno ho k tomu vede? I my ženy jsme mnohdy nevyzpytatelné. Milé dámy, představte si, že ani muž s vámi nechce někdy mluvit, protože má svou náladičku a mnohokrát je naštvaný či přepracovaný. Když na něj tlačíte, tak celou situaci leda zhoršíte. Bude-li se to opakovat pokaždé, vás nakonec opustí.
Mikrovlnná trouba je skvělý pomocník v každé domácnosti, ale i v kuchyňkách v zaměstnání. Novější modely dokonce odbourávají tradiční neduhy mikrovlnek, které při ohřívání polévky ohřály jen talíř nebo misku a část pokrmu, zatímco ve středu zůstala úplně studená část. A s trochou cviku v nich ohřejete i knedlíky nebo maso tak, aby jídlo chutnalo jako čerstvě uvaření. Přesto existují potraviny, které do mikrovlnky prostě nepatří. Po ohřátí mohou být dokonce zdraví škodlivé.
Pro někoho představuje relaxaci stejně jako jiné umělecké činnosti, pro jiné je to životní styl, pro další obživa. Origami se světem rozšířilo až v posledních letech a jeho obliba stále stoupá.
O nemocech se většinou nevtipkuje, ovšem výjimkou je nemoc zvaná Alzheimer, o které se mluví v mnoha starších i novějších vtipech. Dalo by se říct, že lidé o Alzheimerově nemoci vtipkují do chvíle, dokud se s chorobou nesetkají tváří v tvář. To pak jdou žerty stranou, jelikož se pochopí, že se jedná o závažnou nemoc a že to opravdu není legrace.
Stravování nikdy nebylo tak kontroverzní veličinou, jako teď. Je to otázka diety, zdraví, náboženství i sociálního přesvědčení. Každý se stravujeme jinak a je mezi námi čím dál víc jedinců, kteří vyznávají alternativní způsob stravování. Z různých důvodů. Jedním z nejrozšířenějších příkladů je vegetariánství.
Říká se: „S chlapem špatně, ale bez něj ještě hůř.“ Tohle rčení nezní pro nás, ženy, tedy vůbec optimisticky! Skoro to vypadá, že ať tak nebo tak, máme to úderem plnoletosti prostě spočítaný, jen s tím chlapem bude ta hrůza zvaná život jaksi snesitelnější. V posledních letech si však stále více žen po rozchodu či rozvodu raději zvolí život o samotě. A navzdory tomuto rčení jen kvetou. Proč tomu tak je? Že by přece jen život bez chlapa skýtal také nějaké výhody? Samozřejmě! Tady jsou.
Vezměte děti do kina a schovejte se před dotěrným vedrem v sále. Tajný život mazlíčků 2 je animák od tvůrců filmů Já, padouch. Psí poslání 2 zaútočí na emoce a bláznivý Aladin je ztřeštěnou jízdou od Disneyho, kterou způsobí hlavně kouzelný Džin.

Výběr článků

Jste-li rodič odrostlejšího dítěte, jistě už jste řešili otázku, kdy je ten správný čas, aby dítě spalo v pokojíčku zcela samo. Pokud máte doma čerstvě narozené miminko, toto nelehké rozhodování vás teprve čeká. Čím se řídit a jak postupovat, aby to nezanechalo stopy na vzájemném vztahu?
Kašle a smrká kdekdo. Nachlazení a podzimní virózy se rychle šíří. Navíc opět začínají růst čísla nakažených koronavirem a na dveře klepe pozimní vlna chřipky. Je tak nejvyšší čas pořádně posílit obranyschopnost! Soutěžte s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy Naturevia, který naboostuje vaši imunitu.
Nástěnné hodiny by neměly chybět v každém obýváku. Sice sledujete čas na mobilu nebo ho ukazuje televize, originální hodiny jsou ale hlavně dekorací, která dokresluje atmosféru domova. A co takhle zvolit ukazatel času opravdu velkých rozměrů? Prohlédněte si galerii.

Nepřehlédněte

Stres je způsobován čímkoli, co vede k nervozitě, k vzteku, k frustraci nebo vás činí nešťastnými. Ví se, že příliš mnoho stresu má nepříznivý vliv na lidské zdraví. Ovšem obtížné je rozpoznat, kdy už je stres škodlivý a kdy ještě prospívá. Když ho poznáte, je poměrně jednoduché s ním něco udělat. Tenhle návod vám umožní se mu postavit.
Zase máte pocuchané nervy, protože nic nestíháte? Ještě dříve, než sáhnete po svém obvyklém sladkém dopingu, zvažte jinou možnost. Máme pro vás hned několik potravin, které vás doslova nabijí pocitem štěstí!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek