Pondělí , 29. 04. 2024

Vlastislav

Kočka jako chlupatá kamarádka. Která plemena jsou nejpřítulnější?

Chcete mít ve své domácnosti domácího mazlíčka, se kterým bude radost trávit volný čas? Nemusíte nutně sahat po pejskovi, i když je jistě velkým lákadlem. Co si domů raději pořídit kočku, která na vás nebude tolik závislá?
kočka
Mainská mývalí je obr mezi kočkami. (foto: 123rf.com)

07. 01. 2022

Samozřejmě můžete zachránit kočku z nějakého útulku. A nebo si pořiďte jedno z plemen, které je proslulé svojí přítulností. Vybrali jsme pro vás pět nejvíc přátelských. Nejen pes, ale i kočka může být nejlepší kamarád člověka.

Mainská mývalí – chlupatý obr

Mezi vůbec nejoblíbenější kočičí plemena u nás patří bezesporu mainská mývalí kočka. Na první pohled se jedná o obra, který je však velice přítulný, nikoliv nebezpečný jako tomu bývá v pohádkách. Podle odborníků se jedná nejen o nejoblíbenější, ale také o jedno z největších kočičích plemen vůbec. Mezi její vlastnosti patří tolerance, hezké vycházení s dětmi a to, že se dobře snáší také s ostatními zvířaty v domácnosti. Mainská mývalí kočka je sice zvědavá jako každé jiné kočky, ale není přehnaně aktivní. A není vlezlá, jak se to u mnoha koček stává. Možná právě tím, že je to takový velikán.

Britská kočka je samostatná jednotka

Mezi českými chovateli se už delší dobu těší velké oblíbenosti britská kočka, která je nadmíru samostatná, nevtíravá a také velice roztomilá na pohled. Tato kočka se hodí také do domácností s dětmi, jelikož se nenechá vyvést ze svého vlastního klidu. Ostatně klid je to, co především vyžaduje. Proto ji nechte žít jejím samostatným životem. Britská kočka vám řekne sama když něco potřebuje. Její výrazy ve tváři jsou dosti čitelné a budou pro chovatele skvělou pomůckou, která přispěje k bezproblémovému soužití.

Sibiřská kočka s krásnou minulostí

Pokud hledáte kočičí plemeno s krásnou minulostí, rozhodně musíte zvážit sibiřskou kočku. Je sice větší, na druhou stranu má opravdu krásnou a bohatou historii. Svůj vzhled si zachovala po svých předcích, stejně tak jí zůstala lovecká vášeň. I když se nyní může zdát, že se jedná o opravdu náročného domácího mazlíčka, není tomu tak. Co je také zajímavé a co ostatní kočky neumí nebo nevyžadují, je voda. Sibiřská kočka ale vodu miluje. Proto jí během léta nachystejte bazének, ve kterém se bude moci svlažit.

K TÉMATU  Zkuste se nezasmát. Tyhle kočičky vás svým dováděním naladí na zbytek dne

Perská kočka – jedno z nejstarších plemen

Vyrovnaná povaha, oddanost a také přítulnost – to jsou hlavní povahové rysy perské kočky, která je jedním z nejstarších plemen vůbec. Chovatelé označují za velké plus, že se dobře snáší s ostatními domácími mazlíčky v domácnosti. Pokud si toto kočičí plemeno přenesete přes práh domu, pamatujte na jedno – péče o srst je klíčem ke spokojenému životu a hezké kočce. Bohužel je její srst delší, což znamená, že hrozí zacuchání chlupů a následné zapaření kůže. Proto svého čtyřnohého domácího mazlíčka dnes a denně čeště, pravidelně koupejte, pudrujte a sem tam ostříhejte.

Bengálka – energie domova

Zatím to vypadá, že kočky nejsou příliš energická stvoření. Že mají spíše rády svůj klid a jsou samostatné. Přesto do jisté míry přítulné a oddané. Pokud však chcete do domova přinést život, vsaďte na bengálskou kočku, která má obrovskou energii. Je to taková temperamentní divoška, jak o ní chovatelé často říkají. Což je skvělé zjištění, vezmeme-li v potaz, že se stále jedná o domestikované plemeno.

bengálská kočka
Bengálky jsou skryté šelmy. (foto: 123rf.com)

Bengálská kočka je však podobně jako perská kočka poměrně náročná na péči. Musíte jí kupovat hračky i škrabadla, bez kterých se neobejde a nezabaví. Je to zkrátka kočka v pravém slova smyslu, která opravdu neproleží celý den na gauči. Je spíše zvědavá a živá – zkrátka temperamentní, jak už jsme zmínili.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Domácí mazlíček pro děti. Kdo bude nejlepší parťák?

Doteky léčí, buďte laskaví. Kdo a proč si je od vás rozhodně zaslouží?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nemoc si nevybírá, a proto se i v řadách slavných tváří setkáme s lidmi, kteří musí změnit svůj styl života a bojovat o to, aby byli zase zdraví.
Japonská zahrada je působivý způsob úpravy okrasné zahrady. V Japonsku bývala zahrada dlouhodobě otázkou prestiže více, než kdekoli jinde ve světě. V Evropských zemích se nachází parky i zahrady, které si berou inspiraci právě v této zahradní architektuře. Jejich vzhled byl ale přizpůsoben našemu trendu úpravy zahrad. Nic to nemění na tom, že krásně upravená idealizovaná příroda v duchu japonské zahrady je prostě pastvou pro oči.
Kdo v devadesátkách nehltal seriál o partě teenagerů, jako by nebyl. Příběhy Dylana, Brandona, Brandy, Kelly a dalších hltal doslova celý svět. Jak ale dnes jejich představitelé seriálu Beverly Hills 90210 vypadají a jak žijí? Mnozí z nich už překročili padesátku a neúprosně jim táhne na šedesát.
I když se nacházíme v druhé polovině roku 2020 a i když se už začíná mluvit o trendech příštího roku, pozastavme se nad tím, co se nosí právě letos. Stravte tak poslední měsíce roku v nejstylovějších modelech, které jsou aktuálně in.
Kdo nemá sociální sítě, jako by nebyl. Poví vám jistě každý, když mu s radostí oznámíte, že nejste majitelem žádného profilu na takových platformách. V současné době mluvíme o velmi důležitém pomocníkovi každého úspěšného podniku. Je to fantastický marketingový nástroj a základ toho, že budete v kontaktu s rodinou i přáteli. Pojďme si více do hloubky rozebrat, proč to už bez sociálních sítí nejde.
Říká se, že pořádek dělá přátele. Najednou chápu, jak moc je tohle přísloví pravdivé. Když za mnou moje dlouholetá kamarádka přišla s prosbou o pomoc, neváhala jsem a udělala jsem pro ni všechno, co jsem mohla.
Uskladnění vína musí mít nějaký pořádek. O ten se postarají stojany na víno a vinotéky, které jsou praktickým i designovým doplňkem interiéru. Materiálem číslo jedna je dřevo, ale kromě toho opravovaného dolehl i sem trend palet. Opravdovou chloubou domu je potom vinný sklípek do spirály se vstupem rovnou z kuchyně nebo jídelny.
Všechno zdražuje - nechtěný, ale bohužel reálný fakt. Vedle potravin se zvyšuje cena za elektřinu, plyn a samozřejmě za vodu, což jsou základní potřeby každého z nás. Abychom dokázali ušetřit po této stránce, spotřeba vody v domácnosti by nás měla zajímat. Kolik aktuálně průměrně činí, kam mizí a jak snížit výdaje s ní spojené? 
Věci mají své místo. I když to na první pohled nevypadá, už dvouleté děti vědí, kam která věc patří. Právě v tomto věku se začne projevovat smysl pro pořádek. Je tak nutné jim dát pravidla her i úklidu. Dítě začne vnímat vnější a vnitřní řád.
Nic netrvá věčně, ani šťastný vztah bez hádek a nedorozumění. Jestliže už máte nějaké ty společné roky za sebou a přijde vám, že váš vztah uvadá, neházejte flintu do žita, ale chopte se kormidla a manželství zachraňte. Nevíte jak? Poradíme vám.
Česání vlasů nevypadá jako velká věda a na první pohled se zdá, že se na něm nedá nic zkazit. Opak je ale pravdou. To, zda správně používáte svůj hřeben, má vliv například na to, jak moc se vám vlasy mastí, ale i na jejich celkové zdraví a vzhled. Otázka je tedy nasnadě. Češete se správně?
V zimním období vyžaduje vaše pleť i vlasy více péče než po zbytek roku. Neustálé střídání teplot, vítr, mráz, sníh a smog, to je koktejl, který má na vaši pokožku i vlasy zničující účinek. Jak zabránit tomu, aby byla vaše pleť v zimě zašedlá a nezdravá a vlasy oslabené, polámané a bez života? Vyžaduje to kosmetickou první pomoc.

Výběr článků

Bojíte se, že se můžete stát alkoholičkou, když si dáte každý večer jednu nebo dvě sklenky vína? Někteří odborníci to tvrdí. Jiní zase oponují, že sklenka vína denně, jedno pivo nebo panák tvrdého alkoholu prospívá lidskému organismu.
V padesáti pěti letech se dnes málokdo ztotožní s pojmem senior. Důležité je ale to, že mnoho cestovních kanceláří nabízí pro lidi ve věku 55 let a více výhodné podmínky pro dovolenou. Dovolená pro seniory na vás vyskakuje na každém rohu, skutečně se ale tak vyplatí, jak cestovky inzerují? Zjistili jsme to!
Jahody povětšinou známe ze zahrádek a málokoho napadne, že by se vůně jejich čerstvých plodů mohla linout i z parapetů v domácnosti. Nemyslete si, že pěstování jahod doma je beznadějný podnik, ze kterého nebude mít nic jiného než dekorativní efekt. Některým nadšencům se podaří vytvořit celou jahodovou plantáž na parapetu nebo na lodžii – a po celý rok z ní sklízet zralé plody. Jaké jsou tedy zásady pěstování jahod doma v truhlíku a venku v zahrádce?

Nepřehlédněte

Pokud byste si mohli koupit takzvaný hmatatelný luxus, po jaké značce byste sáhli? Byla by to kabelka za několik desítek tisíc z dílny návrháře Louise Vuittona nebo by to byla spíše nadčasovost v podobě produktů značky Gucci?
Svatební obřad je sice hlavní program, uteče ale poměrně rychle. Pak přijde na řadu hostina. Právě ke svatební párty se upíná nejvíce pozornosti i plánování. Prohlédněte si honosné slavnostní stolování

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek