Čtvrtek , 02. 05. 2024

Svátek práce

Jak vyzrát na menopauzu

Začínáte pociťovat nepříznivé příznaky menopauzy nebo se jim chcete do budoucna co nejvíce vyhnout? Přinášíme vám pár tipů, jak toho docílit.
menopauzu
Zdroj obrázku: insta_photos / Shutterstock.com

Menopauza je nelehké životní období, kterým musí projít každá žena. Tento přechod z plodné do neplodné fáze a s ním spojený úbytek hormonů prožívá každá jinak. Jedna třetina žen příznaky víceméně nepocítí, dvě zbývající třetiny však trpí nejrůznějšími symptomy, které negativně ovlivňují jejich každodenní fyzické i mentální prožívání. Jak tyto příznaky zmírnit a cítit se při menopauze co nejlépe?

Období menopauzy provází nejrůznější příznaky: od pocení a návalů horka přes problémy se spánkem, zadržování vody a změny nálad až po ztrátu libida, nekontrolovatelné přibírání na váze a úniky moči spojené s nutností používání inkontinenčních pomůcek. Fyzické symptomy se pak samozřejmě podepisují i na psychice ženy, která cítí, že přichází o svoji ženskost a přirozený nadhled. Tyto nepříjemné změny je však možné alespoň částečně zmírnit.

Zdravý životní styl

Aktivní životní styl a vyvážená strava dokážou nejen zmírnit již probíhající příznaky, ale taktéž menopauzu zdárně oddálit. Pokud na svůj životní styl příliš nehledíte, je nejvyšší čas na změnu. Menopauze rozhodně neprospívá kouření a nadměrná konzumace alkoholu, pozitivně ji lze ovlivnit různorodou stravou, dostatkem zeleniny, vynecháním tučných pokrmů a pravidelným přísunem tekutin. Mimo to je důležitý každodenní aktivní pohyb na čerstvém vzduchu a v neposlední řadě dbejte i na omezení stresu a dostatek spánku.

Vitamíny, minerály, bylinky

Většině nepříjemných příznaků souvisejících pro menopauzu lze předcházet udržováním dostatečné hladiny několika významných vitamínů a minerálů. Mezi nejpotřebnější vitamíny patří D3, B6, B12, C a E, z minerálů pak tělu často chybí především zinek. Tyto látky lze do těla dostávat přirozenou cestou, tedy vyváženou stravou, nicméně často je potřeba sáhnout i po doplňcích stravy. Ty vybírejte pozorně a hledejte varianty s nejlepším složením. Dobrou službu odvedou i bylinky, z nichž nejúčinnější v rámci zmírnění příznaků bývá řeřicha peruánská či andělika čínská.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Christian Dior, ikona módního světa. Zakladatel francouzské značky Dior, jejíž historie sahá do 40. let 20. století. Zákazníkům z celého světa nabízí jedny z nejkrásnějších oděvů, ať už jde o běžné modely nebo haute couture, šaty vysoké krejčoviny. Jaký příběh stojí za vznikem této značky?
Dnes a denně je naše pleť zatěžovaná nepříznivými vlivy. Ať už se jedná o nánosy make-upu nebo nečistoty z ovzduší, to vše naší pokožce příliš neprospívá. A to nejen v jejím jádru, ale i zvenčí. Dost často pak dochází ke zhrubění pokožky, která získává našedlý tón, ovšem nechybí ani vydatně ucpané póry.
Miss krásy Kathy Zhu musela svoji korunku vrátit už následující den. Důvod je absurdní: před rokem si odmítla nasadit hidžáb. K tomu navíc zveřejnila nelichotivou statistiku o černoších. Přestože byla pravdivá, vedení soutěže jí titul okamžitě odebralo.
Celulitidu má řada žen. Dokonce možná existujte víc těch, které ji mají než těch, které mají to štěstí a celulitidou obdařeny nejsou. A stejně jako trápí ženy, tak ani muži leckdy celulitidě neuniknou. A proto si nyní připomeneme největší a nejčastější mýty, které o celulitidě kolují a připojíme pár rad, jak se jí zbavit.
Dnes si připomínáme smutné dvacetileté výročí od odchodu legendární české herečky Heleny Růžičkové. Talentovaná umělkyně, která oslnila diváky svým hereckým projevem ve filmech i na divadelních prknech, zanechala nezapomenutelnou stopu v české kultuře. Připomínáme si její kariéru plnou úspěchů, ale také tajemné schopnosti předvídat nejen osud ostatních, ale i svůj vlastní. Článek nahlíží na její životní pouť, filmové triumfy a ukazuje i na dramatické okamžiky, které vedly k jejímu předčasnému rozloučení se světem.
Věčná krása, která žena by po ní neprahla? Proto se dennodenně snažíme našemu přání přiblížit a stojí nás to nejen velké úsilí, ale především peníze.
Téměř každá žena se chce líbit. Minimálně sobě, některé i svému partnerovi. Co to pro ni znamená? Mít zejména pěkně upravené vlasy, případně nehty, obličej s jemným make-upem a oblečení, které podtrhne její osobité kouzlo. Problémem je, že spousta žen vůbec netuší, jaký je jejich styl oblékání. A tak různě experimentují – a není to prostě ono.
Tavná pistole s horkým lepidlem není jen na adventní věnce a podobné dekorace. Neuvěříte, co všechno s její pomocí dokážete vytvořit. Vyrobte si boty k vodě, podložku pod hrnek nebo pokojovou lampičku!
Dne 4. ledna roku 2019 byl na sociální platformě Instragram vytvořen účet. Na tomto účtu byla toho samého dne vystavena fotografie obyčejného slepičího vejce společně s popiskem: „Pojďme z tohoto obrázku udělat nový světový rekord a dát jí největší počet lajků, jaký tu kdy byl. Překonejme aktuální rekord, který drží Kylie Jenner s 18 miliony lajky“. A tím to všechno začalo.
Meditace pod palmami, za zvuku vln oceánu a s pohledem na sluncem zalitou hladinu. Láká vás jóga v tropech? Máme tipy, kam vyrazit!
Důvodem, proč máte svou zahrádku, je to, abyste mohli jíst zdravě. Proto je třeba vyhnout se chemii i v souvislosti s hnojením.

Výběr článků

Když se začal venku šířit nový typ koronaviru, došlo k nařízené karanténě a v platnost vešla celá řada nouzových opatření. Lidé se uchýlili do svých domovů, odkud řada z nich začala pracovat. Ti, kteří z domu pracovat nemohli, se začali dívat na Netflix.
Říká se, že ženy jsou v uvažování složité, zatímco muži zůstávají srozumitelní a jednoduší. Co se ale vztahů týká, tak muži a ženy následují trochu rozdílné cesty. To, co muži hledají ve vztahu není to, co by ženy motivovalo, aby do takového vztahu šly. Rozdělují je jejich touhy, mentalita, vášně či úroveň vyjadřování. My vám nyní řekneme, co muži doopravdy očekávají od vztahů se ženami a po čem jejich srdce touží.
Postavte dětem pokojíček podle jejich přání. Prodávají se sice připravené sestavy pro děti, ale nic vám nebrání popustit uzdu fantazii a vytvořit bláznivý a originální dětský pokoj. Jen s přibývajícím věkem budou nutné další úpravy, ale zatím jim můžete stvořit vlastní svět.

Nepřehlédněte

Každý máme ve svém okolí někoho, pro koho je káva tématem číslo jedna. Ať už raději pijí ristretto, espresso nebo nadýchané cappuccino, jejich den bez šálku kvalitní kávy jako by ani nebyl. A co by je pod stromečkem mohlo potěšit víc než právě výběrová káva či předměty, se kterými svůj kávový rituál pozvednou na ještě vyšší úroveň?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek