Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Jak na oteklé a bolavé nohy z dlouhého sezení

Sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu se v současné době podepisují na zdravotním stavu velkého procenta populace. Tyto každodenní návyky přinášejí mimo jiné i bolestivé otoky nohou a podporují vznik křečových žil. Jak se s těmito běžnými, avšak velmi nepříjemnými problémy vypořádat?

Proč nohy otékají?

Za bolestivé otoky nohou při dlouhém sezení nebo stání většinou může jejich nedostatečné prokrvení. Pokud dlouhou dobu sedíte či stojíte v jedné poloze bez pohybu, dochází k nedostatečné cirkulaci krvi, a její hromadění. Nedostatečná cirkulace způsobuje, že nedochází k optimálnímu okysličovaní svalu a tkání – žíly z končetin krev nedokážou dostatečně rychle odvádět zpět k srdci. Krev se pak hromadí v lýtkách a kotnících a způsobuje pocit tíhy v nohou, napětí a pálení a v cévách pak může vytvářet i nebezpečné krevní sraženiny. V případě nedostatečné pružnosti stěn žil se můžou objevit také křečové žíly, které mohou být i viditelné ve formě nevzhledně vystoupených žil na povrchu končetin. Všem těmto potížím však lze z velké části snadno předejít.

Hýbejte se a otužujte

Jedním z podstatných faktorů ovlivňujících správnou cirkulaci krve je bezesporu pravidelná fyzická aktivita. Nemusíte se hned pouštět do vrcholových sportů, úplně postačí například rychlejší chůze, jízda na kole, plavání nebo běh. Svaly se zaktivují, rozeženou krev a srdce ji dostatečně vyživí a okysličí. Na otoky a pocit těžkosti taktéž výborně funguje ledová sprcha či pravidelné otužování. Pokud se v tomto ohledu necítíte na velké výkony, zkuste si oteklé nohy alespoň několik minut sprchovat ledovou vodou, úleva přijde okamžitě.

Kompresní terapie dělá divy

Kromě aktivního pohybu vám od natékání končetin a křečových žil mohou dlouhodobě pomoci také kompresní pomůcky, jako jsou návleky či punčochy. Ty končetinu trychtýřovitě stáhnou, čímž vyvinou tlak na postiženou oblast a zefektivní cirkulaci krve vzhůru k srdci. Tím zefektivní průtok krve a zvýší okysličení tkání. Kompresní podkolenky dovedou výrazně omezit vznik křečových žil a jejich pravidelným nošením můžete nejen předejít postupnému zhoršování potíží s žilním systémem, ale dokonce zlepšit dosavadní stav.

Kompresivní terapie, jak se tento způsob léčby a prevence nazývá, dokáže pomoci i při závažnějším onemocnění žilního systému, jako jsou venózní bércové vředy. Pokud se v tomto případě na výběr pomůcek či kompresi obinadlem sami necítíte, požádejte o odbornou radu, lékař vám ukáže, jak konkrétně k vašemu problému přistupovat. Aby se účinky terapie projevily dlouhodobě, mělo by se stahování postiženého místa pravidelně opakovat a stát se každodenní součástí vašeho dne.

K TÉMATU  Horoskop krásy a duševního zdraví na čtvrtek 20. 9. 2018. Energicky nejsilnější den měsíce!

Kompresní vybavení vám ve velmi krátké době pomůže výrazně zvýšit komfort při běžných aktivitách. Nebojte se poradit s odborníkem, pořiďte si kompresní ponožky, podkolenky, stehenní punčochy, punčocháče či návleky a ulevte svým oteklým nohám.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Trápí vás akné? Dělají se vám pupínky, různé vyrážky a vás už to přestává bavit? Možná jste zkoušeli plno mastiček, plno čistících přípravků, ale i tak se vám potíže s pletí stále vrací! Jak vyřešit akné jednou provždy? Dá se to vůbec? Rovnou vám řeknu, že ano! A nyní vám prozradím, jak na to.
Vaše kamarádky mají děti nebo setrvávají ve vztazích, které jsou naprosto nefunkční. A vy přemýšlíte, proč je vlastně člověk ve vztahu, když být sám taky není k zahození. Pojďme si to shrnout a podívat se na výhody single života.
Máte doma předškolní dítě a obáváte se, zda zvládne zápis na základní školu? Nestrachujte se, připravili jsme pro vás menší tahák, jak vaše dítko na tuto událost nachystat. Vašemu malému prvňáčkovi to jistě pomůže. Ale neotálejte, zápisy jsou již za dveřmi.
Víte, jakou sexuální polohu preferuje váš protějšek? Pokud vyžaduje stále hlavně jen jednu polohu při milostných hrátkách, velice snadno si podle toho můžete vyložit, s kým máte tu čest.
Asi pro vás není žádnou novinkou, že s přibývající propojeností všeho a všech se ztrácí schopnost se skutečně odpojit. Mozek je zaplaven doslova nevysychajícím proudem informací, které zároveň nedokáže zpracovat. Co se vlastně děje a co můžete dělat pro svůj spokojený život?
Spodní prádlo, lyžařské oblečení, sportovní bundy, mikiny, kalhoty. To jsou oděvy z různých materiálů, uzpůsobené tak, aby vyhověly nárokům na sportovní disciplíny i rozmarům počasí. Dříve prostě prádlo a oblečení. Dnes se dělí na funkční – a to ostatní. V čem je jeho výhoda?
Slyšet za dveřmi ložnice „dneska ne, miláčku“ je pro mnohé muže doslova noční můra. Není tajemstvím, že jsou muži náruživější a mohli by „to“ mít klidně každý den. I několikrát. Ženy v tomto zájmu a potřebách mnohdy pokulhávají. A jsou situace, kdy i zadaná žena, která by mohla mít sex denně, začne intimní radovánky odmítat. Proč?
Intrauterinní inseminace (IUI) je prvním krokem asistované reprodukce pro páry, kterým se nedaří počít. Obvykle se provádí zhruba po roce, kdy se nedaří během nechráněného pohlavního styku zplodit potomka. Jedná se o základní a neinvazivní metodu, jak otěhotnět. Hlavní princip spočívá v tom, že je spermiím zjednodušena a zkrácena cesta k vajíčku jejich přímou aplikací přímo do dělohy. IUI se provádí na reprodukčních klinikách a nabízí ho také gynekologie Gynem.
Léto už je v plném proudu a s ním i více či méně nutné doplňování a obměňování šatníku. Co by ale v sestavování našeho šatníku na teplé měsíce mělo hrát největší roli, jsou materiály oblečení. Víte, které jsou ty nejvíce vhodné na léto, a kterým je lepší se v obchodě raději obloukem vyhnout?
Podzimní kolekce zaplavily obchodní domy a jistě vás to svádí nějaký nový kousek do svého šatníku ulovit. Bohužel je toho tolik, že člověk neví, co přetrvá déle než pár týdnů. Nevadí, s naší pomocí se ve všem zorientujete. Tohle jsou kousky, které se s největší pravděpodobností budou nosit i další roky.
Zapomeňte na čas a peníze v místním kosmetickém salonu. Postupujte podle těchto jednoduchých receptů a nechte se hýčkat dokonalou domácí maskou na obličej. Buďte zase krásná a mějte vláčnou pleť bez jediného pupínku. Která obličejová maska je vaše nejoblíbenější?
Turistické středisko Jasná je velmi známé, stejně jako mnoho dalších míst v jeho okolí. Dovolená v Nízkých Tatrách na Slovensku ale může být plná jedinečných zážitků z míst, která každý nezná. Poradíme vám, kam vyrazit, abyste nebyli obklopeni obrovskými davy turistů. Díky tomu si užijete dovolenou mnohem více.

Výběr článků

Dorty máme spojené hlavně s narozeninami, ale sladký dezert si rády dopřejeme klidně jen tak. Sladká snídaně nebo kávě, malá sladkost z cukrárny přece neuškodí. Tyhle překrásné dorty přímo volají o to nechat se vyfotit, a člověku se do nich nechce ani krájet, jak jsou perfektní. Stejně ale nakonec neodoláte.
Skotská vrchovina nabízí překrásnou přírodní scenérii, kterou charakterizují zelené kopce, rozmanité skalnaté útvary, horská údolí a jezera, ale i středověké hrady. Tady je malá ochutnávka, která vás možná navnadí na výlet do této řídce osídlené oblasti.
Věděli jste, že člověk stráví v posteli v průměru až třetinu svého života? Proto pokud vybíráte novou postel do vaší ložnice, je třeba umět vybrat správně. Pohodlná a dostatečně velká postel totiž může podpořit váš zdravý spánek. Naopak nevhodná postel může způsobovat problémy, jako je nespavost nebo bolesti zad. Postel je zároveň důležitou součástí interiéru a je dominantou ložnice, jejíž celkový vzhled ovlivňuje. Vybrat si správnou postel tak může také pomoci dotvořit celkovou atmosféru v místnosti.

Nepřehlédněte

Střídavá péče je poměrně častým řešením, jak se o dítě postarat po rozchodu rodičů. Jedná se o jednu z nejlepších možností, pokud rodiče nežijí společně, je však třeba počítat s tím, že střídavou péči provází i řada nevýhod a strastí. Prioritou by vždy měla být spokojenost dítěte.
Vždycky jsem byla tak trošku rebel, do vztahů jsem se úplně nehrnula, závazků jsem se obávala vždycky. Dospěla jsem ale postupně do stavu, kdy mi došlo, že to tahle nemůžu a nechci dělat celý svůj život. Mám partnera už tři roky, on by se rád posunul dál a bydlel se mnou. Ale i přesto, že ho miluji, začínám někde uvnitř sebe couvat. Nevím, zda jeho nátlak ustojím.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek